wirespot

Ce facem în caz de accident cu bicicleta

Recommended Posts

Aşa cum am promis, deschid acest topic pentru a ne informa reciproc despre cum se procedează în cazul accidentelor rutiere -- prin prisma cicliştilor.

Voi începe prin a trece în revistă nişte cunoştinţe şi recomandări de bază şi sunteţi evident bineveniţi să comentaţi şi adăugaţi.

Accentul va fi pus pe coliziunile între un ciclist şi o maşină, dar aş vrea să fie un topic util şi pentru alte feluri de accidente, cum ar fi între ciclişti şi pietoni, avarierea unei maşini parcate etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ASPECTE CONTRAVENŢIONALE ŞI PENALE

Este extrem de importantă cunoaşterea regulilor rutiere. Recomand oricărui ciclist care circulă pe carosabil să le cunoască -- există site-uri Web unde puteţi studia codul rutier, semnele de circulaţie şi face chestionarele care se dau la examenul auto. Fără aceste cunoştinţe nu aveţi ce căuta în trafic, punct. Legea vă permite s-o faceţi, dar trebuie să înţelegeţi că e ca şi cum aţi participa la un joc căruia nu-i cunoaşteţi regulile şi că miza e viaţa şi sănătatea voastră. Iar în caz de accident puteţi fi trişaţi de alţi oameni.

Acestea fiind zise, să revenim la situaţia în care tocmai a avut loc accidentul. Presupunând că sunteţi în starea s-o faceţi, este foarte important să puteţi documenta circumstanţele şi rezultatele. Cu alte cuvinte, dovezi: poze sau filme şi martori. Pozaţi vehiculele implicate şi în special avariile, pozaţi pe cei implicaţi, pozaţi maşini din apropiere şi şoferii lor care se aflau în poziţia să fi asistat şi pot fi folosiţi ca martori.

Pentru ca o altercaţie în trafic să fie considerată accident trebuie să existe avarii sau răni şi producerea lor să poată fi dovedită. Ele pot fi de asemenea foarte importante pentru stabilirea vinovăţiei.

Dacă nu există contact fizic şi nu aveţi nici dovezi filmate mă tem că o reclamaţie nu va folosi la nimic. Birourile de accidente nu se implică dacă nu există avarii. Teoretic Brigada Rutieră este responsabilă cu sancţionarea cazurilor de "agresivitate în trafic". Tot teoretic puteţi avea norocul ca incidentul să fi avut loc într-o intersecţie dotată cu camere de filmat şi să poată fi regăsit în înregistrări.

Practic, însă, agresivitatea în trafic nu este prevăzută ca abatere legală explicită, nici chiar cazurile când este ceva foarte periculos precum o maşină contra unui ciclist sau pieton şi când efectele ar putea fi extrem de grave. Cred că ştim cu toţii cazurile în care o maşină se apropie excesiv de un ciclist în trafic, sau cele când şoferii inconştienţi trec în viteză foarte aproape de pietoni care traversează regulamentar -- o simplă deviere a ciclistului, o singură ezitare a pietonului (dacă-i scapă ceva din mână, de exemplu) şi avem un accident foarte grav. Aceste lucruri ar trebui să fie menţionate în lege şi Poliţia ar trebui să le sancţioneze aspru când există dovezi. Dar nu sunt, şi nu o face.

Dacă a existat contact şi avarii şi/sau leziuni, ele trebuie dovedite. Vedeţi ce am spus mai sus despre 112 în caz de răni, respectiv poze, filme şi martori.

Este considerat accident uşor cel din care rezultă doar avarii la vehicule. Acest lucru este sancţionat drept contravenţie pentru participantul (sau participanţii) la trafic care va fi considerat vinovat. Pentru un şofer acest lucru înseamnă suspendarea permisului, puncte de sacţiune şi amendă. Pentru un ciclist sau pieton pot însemna amendă.

