Arhivă Epic

Discuție inactivă de mai mult de 3 ani
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Muttley

Membru
Localitate
Brasov (, PNt, IS)
Post lung, redundant, jurnal personal, deci plictisitor. Da' tre' s-o fac, E GATA!!!

In august 2012 aveam de foarte putin timp un hardtail care nu prea ma multumea deloc ca lungime. M-am dus la prietenu' care mi-l vanduse in cautarea alteia. Si am vazut-o pe ea agatata vertical intr-un rastel. La prima vedere cadrul foarte mic, din cauza standoverului. Dar Radu ma asigura ca e marime L. Am luat o ruleta, am masurat... 615mm, fata de cealalta care are 590. Cum de?!? M-am urcat pe ea si am plimbat-o 5 minute pe niste poteci laturalnice dintr-un sat. Am ramas uluit de felu-n care accelereaza la deal, nu intelegeam cum geometria unui cadru poate avea o influenta atat de mare... Cateva reviewuri citite pe net mai tarziu, si-n seara aceleiasi zile l-am sunat pe Radu si i-am zis sa i-o duca maica-mii-n Piatra Neamt, vreau bicicleta! Si asa a facut. Si asa am ajuns sa ma indragostesc de Epicu' meu urat si gri.

Planul initial era sa amestec Epicu' cu celalta, ce ramane sa vand, si sa ma opresc. Ti-ai gasit... Din lipsa de ocupatie, din nevoia acuta de surubareala si de a-mi baga coada-n ce au gandit altii, citind tot felu' de articole, si recunosc, din cauza anturajului, nu. Ala era abia inceputul.
Dupa introducerea siropoasa, sa trec la detaliile reci...

Echiparea de baza era asta, exceptie facand manetele Deore si schimbatorul spate de 9V XT. Din ce era au mai ramas 3 elemente: cadrul (imi place), cuvetele furcii (imi plac) si colierul de tija de sa (scrie Specialized pe el si e frumos).

Cum ziceam, am inceput cu piesele de pe cealalta. S-au schimbat imediat:

- transmisie completa, a trecut de la 3x9 la 3x10, totul XT;

- frane XT cu discuri XT de 180 si 160 (aici a fost bataie de cap cu traseul noii conducte spate si brainul, am pacalit-o cu un adaptor Avid parca...);

- o pipa Ritchey Comp de 110 in locul celei de 90 de fabrica;
- roti Mavic Crossride.
Sidul de pe bicicleta donatoare lucra mai fin si era mai usor. Insa axle to crown-ul mic al Sidului si reputatia buna dpdv fiabilitate a Fox-ului m-au facut sa raman cu Vulpea RL. I-am facut o revizie in iarna lui 2010 si a ramas.
Ce a ramas putin timp in aer a fost slaba compatibilitate dintre schimbatorul de foi E-type SLX de 9V al Epicului si maneta Dyna-Sys. S-a remediat cu un schimbator Dyna-Sys XT nou.

Bicicleta avea deja prea mult XT pe ea da' nu destul. Crossride-urile erau grele si puteai incolti grau in butucul spate, iar vizavi avea XT pe toata bicicleta, nu puteam sa fiu eu mai prejos. Asa c-am comandat de pe rcz un set de roti de fabrica XT. Le-am dat o nota personala prin folosirea unor strangatoare de roata tot XT, insa gri, model 1995.

Cu mult inainte de a lua rotile discutam cu vav despre conversia la 27.5. Concluzionasem ca abia aparuse conceptul si piesele-s scumpe. Cu putin inainte de a lua rotile XT de 26" citisem pe forum despre 27.5 in topicul pornit de Traveller. Da' n-am avut rabdare sa aprofundez ce se scria p-acolo iar pentru mine reprezenta chineza la momentul respectiv. Da' am reluat topicul ceva mai tarziu, am inteles una-alta si am facut niste masuratori pe cadru. Nemultumit fiind de capacitatea de trecere a rotilor de 26" si avand masuratori ok, am facut pasul. Asa c-am luat de pe bike-discount:
- logic, roti XT de 27.5 - aparusera de putin timp, iar pretul era cat de cat abordabil;
- pinioane XT mai mari, 11-36 fata de vechile 11-34;
- lantu' ala KMC gaurit ca svaiteru', da' pe gri, n-am vrut haur pe Specie;
- Rocket Ron pe fata de 2.10, Racing Ralph pe spate, 2.25, ambele chele si usoare (greseala mare). RR-ul de pe fata il voi schimba cand se va uza actualul cu 2.25.

Conversia a fost facuta fara nicio problema, am fost si inca sunt multumit si de functie si de noua estetica a bicicletei.

