a_mic

Cheile Băluţei

Recommended Posts

Cheile Băluṭei

 

Aṣezare geografică: 

 

Cheile Băluței se află în proximitatea satului Băluța, comuna Ponoarele, jud. Mehedinṭi, fiind mărginite de Cornetul Băluței ṣi cel al Râienilor, cu altitudini ale pereților calcaroși cuprinse între 300-400m.

 

Legături:

 

Prin Cheile Băluței se realizează legătura cu stațiunea balneară Bala, urmând un frumos traseu împădurit favorabil practicării cicloturismului.

 

Inedit:

 

Ȋn anul 1967 aici s-au filmat secvenṭe pentru filmul românesc “Dacii” [www.ponoare.ro]

 

Foto%201.1.jpg

[Google Earth, by ediorgu]

 

Acces: 

 

Din Baia de Arama, pe DJ 670 spre vest, pe lânga Mânăstirea Sfinṭii Voievozi, spre localitatea Ponoare, după depăṣirea ei, continuându-se pe DC 57 (spre sud-vest) cca. 2.5 km. până ȋn satul Băluṭa. Continuând pe DC 57, imediat după ieṣirea din sat se intră ȋn chei.

Cu o lungime de cca 1 km., reprezintă un frumos traseu pe care, continuându-l, se poate ajunge după ȋncă cca. 8 km. la staṭiunea balneară de interes local Bala. Aspectul cheilor este acela de “canion”, materialul de bază fiind calcarul. Este o zonă de carst ȋn care pot fi ȋntâlnite numeroase grote, alături de Peṣtera Băluṭa. Vegetaṭia zonei este tipică zonei submediteraneene

 

Coordonate chei:

 

44057’ N, 22045’22” E.

 

Stare drum:

 

Drum din pământ ṣi ballast compactat, practicabil MTB.

 

Posibilităṭi de cazare:

 

Pensiunea Borloveanu Dumitru, ** , Ponoarele nr. 45 Tel: 0252.381.545

Cazări neȋnregistrate ȋn casele localnicilor;

Cort ȋn curṭile localnicilor.

 

Alte obiective din zonă:

 

Peṣtera Băluṭa: accesul se realizează pe partea dreaptă a drumului, din chei, chiar pe la baza stâncii. Este o peṣteră nevizitată, dar de o frumuseṭe copleṣitoare, situată ȋntr-o zonă plină de sălbăticie. Are lungimea de 248 m. ṣi a fost cartografiată pentru prima dată de către speologul Cristian Goran. Este ȋmpărṭită ȋn două nivele: nivelul inferior, inundabil, ṣi cel superior de tip fosil.

 

Lacul Zăton: este un lac temporar care ȋn anotimpul secetos poate să dispară ȋn totalitate

 

Foto%201.2.jpg

[mehedinti-majdanpek.ro]

Accesul către lac se realizează pe DJ 670, in continuare după intersecṭia cu DC 57. La 800 m. dupa intersecṭie, se face un drumeag la stânga pe care se parcurg cca. 550 m. până la pierderea acestuia. In continuare se merge pe cărare ȋncă 700-800 m. până la lac.

 

Coordonatele sunt: 44058’ N, 22045’ E.

 

Foto%201.3.jpg


 

Podul lui Dumnezeu: situat ȋn centrul localităṭii Ponoarele, este un pod “natural”, o arcadă de piatră ce traversează Valea Pragului ṣi este parte a drumului ce leagă Baia de Aramă de Turnu Severin. El s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 m lungime, 13 m înălţime, 22 m lăţime şi 9 m deschidere. Este al doilea ca lungime din Europa, respectiv din cele 3 existente.

 

Foto%201.4.jpg

 

Peṣtera Ponoare:  În imediata apropiere a podului se află Peştera de la Pod sau Peştera Ponoarele. Ea are o lungime de 734 m şi reprezintă un prim drenaj al apelor între Zăton şi subsolul ciuruit de galerii pe care este aşezată această localitate.    Peştera este situată chiar sub dealul care-i poartă numele, reprezentând singura legătură dintre Zătonul Mare şi Zătonul Mic realizată la nivel subteran.

