MBZ

2012 - Comana Bike Fest

Recommended Posts

Acest topic este ulterior desfasurarii competitiei adaugat si reprezinta o recenzie a desfasurarii concursului.

Ca urmare a unor deficiente si disfunctionalitati prezente si persistente in anii din urma, aceasta competitie a fost exclusa din calendarul publicat al competitiilor nationale ca si concurs.

Intrucat din editia desfasurata in toamna 2011 am primit semnale ca tiparul organizatoric s-a imbunatatit, am decis in calitate de formatori de opinie si promotori ai competiitiilor nationale sa inspectam acest eveniment.

Drept urmare m-am prezentat in dimineata concursului de la Comana din 19 mai, si am anuntat organizatorul de intentiile mele, de a strabate unul dintre trasee in afara conditiilor de concurs si de a scrie o recenzie care poate fi favorabila sau nu, si drept urmare o posibila reinscriere a competitiilor organizate de Teamexpert in calendarul ciclism.ro.

Puncte pozitive

1. Extrem de important, ca si manifestare de Sport de Masa si concurs MTB, a fost promovarea unor categorii de copii si juniori, la un nivel mult mai important decat la restul competitiilor.

2. Traseul foarte practicabil (99%) pe bicicleta cu toate ca vremea a fost nefavorabila si a plouat din abundenta atat in zilele premergatoare concursului cat si in ziua desfasurarii.

3. Cronometraj cu CIP de unica folosinta

4. Zona de start amplasata intr-un spatiu turistic, cu amenajari pentru public la Casa Comana.

5. Pregatirea zonei de Start / Sosire corespunzatoare, Instalatie de sonorizare.

6. Transport biciclete prin intermediul celor de la Adventuria.

7. Pachet de start si pachet alimentare post concurs rezonabil (produse semipreparate).

8. Puncte de alimentare dispuse corect si cu alimente suficiente si corespunzatoare tipului de traseu(Isotonice, apa, banane, glucoza).

9. Acordare diplome la participanti, premii pe categorii, tombola.

10. Traseul sufcient de solicitant si cu multe caracteristici ce-l inscriu in profilul MTB.

11. Capacitate decizionala de a ajusta traseul functie de conditiile meteo.

12. Prezenta Sponsori si parteneri seriosi.

13. Prezenta la start a unor sportivi valorosi si cunoscuti in domeniul MTB in particular si ciclist in general.

14. Parcare asociata si marcata, coordonata de organziator, pentru auto prezente la eveniment.

15. Zona de premiere adecvata, cu podium si sonorizare, si protejata de conditiile de mediu.

Puncte negative.

1. Absenta unor puncte foto in traseu prestabilite si protejate de conditii nefavorabile. (sub rezerva conditiilor de mediu total improprii)

2. Marcaj excesiv. Probabil ca urmare a plangerilor legate de eficienta marcajului in editiile anterioare, de aceasta data a fost marcat mult prea abundent. Nu au existat(si nu prea aveau cum sa fie) rataciti, excepatnd pe cei mai rapizi dintre concurenti, in numar de 4 care au ratat o schimbare de directie. Voi reveni asupra acestei probleme dupa ce voi primi toate informatiile legate de motivul acelei rataciri.

3. Lipsa unei organizari eficiente la start. Ca de obicei concurentii, prinsi de febra startului nu realizeaza ca la start diferentiat, fiecare traseu trebuie sa se afle la start doar in momentul startului propriu. Intrucat nu am sesizat aceasta coordonare la organizator mi-am asumat eu rolul de a selecta si retine in zona de start doar a concurentilor proprii acelui start.

4. Nu a fost delegat un organizator sa coordoneze sau indrume catre statiile de spalare .

Global, competitia se inscrie in coordonatele unui concurs publicabil in lista competiitiilor nationale.

Recomandarea competitiei si organizatorului, sub rezerva:

- Calificarea comisarilor de traseu. Persoanele care oficiaza, voluntari sau organizatori in punctele de control, trebuie sa aiba un minim de cunostinte de organizare concursuri MTB. Valabil pentru mai multe concursuri de profil.

- Inspectarea si verificarea marcajului in timpul executarii lui in traseu.

- Reglementarea categoriilor de participanti pe niste clasificari deja statuate si acceptate.

Organizatorul poate solicita inscrierea concursurilor in calendarul ciclism.ro.

Edited by MBZ
Corectari
  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum poate sa fie 'marcajul excesiv' un punct negativ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marcajul trebuie sa fie vizibil in viteza, periferic, functional, strict necesar si suficient.

