Bogdan W

Cu sau fara casca in trafic

  

391 members have voted

 1. 1. Cu sau fara casca in traficRecommended Posts

Aceasta este continuarea unui subiect care a inceput sa fie dezbatut in topicul "Te-am vazut in trafic!" la pag. 60 si care a nascut cateva controverse. Titlul cred ca este suficient de explicativ.

Sa incep eu prin a clarifica cateva nelamuriri, in special catre ionionion: eu unul nu stiu care este motivul pentru care nu este obligatoriu sa porti o casca; fara niciun pic de sarcasm, te rog sa ne spui daca stii. Si iti repet ce am mai tot repetat: am spus ca EU cred ca purtarea castii ar trebui sa fie obligatorie, nu am spus ca asta e o lege.

Subiectul castii a generat cele mai multe raspunsuri contradictorii, consider ca celelalte elemente sunt la fel de importante (lumini, frane etc.)

Daca un om alege sa nu poarte casca si e implicat intr-un accident e vina si responsabilitatea lui. E ca si cum ai critica un alpinist ca nu se prinde in corzi. Fiecare sa-si poarte de grija lui.

De ce e obligatorie purtarea centurii de siguranta daca oricum e responsabilitatea fiecaruia?

Ca sa imi rezum punctul de vedere, eu nu sunt nici de partea soferilor nici de partea biciclistilor ci imi doresc doar ca ambele categorii sa-si constientizeze obligatiile. Vreau ca soferii care au un comportament agresiv in trafic, care parcheaza pe piste de biciclete etc. sa fie amendati dar sa nu-si faca nimeni iluzii ca ei ar fi singurii vinovati pentru conflictele cu biciclistii.

Nu "reneg" pe niciun biciclist ci imi exprim un punct de vedere.

Sa vedem cine sare primul pe mine :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din punctul meu de vedere, o lege care ar face purtarea castii obligatorie ar fi un pas inainte in educarea noastra. E adevarat ca fiecare ciclist isi asuma in prezent purtarea ei sau nu, dar consider ca e o dovada in plus de responsabilitate daca alegi sa o faci.

Repet, e doar parerea mea ca nu ai decat avantaje daca utilizezi casca. Exista numai situatii in care iti doresti sa fi purtat casca, nu sa nu o fi folosit :)

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spun din nou, situatia locala e cu totul alta si articolul nu ajunge la nicio concluzie clara ci doar la recomandari pentru studii ulterioare. Inteleg punctul lor de vedere.

Si sa spui ca legile care obliga ciclistii sa poarte casca ii descurajeaza pe unii sa mearga pe bicicleta deci scade sansele ca acestia sa-si imbunatateasca sanatatea deci lipsa unei astfel de legi e mai sanatoasa ... pai asta e un mic sofism.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Menţiune: port cască.

O să încep prin a copia ce-am zis deja pe celălalt topic:

Cauzele accidentelor nu au nicio legătură cu echipamentul de protecţie. Echipamentul ţine strict de limitarea efectelor, după ce accidentul s-a produs. Faptul că aveai sau nu echipamentul de rigoare nu ar fi prevenit accidentul şi nici nu schimbă faptul că cineva a făcut ceva greşit (neatenţie, lipsa vizibilităţii, imprudenţă, neacordarea priorităţii, manevre riscante, nerespectarea conduitei preventive şamd.)

Dacă vrei o analogie corectă, e ca şi cum vecinul ar arunca în aer juma' de bloc pentru că a lăsat gazul deschis, şi tu mi-ai reproşa mie că de ce nu aveam asigurare la apartament sau că de ce eram acasă cu amanta for a quickie la ora 13:00 în loc să fiu la serviciu. Da, ok, dacă nu comiteam adulter nu m-ar fi prins explozia şi dacă aveam asigurare scăpam mai ieftin. Dar accidentul nu s-a produs din vina mea, ci a vecinului. Şi dacă aveam asigurare sau eram la serviciu tot s-ar fi produs.

Ideea e să nu se mai producă accidente şi să fie toată lumea happy, nu să se producă şi să sperăm că ciclistul avea cască, şoferul centură, motociclistul armură şi pietonul era T-800, ca să-i scadă cuiva vina.

Şi acum să-ţi răspund şi la întrebări:

Analogia cu alpinistul nu este adecvată pentru că ciclismul de stradă nu este sport extrem. Nu porneşti din start cu ideea că-ţi pui viaţa în pericol. Faptul că ocazional unii ciclişti sînt loviţi de maşini este o excepţie, nu ceva foarte probabil şi nici ceva aşteptat.

