Zanardi

Reglarea pozitiei pe bike

Recommended Posts

Nu ma refer sa punem NOS sub sa sau cutie de viteze de Audi in loc de foi, pinioane si lant. Ma refer la ajustarea ghidonului si a seii astfel incat sa se obtina un randament maxim de pedalare. In principiu vreau sa aflu care sunt avantajele/dezanavtajele ridicarii seii, respectiv a ridicarii ghidonului. In ce fel influenteaza aceste operatii pedalatul.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

La ridicarea/coborari seii nu exista decat dezavantaje in randamentul de pedalat :!: Atentie:pedalat! si aplicarea puterii asupra pedalelor. Este o aberatie defapt. Caci saua tre sa fie optim reglata si nu mai sus sau mai jos. Asta se face in functie de lungimea piciorului, constanta 0,85 si inaltimea talpei de la gheata sau in functie si de felul de pedala.

lungimea piciorului pe interior X 0,85 = inaltimea seii (centru ax-suprafata sha)

Teoretic se stie ca un ghidon inalt fura din energie, putere, S-a dovedit asta si practic, si anume un ghidon reglat inalt tine un puls mai ridicat decat un ghidon mai lasat, asadar fura energia, sau necesita energie mai multa.

In final: fiecare tre sa decida pentru el, lungimea, unghiul pipei si inaltimea si latimea ghidonului, cei mai multi insa o neglijeaza, din toate punctele de vedere, inclusiv inaltimea si lungimea cadrului :idea:

Share this post


Link to post
Share on other sites

In opinia mea, reglarea inaltimii seii la pozitia optima, este critica ... si vorbesc din experienta.

In functie de teren, alerg fie pe cursiera, fie pe MTB. Marimile cadrelor la amandoua sunt potrivite pentru inaltimea mea. Nu mi-am dat seama insa cat de mult conteaza 0.5 - 1 cm la reglarea seii ... pana cand nu m-am apucat de tuning. Am constatat ca o sa ridicata mai sus te ajuta sa tragi de pedale mai bine (daca ai prindere automata), dar poti avea probleme cu impingerea, in special in partea de jos. De asemenea, o sa mai coborata, iti reduce randamentul, si la impingere-apasare, si cu atat mai mult, la tragere-ridicare. Si cred ca daca ar fi doar atat, ar fi aproape nesemnificativ .. insa o pozitie proasta duce la probleme la articulatia genunchiului.

Experienta practica: aveam saua reglata la cursiera, in linii mari dupa algoritmul 0.85 x lungime picior. De asemenea, mai sunt alte 2 criterii, unul cu firul de plumb, pedala la ora 9, altul cu masurarea unghiului piciorului la spate, cu pedala la ora 6 ... mai multe detalii insa pe site-uri specializate. Ideea e ca dupa toate aceste criterii, inaltimea seii era relativ bine reglata. Cand am ridicat insa saua cu 0.5 cm, am simtit imbunatatiri imediat ... de exemplu, un minut mai putin, pe Brasov - Poiana Brasov ... cam cu 3% mai bine.

La MTB nu am dat mare atentie reglajelor, am considerat ca e suficient de bine reglata ... dupa vreo 3 luni de urcari zilnice, mai abrupte insa, a inceput genunchiul drept sa imi trosneasca, si simteam asta punand mana pe el, la fiecare rotatie a pedalei ... nu ma durea, dar a devenit suparator, aveam o senzatie de disconfort. Asa ca am ridicat saua si, minune, mi se pare ca urc mai bine, si fara probleme.

Deci, incearca sa respecti sfaturile celor care fac bicycle fitting, dar de acolo, e posibil sa mai fie nevoie de mici ajustari, pana gasesti pozitia optima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si pe mine ma intereseaza acest aspect...despre care eu nu stiu mare lucru.Totodata m-ar interesa sa stiu mai multe despre pozitia spatelui in timpul pedalarii. De multe ori pe distante mai lungi de 80-90km acuz dureri in zona cervicala a coloanei, care ma fac sa cred ca pozitia mea pe cursiera e gresita...

Share this post


Link to post
Share on other sites

[ATTACH=CONFIG]16947[/ATTACH]tocmai de acea este foarte important in primul rand sa ai masura potrivita . intrebare; ca sa stabilesti cu exactitate masura la bike ,se masoara de la talpa piciorului la genunchi cu pantofi de ciclist in picioare s-au fara ?

Edited by buchter emil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.