LucianLS

Recomandare neurolog (pentru rezonanta magnetica / RMN)

Recommended Posts

Am de aproape un an dureri la spate si piept din cauza unei cazaturi cu bicla. Am fost la un ortoped care nu a gasit nimic iar doctorul de familie mi-a spus ca singura solutie ar fi un RMN, la neurologie. Problema e ca habar n-am unde sa merg.

In privinta RMN-ului am inteles ca ar costa de la vreo 300 lei in sus chiar si cu CAS. Prespun ca daca nu sunt internat nu pot plati mai putin, nu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-ar putea ca prin internare sa poti fi programat la un RMN gratuit, dar tine mult de simptomatologie si daca aceasta indica RMN. Daca ortopedul nu a gasit nimic (totusi, cum explica durerile tale?), mi-e greu sa cred ca va gasi neurologul. Probabil cazatura a creat un "deranj" resimtit ca durere de care nu cred ca vei scapa prea repede (durerile osoase si articulare trec destul de greu)

Altfel, poti sa-ti faci RMN din proprie initiativa, doar sa stii care este organul/regiunea tinta. Radiologul se va ocupa apoi de interpretarea imaginilor, iar un specialist clinician de stabilirea planului de tratament.

Share this post


Link to post
Share on other sites

RMN poti sa il faci destul de repede la clinicile particulare "contracost", daca ai cazut si nu ti-ai rupt nimic trece de la sine in cateva saptamani, pana la 2 luni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa este,examinarea RMN este costisitoare iar din cate stiu are acuratete maxima in a stabili diagnosticul.Sotia mea,bolnava de cancer a facut un astfel de examen si tot a costat 400lei.Nu stiu daca cu inernare in spital iesi mai acceptabil.Incearca si suna la telefon si pe la spitale si pe la diferite clinici private.Vezi unde este mai convenabil.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cica la clinica Sanador ar costa 100 RON daca ai trimitere cu decontare CAS. Eu tocmai mi-am facut unul la Regina Maria, dar acolo cu decontare CAS e spre 300 RON. Trimiterea o poate da doar medicul specialist si e un formular special, doar pentru RMN.

Share this post


Link to post
Share on other sites

La clinica ProLife sau la Sanador. Daca suni sa te programezi,specifica daca vrei sa-ti faci RMN simplu sau cu substanta de contrast,pentru ca difera pretul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai substanta de contrast iti trebuie in caz de oncologie. La el nu e cazul, e probabil doar ceva minor la coloana, care radiaza spre nervii intercostali dand si durerea in piept.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu internare de o zi e gratuit RMN-ul. Astfel in februarie pretul era intre 500-800 de roni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(...) doctorul de familie mi-a spus ca singura solutie ar fi un RMN, la neurologie. Problema e ca habar n-am unde sa merg. (...)

Lucian, mai important decat RMN "cu substanta sau fara" sau cat costa imagistica respectiva, este cine va face interpretarea RMN-ului. Degeaba beneficiezi de cea mai buna imagistica daca interpretarea o face un amator. Nu am nimic cu medicii de familie, insa, pt o problema de natura celei descrise de tine, ar trebui sa consulti un specialist si acesta sa-ti recomande RMN-ul si sa-ti faca interpretarea.

Din postul tau, sa inteleg ca dr de familie ti-a recomandat un consult la un neurolog. Acum cativa ani am avut o situatie medicala ce a implicat un consult la neurologie si pot spune ca respectivul medic m-a ajutat mult. Nu intru-n detalii, asa ca trec la ce este mai important: dr. Petru Onaca, profesa in Euroclinic, Sp. Urgenta Floreasca si intr-o alta clinica privata (nu mai stiu numele).

Multa sanatate!

Share this post


Link to post
Share on other sites

RMN-ul se face pe zone,deci trebuie sa ai trimitere sau sa stii exact ce vrei. Cand ridici CD-ul si/sau filmele ti se da si o interpretare facuta de medicul care se ocupa de asta (medic pe care tu nici nu-l vezi la fata,interpretarea fiind facuta strict pe baza imaginilor). Daca nu esti multumit poti sa te duci cu CD-ul,filmele si interpretarea respectiva la un alt doctor in care ai incredere.

Legat de pret : RMN-urile decontate de CAS sunt limitate ca numar pe luna si sansa sa iti poti face repede unul sunt nule. Poti ,in schimb,sa faci o programare cand iti spune spitalul respectiv ca va avea plafon disponibil (in traducere : cand o sa aiba bani,pentru ca au o anumita suma lunara deconatata de CAS). In functie de cum ai noroc, timpul de asteptare este de cam de la 2-3 saptamani la cateva luni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa cum bine a spus si raducanmihai, trebuie o trimitere (sa zicem, din partea neurologului care te consulta clinic), prin care i se cere imagistului ce zona sa fie scanata (si interpretata).

Din pacate, sansele ca sa iti faci imediat un RMN exista doar daca il platesti integral, la privat. Pe langa furnizorii privati mentionati mai sus, as adauga si Hiperdia (mentionez ca nu am legaturi comerciale cu acest centru, nu le fac reclama, doar am colaborat indirect cu ei si serviciile lor mi s-au parut profesioniste).

E greu de zis de ce s-au repezit sa-ti recomande RMN si nu, sa zicem, CT (e ceva mai ieftin si mai accesibil - desi tot pe privati i-as indica). E adevarat ca CT ar indica leziuni osoase, daca exista. RMN e utilizat pentru evidentierea leziunilor de tesuturi moi. Substanta de contrast se adauga atunci cand se cauta tumori, dar si cand se cauta evidentierea de vase sanguine (de calibru mai mare).

Deci du-te la un neurolog, la un centru privat care are si CT/RMN, iar el, dupa consult, sa decida ce trimitere iti face. Asta cred ca ar fi solutia cea mai rapida (si mai scumpa, din pacate).

Altfel, poti incerca sa mergi la consult neurologic in ambulatorul Spitalului Universitar (cu trimiterea de la medicul de familie), iar neurologul de acolo sa faca trimiterea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Subscriu la ce-a spus Poseidon. RMN e doar o sculă, este esenţială priceperea celui care face citirea şi manevrarea aparatului. Din păcate n-am o recomandare să-ţi fac, dar încearcă să găseşti una, de la cineva care a apelat la acel specialist şi a avut un RMN bun, care şi-a atins scopul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De ce sa fie nule sansele sa isi faca repede RMN? Eu m-am dus la medic, am luat trimitere, am sunat si a doua zi am facut RMN. 2 zile e mult? Bine, e de preferat sa fie la inceput de luna, sa nu se termine fondurile de la casa. Suni la mai multe clinici, vezi care te primeste, nu e asa coada. Unele clinici ca Regina Maria au 2 aparate de RMN, mai sunt Medicover, Medlife, etc... Nu ar trebui sa sara de 300 RON la nici una din ele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now