Asta sper că-ţi răspunde şi la întrebarea "de ce e centura la maşină obligatorie". Pentru că maşinile circulă în mod curent cu viteze la care orice impact este foarte periculos pentru ocupanţi. Probabilitatea este foarte mare să păţeşti ceva. Poate părea paradoxal, dar e mai mare ca la bicicletă. Iar pentru autostradă sau şosea se impune centura şi la cei din spate pentru că deseori accidentele acolo se soldează cu rostogolirea maşinii, care ucide prin ejectarea în lateral.

Casca nu e obligatorie la ciclişti pentru acelaşi motiv pentru care nu e obligatorie pentru pietoni. Pentru că bicicleta este versatilă, poate fi folosită în multe scenarii, ar fi stupid să impui obligativitatea în orice împrejurare. Şi pentru că şi dacă dă maşina peste pieton e mai probabil să-i creeze alte răni, nu la cap.

Iar în cazurile cu risc ceva mai ridicat (ciclism pe carosabil sau copii) se recomandă casca.

Ma referam la faptul ca nu inteleg de ce "reneaga" anumiti useri de aici ciclistii fara casca.

Pentru că-i mănîncă în fund şi se trezesc vorbind. Cum ai spus şi tu, e treaba fiecăruia.

 • Upvote 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand mi-am luat eu carnetul de sofer, purtarea centurii de siguranta era recomandata, nu obligatorie.

Apoi, in lege, purtarea centurii a devenit obligatorie.

Eu port centura inca de cand mi-am luat carnetul.

In cazul biciclistilor, casca este recomandata. Am avut mai multe incidente, dar pana acum, cele care mi-au crapat doua casti s-au petrecut prin paduri. Cu toate acestea, cele mai grave incidente s-au petrecut in trafic, insa din instinct mi-am protejat bine capul.

Ca sa devina obligatorie, ar insemna sa se impuna si niste standarde (a fie omologata), cred. Eu recomand folosirea castii. Pentru ca protejeaza capul. Si eu am nevoie de el. S-ar putea ca pentru unii sa nu fie o prioritate protejarea capului, daca aleg sa nu poarte casca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Există standard, EN 1078. Şi cam toate căştile comercializate în UE menţionează aderarea la standard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

am observat o chestie, parcă şoferii te respectă mai mult atunci când ai cască. e posibil să fiu eu nebun, dar aşa mi se pare. eu port cască doar de vreun an, cu toate că biciclesc pe stradă de vreo 20. am căzut de multe ori în anii ăştia, mi-am julit coatele, palmele, genunchii, umerii, faţa şi curul. capul a scăpat de fiecare dată, am fost vigilent probabil sau am avut doar noroc. în schimb, astă vară am luat o rostogoleală ce s-a lăsat cu julirea serioasă a extremităţilor mele şi a căştii pe care tocmai o cumpărasem. dacă nu aveam caşchetă juleala respectivă era pe faţă şi cap şi e posibil ca nici creierii să nu fi rămas fără o zguduială serioasă. casca nu te protejează dacă te calcă un tir pe cap, dar în caz de râşcâieli pe asfalt e numai bună.

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parcă așa mi se pare și mie, dacă e cască ești văzut altcumva în trafic.

Probabil în vederea lor, apari ca un ciclist 'adevarat' , nu ca un chinez pe bicicleta.

Acuma legat de purtarea căștii, părerea mea e că tre să ținem cont și de orașul de care se vorbește:

de ex în București nu prea m-aș incumeta să alerg fără cască (vedeți relatările de la băieții care fac curierat pe bicle)

Pe când într-un oraș ca Sibiu, unde șoferii sunt mai "ardeleni" adică înțelegători, e ok și fără cască.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vrei nu vrei e ideal e sa porti casca. Salveaza viata sau cel putin cutia craniana. Nu am cazut decat o data mai serios insa datorita reflexelor am "cazut" bine nefiind nevoit sa amprentez asfaltul cu teasta

Nu ai de unde stii cum/cand cazi si din ce considerente..Cred ca daca ati folosi casti "de calitate ",usoare ar purta majoritatea,dar multi fug de casca fiindca nu da bine,chipurile

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

dacă e pe aşa nici bicla nu dă bine. mulţi oameni ne privesc cu milă: mergi cu bicla, n-ai maşină, eşti sărac, vai de capu' tău.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nici eu n-am purtat pina la prima cazatura si lovire cu capul de asfalt !! M-am ridicat , mi-am revenit din soc...si am mers pe langa bicla pina la primul magazin de biciclete/accesorii si mi-am cumparat una pe loc ! ;))

Consider ca purtarea castii este precum prezervativul, daca nu vrei sa te doara acelasi...cap ! ;)

Fiecare cu cat il duce capul, nu cred ca moare careva de grija altuia ca nu poarta casca, nu ?