Dacă din accident rezultă răni acesta este automat considerat infracţiune şi nu mai este doar abatere rutieră ci şi caz penal pentru cel vinovat. Pot exista circumstanţe agravante dintre care cel mai des întâlnit este alcoolemia peste limita legală. Deci foarte mare atenţie dacă aveţi de gând să urcaţi pe bicicletă după ce aţi consumat fie şi o singură bere.

O menţiune aici: cei de la Biroul Accidente fac etilotestul de obicei când se ajunge la ei, indiferent de ora producerii accidentului. Atenţie să se menţioneze în procesul verbal şi în dovada care vi se dă pentru etilotest dacă între cele două ore există o diferenţă importantă! De exemplu dacă între ele au trecut 12 ore şi ieşiţi pozitiv la etilotest trebuie menţionat că asta nu se reflectă asupra alcoolemiei la ora producerii accidentului.

Este foarte important să nu părăsiţi locul accidentului după producerea sa şi să anunţaţi producerea acestuia la poliţie, fie pe loc fie în cel mult 24h de la producere. Dacă nu faceţi acest lucru şi sunteţi declarat ulterior vinovat de producerea lui vă agravaţi situaţia în diverse moduri, legale sau legate de asigurări. Acest lucru este în special relevant când din accident rezultă rănire de persoane (şi reţineţi ce-am scris la început, poate nu va fi accident cu o maşină şi poate nu tu ciclistul eşti cel rănit ci tu dai peste un pieton).

Un exemplu despre care-i diferenţa: loveşti şi răneşti pe cineva din vina ta, cum spuneam mai sus este caz penal. Dacă victima necesită mai puţin de 10 zile de spitalizare se dă de obicei neînceperea urmăririi penale deci doar sancţiuni contravenţionale. Dar asta cu condiţia să nu fi părăsit locul accidentului. Dacă l-ai părăsit, excepţia cu cele 10 zile nu se mai aplică şi vei fi acuzat penal. La părăsire există o singură excepţie, ca victima să fi parăsit şi ea locul accidentului şi tu să anunţi accidentul în 24h. Deci dacă vă pune naiba să părăsiţi un accident unde sunteţi vinovat măcar anunţaţi-l în 24h, veţi avea circumstanţe atenuante.

Vinovăţia se stabileşte în funcţie de context, dovezi şi de regulile rutiere. Cele mai des întâlnite cazuri la ciclişti sunt (ca fapt divers, tot astea sunt cele mai frecvente şi pentru maşini):

  • chestiune de prioritate (într-o intersecţie, trecere de pietoni etc.);
  • acroşaj de un vehicul care se apropie prea mult când trece pe lângă ei sau probleme la schimbat banda;
  • obstrucţie de pe marginea drumului (clasica portieră deschisă, sau pietoni ieşiţi dintre maşini parcate, care circulă pe carosabil etc.)
Stabilirea vinovăţiei o face de obicei Poliţia (excepţie cazul constatării amiabile, vedeţi postul următor, când o fac societăţile de asigurare). Reţineţi că ea se bazează pe dovezi. Dacă nu există dovezi concludente Poliţia va propune închiderea cazului fără o decizie în acest sens. Puteţi să nu acceptaţi închiderea, caz în care teoretic el rămâne deschis, dar fără dovezi sau martori nu vă aşteptaţi la o schimbare a deciziei. Puteţi de asemenea să contestaţi decizia, inclusiv de vinovăţie, caz în care va avea loc o înfăţişare la tribunal unde vor fi reconsiderate dovezile şi unde vă puteţi expune în scris şi verbal poziţia şi argumentele.

Că veni vorba de martori, mai e important să reţineţi că pasagerii din vehicul şi rudele de gradul I nu sunt acceptate ca martori în sprijinul şoferului. Sunt consideraţi "prepuşi" ai acestuia, deci ca şi cum ar fi aceeaşi persoană, aşadar se presupune automat că mărturia lor ar corobora pe cea a şoferului şi nu poate fi folosită în interesul lui. Ei pot fi însă folosiţi ca martori împotriva şoferului (presupunând că sunt dispuşi să facă asta).

