JDM

Membru
 • Content Count

  498
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by JDM

 1. Un caiac nu se rastoarna singur, trebuie sa faci tu timpenii ca sa il rastorni. Nu am folosit caiace, am mers insa ore bune cu o canoe si am reusit sa cad in apa din prima pentru ca am calcat lateral in loc de pe mijloc cind m-am urcat in ea. Cheiul era inalt, nu era ca pe lac, era necesara ceva atentie la plecare. A fost fun, iesit si plecat la vislit si nu am mai avut probleme.
 2. JDM

  Eu as vrea niste nimicuri.
 3. In Bucuresti situatia este tolerata, nu este normala. Lasa-ma sa iti si explic. Stilpii de iluminat stradal apartin CMLIP, mijloacele de transport apartin STB. De asemenea, stilpii de iluminat stradal nu sint facut pentru sarcini teribil de mari, nu trebuie sa sustina sute de kg de cablu si elementi de rigidizare. In Bucuresti exista 72 km de linii de troleibuz si 404 km linii de autobuz urbane + 346 km linii extraurbane. Te rog sa calculezi care ar fi costurile pentru electrizarea completa a orasului. Tot insisti cu acele 3000 kg de baterii. Atita timp cit nu este o diferenta majora fata de un autobuz, nu vad care e relevanta. Nu se poate vorbi de un impact asupra asfaltului sau al stratului de suport. Pare un argument din categoria "de ce e albastru?" Daca ai citi cu atentie ai vedea ca in articolul de mai sus este luat in calcul un numar mai mare de autobuze (300) fata de troleibuze (250) tocmai pentru a permite incarcarea la cap de linie. Autonomia se masoara in kilometri, nu in ore. Dupa cum am spus mai devreme, in worst case scenario un ecitaro are autonomie are circa 160km. Am cautat articole care se explice fara masuratori empirice impactul temperaturilor asupra capacitatii bateriilor. Poti citi https://www.sustainable-bus.com/wp-content/uploads/2019/12/electric-bus-range-cold-weather.pdf De asemenea, nu este o problema atit de scadere a capacitatii bateriei cit mai mult de crestere a consumului din cauza nevoii de caldura in compartimentul pasagerilor. Asta se rezolva, exista deja idei https://www.sustainable-bus.com/news/konvekta-emco2s-heating-system-electric-buses/ De asemenea exista heatere pentru baterii care merg cu combustibil fosil, consuma undeva la 1 litru per ora si muta stresul de pe baterii pe o instalatie auxiliara. Cine spune ca o baterie trebuie sa se incarce complet in 6 ore? Atita timp cit exista statii la cap de linie, esti acoperit. Rafinarea minereului de cupru precum si topirea pentru reciclare a cuprului sint procese teribil de poluante cu emisii de diverse componente cancerigene. Aparent asta nu te deranjeaza la fel de mult ca reciclarea bateriilor.
 4. Si am uitat. A se vedea costurile retelei de cablu aerian, 1mil CAD (685 000 euro) per kilometru.
 5. Vezi tu.. argumentele tale sint subtiri si de asta nu am mai raspuns. Tot insisti cu 3 tone in plus n sus si in jos ignorind total restul de variabile. Un Citaro ultima generatie are intre 18500 si 19.500 kg. Ai brosura aici https://www.mercedes-benz-bus.com/content/dam/mbo/markets/common/buy/services-online/download-technical-brochures/images/content/regular-service-buses/citaro/citaro-08-09/TI_Citaro_Stadt_2019-EN.pdf Un eCitaro are 20.000 kg. Ai brosura aici https://www.mercedes-benz-bus.com/content/dam/mbo/markets/common/buy/services-online/download-technical-brochures/images/content/regular-service-buses/ecitaro/ecitaro-10-20/TI_eCitaro_2020_EN.pdf Deci diferenta este de doar 500 sau 1500kg, nu de 3000kg. Nu vad ce relevanta are suspensia despre care sustii ca ar fi supercomplicata. Ce inseamna supercomplicat pentru tine? In cel mai rau caz are niste senzori care determina inclinarea autobuzului si compenseaza prin marirea presiunea in anumite amortizoare pentru a impiedica intrarea in balans. Un motor turbocharged diesel este o componenta care necesita tolerante mult mai mici decit o banala suspensie. Ai ceva detaliere a costurilor construirii si intretinerii unei retele de cabluri aeriene pentru troleibuze? Poti citi aici https://www.urban-transport-magazine.com/en/bus-electrification-a-comparison-of-capital-costs/ Compara optiunea 1 (300 autobuze electrice) vs optiunea 3 (250 troleibuze) Optiunea 1 Summary of capital costs Electrification costs: Can$91m++ Fleet cost: Can$300m Additional land costs: Can$25m++ Total electrification cost including BEB fleet and land: Can$446m+ Optiunea 3 Electrification costs: Can$105.2m Fleet cost: Can$300m Additional land costs Total electrification cost: Can$405.2m Deci pentru la 10% tu spui ca sint mai bune troleibuzele cu toate dezavantajele pe care le-am mentionat anterior.
 6. @MaC® Eu nu as avea incredere in dan tm, iti recomanda niste tepari. De Mars One aia zic.. au dat si faliment, neseriosi total. Stiu eu insa niste baieti seriosi care chiar pleaca spre marte, curind de tot. Daca trimiti 200 euro pe revolut te bag pe lista scurta, pentru 50 euro in plus iti fac rost si de loc la fereastra. In rest tot ce spune e ca threadul asta a derapat si se cam vad efectele subfinantarii din psihiatria in Romania. Noroc ca folia de aluminiu de ieftina...
 7. Rockshox RS1 avea 15x110 si tot avea flex in draci. Tinind cont ca iti e lene sa cauti cinci minute pe google, e clar ca imi pierd timpul.
 8. Acel brace sau arch brace are diverse roluri printre care.... 1. Ajuta ca ambele lowere sa culiseze sincron. In general (evit sa folosesc cuvintul mereu desi as avea dreptate oricum) un brat are "arcul" (indiferent ca e furca cu resort sau cu aer) si alt brat are reboundul. In momentul in care aterizezi, rolul principal il are arcul, la extinderea furcii, rolul principal il are reboundul. Fara un brace ar exista riscul ca doar reboundul sa functioneze, bratul cu arcul sa ramina pe loc. 2. Evita torsiunea furcii. In lipsa braceului, toate fortele care actioneaza transversal pe furca ar actiona asupra cele mai sensibile zone care este zona bucselor. Daca mai consideri si un quick release care e flexibil oricum, situatia ar fi si mai amuzanta. Banuiesc ca ai vedea furca flexind doar sting pe loc si invirtind de ghidon stinga/dreapta. Cauta reviewuri la Rockshox RS1 si vei vedea cum era afectata de flex din cauza designului upside down fara brace.
 9. Am dubii ca intelegi care e scopul "brace-ului" la o furca de bicicleta. Nu a fost folosit niciodata ca post de v-brake booster. In rest cred ca tu nu stii cum sa iti cumperi o motocicleta. Ce ai tu nu mai e de ceva timp o bicicleta.
 10. JDM