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

am observat o chestie, parcă şoferii te respectă mai mult atunci când ai cască

Eu am observat ca ma respecta mai mult cand nu-i incurc aiurea, merg drept, repejor, semnalizez manevrele si respect pe cat posibil codul rutier :P
 • Upvote 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

DIn cauza ca nu a purtat casca, bunicul meu are un hematom la creier, azi trebuie operat, ca starea lui se inrautateste + alte functii cognitive afectate. Daca purta casca, scapa cu o coasta rupta.

L-a lovit masina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am observat ca ma respecta mai mult cand nu-i incurc aiurea, merg drept, repejor, semnalizez manevrele si respect pe cat posibil codul rutier :P

eu cred că poţi face toate astea şi cu casca pe cap, că doar nu-ţi obturează simţurile biciclistice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu nu port casca in oras si probabil ca nu e bine, insa nu am avut pana acum incidente majore. Am avut cazaturi mai serioase cand eram copil [acum 15-20 ani], bineinteles oarecum normale pentru varsta respectiva.

Port casca doar la iesirile mai lungi pe asfalt sau off-road unde se impune alt regim de mers.

In oras daca merg lejer pe trotuare, piste de bicicleta sau chiar pe carosabil unde circulatia este redusa, sansele sa-ti distrugi capul sunt reduse.

Acum depinde si in ce oras pedalezi, dar daca atentia este sporita, eventualele pericole pot fi evitate.

Repet, nu e ok, ar trebui sa purtam toti casca!

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu cred că poţi face toate astea şi cu casca pe cap, că doar nu-ţi obturează simţurile biciclistice.

Tre' sa recunosc ca mi-ar fi cald, ceea ce mi-ar distrage o parte din atentie.

O port in zilele cu sanse mai mari de buseala, cum ar fi pe ploaie / zapada sau alte chestii d'astea, insa prefer ca in primul rand sa nu ma bag in situatii de trafic cu potential sporit de accidentare (lipsa vizibilitate la viteza mare, d'astea).

La offroad o iau neaparat, dar si acolo scopul principal e apararea de crengi / boscheti.

Sunt inconstient ? Poate un pic, din perspectiva asta, dar compensez puternic in alte moduri.

Cel mai important: ceea ce zic aici e fix o alegere personala, nu judec pe nimeni pentru ca poarta casca / echipament / etc. sau nu.

Am doar oarece dificultati in a recunoaste oamenii echipati corespunzator cu toate tzoalele si castile si ochelarii, atunci cand mai ies la o tura :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Discutia asta a pornit de la off-topicul generat de cei care i-au catalogat ca iresponsabili si in ilegalitate pe cei care nu poarta intotdeauna si oriunde casca. Intai sa lamurim ca legea nu instituie obligativitatea purtarii castii, punctum, caz inchis. Situatie asemanatoare si in alte tari ale uniunii europene. Mai departe e alegerea fiecaruia, cum eu nu o sa tin cont de parerile altora, nici altii nu o sa tina cont de parerea mea si asa mai departe. Desigur, cine se simte mai in siguranta si confortabil cu casca sau orice alt echipament de protectie are toate motivele sa abordeze mersul pe bicicleta cum crede de cuviinta. Doar ca ar face bine sa nu extrapoleze de la propria persoana la toti ceilalti utilizatori de bicicleta, pentru ca in Romania raul cel mai important facut biciclistilor a venit in principiu tot de la alti biciclisti, asociatii, care si-au dat cu parerea in numele tuturor si, de exemplu, in privinta pistelor se vede ce a iesit.

Stim cu e legea, stim cum e cu optiunile/alegerile fiecaruia, trebuie respectate. Dar care e "adevarul", cine are stiintific si logic dreptate pina la urma? Nu exista asa ceva, toata dezbaterea nu are punct final pentru ca porneste de la enunturi contrafactuale. "Daca purta casca, era acum in viata" sau cum zic multi pe aici, "casca mi-a salvat viata". Nu avem de unde stii. De aceea si marketingul merge bine pentru produsul asta, oamenii pot fi influentabili.

Singura certitudine este ca riscul de a cadea de pe bicicleta exista. Iar daca impactul are loc in zona capului, casca va micsora acest risc. Nimeni nu poate contesta validitatea ultimelor doua propozitii. Cine n-a cazut de pe bicicleta? Cati dintre noi nu si-au rupt si cate ceva? Dar daca mai si julesti si casca, sa nu crezi ca-i datorezi si viata pentru ca altfel ai facut acelasi lucru cu capul?