Mai reţineţi şi că cei implicaţi sunt conducătorii vehiculelor şi victimele; pasagerii nu sunt consideraţi răspunzători (dar pot fi victime). Există aici multe aspecte mai complexe (de ex. cercetarea penală a şoferului pentru vătămare din culpă a pasagerilor în caz de accident) dar nu cred că are rost momentan să intrăm în ele.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

ASIGURĂRI

Aşa cum probabil ştiţi, condusul maşinilor fiind o activitate inerent periculoasă, se fac asigurări pentru a compensa daunele accidentelor. Dacă sunteţi şoferi probabil ştiţi aceste lucruri, o să le explic pe scurt pentru cei care nu sunt.

Există două tipuri de asigurări pe care şi le fac şoferii: RCA şi CASCO.

RCA este teoretic obligatoriu pentru obţinerea diverselor forme legale pentru ca un automobil să poată circula pe drumurile publice. Cu alte cuvinte, orice automobil din trafic ar trebui să fie acoperit de o poliţă RCA. Asta teoretic.

Practic, există cazuri când nu e aşa. Probabil cel mai des întâlnit este cazul când proprietarul nu are de gând să circule cu maşina din diverse motive pe perioade lungi şi nu consideră necesar să mai plătească RCA pe acea perioadă. Însă uneori aceşti proprietari vor să mute maşina pe distanţe mici, sau o au parcată pe domeniul public (care e considerat tot parte din trafic) şi apare un caz de accident şi ta-da. Alt caz relativ des întâlnit este perioada imediat după achiziţionarea unei maşini la mâna a doua, când unii cumpărători sunt debusolaţi sau induşi în eroare de vânzător şi iarăşi ta-da, se circulă fără RCA. Sau pur şi simplu există oameni inconştienţi care circulă fără pentru că li se rupe de restul lumii. Pentru a verifica dacă un vehicul este acoperit de RCA folosiţi acest formular online introducând numărul de înmatriculare şi data care vă interesează (probabil a producerii accidentului).

CASCO este o asigurare facultativă, separată de RCA şi mai scumpă (sute sau mii de euro pe an), deci foarte mulţi şoferi nu au aşa ceva, deşi e deseori o idee bună. Mai multe discuţii şi argumente pro şi contra deţinerii CASCO puteţi găsi la o căutare pe forumurile auto sau generaliste româneşti.

Diferenţa între RCA şi CASCO este următoarea: CASCO acoperă daunele la vehiculul deţinătorului. RCA le acoperă pe cele ale celorlalţi implicaţi în accident.

Daunele sunt acoperite de societăţile de asigurare implicate după stabilirea vinovăţiei, care va atribui fiecăruia dintre cei implicaţi un procentaj de vină între 0 şi 100%. Cumulul vinovăţiei tuturor celor implicaţi poate depăşi 100, deci pot exista cazuri în care unul are 50% şi celălalt 100%. O idee orientativă vă puteţi face aici. După această împărţire a responsabilităţilor, societăţile plătesc daunele în funcţie de procentajul de vinovăţie al asiguratului lor.

Cineva care are el CASCO şi celălalt şofer are RCA poate alege să apeleze fie la CASCO propriu fie la RCA-ul celuilalt. În general se va prefera să se apeleze la RCA-ul celuilalt, mai ales dacă şoferul care are de ales nu e vinovat, pentru că orice plată făcută de aceste societăţi se va reflecta în rate de asigurare mărite pe viitor pentru cei implicaţi. Dar pot exista şi cazuri în care RCA-ul celuilalt nu acoperă într-un mod satisfăcător daunele proprii, deci poate exista interesul să se apeleze la CASCO propriu.

Ajungem şi la aspectul care ne interesează: evident, cicliştii nu au RCA pentru bicicletă pentru că nu are sens aşa ceva (RCA e legat de talon, înmatriculare etc.) Chiar dacă ciclistul e şi şofer, RCA se face per vehicul, nu per şofer. Deci în caz de accident şi dacă ciclistul e declarat vinovat, şoferul nu va avea un RCA la care să apeleze pentru a-şi repara avariile.

