Sign in to follow this  
ombun

„Pistă ilegală ! Bicicliştii o cedează pietonilor”

Recommended Posts

Sambata, 12.05.2012, Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti (CBB) invita toti cetatenii din Bucuresti sa participe la manifestarea artistica „Desene cu creta pe trotuar”. (aigi gasiti programul)

Mesajul actului artistic este: „Pista ilegala ! Biciclistii o cedeaza pietonilor”.

Acțiunea se va desfasura pe un traseu ce cuprinde un numar de piste „ale nimanui”. Este vorba despre cateva dintre cele 28 de trasee despre care Administratia Strazilor refuza sa comunice daca le-a receptionat.

Pe langa mesajul artistic, prin aceasta actiune CBB doreste sa vina in sprijinul Brigazii Rutiere care, folosind toti agentii constatatori pentru a identifica pistele periculoase pentru biciclisti si pietoni, in cele peste 8 luni de cercetari a reusit sa inchida aproximativ 3% dintre acestea.

Cu toate ca s-a constatat ca pistele nu corespund normelor si avizelor eliberate, pana acum politia nu a aplicat nicio sanctiune administratorului de drum public.

Chiar si in urma actiunilor prin care Brigada Rutiera a restrictionat accesul pe o mica parte din traseele periculoase, Administratia Strazilor nu a comunicat numele celor vinovati de irosirea banilor.

Imagine postată

Pentru a veni in sprijinul edililor, CBB le propune sa caute vinovatii pe documentul de receptionare a pistelor. Cei care au semnat acea hartie sunt cei care trebuie trasi la raspundere pentru faptul ca au receptionat pistele fara ca acestea sa corespunda normelor si avizelor eliberate, asa cum cere legea.

Incurajarea oamenilor sa foloseasca bicicleta ca mijloc de transport urban reprezinta o solutie pentru scaderea traficului auto, la fel cum s-a intamplat in toate marile metropole. La aceasta concluzie a ajuns si Consiliul Interministerial pentru Siguranta Rutiera (CISR) din care face parte atat Primaria Municipiului Bucuresti cat si Ministerul Administratiei si Internelor.

CBB vine in sprijinul CISR si sustine Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera ca solutie pentru scaderea numarului de accidente, scaderea traficului auto si limitarea poluarii produse de acesta.

Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti (CBB) militează pentru dezvoltarea unor politici şi a unei infrastructuri care să încurajeze mobilitatea urbană prin aplicarea normelor europene în domeniu în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii.

Urmariti pagina de facebook a CBB pentru a fi la curent cu toate actiunile Comunitatii.

 • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evenimentul inscris in acest protest are cred un rol simbolic in aparenta, si unul administrativ in esenta.

El evidentiaza semnalmentele unei piste amplasate si data in exploatare ilegal, contrar unor norme minime de utilizare si standardizarii.

Sigur, nu se pune nimic in loc, si stricta semnalizare a lor cu un indicator de interzicere, nu rezolva mare lucru.

Dar cu siguranta, pe acel tronson de drum Nu mai esti obligat sa circuli pe ele, si esti scos de sub sanctiunea neutilizarii ei desi este prezenta.

Scopul final este de a demonstra ca mult prea multi kilometri de piste au fost facute ilegal, din bani publici, fara discernamant si legalitate. Si pentru ca ele trebuie sa existe, sa fie concepute, amplasate ca drum de categorie speciala, pe carosabil, si protejate de alte vehicule care nu au dreptul de a le bloca, ocupa sau circula pe ele.

Eu unul o sa particip la acest eveniment.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar cu siguranta, pe acel tronson de drum Nu mai esti obligat sa circuli pe ele, si esti scos de sub sanctiunea neutilizarii ei desi este prezenta.

Hai sa luam reversul medaliei acum. Daca circul pe ele, ce se intampla ? Nu-i asa ca iau amenda pentru nerespectarea indicatorului "Acces interzis biciclistilor" ? Care indicator interzice accesul ... ghici unde ? Pe toata portiunea de trotuar (si sosea, as zice eu). Cand ies cu fata mea la plimbare (are 10 ani deci exclus sosea) sunt obligat sa folosesc trotuarul. Daca ne uitam in lege, zice clar:

Art. 161. - (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau de mopede:

a) sa circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul avand semnificatia "Accesul interzis bicicletelor" ;

Deci nu e vorba de trotuar sau doar pista ci de TOT sectorul de drum care include si soseaua. Aveti grija, sa nu va treziti ca va ia la rost un nenea Garcea de la Locala ca circulati pe soseaua de langa pista de biciclete desfiintata in acest mod ... legal nu aveti ce cauta acolo.

Cu ocazia asta, pe langa faptul ca incalcam o regula de circulatie (ca foloseam trotuarul), acum mai incalc una: nerespectarea indicatorului de acces interzis. Frumos, nu ?

Nu inteleg logica montarii unor asemenea indicatoare, mai simplu era desfiintarea indicatoarelor de "Pista pentru biciclete" si smulse benzile alea portocalii de pe asfalt.