Insa orice raspuns la un risc prin micsorarea, temperarea lui introduce si riscuri secundare. Desi explicitate si cunoscute, nu prea sunt luate in serios. Cu mentiunea ca si aceasta e o parere personala, casca mi se pare un exemplu bun de situatie in care riscurile secundare depasesc riscul initial. Si am sa ma opresc numai la doua.

Primul este acel comportament al soferilor (de pretutindeni) care au tendinta, chiar si involuntara, sa se apropie mai mult in trafic de ciclist. De altfel, pe topicul intial, erau doua pareri din punct de vedere al soferului, conform carora, biciclistul fara casca trebuie sa fie intotdeauna el cel vinovat, pentru ca in cazul in care masina provoaca accidentul, soferul sa nu fie acuzat de omor din culpa. Daca asta e "frica" soferilor, atunci frica asta ma pazeste si pe mine intr-o tara in care "glumele" in trafic facute ciclistilor sunt frecvente, totul e permis, "doar sa nu moara prostanacul de pe bicicleta, altfel se rezolva, ii trece, ne distram". Purtand casca, maresti sansa ca masinile sa treaca mai aproape de tine si ramane sa mergi pe mana lor ca vor aprecia la viteza cat mai bine distantele.

Al doilea argument este acela al supralicitarii de sine a biciclistului, care lasa un pic garda mai jos. Dupa cum se exprima unii chiar si pe topicul asta, casca e si un fel de talisman care te scuteste sa mai fii la fel de atent ca inainte. Nu toate accidentele sunt la cap, scopul e sa ma feresc de cazaturi in general, nu doar de cazaturile in cap.

In fond, mersul in trafic (acest topic de fapt) inseamna sa ajungi de la A la B si sa ai o singura grija ca biciclist, sa ajungi teafar. Nu trebuie sa-ti stea mintea la altceva, la medii de viteza, la cadenta, la locul in clasament, la cai verzi. Atentia conteaza, nu accesoriile.

L.E.

eu cred că poţi face toate astea şi cu casca pe cap, că doar nu-ţi obturează simţurile biciclistice.

Ba iti obtureaza aceea miscare a capului "in fuga" pentru a vedea ce ai in spate-stanga, spate-dreapte.

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

trevizes, începusei bine, dar ai dat cu bâta în baltă tocmai la cele două puncte pe care le ţii atât de cu drag în braţe.

citez: "Purtand casca, maresti sansa ca masinile sa treaca mai aproape de tine si ramane sa mergi pe mana lor ca vor aprecia la viteza cat mai bine distantele."

e hazardată afirmaţia, mulţi şoferi nu văd că ai sau nu cască, văd o bicicletă, dacă o văd, atât.

si: "Al doilea argument este acela al supralicitarii de sine a biciclistului, care lasa un pic garda mai jos."

come on, e fix ca si cum ai trece cu roata prin niste ciobori pe care le vezi şi ai timp sa le eviti, dar nu o faci pentru că ai camera de rezerva si pompa la tine.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Catre wirespot: nu ma mananca nicaieri si te asigur ca nu te-as chema pe tine sau pe oricine altcineva sa ma scarpine si nici nu ma "trezesc vorbind" ci doar imi expun punctul de vedere. Cu astea spuse, nu o sa mai raspund unor astfel de afirmatii.

Vad ca trebuie sa precizez din nou ca nu ii consider in ilegalitate pe cei care nu poarta casca, nu am spus asta.

Nu o sa ma convinga nimeni prea curand ca e mai sigur sa nu porti casca asa ca pana una alta ramane doar un accesoriu care poate sa-ti aduca numai eventuale beneficii.

Eu mi-as dori ca situatia biciclistului sa fie foarte bine reglementata si sa vad dupa aceea si niste masuri din partea autoritatilor.

Nu se ajunge la un comportament normal cu amenzi si mustrari, e mult mai dificil drumul. Pana una alta nu ai voie nici sa arunci gunoaie pe jos dar o lege in sensul asta nu aduce nicio schimbare majora. Dar existenta acestei legi face parte din normalitate.

Si da, clar, atat timp cat nu e lege, purtarea castii e o alegere personala, nimic nou aici.

Sa ne punem centurile si castile si eventualele incidente sa fie rezolvate ca si in cazul unei tamponari sa zicem. (nu cu cafteala adica :) )

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiecare face ce vrea in intimitatea lui, cu corpul si sanatatea lui, asa ca pe fiecare il priveste daca poarta casca sau nu si care ii sunt argumentele.