Dacă daunele sunt suficient de mari încât şoferul să nu fie dispus să le treacă cu vederea, lipsa RCA pentru ciclist poate deveni o problemă. Chiar dacă şoferul îşi rezolvă problema apelând la FPVS (Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, o alternativă făcută exact pentru cazurile de accidente cu conducători fără RCA) sau la CASCO propriu, trebuie să reţineţi că respectiva societate CASCO sau Fondul vor dori să-şi scoată banii de undeva, deci vă vor da în judecată pentru recuperarea sumelor implicate.

De aceea vă recomand să faceţi o asigurare de răspundere civilă, care se poate face pentru orice fel de asemenea evenimente nefericite. Aceasta poate acoperi tot felul de accidente şi incidente în trafic. Gândiţi-vă că dintr-un motiv oarecare acroşaţi un vehicul parcat regulamentar şi-i provocaţi daune. Sau vă treziţi într-o situaţie precum aceasta, puneţi o bicicletă scumpă a unui cunoscut pe portbagaj, portbagajul se desprinde, respectivul vă dă în judecată pentru recuperarea celor 600 de dolari în daune. O asigurare v-ar putea rezolva acest gen de probleme.

Din păcate nu există nimic similar cu CASCO pentru biciclete (sau cel puţin nu ştiu eu, dacă există vă rog să spuneţi).

Încă o menţiune importantă la acest capitol, şi anume constatarea amiabilă. Acesta e un formular care poate fi completat de cei implicaţi într-un accident şi care evită implicarea Poliţiei (deci nu se mai suspendă permise şi nu se dau amenzi). Constatarea amiabilă mai ţine loc şi de proces verbal de constatare pentru a obţine legal permisiunea de a repara avariile. În mod normal orice avarie trebuie declarată şi adusă la cunoştinţa Poliţiei, nu lăsată de capul ei, pentru a evita implicarea teoretică în alte accidente -- ex. nu declari o portieră înfundată găsită în parcare şi ulterior eşti acuzat că ai lovit un pieton cu portiera. Şi niciun service nu face, sau n-ar trebui să facă, reparaţii fără această permisiune legală, tot din aceleaşi motive.

Se poate face amiabil doar dacă au fost implicate fix două vehicule, nu mai multe, şi doar dacă au rezultat doar avarii la acele două vehicule, nu răniri de persoane şi nici avarii la bunuri publice (ex. refugii, stâlpi etc.) Este foarte probabil ca şoferul să fie interesat să meargă pe această variantă dacă sunt îndeplinite condiţiile, pentru a evita suspendarea şi amenda. Atenţie la completarea acestui formular, declaraţiile celor două părţi trebuie să corespundă exact. Atenţie la declaraţia de vinovăţie (nu vreau să ţin cu ursul, dar dacă sunteţi vinovat şi nici nu aveţi asigurare nu aveţi niciun motiv să faceţi amiabil). Atenţie la cine face declaraţia (cum spuneam mai sus, singurul implicat este şoferul). Atenţie la cazurile în care şoferul nu e proprietarul, sau a cumpărat maşina recent şi nu are toate actele etc. Cereţi şi oferiţi copii după permis, buletin, talon, poliţa RCA, pentru a vă asigura că nu se scriu date false.

La cel mai mic dubiu mergeţi la Biroul de Accidente Uşoare pe raza căruia vă aflaţi sau sunaţi la 112. Poliţiştii nu oferă de obicei formulare de constatare amiabilă, dar vă pot ajuta să descâlciţi situaţia.