A nu se intelege ca sunt impotriva acestei actiuni, e doar o constatare asupra unei situatii de care ma lovesc zilnic. Jos palaria pentru ce face optar.ro ... se vede ca autoritatile actioneaza ca de obicei: haotic si fara cap.

A, si inca ceva: unde ati vazut voi ca Politia sa amendeze administratorul drumului ? Adica statul sa amendeze statul ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Păi tocmai aia e: cine ar trebui să-și facă treaba nu o face, iar haosul legislativ lasă loc interpretărilor abuzive. Așa că punctul de pornire logic este de la cetățean și principiile siguranței lui pe drumurile publice: e periculos să obligi vehicule ce se deplasează cu viteză mai mare de 5km/h să circule în imediata proximitate a pietonilor. Oamenii trebuie să conștientizeze asta și să CEARĂ administrației să rezolve problema așa cum e percepută direct, în stradă, nu din fotoliile de piele de unde niște delegați ai populației au impresia că știu mai bine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@puterfixer: absolut, pe mine ma sufoca si ma revolta la maxim nepasarea, ignoranta si durutinpulismul autoritatilor. Bai frate, astia parca au ura pe oameni. Foarte rar am vazut o situatie rezolvata favorabil, elegant, logic si eficient. Trebuie sa se faca circ, reclamatii, petitii si proteste. De ce ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiindcă alegerile sunt pe bază de vot popular și nu pe bază de examen de competențe, fiindcă postul se păstrează până la următoarele alegeri și nu există un sistem de „concediere” pe bază de rezultate, fiindcă persistă opinia greșită cum că ai fost ales ca să faci cum crezi TU mai bine și nu ca să REPREZINȚI doleanțele alegătorilor chiar dacă sunt contrare cu ale tale, fiindcă toți angajații din sistemul administrativ preferă să nu scoată gâtul de sub carapace ca să vocalizeze opinii, decizii tranșante și să demonstreze o urmă de interes și inteligență, ci păstrează un rol executoriu călduț și fără mari responsabilități, că e mai ușor să ridici din umeri decât să riști să te implici. Iar în ceea ce privește bicicletele, pentru că burtoșii în gipane consideră că bicicletele sunt pentru sărăntocii de la periferie care nu-și permit mai mult.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vin şi eu sâmbătă la eveniment! Trebuie să precizăm la ce punct de întâlnire venim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu voi face tot posibilul sa ajung.

Care mai exact pct. de intalnire de la Pta. Dorobanti ? (desi presupun ca voi vedea o multime furioasa cu furci si topoare)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este bine sa stim participarea pe fiecare portiune. Am prefera sa facem impreuna tot traseul, dar poate nu toti sunt matinali. De aceea am pus puctele de intalnire. Pentru cei care vor duce greul (adica fac tot traseul) intre "fara un sfert si fix va fi pauza. Incercati sa fiti la fara un sfert in locurile de intalnire pentru a ne cunoaste.

Vrem sa stim si care sunt armele cu care veniti: creta, aparat foto, apart de filmat sau penita ?

Pe langa actul artistic, e nevoie ca pietonii sa inteleaga ce se intampla. Oamenii trebuie sa stie ca au dreptul sa circule in siguranta pe trotuare iar marcarea pistelor cu nerespectarea legii (nerespectarea normelor si avizelor) reprezinta o paguba pentru noi.

Cetatenii trebuie sa stie ca Administratia, Primaria, Politia si Prefectura nu au respectat legea pana acum iar faptul ca ei (pietonii) sunt obligati sa circule in conditii de nesiguranta pe trotuare este din vina edililor.

S-a creat si eveniment pe facebook: http://www.facebook.com/optar.ro#!/events/410176185682032/

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulţumesc pentru răspuns! O să fiu prezentă la 7.45 Piaţa Muncii. Vin cu cretă şi aparat foto.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate eu nu m-am putut "alipi". Am fost la pta. Dorobanti intre 8:50 si 9:15; am luat-o si spre pta. Victoriei sa incerc sa prind din urma grupul dar n-am gasit pe nimeni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am ajuns ceva mai tarziu la Dorobanti.

Amuzant si trist, din tot ce inseamna auzio-vizual, au fost prezenti la Pta Muncii doar un reporter si un cameraman de la Duna Tv...

Veniti de la Sg. Gheorghe sau Tg. Mures. Din Bucuresti n-au venit ca era departe. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

la câte comunicate au ajuns la presă tu la ce te aşteptai?

Share this post


Link to post
Share on other sites

La televiziuni au ajuns. Dar nu erau victime prevazute asa ca nu a parut a fi un subiect interesant. Probabil.

Nu ma asteptam la nimic. Nu mai am varsta la care sa am asteptari de la civismul din media.

Si apropo, tu ai propagat in vreun fel asta ca stire, daca tot stii cum se face?

Share this post


Link to post
Share on other sites

realitatea tv nu a primit vreun asemenea comunicat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au ajuns si la vreo 3 persoane din Realitatea, dar cam tarziu (vineri la pranz).