Prea mult nu este bine asa cum nu este bine nici prea putin sau prost amplasat.

Creeaza un stereotip si o obisnuinta nefireasca.

Trebuie sa poate fi strans foarte repede si complet, daca situatia o impune.

Mult pus, se strange greu.

Pe single trail marcaj se pune la intrare si la iesire, chiar daca intre cele doua puncte sunt kilometri.

Pe single trail inainte de punctul de alimentare era si la 50 de metri. Marcajul nu trebuie sa fie excesiv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand am ajuns eu la final era, intr-adevar, o singura statie de spalare la punctul de sosire. Mergand spre iesire, insa, mai erau inca doua statii de spalare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bine de stiut.

Intrucat nu era organizator care sa indrume sau pus indicator -> << statie de spalare>>, eu si nici altii nu puteam sti.

Am stat ciopor la statia care era vizibila si disponibila.

Daca au fost mai multe posturi cu atat mai bine. Se aduna la pozitiv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MBZ-ule o fi cum zici tu pentru unii dar eu prefer sa vad tot timpul banda aia pe drum si nu ma deranjeaza daca este prea multa. Pana la urma cred ca este o chestie de obsinuinta. De multe ori in timpul concursului ma mai gandesc la una, alta sau pur si simplu trag cat pot de tare si nu ma mai uit dupa semne si din cand in cand imi mai pun problema daca sunt inca pe drumul cel bun. In cazul asta sunt foarte fericit sa vad o banda din aia colorata mai ales la turele lungi in care sunt portiuni bune unde mergi de unul singur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erau cel puțin 2 stații de spalare.

Încă o corecție, anunțul de separare a plecărilor s-a făcut cu 10 minute înainte când era deja destulă lume băgată în diverse zone ale startului. Dacă anunțul era făcut din timp, era ok. Dar așa...Tot ce am putut face a fost să ne retragem pe margine.

Edited by MBZ
la solicitare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar fi fost frumos sa fie mai multi fotografi (voluntari, amatori, angajati) pt a fotografia cam pe toata lumea (cum a fost la PE), ar aduce mai multa publicitate evenimentului, dar banuiesc ca asta se datoreaza si timpului nefavorabil.

Mie unul mi-a placut traseul, fiind prima oara la Comana, o sa mai revin negresit in toamna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puncte pozitive

1. Extrem de important, ca si manifestare de Sport de Masa si concurs MTB, a fost promovarea unor categorii de copii si juniori, la un nivel mult mai important decat la retul competitiilor.

7. Pachet de start si pachet alimentare post concurs rezonabil (produse semipreparate).

12. Prezenta Sponsori si parteneri seriosi.

13. Prezenta la start a unor sportivi valorosi si cunoscuti in domeniul MTB in particular si ciclist in general.

Organizatorul poate solicita inscrierea concursurilor in calendarul ciclism.ro.

1. Oamenii care au venit la maraton pentru prima data o sa ramana cu impresia ca dau 50 lei ca sa mearga pe bicicleta , la start nu exista ambulanta , pachetul de concurs este jenant iar de recuperat de pe traseu sunt sigur ca nu te mai recupera nimeni !

7.Pachetul de start a continut un baton de 3 ron si un numar de concurs , ma gandeam daca nu cumva e mai scumpa punga decat ce ne-a pus in ea .

12. Au fost prezenti sponsori doar pe numarul de concurs , ca in pachetul de start nu s-a regsit nimic e la ei , la ce parere am eu despre acest organizator il vad in stare sa tina pentru el 500 de bidoane si ce-au mai dat sponsorii .

13.Au fost 2 ciclisti de valoare , Juganaru Razvan si Frunzeanu Marian care probabil au venit din obligatie si au fost dezamagiti de acest "concurs" sau "maraton" cum ii zice lumea pentru ca traseul a fost prost marcat iar ca urmare au gresit traseul.

Singura treaba buna a fost ca au avut premii consistente pentru castigatori , dar pentru restu a fost bataie de joc si as fi fericit sa nu vad concursu asta pe ciclism.ro :) .

  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cristi, povesteste si faza aia cu banana de acum 2 ani ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cristi, nu cred că lumea a venit la concurs pentru kitul de start. Au venit din plăcere. Și încă ceva, tot legat de kitul de start, oamenii și-au făcut treaba și au postat pe site ceea ce conține, deci se știa de la început ce vrei primi.

Că ai plătit banii ceruți, înseamnă că ai acceptat. Una era dacă primeai punga așa cum ai primit-o fără să știi ce conține și alta e când știi la ce să te aștepți.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte prost marcat, m-am ratacit de 2 ori in locuri destul de largi ca vizibilitate...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

uitati ce spune Constantin Stefan pe Facebook:

"Am participat azi la Comana Bike Fest si am obtinut un bine meritat loc in a doua jumatate a plutonului la tura lunga(modificata in conditii de ploaie).

Au existat probleme mari cu marcajul, cu oamenii care trebuiau sa stea la intersectii pentru a indruma concurentii. Am plecat in forta pe un drum forestier si s-a format un mic grup:Razvan Juganaru,Frunzeanu Marian,inca un baiat (strain) si eu. Am lu...at-o pe un drum marcat,dar acea portiune trebuia parcursa spre finalul traseului. Era de datoria organizatorului sa aiba un om acolo sa ne spuna ca trebuie mers inainte apoi se taie drumul pe unde o luasem noi initial. Noi 4 ne-am trezit la finish dupa 10 km. Stupoare acolo, aflasem ca nu e bine si practic cursa pt noi a inceput din nou. A trebuit sa luam la depasit toti concurentii in conditiile in care traseul era plin de noroi-ploua torential de vreo 2 ore. Am ajuns si la arbitrul de la acea intersectie si l-am intrebat de ce nu era acolo mai devreme si a motivat cum ca noi am mers prea repede si nu a avut timp sa vina. Incredibil!!! Se pare ca acest concurs nu degeaba a fost contestat in trecut, s-a dovedit ca are mari lacune in organizare, mai ales in conditii de noroi. Ma voi gandi mai bine pe viitor daca voi mai participa la acesta competitie."

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

CristiC

Aici nu e vorba de ce ne face fericiti in particular, pe noi, ce am vrea sa vedem, si in general preferintele noastre.

Tu vorbesti in nume propriu. Eu am fost sa ma dumiresc despre organizator, daca este eligibil sau nu.

Daca organizarea este corecta sau nu.

Despre pachetul de start.

Pe numar era montat un CIP. De unica folosinta. Pricepi aluzia. Daca nu, bine.

Un concurs nu este nici Vanghelion nici pomana electorala. Vii sa inveti, tehnica, sa mergi sau sa te dai, vii sa participi.

Alimentarea, hidratarea, pregatirea sunt teme pentru acasa. Nu vi din Flamanzi cu burta lipita de sira spinarii sa te faca organizatorul toba de chimicale.

Cand am zis rezonabil, am zis fix rezonabil. Nici saracacios nici absent.

Pentru mine esential in pachetul de start este CIPul nu o chiftea. Aia o prepar eu sau cumpar ce vrea organzismul meu in conditii de concurs.

Eu am vazut ambulanta la start. Dar nu am vazut celelalte statii de spalare. Fiecaruia ne scapa cate ceva.

La final am inteles ca s-a dat o individual o sticla de apa si un pachet alimentar pe voucer, continand un sandvich bagheta si un baton ciocolata(altul decat cel de la start). De la sponsor, pentru ca se eliberau fix la standul acestuia si cu ambalaj cu marca sponsorului.

De ce au venit Juganaru si Frunzeanu nu este treaba ta si nici la aprecierea ta. In contractul lor cu sponsorul daca este mentionata participarea acolo unde sponsorul lor tehnic este prezent, se considera clauza. Ai tu ferm cunostiinta ca au fost dezamagiti? Daca nu atunci te rog sa te abtii. Eu i-am scris lui Frunzeanu si astept de la el raspuns scris. Nu pe vorbe.

Despre marcaj, hai sa discutam cand si avem ceva concret, sau stim exact de ce s-au ratacit. In afara de grupul respectiv nu s-a ratacit nimeni. E ceva care trebuie lamurit.

lbzk

Acum 2017 ani, in anul 95 IEN au fost multe victime la un eveniment cu gladiatori. Vorbim si despre ala sau ne ancoram in zilele noastre? Cat de cat. AM specificat ca anii trecuti au fost vicii de organizare care au exclus de pe lista competitiilor acest organizator si concursurile sale. Daca imi amintesc bine si dintre membri intreaba de ce warnul nu se mai atenueaza cand si cand daca au facut o incalcare cu ani in urma pe ciclism.ro.

Ce e stram e stramb, ce se indreapta nu mai este stramb. Asta incerc sa elucidez.

Multi dintre participanti au auruncat pungi prin padure.

Multi au mers fara casca, chit ca era mai degraba pietonal decat ciclistic.

Multi au venit cu niste biciclete care chiar nu au ce cauta la un concurs. Cu toate strangerile pe hexagon... Cum sa poti ajuta, regla, repara ceva la o astfel de gloaba? Nu sunt nici mecanic auto nici de motoferastraie. Pot interveni la o bicicleta daca e bicicleta.

Si asta e de reglat ca organizator. Dar nu sunt specifice si eliminatorii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bine de stiut Dane. La fel si despre ce spune Stefan(445).

Daca nu deschideam topicul unde se discuta si cum se afla?

Nu platim polite si nici nu cautam nod in papura.

Vedem ce nu a fost bine si ce a fost bine, informam organizatorul, care daca doreste sa se califice pentru calendarul ciclism.ro trebuie sa elimine erorile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4. O singura statie de spalare, in conditiile unei participari numeroase in conditii de sol foarte umed. In plus nu a fost delegat un organizator sa coordoneze statia de spalare.

sa nu uitam lacul, mother-of-all-stations-of-spalare, which is.

adevarul e ca cand am vazut si eu coada aia la furtun mi-am bagat picioarele (in niste adidasi curati), mi-am schimbat pampershii cu un short, mi-am pus bicla in masina exact asa cum era si am taiat-o, am uitat si de diploma de participare pe care fi-miu mi-o cere cu insistenta de fiecare data; eram mai namolit pe picioare decat aia de la tekirghiol care se dau cu namol, i didnt care...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vorbim de statie/statii de spalare din organizare.

Am rectificat, intrucat e clar ca au fost mai mult de una. Am lasat la negativ lipsa indrumare sau coordonator.

Legat de marcaj, eu am participat la recunoasterea traseului Bujorilor. Mare parte in comun cu cel Comana.

Personal consider marcajul pe traseul inspectat ca fiind abundent spre excesiv.

Trebuie sa nu uitam ca este REZERVATIE si acest motiv este suficient pentru un marcaj temporar usor de strans.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate si eu m-am ratacit pe traseu din cauza marcajului. Pe drumul drept inainte de finish se facea un drum la stanga (cel care trece pe langa copacii seculari) care era marcat cu pamblica rosie. Poate a pus-o cineva acolo sa faca misto de noi. Revin mai tarziu cu "dovada" video.

La finish au fost putine puncte in care puteai sa speli bicicleta (3 puncte) din care doar unul era vizibil, celelalte erau spre iesire.

Am vazut salvarea la start. Cred ca se putea interveni si pe traseu pt. ca sunt 2 3 drumuri care trec prin padure si care pot fi parcurse cu masina.

Startul a fost dezorganizat.

Locurile de parcare din incinta complexului au fost insuficiente asa ca am parcat pe drumul care ducea catre start ocupand o banda intreaga. Foarte aglomerata si aceasta zona, dar a fost cineva din partea organizatorilor sa ne indrume.

De pachet nu ma plang. Am mers la concurs sa ma distrez si sa prind experienta, nu sa ma bucur pt. 2 3 batoane si un gel energizant. Pachetul a fost suficent. La sfarsit am primit sandwitch, apa si ciocolata. Pe traseu am avut apa, energizant, banane si alte fructe. Chipul din pachet a contribuit semnificativ la "greutatea" pachetului.

In rest totul a fost ok. Nu cred ca exista organizare perfecta, dar sper ca oficialii sa invete din greseli si sa participam la concursuri si mai bune.

Share this post


Link to post
Share on other sites

L.E. am probleme cu fisierul video .mov . se pare ca e corupt, incerc sa-l repar. :-<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta e maxim Catalin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

uitati ce spune Constantin Stefan pe Facebook:

"Am participat azi la Comana Bike Fest si am obtinut un bine meritat loc in a doua jumatate a plutonului la tura lunga(modificata in conditii de ploaie).

Au existat probleme mari cu marcajul, cu oamenii care trebuiau sa stea la intersectii pentru a indruma concurentii. Am plecat in forta pe un drum forestier si s-a format un mic grup:Razvan Juganaru,Frunzeanu Marian,inca un baiat (strain) si eu. Am lu...at-o pe un drum marcat,dar acea portiune trebuia parcursa spre finalul traseului. Era de datoria organizatorului sa aiba un om acolo sa ne spuna ca trebuie mers inainte apoi se taie drumul pe unde o luasem noi initial. Noi 4 ne-am trezit la finish dupa 10 km. Stupoare acolo, aflasem ca nu e bine si practic cursa pt noi a inceput din nou. A trebuit sa luam la depasit toti concurentii in conditiile in care traseul era plin de noroi-ploua torential de vreo 2 ore. Am ajuns si la arbitrul de la acea intersectie si l-am intrebat de ce nu era acolo mai devreme si a motivat cum ca noi am mers prea repede si nu a avut timp sa vina. Incredibil!!! Se pare ca acest concurs nu degeaba a fost contestat in trecut, s-a dovedit ca are mari lacune in organizare, mai ales in conditii de noroi. Ma voi gandi mai bine pe viitor daca voi mai participa la acesta competitie."

fara sa fi vorbit/auzit ce s-a intamplat cu cei doi puteam sa jur ca asta s-a intamplat, ca au ajuns la o intersectie inaintea arbitrului, neobisnuit cu participarea unor concurenti asa de rapizi.

este foarte bine ca s-a deschis topicul asta pentru a ne putea spune si noi off-urile.

ce inseamana marcaj excesiv? nu trebuie evaluat global, nu doar pe portiuni? pai daca e asa, e mai rau ca anul trecut. oamenii persista in a trata cu suficienta virajele la 90 gr., in intersectii si nu numai. din 3 variante ai X sau banda pe una din ele si liber inainte apoi vezi ca trebuia sa o faci dreapta (cred ca stiu si unde s-au ratacit cei 4). si eu am ratat de 2 ori.

apoi, pe varianta de back-up la tura lunga pe linia dreapta (forestier) nu era marcajul asa de des. pe acolo m-a depasit si Juganaru (pe care il credeam demult la finis) asa ca va dati seama ca nu mai intelegeam nimic. dupa ce am terminat, apare si Frunzeanu si atunci mi-am dat seama cat de varza a fost totul.

in toata aceasta nebunie un domn la microfon comenta netulburat sosirile (Fruneazanu a trecut neobservat, de Juganaru nu stiu, ca m-a intrecut, dar asta numai ca am facut eu 2 pene:) :) )

nu am stat pana la premiere, insa imi plac pozele cu cei doi - Frunzeanu si Juganaru - scosi la careu ca au depasit viteza legala:)

iar la editia din toamna m-au luat la intrebari organizatorii daca nu cumva am trisat ca nu apaream in poze pe traseul lung, de parca trebuia sa mi le fac singur (intamplator imi si amintesc ca la CP respectiv domnita cu aparatul statea de vorba cu cineva). iar ce mi se pare mai grav si periculos si de natura a speria copii e ca in variata de anul trecut (care ar fi trebuit sa fie si acum daca nu ploua) cei de la tura lunga ii ajungeau pe varianta de intoarcere pe cei de la tura scurta (in majoritate familii) neobisnuiti cu stanga, dreapta, stai acolo etc

deci salvati padurea Comana! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erau cel puțin 2 stații de spalare.

Încă o corecție, anunțul de separare a plecărilor s-a făcut cu 10 minute înainte când era deja destulă lume băgată în diverse zone ale startului. Dacă anunțul era făcut din timp, era ok. Dar așa...Tot ce am putut face a fost să ne retragem pe margine.

which is a big improvement, in toamna s-a facut cu 2 minute inainte :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cristi, nu cred că lumea a venit la concurs pentru kitul de start. Au venit din plăcere. Și încă ceva, tot legat de kitul de start, oamenii și-au făcut treaba și au postat pe site ceea ce conține, deci se știa de la început ce vrei primi.

Că ai plătit banii ceruți, înseamnă că ai acceptat. Una era dacă primeai punga așa cum ai primit-o fără să știi ce conține și alta e când știi la ce să te aștepți.

e vorba de idee. unora nu le place sa fie fraieriti. deja e o piata formata cu pachetele de start, asta e mult sub piata si se bazeaza pe faptul ca vin multi concurenti care nu participa pe la maratoane, nu au element de comparatie, deci esti facut cu buna stiinta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

CiDo probabil ca tu la unele concursuri externe ai aparea la finish ca Robinson Crusoe si cu 30 de editii mai tarziu.

Marcajul a fost exact ca reclamele la farmaceutice. Excesiv adica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

CiDo probabil ca tu la unele concursuri externe ai aparea la finish ca Robinson Crusoe si cu 30 de editii mai tarziu.

Marcajul a fost exact ca reclamele la farmaceutice. Excesiv adica.

Nu cred ca îți permiti sa faci misto de mine si in niciun caz fără rost. Marcajul a fost prost, sunt patru postari pe tema asta. organizatorii persista in greșeli. Dacă era excesiv in unele zone si lipsea in interșectii e cu atât mai prost. Dacă vrei sa îți formezi o părere obiectiva despre conocurs si sa transmiti idei organizatorilor in vederea includerii concursului in calendarul ciclism cred ca e bine sa ii asculta si pe cei care participa.
  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.