Tot in perioada aia, pretenu' keeeennnyyyyyy era patruns maxim de sindromu' weight-weenerului, asa ca-si schimba tija de sa cu una de carbon. Am luat vechea lui tija, un Ritchey WCS de aluminiu, o tija foarte faina. Aveam acum Ritchey Comp la pipa si Truvativ Stylo la ghidon, asa ca trebuiau luate masuri!
Vechiul ghidon avea 680 latime, iar eu oscilam intre Ritchey WCS de 710 sau Ritchey WCS Trail de 740. Habar n-am din ce motive am mers cu trailul, desi strambam din nas la latimea aia mare. Profit de ocazie sa impartasesc din limitata-mi intelepciune: fara nici cea mai mica retinere, luati-va ghidoane cat mai late!!! De 2m daca gasiti. Mie mi se pare cea mai mare schimbare la o bicicleta de munte, latimea ghidonului. Pune-n umbra si rotile mari, si suspensia spate si orice altceva. Dupa juma' de an mai-mai ca l-as schimba si p-asta de 740. Dar dup-aia nu cred ca mai pot trece pe usa. Glumesc, ramane asta, da' nu va feriti de ghidoane late!
Cu ghidonul si pipa reusisem sa simplific definitia bicicletei: full XT pe mecanica, full Ritchey pe accesorii (aveam deja mansoane Ritchey de pe donatoare, si mai schimbasem si saua cu un Ritchey Pro). Karma a fost stricata de cedarea monoblocului la o tura mai serioasa. Cum bikexpert gresise (cel mai probabil) pretul la monoblocul XTR, mi-am luat dintr-ala.

Iarna asta, prin februarie sau cand a fost viscolu' ala serios prin Bucuresti am iesit cu bicicleta pe stradute. De la frig si batranete, socul spate a cedat. L-am dus in service, problema a reaparut: un fel de fleosc-glurp atat auditiv cat si in modul in care lucra socul. Dupa a 2-a interventie parea ok. Insa la o tura de munte m-am trezit cu dureri lombare suspect de mari. S-a dovedit ca urmare a celui de-al 2-lea service, socul meu se scurtase cu peste 10mm, iar unghiul seat-tube se modificase mult. Asa ca dupa ceva cautari am gasit un model de soc compatibil cu cadrul meu si l-am instalat: un Monarch RL. Brainul "by FOX" plecase, linia Fox de pe suspensii era intrerupta. Si ce daca...
Amortizorul spate nu este inca fix ce trebuie, are viteza de compresie prea lenta si nu-si foloseste toata cursa. Cand si daca-l prind pe dom' moderator roz, nu-l las pana nu se baga-n el ca sa-l aduca pe calea cea buna.

Karma echiparii a luat o noua lovitura cand am intrerupt linia Ritchey cu o sa Selle Italia SLR.

Ma plimbam intr-o zi ploioasa pe bike-discount cand l-am vazut: angrenaj XT dedicat bicicletelor cu roti de 27 sau 29, adica cu foi mai mici, 22-30-40. Avea si o mica diferenta ce ma tenta de foarte mult timp: brate de 180mm. L-am luat. Normal ca lucrurile nu puteau sa mearga bine din prima, iar foile prea mici nu aveau o parere buna despre schimbatorul cu pozitie fixa. O comanda mai tarziu si o ajustare nevinovata la polizor a unei piese specifice a cadrului mai incolo, armonia angrenaj-schimbator era recastigata. Ma declar incantat de noile rapoarte. De brate, sa fiu sincer nu stiu ce sa zic. Nu le simt, insa teoretic cel putin, in cazul meu, la cum merg, sunt un castig garantat. Dar nu-mi dau eu seama.
 

Tin sa-mi exprim o parere vav de frane si manetele de schimbator. Sunt un model mai vechi amandoua, de prin 2010.
Am mers pe bicicleta Crocodilului si p-a lui Kennnnnnyyyyyy, ambele cu XT-urile mai noi. Arata mai bine, au manetele mai scurte, insa modulatie zero. On-off si atat. Am incercat si alte frane, si n-o zic pentru ca-s ale mele: modelu' meu de frane e cel mai misto pe care l-am incercat vreodata.
Manetele: XT-urile noi urmeaza trendul si si-au pierdut afisajele. Eu nu suport sa nu stiu exact pe ce pinion sunt, asa ca ma declar fan pe viata. In plus, manetele mai noi permit coborarea mai multor pinioane simultan dintr-o singura actionare a manetei de release. Se poate intampla sa apesi prea tare si sa cobori prea mult. Chestia asta nu-mi place deloc, motiv pentru care si manetele de schimbator am sa le pastrez cat de mult voi putea.
Si legat de roti - de ce Shimano? Da, au hibe. Dar numai Shimano am avut dintotdeauna si-mi place foarte mult ideea cu conuri si bile si faptu' ca le pot intretine singur.
Si inca ceva - de ce 3 foi? D-aia. Numai fortat de piata as trece la angrenaj dublu pentru MTB, asta-mi este concluzia si orientarea pe subiect.
 