Reţineţi că vă puteţi repara daunele la bicicletă pe RCA-ul şoferului dacă e vinovat. Dar reţineţi de asemenea că societatea RCA poate face nazuri sau contesta amiabilul. Ăsta e alt motiv să aveţi asigurare proprie, pentru că atunci se bat între ele societăţile de asigurare.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vorbești despre asigurarea de răspundere civilă. Poți da mai multe detalii despre ea? Din câte am văzut în descrierile diverselor companii de asigurări, acestea se efectuează doar anumitor persoane dacă este vorba de asigurare de răspundere civilă profesională (arhitecţi şi ingineri constructori, societăţi de consultanţă în construcţii, contabili autorizaţi şi experţi contabili, avocaţi, notari publici, auditori financiari, consultanţi fiscali, administratori judiciari şi lichidatori, medici, brokeri de asigurare, agenţi de asigurare). Dacă este vorba de asigurare de răspundere civilă generală avem, spre exemplu la BCR, mai multe variante:

1. Asigurarea de raspundere civila fata de terti;

2. Asigurarea complexa de raspundere civila (Generala si Profesionala);

3. Asigurarea de raspundere civila decurgand din calitatea Asiguratului de: - producator; - proprietar de imobile; - chirias; - angajator; - prestator de servicii (inclusiv unitati hoteliere, unitati de alimentatie publica, saloane/ centre de frumusete, service auto, servicii curierat); - societate specializata de paza si protectie/ monitorizare/ dispecerizare/ interventie; - casa de expeditii; - transportator rutier de calatori, bunuri/ marfuri pe teritoriul Romaniei si in trafic international; - operator feroviar;

4. Asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule (RCA);

5. Asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule, excedent peste limita maxima legala;

6. Asigurarea de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule in afara teritoriului statelor apartinand Spatiului Economic European, inclusiv Elvetia - Carte Verde;

7. Asigurarea privind rambursarea cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turist in cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei de turism;

8. Asigurarea capacitatii financiare a operatorilor de transport rutier;

9. Asigurarea de raspundere civila decurgand din activitati conexe/auxiliare transportului naval;

10. Asigurarea de raspundere a transportatorului pentru pagube produse calatorilor prin accidente de navigatie;

11. Asigurarea de raspundere civila a reparatorului de nave;

12. Asigurarea de raspundere civila specifica domeniului aeroportuar;

13. Asigurarea de raspunderea profesionala pentru o gama larga de specialisti, ca de exemplu: - experti contabili si contabili autorizati; - auditori financiari; - executori bancari; - executori judecatoresti; - practicieni in insolventa; - consilieri juridici; - notari; - avocati; - experti tehnici; - arhitecti/proiectanti; - medici, farmacisti, alte persoane din domeniul asistentei medicale (Malpraxis); - furnizori de servicii medicale (ex. spitale); - persoane care efectueaza studii clinice; - laboratoare de incercari; - traducatori/interpreti; - manageri; - brokeri de (re)asigurare; - comisionari in vama; - furnizori de servicii de certificare in vederea utilizarii semnaturii electronice; - prestatori de servicii din domeniul IT&C.

Sursă: Bursa asigurărilor

Deci, noi la care variantă ne-am încadra? La punctul 5?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Constatarea amiabila se poate face doar intre doi posesori de polita RCA, deci nu se poate face de catre un sofer fara RCA, nici de catre un biciclist, pentru ca nu are cum sa aiba RCA. Una peste alta, ca biciclist constatarea amiabila nu prea te priveste. Conform legii, restul de cazuri se rezolva de Politie.

Uite si o pagina oficiala cu treaba asta:

http://www.constatulamiabil.ro/116_cand-se-aplica.html

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pandy, e greu de spus pentru că fiecare societate probabil are încadrări şi pachete uşor diferite. Cel mai sigur pot spune cei de la societatea respectivă.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca victima accidentului(ciclistul) nu detine acte de provenienta pentru bicicleta, poate primi despagubiri de la rca-ul soferului ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

E greu sa recuperezi paguba si daca ai toate actele , fara nu ai nici o sansa .

