Sign in to follow this  
hhhrobi

Zgomot in lant la pedalare

Recommended Posts

Salut,

Am achizitionat un MTB second (

asta) acum cateva zile, l-am dus la verificat si cei de la magazin au zis ca e ok (cel care l-a verificat s-a si dat putin pe el sa verifice sa nu aiba jocuri la pedalare etc) dar cand am inceput sa merg cu el prin oras am observat ca se aude un zgomot cam mare cand pedalez. Cand rulez fara sa pedalez nu se aude zgomotul respectiv...

Banuiesc ca e normal sa se auda un zgomot de la lant dar la mine e prea mare. Se aude ca si cand lantul nu ar rula corect, exact sunetul normal de lant doar ca mult mai puternic.

Aveti idee de la ce ar putea veni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

salut cand ai fost la magazin ti-au verificat si schimbatoarele sa functioneze corect ( in special cel de pinioane ) ?

se poate auzi un zgomot daca schimbatorul de pinioane nu ghideaza bine lantul pe pinioane. trebuie verificat schimba cursiv vitezele, cand schimbi agata ( urca - coboara mai greu de pe pinioane ) de verificat si daca lantul este plin de mizerie sau daca ai vre-o zala care este crapata sau sta sa se rupa .

sunt destul de multe posibilitati de la care ar putea scoate un zgomot lantul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zgomotul este ritmic/intermitent/cu o anumita frecventa sau se aude mereu fara oprire in timp ce pedalezi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schimbatoarele par sa functioneze ok, schimba perfect, nu scapa sau altceva. Sunetul este exact in ritmul in care pedalez - daca pedalez mai rapid e si el mai rapid, daca pedalez mai lent e si el mai lent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

e greu de spus direct de unde vine.

e posibil sa fie o zala de la lant dusa si sa nu calce corect in o anumita pozitie

incearca faza urmatoare, ridica bicileta de spate si roteste incet pedalele eventual roaga pe cineva sa tina frana pe spate un pic apasata sa exerciti tensiune mai mare in lant (similar cu cea de la pedalare)

vezi daca iti poti sa seama in ce pozitie a pedalelor se aude, unde anume se produce zgomotul si daca are legaura cu pedalierul, lantul sau roata din spate

si eu de exemplu am avut tot asa o chestie stupida de altfel, cablul de la schimbatorul de foi era un pci stramb si batea in bratul pedalier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel mai probabil lantul se freaca de cusca deraiorului fata. Ori folosesti niste raporate nerecomandate ori este deraiorul prost reglat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se aude pe toata lungimea lantului si in toate rapoartele de viteza (cele potrivite, nu m-am dus pe foaie mare pinion mare/foaie mica pinion mic ca nu are rost. Banuiesc ca acolo face eventual si mai rau)

Am facut un filmulet(in mers se aude ceva mai tare parca - probabil, cum zicea si sqryn, e din cauza tensiunii mai mari in lant):

Click pe poza pentru film.

Imagine postată

Share this post


Link to post
Share on other sites

dupa cum se aude din clipul video, mie mi se pare ca zgomotul e de la rotitele deraiorului spate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pare reglat bine din imagini. Si zici ca zgomotul e acelasi indiferent de raport, de tensiunea in lant (data de raportul pe care te aflii), de pozitia deraioarelor. Singurele constante is lantul, rotitele, caseta butucului.

Incearca sa verifici rotitele. Scoti cele 2 suruburi (vezi sa nu fie diferite ca lungime si sa le incurci) cureti, ungi, inspectezi lagarele/rulmentii.

Auzi, da... lantul e uns? Ca mie imi face asa dupa multi km prin apa cu sare, mizerii, praf si noroi. Cand se usuca si raman toate mizeriile alea in/pe lant, face urat. O curatare si o ungere ii iau durerea cu mana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

vad ca lumea bate campii

stai lejer ca nu are nimic, suna lantul cum se aseaza.

exact asa imi face si mie de cand am schimbat transmisia. am pinioane deore si lant kmc din ala mai ieftin, x9.ceva, si sunau la fel de cand le-am pus( la mine era indoita putin si urechea).

mai mult, mie imi suna si in fata pt ca am slx de 10.

in orice caz verifica sa fie lantul centrat pe pinion, sa nu frece pinionul mai mare. o faci din butoiasul de la maneta sau de la sch.

dumnezeu cu tine!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand esti incepator si nu te pricepi, asculti ce zic ceilalti. Asa am facut si eu.

Cand am luat bicicleta, cel de la care am luat-o a zis ca e unsa, reglata, tot ok si eu am ramas cu ideea asta. Azi am fost cu ea la service la Playbike si problema mea s-a rezolvat in 3 minute cu o gresare de lant.

Toata afacerea - 30 de lei uleiul de lant

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aici si aici niste puncte de plecare pentru identificarea sunetelor nedorite.

Am bicla unei prietene care face un zgomot de lant uscat desi lantul e nou(1 zi), la fel si pinioanele, deraioarele reglate corect, nu atinge cusca deraiorului spate, rotitele nu sunt uzate si sunt lubrifiate bine. Sunetul e exact ceea ce ai filmat tu pe bicla ta. Am google-uit si am dat de

metoda asta pe care o s-o incerc dupa sarbatori:

Drivetrain noise after installing a new chain. I have an Orbea[...] First I just changed the chain with a new Shimano Dura-Ace 10-speed chain just like the one I had. The noise appeared. I had a new (expensive) cassette, just like my old worn one, but was hoping I could squeak another year out of the old one. But since I hated the noise, I went ahead and put the new cassette on. Keep in mind, the old one did not skip, like they will usually do if they are worn bad. Well the noise was still there. It was a kinda normal noise, only it was quite a bit too loud. Kinda like running a clean dry chain.

Solution: When I touched my stethoscope to the bottom derailleur pulley on the rear derailleur, it screamed in my ear. It wasn’t the bearings making the noise, it was the chain slapping the pulley, only in a manner that made a lot of noise. Nothing was out of line at all. Scratching my head, I removed the guilty pulley and examined it, and it looked unworn and almost pristine. I decided to install it backwards, and let it rotate the other direction, figuring it might at least change the noise. It made the drivetrain almost silent again!”

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this