  Si ce te-a impiedicat sa dai link direct catre emag si sa eviti spamul cu profitshare?
 11. Pretul mai mare... Ma uit pe aici https://www.sustainable-bus.com/news/new-trolleybus-fleets-in-czech-republic-skoda-is-the-main-protagonist/ si calculez un pret pe la 375k EURO bucata Un Mercedes eCitaro e pe la 500k EURO bucata. Evident ca difera, exista diverse lungimi, diverse baterii, etc. Timpul de incarcare... Un Mercedes eCitaro are autonomie de circa 150-200km in worst case scenario (evident difera in functie de configuratia bateriilor si de trafic, poate ajunge pina la 300km in conditii ideale) si un timp de incarcare de aproximativ 5 ore (am calculat cu incarcare la 88 kW si capacitate a bateriei de 441 kWh). Linia 335 care teoretic este cea mai lunga din Bucuresti are 34km (dus intors) si asta inseamna ca un eCitaro poate face 4.4 drumuri pina e goala bateria (am calculat cu autonomie de 150km). Tinind cont ca un sofer face o pauza de 10-15min dupa fiecare cursa, autobuzul poate fi incarcat la cap de linie. Asta inseamna ca un eCitaro face fata lejer unei zile de lucru in Bucuresti. Consumul de.... ? Poluarea data de producerea bateriilor si reciclare... Aici e discutabil. Pot sa te intreb care sint costurile de mediu are producerii cimentului folosit la stilpii retelei de troleibuze sau extragerii si prelucrarii cuprului necesar la cablurile aeriene. Sa iei in calcul doar bateriile e cel putin pueril.
 12. Ajuta-ma sa inteleg. Din punctul tau de vedere un troleibuz e mai bun pentru ca neajunsurile au rezolvari gen.. circulam temporar cu autobuze diesel, punem baterii pe troleibuze, avem mereu echipe de interventie, etc. Si care ar fi neajunsurile unui autobuz electric?
 13. Daaaaaar.... In cazul troleibuzelor sint cel putin doua dezavantaje majore: - lipsa de flexibilitate a liniilor de transport. Ai in reparatie o strada, nici nu poti discuta de reruritizare pe strada urmatoare, nu poti intinde linii noi peste noapte. - "firele" reprezintate un single point of failure. Ti-a picat alimentarea pe cablurile aeriene, a picat tot. Acelasi lucru la cablu rupt, totul se opreste.
 14. JDM

  Pret in dolari (nu stiu de care) si "in store only". Nu cred ca ne ajuta
 15. JDM