Multumim celor prezenti.

Aseara, in discutia preliminara, ne-am dat seama ca NIMENI nu s-a plans de ora matinala (7.45). Din nefericire, mai departe nu am reusit sa pastram programul. Am avut tot felul de motive care ne-au intarziat: discutiile cu oamenii, multimea de ilegalitati constatate, discutii cu jandarmii de la Guvern, lipsa cafelei de dimineata... La ora 12 eram pe calea 13 septembrie (progresului) si am decis cu totii sa intrerupem actiunea deoarece eram foarte obositi.

Acum lucrurile sunt impartite. Unii vor face o selectie de fotografii, altii vor incepe sa lucreze la filmari, contabilul care s-a ocupat de numararea semafoarelor "pentru biciclisti" o sa dea statistica. Eu ma voi ocupa de "povestea evenimentului".

Acum se

Share this post


Link to post
Share on other sites

De remarcat reactia atutoritatii Politie / Jandarmerie.

Politia a sesizat inca de la inceput activitatea, s-au uitat discret si nu au intervenit in nici un fel.

La alt moment, chiar langa sectia de Politie de pe Mihai Bravu(langa Biserica) au asistat si citit mesajul scris pe pista.

Jandarmii s-au manifestat foarte prompt la Guvern. Un "civil" in trening a remarcat primul activitatea. Apoi din mana in mana pana la taxatoare, au tot aparut si la tinuta de serviciu si de interventie.

Cu actele(noastre) in mana au solicitat tot felul de avize si aprobari, care mai decare mai halucinante. Vroiau o hartie care sa ateste dreptul cetateanului de a desena cu creta pe caldaram :))

In final s-au manifestat exact asa cum ma asteptam, adica civilizat, ne-au inapoiat documentele fara nici o masura administrativa.

Vreo cativa au inteles rapid cum sta treaba si discutau foarte relaxati si comprehensivi. Doar unul era mai afectat ca era in timpul garzii lui si pe comanda lui. Dar un "sef" mai mare probabil ca s-a prins din comunicarea prin radio de cum stau lucrurile si i-a ordonat sa ne lase in pace. Ne-am despartit cordial. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

La intoarcere, Ciprian a trecut pe acolo. Oamenii "au facut curatenie". Astfel, guvernantii nostri nu vor fi deranjati de neplacerile cetatenilor.

Il inteleg pe baiatul care era de garda. La cati sefi are, stie ca daca e vreun idiot cu capsa pusa, pe el ar fi cazut magareata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jandarmul face si sectoare, nu numai exercitii cu scutul. Polivalent nu? :)

Dar foto & video "manent"

Posibil ca dialogul sa fi fost:

"-cu ce scriu ma aia?

- cu creta sefu!

bine ma! lasa sa isi faca numarul, sa plece in drumul lor si apoi dati cu matura si eventual cu apa. s-a inteles?

-inteles sa traiti!

-aipa!"

:))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prima data "ne-au rugat" pe noi sa stergem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu pe noi!

Pe tine. Si tu ai inceput cu "dom-lee! radem, glumim, dar de munca nu ne batem joc! Cum sa sterg io munculita mea? N-o sterg!"

Tu ai plecat sa-l duci pe Gigi pe portbagaj( Gigi fiind cadavrul de carton), asa ca n-au avut de ales...

post-8749-0-23306400-1336837971_thumb.jp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oamenii "au facut curatenie".

Sarcina asta o fi trecuta in fisa postului? :))

Mi-ar fi placut sa fotografieam sau sa filmam momentul....dar nu ne-am gindit ca oamenii se apuca de treaba!

Share this post


Link to post
Share on other sites

In timpul activitatii de astazi doua persoane au fost delegate sa numere "semafoarele pentru biciclisti" din cat mai mute intersectii.

Deoarece actiunea s-a facut in mare viteza, Oana n-a reusit sa contabilizeze mai mult de 15 intersectii. Iata ce s-a gasit pe teren:

15 intersectii = 65 de semafoare pentru biciclisti.

Niciunul dintre cele 65 de semafoare nu functiona. La 11000 de euro bucata, descoperim o mica avere care a facut pasi din buzunarul nostru: 715000 de Euro !

Nu-i asa ca trebuie sa aflam mai multe despre "Afacerea pistelor si semafoarelor pentru biciclisti" ?

PTA MUNCII           9
VATRA LUMINOASA        3
IANCULUI            5

HASDEU             5

OBOR             11

LIZEANU             3

GROZOVICI -STEFAN CEL MARE  2

VASILE LASCAR-STEFAN CEL MARE 2

BARBU VACARESCU -STEFAN CEL MARE 4

POLONA -STEFAN CEL MARE   2

DOROBANTI -STEFAN CEL MARE  3

ROMA-STEFAN CEL MARE     3

SARII -13SEPT          4

SEBASTIAN -13SEPT       6

TRAFIC GREU -13SEPT      3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this