Intrarea are forma unei arcade care prezintă similitudine cu Podul având lăţimea de 15 m şi înălţimea de peste 3 m. Coborârea este alunecoasă pentru că apa picură mereu din tavan şi peştera este inundată în momentul în care apele Zătonului cresc. După vreo sută de metri galeria se ramifică spre dreapta către ieşirea dinspre Zăton, dar drumul este barat de prezenţa sorbului prin care se face comunicarea cu etajul subteran. La stânga, după ce urci puţin, intri direct în Galeria Fosilă care prezintă interesante formaţiuni de stalactite şi stalagmite de culoare roşie-gălbuie. Galeria are câteva ramificaţii laterale şi găzduieşte o colonie de lilieci protejaţi prin lege. E bine ca peştera să fie vizitată cu ghid şi echipament adecvat, ieşirea spre Zăton fiind foarte dificilă. [www.ponoarele.ro]

 

Foto%201.5.jpg

 

 

Pădurea de liliac: Ȋn Legea privind ariile protejate, publicată în M.O. nr. 152 din 12 aprilie 2000, la poziţia 2600 este menţionată, Pădurea de liliac Ponoarele, cu o suprafaţă de 20 de ha. Aceasta reprezintă o rezervaţie botanică şi are caracterul de unicat atât prin speciile floristice cât şi prin fauna specifică.

Pentru a ajunge la pădure pe jos au pe bicicletă se poate pleca din centrul comunei, de la şcoală, pe Valea Morilor urmând firul apei şi urcând apoi pe Dosul Mare până în Valea Prislopului, pe o potecă marcată turistic. În acest traseu poate fi admirată moara Crăcucenilor şi bisericuţa de sub Stei.

Influenţa climei submediteraneene a favorizat aici dezvoltarea unei flore specifice: liliacul, frăsinica, vişinul turcesc, mojdreanul, păducelul, cărpiniţa şi mult admirata lalea neagră. Şi fauna reprezintă câteva specii rare, ocrotite de lege: vipera cu corn, scorpionul şi broasca ţestoasă.

Pădurea poate fi admirată în deplinătatea frumuseţii sale, mai ales la începutul lunii mai, când devine un adevărat covor de flori de liliac şi frăsinică, cu un parfum îmbietor.

Acum are loc sărbătoarea liliacului, o manifestare folclorică de interes naţional, la care, în amfiteatrul natural al văii Prislopului, se întrec formaţii şi solişti de renume. Această manifestare atrage un mare număr de turişti din întreaga ţară.

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cheile Balutei

 

DSC04021.jpg

 

 

P1040602.jpg

 

Drumul spre chei venind dinspre Bala

P1040608.jpg

 

Ca sa ajungeti la chei trebuie sa va abateti vreo 5 km la un moment dat din traseul marcat pentru cicloturism

P1040584.jpg

 

Dupa trecerea prin chei la vreo 2,5 km se ajunge la Padurea cu liliac, pe care il gasiti inflorit pe la inceputul lui mai

IMG_0160.JPG

 

IMG_0171.JPG

 

Aici se formeaza Zatonul Mare atunci cand precipitatiile sunt abundente si sifonul din Pestera de la Podul lui Dumnezeu nu poate prelua toate apele:

 

IMG_0216.JPG

 

In zona mai sunt si Campurile de Lapiezuri (calcare de suprafata brazdate datorita precipitatiilor):

 

IMG_0225.JPG

 

DSC02375.JPG

 

Din pacate acum Podul lui Dumnezeu se surpa din cauza traficului greu care se desfasura pe el. Abia acum, cand raul a fost facut, s-a facut un drum ocolitor  >:P (observati cablurile cu care sunt tinute bucati din el)

IMG_0238.JPG

 

Asa arata inainte de a incepe sa se surpe:

 

DSC02360.JPG

 

Vazut dinspre Zatonul Mic :

 

DSC02356.JPG

 

Peisaj din zona :

 

DSC_0109.jpg

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

O contributie binevenita, pentru care ii multumesc autorului! Ma bucura faptul ca avem colegi pasionati de niste locuri cu totul speciale ale tarii, multe dintre ele extrem de putin cunoscute si care merita a fi stiute si vazute de cat mai multi dintre noi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.