  Cred ca raspunsul este simplu. Daca acel shock are eye to eye si travel bun pentru viitorul cadru, incerci cu el. Daca esti nemultumitit din varii motive, cauti alternative. Ce componente vei folosi in rest? Furca, roti, etc. Incerci sa o faci relativ usoara sau nu iti pasa de greutatea finala?
 16. JDM

  Stiu ca ne-am vazut acum citiva ani, nu imi mai aduc aminte cit de inalt esti. Daca ma uit la size chartul ala mi se pare un cadru potrivit cuiva de maxim 165cm inaltime. Stackul ala de 578mm e inspaimintator de mic, e in teritoriul bicicletelor race de XC si cu marimi gen XS. Sigur nu ai facut ceva greseala?
 17. JDM

  Pai ajung mercelogii sa vinda si la mercerie, uneori vind si shaorma, unii se fac taximetristi. Trebuie sa traiasca si ei cumva pentru ca aparent au devenit inutili si nu ii mai angajeaza cineva pentru ca vin inginerii gen pedale sa ne spuna care e treaba pe felie si cum el stie mai bine si ne face el treaba intre doua imbucaturi de ceafa de porc si un git de bere la pet. Te rog sa imi arati un produs alimentar pe care sa fie mentionat cuvintul "expirare". Data de expirare e un termen pe care tu il tot agiti pe aici fara sa existe in realitate.
 18. JDM

  Daca ti-as pune ca esti prost, te-ai lasa de postat? Am studiat merceologia in liceu, lucrez in FMCG la o companie care produce atit produse alimentare cit si bauturi. Lasa-ma sa cred ca stiu mai bine decit tine ce inseamna BBD. Exista legislatii in care conceptul de "alimente expirate" nici nu exista, Canada este un exemplu. Consumatorul trebuie sa isi foloseasca simturile si sa determine daca un aliment mai poate fi consumat sau nu. BBD este tiparit pe ambalaj pentru ca un eventual consumator sa stie ca pina la acea data producatorul garanteaza pastrarea proprietatilor organoleptice. Dupa trecerea BBD se pot intimpla multe sau nimic. Exemple random, ciocolata isi poate pierde luciul, alunele trag umezeala, etc. Nu inseamna ca brusc devin ceva ce nu poate fi consumat. Daca ciocolata aia este cu BBD trecut de 1-2-3 luni poate fi consumata fara probleme daca a fost stocata corespunzator. Simplul fapt ca aduci in discutie ceva legat de farma arata doar ignoranta.
 19. JDM

  Incep sa imi aduc aminte de ce nu am dat pe aici mai bine de un an. Ignoranta e tot la putere. Exista conceptul de BBD (best before date) si simplul fapt ca acea data a trecut nu inseamna ca produsul este "expirat". Acel produs mai poate fi consumat mult si bine (evident cu anumite limited de bun simt) dar proprietatile organoleptice se schimba. @danygrama da te rog un link sa vad despre ce e vorba
 20. JDM

  Tata are o casca Specialized Align cu MIPS, cadou de la mine. Sistemul mi se pare foarte delicat la prinderile custii de interiorul castii. Cusca pluteste pe patru prinderi si una dintre acele prinderi a iesit deja din spuma. Cred ca a iesit din garantie, nu stiu daca o pot fixa. Tinind cint de asta si tinind cont ca Specialized, huliti, nehuliti, au accesorii foarte bune, nu cred ca as mai merge pe MIPS vreodata.
 21. JDM

  Dap. L-am comandat la sportguru la 1979 lei
 22. JDM

  Pai exact aia se si intimpla. Partea inferioara a furcii (lowerul) "cade" cu tot cu roata citiva milimetri. Explicatia e simpla, in momentul in care mergi pe bicicleta, furca este comprimata de greutatea ta + a bicicletei. In momentul in care ridici roata de pe sol, furca revine la starea de repaos. Daca este normal sau nu sau auzi acel zgomot... greu de spus fara sa stim care e designul interior al furcii. Am dubii ca vei rezolva ceva pe garantie, eu pariez ca pur si simplul asa fac toate.
 23. JDM

  Nici nu l-as fi banuit pe MaC de "colaborari". Are el alte defecte, dar nu cred ca e combinatorul forumului E ok, MaC. 1300 e un pret bun pe Fenix 6., in general dupa cum ai observat, preturile se duc spre 1500+. Din pacate doresc Pro deoarece as vrea harti pe el. Plus ca chiar si la 1300 as prefera ceva cu garantie. Am cumparat un Garmin Forerunner 245, sigilat, tot de pe OLX la 600 lei. Acolo suma e suficient de mica incit sa nu-mi pese de garantie. Vedem ce imi ofera Black Friday-ul asta. Daca nu gasesc ce vreau, probabil ajung inapoi pe OLX @Mookyama First time pe internet? Altex a inceput BF de o saptamina...
 24. JDM

  Dap, cred ca asta e solutia
 25. JDM

  A vazut cineva pe undeva ceva reducere buna la Garmin Fenix 6 Pro? Vorbesc de sub 2000 lei, mai mult nu imi vine sa dau.