Am ajuns in punctul in care doar furca fata ramasese neatinsa. Nici eu nu mai eram foarte multumit de prestatia sa, cei 100mm ai RL-ului nu mi se mai pareau de ajuns, iar cam dupa un an deja facuse joc in bucse. Am gasit un RLC de ocazie cu cursa de 120, fabricatie 2007 din cate se pare. Aseara a mers in service, garnituri noi si ulei. Stare foarte buna la inspectia internelor. Am montat-o pe bicicleta azi noapte, iar in casa se pare ca lucreaza prea bine. Sambata asta baietii ar face bine sa aleaga un traseu frumos!
Anticipam ca botu' bicicletei urma sa se salte, iar fundu' sa coboare, ceea ce nu avea sa-mi convina prea mult, cum sunt in special interesat de partea de urcare din ture. Cum colegu' de suferinta kennnnnnnnyyyyyyyyyyy, proaspat lovit in plin de trenu' enduro isi luase tija telescopica iar vechea lui tija cu offset zero urma sa intre la vanzare, am luat-o eu. Intamplator carbon, ceva model Crank Brothers. Singura, prima si ultima piesa de carbon de pe Epicu' meu. Sper sa nu mai alunece-n cadru cum facea WCS-ul.
Pozitia corecta in mers sper sa fie ajutata si de configuratia sagului, am mers pe 30% fata si 20% spatele.
Daca voi simti nevoia de a mai salta putin spatele, voi putea face asta prin folosirea unei bucse excentrice pe soc care sa cracaneze 1-2mm cadrul. Bucsa exista, gratie Cracadilului. Complimente inc-o data!

In dimineata asta, dupa un somn mult prea scurt, am scos dihania afara sa-i trag prima poza clara in noua si FINALA configuratie.

Avea de fabrica 12.3kg. A ajuns la un uimitor 12.2kg. Am reusit sa nu (mai) fac o prioritate din greutatea bicicletei, asa ca e ok.

In concluzie, ce apare-n poza e pentru mine bicicleta perfecta. E dimensiunea buna, mi-am facut-o strict dupa ideile si nevoile mele, dupa nivelul de greutate, rezistenta si fiabilitate urmarit de mine si, cat oi putea fi de obiectiv nu stiu, dar cred ca mi-a iesit si-s foarte, foarte multumit!

D-acu-ncolo, intretinere, vreme buna si gunoaie putine in varf de munte. Daca mai schimb ceva pe ea sa ma pocniti in bot, multumesc anticipat!



plXe4m9.jpg


 
Ultima editare de un moderator:
  • Upvote
Reacții: 12 users
@@Muttley

" mai schimb ceva pe ea sa ma pocniti in bot, multumesc anticipat!"

S-a notat, abia aștept.

 
  • Upvote
  • Haha
Reacții: 4 users
Interesanta istorie, +1 !

Dar nu vreau sa ma gandesc cat te-a costat toata distractia :) .

Dupa parerea mea lipsesc spd-uri, dar stiu deja opinia ta.

 
Ultima editare de un moderator:
Lipsesc, da, insa vreodata e posibil sa incerc niste combinate, spd cu platforma. Platforma pentru coborarile alea nebune in cap, prin mocirla pana la genunchi ;))

Luna asta am cheltuit foarte mult si cu cursiera, ceea ce m-a facut sa adun cheltuielile cu Epicul intr-un tabel.

Total - in jur de 10.000 lei, in conditiile-n care am facut uz de reduceri si multe piese second luate la preturi bune. Ma asteptam sa fi fost mult mai mica investitia, am scancit putin a usturime, da' deh... o data traiesc, si inca n-am obligatii. Dar si un argument bun sa ma opresc!

Si da, o bicicleta second de-a gata ar fi fost mult mai ieftina. Insa nu mi-ar fi oferit bucuriile si placerea asteia.

 
Ultima editare de un moderator:
nu vad de ce ti-ai luat tija fara offset, ca sa te duci mai in cap? daca vrei sa scurtezi cockpitul, pune o pipa de 50, garantez ca efectul va fi la fel de uimitor ca la ghidonul lat ;)
 
daca vrei sa fie si scurta si sexy iti recomand cu mare caldura renthal duo :nerabdator:

 
  • Upvote
Reacții: 3 users
Felicitări pentru dihanie. Chiar îmi place ce a ieșit. Păcat că pe cadrele astea mai vechi nu poți pune furcă cu gât tronconic. Altfel ar fi mers o furcă pentru roți de 27,5. Am scăpat și eu de complexul full XT, dar recunosc că pentru un biciclist obișnuit de munte e arhisuficient.

 
Mountain biker își are denaturat sensul. Mountain biker poate fi și un nene care se plimbă cu un DHS prin parc. Biciclist de munte ar fi un om de munte (căruia îi place muntele și face din asta o pasiune) pe două roți. Nu un ciclist amator cu pretenții de profesionist care vede muntele, majoritar, în concursuri. Un biciclist care-și dorește un echipament bun de pedalat, pe care să se bazeze perioadă îndelungată... care nu caută neapărat performanța atunci când urcă în goluri alpine doar pentru a admira peisajele. (ați înțeles ceva, domnule moderator?)

 
Limpede ca cristalul si clar ca lumina zilei (domnule peste drum!)

 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus