user999

Zgomot produs de angrenaj

Recommended Posts

Cat de puternic e zgomotul produs de angrenajul bicicletei. Deoarece dupa prima ora cand am curatat lantul (poate doar sunt paranoic), mi se pare ca produce un zgomot urat. Am reuns lantul din belsug, dupa care l-am sters cu carpa. La doua saptamani dupa, l-am curatat din nou si reuns. L-am curatat cu aproximatie la fiecare 120 - 150 km.

Il aud cateodata cand e liniste perfecta in jur, dar nu intotdeauna pentru ca zgomotul produs de roti il acopera pe cel produs de lant. Dar mi se pare un zgomot urat gen huruit.

Sunt aproape convins ca lantul produce zgomotul deoarece l-am desfacut si am invartit pedalele in gol (freaca putin intr-o anumita pozitie dar nu produc zgomot) si roata din spate se invarte fara zgomot, sau frecare.

Si daca am ajuns la pedale :) credeti ca ar trebui desfacute si regresate daca freaca??

E foarte fina frecarea si se simnte doar cand invart pedalele in gol fara lant, cu mana si la viteza mica. Daca invat putin mai tare nu se sesizeaza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

am avut si eu ceva asemanator si era de la schimbatorul de pinioane de la rotitele alea , eu prima data am crezut tot la fel ca este din cauza lantului dar nu era asa, sau ar putea sa fie lantul uzat sau doar acea siguranta de la lant

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, am sa incerc sa vad daca nu e de la rotitele schimbatorului spate. Schimbatorul spate e deore, l-am exclus din calculele mele deoarece citisem ca sunt schimbatoare bune :)

Lantul nu are cum sa fie uzat, inca nu am nici 300 km cu bicicleta. E practic noua. Desi cand ung lantul ung si rotitele, imbinarile schimbatorului fata si spate, franele (sa nu se inteleaga gresit, nu suprafata de franare).

Uleiul de lant e unul ieftin, dar ma indoiesc ca el e cauza, si daca folosesc ulei de floarea soarelui si tot scap de huruiala si frecare intre componente.

Astazi am reuns lantul sa vad daca se modifica zgomotul, dar nu .. Maine mai pun urechea si la schimbator, ca deabea am dat jos jegul de pe mine si nu vreau sa ma murdaresc la loc. :)

Am sesizat astazi si un mic joc al foilor, nu stiu daca sunt indoite sau nu dar sunt putin descentrare si lantul misca stanga dreapta cam o data la o tura completa a unei pedale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

verifica pozitionarea lantului pe foi-pinioane sa fie cat mai ok , adica sa nu incrucisezi foaie mare - pinion mare sau foaie mica - pinion mic . Daca stii cum sa mergi cu pozitionarea corecta , apoi poti sa schimbi foarte fin reglajul schimbatorului deraiorului spate direct de la maneta , adica diferenta de 1-2 ture in plus sau minus de la tensionarea camasii si vezi daca se mai atenueaza din zgomot , din sa nu se schimbe pinionul in timp ce umbli la reglajul fin . Eu sunt sigur ca este prea tensionat cablul , mai ales ca e bicla noua .

Poti observa si pozitionarea deraiorului spate , adica a rotitelor lui si a lantului pe pinioane , adica se vede si cu ochiul liber daca lantul forteaza ca ar vrea sa mai creasca un pinion , sau sta "lejer" pe pinionul care trebuie.

Descentrarea foilor o poti verifica daca verifici strangerea suruburilor foilor . Daca sunt "turnate"/sudate , nu prea ai ce sa le faci la foi , decat poate intr-un centru specializat , daca au scule si daca se baga sa le indrepte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.