Eu am avut un accident cu o masina acu vreo 2 ani, mi-a facut roata in forma de L si mi s-a strambat si cadrul , m-am dus la politie ca ala fugise dupa ce a dat peste mine si apoi cand s-a prezentat la politie masina lui n-avea nici o zgarietura pe bara , ori a schimbat bara , ori e prea firava bicla ca sa lase semne . In final nu cred ca a patit nimic ala , desi a trecut pe rosu , a dat peste mine , a fugit de la locu accidentului , a schimbat componente ale caroseriei (asta cred eu) si la politie era sa imi iau bataie cu 2 politisti langa mine la accidente usoare .

Ar fi mai mult ontopic pe biciclisti si soferi , dar pe mine ma interesa , ce faci daca in urma accidentului pe masina nu e nici un semn ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

CristiC, din păcate nu ai ce face. Singura variantă e să obţii dovezi pe loc (filmat, poze sau martori) sau să suni pe loc la 112 şi să fie şoferul oprit în trafic şi constatate urmele cât mai rapid.

Am fost şi eu în situaţia asta. Respectivul poate să-şi ascundă/repare rapid urmele (deşi este ilegal, dar hoţul neprins...) şi atunci poliţia nu are cum confirma coliziunea. Şi când spun asta mă refer la cei de la Accidente Uşoare, care fac constatările ochiometric şi decid după ureche. În cele mai multe cazuri de acest gen dacă nu există martori sau filmări nu se bagă, spun că nu pot decide. Ba chiar am văzut cazuri când existau dovezi (urme care se potriveau şi pe bicicletă şi pe maşină), şoferul pur şi simplu a negat şi-a susţinut că e urmă veche cu autor necunoscut şi au decis închiderea cazului ca neconcludent.

Cel mai bun ajutor pentru un ciclist în aceste condiţii este camera de filmat pe cască sau ghidon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai asta ar fi cea mai buna varianta pentru protejarea banilor investiti in bicicleta : doua camere cu unghi larg ( una in fata, una in spate). Dar.... ce te faci cand camerele costa 500 E iar bicla costa 1300E si in urma accidentului se farama toate 3 !? Sa zicem ca ramai cu filmarea, dar, rcaul refuza sa plateasca :o Acum treci si te judeca ani de zile, plateste avocati, stai in stres si nervi... . Din ce in ce se simte mai mult nevoia unei legi martiale...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa ne ascundem in padure zic... Nici omeneste, nici legal, nici cu martori, nici cu camere...

Share this post


Link to post
Share on other sites

TheSurgeon: chiar dacă s-ar modifica legea la modul despre care vorbeam mai sus s-ar acorda pedepse contravenţionale (suspendare permis, puncte, amendă) sau penale (închisoare) în circumstanţe în care acum nu se acordă. Dar nu ai putea obţine nici atunci bani de la cineva care nu poate sau nu vrea să plătească. Tot la proces ai ajunge.

Din cauza asta s-a creat FPVS (Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii). Îţi permite să-ţi rezolvi tu ca păgubaş problema, urmând ca Fondul să se ocupe de datul în judecată şi eventual executarea silită a vinovatului. Dar nu mi-e clar dacă se ocupă doar de avarii survenite la autovehicule sau se poate aplica şi la biciclete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am scris suma aceea ca un plafon maxim. Nu, nu trebuie sa fie hd, dar trebuie totusi sa aiba un unghi destul de larg pentru a surprinde cat mai mult din ceea ce se intampla in jur, sa se vada destul de clar pentru a distinge nr de inmatriculare si sa fie suficient de bine construita(rezistenta la apa, soc, sa poata sta anumite perioade on soare sau ger) . Alternativa ar fi o camera cu unghi de 360 de grade, ceva in genul celor folosite de roboteii aceia din campionatele de footbal ce au loc intre tari pe parte de robotica si automatizari. O pui pe casca si voila !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca ma incadez si eu in acest subiect: daunele suferite de cursiera mea pot fi suportate de soferul masinii pe baza RCA? Exista un martor in afara de mine, omul nu a negat ca nu e vinovat (culpa ii apartine 100%) si a recunoscut asta... Daca au trecut pana in 24h cum se procedeaza? Suna la asigurator, mai trebuie politie, declaratii, etc? Eu n-am patit nimic si nu am nici o revendicare cu exceptia daunelor suferite de cursiera. Se face pe RCAul sau sau pe al meu? (si eu sunt posesor de permis auto). Alte detalii?

In cazul prezentat mai sus (suport desprins de pe masina si caderea cursierei pe asfalt) se mai poate folosi polita RCA??? Sau e valabil doar daca ar fi existat un accident minor intre cele 2 vehicule?

Share this post


Link to post
Share on other sites

În cazul cu suportul doar cu asigurare personală, nu se aplică RCA decât la accidente între vehicule. Poate dacă suportul ar fi căzut în urma unei coliziuni cu un alt vehicul. :)

La treaba cu cursiera trebuie declarat accidentul. La Poliţie, pentru că hcampian ne-a spus mai sus că nu se poate face amiabil decât între vehicule asigurate RCA sau CASCO, ori la biciclete nu e cazul.

Vezi că de la o recunoaştere verbală până la una scrisă e o diferenţă. Degeaba a recunoscut respectivul de faţă cu tine dacă nu o face şi de faţă cu un poliţist, sau dacă martorul nu o face. Deci sună la biroul de accidente uşoare pe rază căruia s-a produs accidentul şi mergi (mergeţi) acolo pentru declaraţie scrisă.

Presupunând că obţii un proces verbal de la poliţie care atestă accidentul şi vinovăţia şoferului, abia atunci poţi apela la RCA-ul lui pentru despăgubiri. Şi aici pot apărea alte complicaţii, s-au dat exemple mai sus, cum ar fi să nu poţi dovedi provenienţa bicicletei, a pieselor afectate etc. Sau societatea respectivă poate pur şi simplu refuza chiar şi aşa, şi ajungi să-i dai în judecată dacă vrei despăgubiri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bun dar masina are asigurare RCA si bicicleta nu are dar e vehicul. Ne intalnim maine sa discutam toti cei implicati...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apropo de asigurarea de răspundere civilă, e o idee bună ca orice persoană să aibă una pentru ca să nu plătească accidente. Gen, ești într-un magazin de cadouri din porțelanuri fine și sticlă și te învârți printre rafturi, iar cu ghiozdanul din spate dai jos ceva de pe raft. Paguba poate fi semnificativă; decât să cumperi cioburi, mai bine scoți asigurarea. Sunt tot felul de situații neprevăzute, rare și ciudate, care îți pot afecta bugetul personal; asigurarea de răspundere civilă poate rezolva problema asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O astfel de asigurare civila cu raspundere fata de terti (chiar pentru toti membrii familiei) se poate vinde ca o componenta a unei asigurari de casa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In caz ca esti lovit de o masina cel mai bun lucru (aceasta in cazul unui impact mai serios) este sa ramai nemiscat jos pana la sosirea ambulantei. O eroare grava ce se intampla mai des pe la noi este miscarea victimei, fie ca e accident de bicicleta sau de masina, desi instinctul este de a muta victima sau a o scoate din masina tu ca martor al accidentului sau sa te ridici ca si victima. Se pot produce mai multe leziuni, poate ramane paralizata, in caz de leziune a coloanei vertebrale sau in cel mai rau caz decesul.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cat cate stiu eu,nu e nici legal sa muti victima de la locul accidentului pana nu vine politia si restul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai voie sa muti victima doar daca viata ii este amenintata de ceea ce se intampla in jur ( incendii, deflagratii , scurgeri toxice, etc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bun dar masina are asigurare RCA si bicicleta nu are dar e vehicul. Ne intalnim maine sa discutam toti cei implicati...

Si daca sunt doua masini si una nu are RCA, amiabila e nula. Nu te lasa pacalit, du-te la Politie, doar daca se ofera sa iti plateasca ei daunele ceea ce, dupa ce biciclete conduci tu, mai mult o sa le cauzeze un atac de cord cand o sa afle suma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.