Dar cum pe casca o cheama pe numele intreg casca de PROTECTIE, ar fi bine ca incepatorii in ale biciclitului pe strazi, sosele si poteci sa fie indemnati sa o poarte pt a fi protejati in cazul unor eventuale ghinioane. Cand or sa-si dezvolte aptitudinile, echilibrul, atentia necesara, increderea in sine si "puterile bicicliste" necesare ocolirii accidentelor, atunci sa decida fiecare daca mai poarta casca sau nu. Pana atunci sa o poarte, ca NU STRICA.

Inafar' de noi pe aici citesc o groaza de oameni, priceputi sau nu in mersul pe bicicleta, iar acestia isi formeaza o parere despre casca si decid sau nu sa o poarte. Ar fi pacat ca un biciclist fara prea multa experienta sa fie influentat de cele scrise aici in decizia de a nu purta casca, iar apoi sa fii avut nevoie de ea pt a ramane intreg.

Sa pacatuim in liniste, cu alte cuvinte, si sa nu-i indemnam si pe altii la pacatul nostru, zic!

 • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie sa se faca obligatorie purtatul castii. Sa-i vedeti atunci pe soferii care te trimit si acum pe trotuar ce le fac celora care nu merg pe trotuar si pe deasupra nu poarta nici casca obligatorie.

Pe de alta parte eu am renuntat la mersul la servici cu bicicleta fiindca am un vecin la etajul 4 care se cearta ca de ce duc bicicleta in lift si nu pe scari pana la etajul 9. Asa ca mai bine afum un pic aerul cu masina daca asa-i place mai mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tancul a zis ceva foarte la obiect aici. văd că nu s-a sesizat nimeni. trist.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu nu merg in oras pe bicicleta (poate doar prin Brasov,si acolo rar) dar am o opinie in acest sens. De obicei nu port (purtam casca) decat la concursuri (unde este obligatorie si mi-a salvat viata o data). Inainte de un asemenea concurs (Tusnad 2009) iesisem la o tura antrenament pe traseu si ma intorceam la pensiune (nu aveam casca pentru ca am zis ca merg usor si nu am nevoie de ea) In fata pensiunii mi-a sunat telefonul,am raspuns cu o mana si,in acelasi timp, cel din fata mea a pus frana. Am franat si eu instictiv ,brusc si ,avand doar o mana pe ghidon,nu am putut controla franarea brusca ,si am cazut pe partea stanga direct cu capul de asfalt. Nu am avut timp sa atenuez caderea sau sa-mi protejez capul Cei care erau cu mine poate isi amintesc cucuiul cat oul de mare si cum statea casca pe cap stramba a doua zi din cauza lui. Asta a fost un scenariu care se poate intampla intr-un oras foarte usor si rezultatele pot fi mult mai grave decat un cucui.

Am citit un studiu mai de mult : http://news.bbc.co.u...set/5334208.stm in care autorii sustineau ca un ciclist cu casca este vazut de ceilalti participanti la trafic ca un ciclist experimentat si nu-i mai acorda atat de multa atentie si spatiu cat unui ciclist fara casca ,de unde si riscul mai mare de a se produce un accident. De asemenea este teoria cum ca purtarea castii il face pe cicilist mai sigur pe el si ,implicit,sansa sa-si asume riscuri inutile este mai mare. Nu spun ca sunt corecte sau incorecte studiile respective ,ci doar ca sunt multe puncte de vedere ale aceeasi probleme si toate trebuie luate in seama.

Si la sfarsit, o parere : desi am patit-o pe propria-mi piele consider ca purtarea castii este o decizie personala si nu ar trebui reglementata prin lege.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tancul a zis ceva foarte la obiect aici. văd că nu s-a sesizat nimeni. trist.

Pai nu ii intereseaza realitatea cruda, adica circularea in trafic fara casca

DIn cauza ca nu a purtat casca, bunicul meu are un hematom la creier, azi trebuie operat, ca starea lui se inrautateste + alte functii cognitive afectate. Daca purta casca, scapa cu o coasta rupta.

L-a lovit masina.

Este riscul personal fiecaruia dintre noi care nu poarta casca.

Sa nu zicem cu sechelele care o sa aiba (poate nu mai umbla/vorbi/ etc).

Eu zic sa va ganditi bine, daca sa va asumati riscul probabil de a ramane pe viata cu sechele.

Cu toata experienta lui l-a lovit masina, peste 60 de ani la activ are cu bicicleta prin oras.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.