Sign in to follow this  
a_mic

Cheile Cibinului

Recommended Posts

Cheile Cibinului

Aṣezare geografică:

Deṣi numele face trimitere la cursul de apă Cibin, ȋn realitate Cheile Cibinului sunt situate pe un afluent al acestuia, Râu Mare. Situate ȋn masivul Cindrel, se dezvoltă pe o lungime de 2 km. ȋn amonte de vărsarea ȋn Cibin a Râului Mare (afluent de dreapta), la o altitudine medie de 850 m.. Roca alcătuitoare a cheilor este ṣistul cristalin. Munṭii Cindrel sunt mărginiṭi de râurile Sebeṣ ṣi Sadu, iar la nord de Podiṣul Transilvaniei, relieful acestora fiind de origine glaciară.

Legături:

Din Cheile Cibinului se poate ajunge cu relativă uṣurinṭă pe trasee ciclabile ȋn: Păltiniṣ ṣi mai departe ȋn Curmătura Stezii sau lacul Gâtul Berbecului – atracṭii ale masivului, ȋn Gura Râului, Orlat, Sibiel, biserica forticată Cristian, Poplaca, Jina, Crinṭ - localităṭi din Mărginimea Sibiului, iar peste munte, pe drumuri forestiere aflate ȋn stare bună pentru accesul pe biciclete, ȋn Transalpina, cu trecere prin Ṣugag.

Inedit:

În luna iulie, la Gura Râului are Festivalul „Bujorul de munte”, unul dintre cele mai importante momente ale anului în care portul românesc, folclorul, dansul şi tradiţiile ardeleneşti îşi dau întâlnire, în comuna sibiană Gura Râului, la poalele munţilor Cindrel.
Festivalul este organizat de către Consiliul Local din Gura Rîului, Primăria Gura Rîului, Consiliul Judeţean Sibiu prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu ṣi a partenerilor.

 

Acces:

 

Cea mai utilizată rută de acces este din DN 1 (acelaṣi cu DN 7) pe trononul Sibiu-Sebeṣ. După intrarea ȋn Cristian, ȋntr-o curbă la stânga fără vizibilitate apare un indicator pe fond albastru “Gura Râului” orientat spre stânga. Se face stânga (cu foarte mare grijă) ṣi se intră pe lângă Biserica Fortificată din Cristian pe DJ 106 E. Imediat după intrarea ȋn Orlat, se face stânga pe DJ 106 D. După ȋncă 1 km, se ajunge ȋntr-un “V”: la stânga spre Poplaca (DJ 106 D), la dreapta spre Gura Râului pe DJ 106 J. Ṭinem ȋn continuare dreapta pe 106 J ṣi intrăm ȋn Gura Râului. Ajungem ȋntr-o intersecṭie: la stânga spre Răṣinari ṣi Păltiniṣ pe 106 J care devine mai departe DJ 106 A, iar ȋnainte pe DJ 106 M se ṭine cursul Cibinului. Noi ṭinem apa, intrând pe DJ 106 M.

 

Drumul urcă agale printre casele ieṣite parcă ȋn stradă, iar noi suntem atenṭi la maṣinile care circulă destul de haotic pe drumul strâmt ṣi care invită la viteză datorită asfaltului de bună calitate. După cca. 12 km. de când am părăsit drumul Naṭional, ieṣim din Gura Râului, parcurgând o zonă de terasă a râului Cibin ṣi având ȋn stânga versantul ce urcă pe care se află un teleski ruginit.
Ȋncepem să urcăm spre barajul Gura Râului pe un asfalt mai vechi. Trecem pe lângă coronamentul barajului după un urcuṣ destul de consistent, lăsând ȋn stânga ghereta paznicului, cocoṭată pe versant ṣi din balconul căruia vă va lătra un căṭel ce nu iartă niciun turist. Lângă coronamentul barajului se află o placă ce descrie caracteristicile lacului ṣi ale barajului.

Noi tragem o ṭâră sufletul ṣi continuăm drumul pe DJ 106 M, transformat acum ȋntr-un drum de macadam, pe malul drept al lacului (ne amintim că stânga/dreapta pentru un curs de apă se stabilesc privind apa cu faṭa spre direcṭia ṣi sensul ȋn care aceasta curge). Pe partea stângă a drumului avem versantul, iar pe partea dreaptă terasa ce coboară spre lacul de acumulare. După aproape 18 km. de când am părăsit DN-ul ṣi 6 km. de la ieṣirea din Gura Râului, ajungem la coada lacului. Aici, se face un drum la stânga ce urcă spre Cabana Crăciuneasa, pe firul Râului Mare, impropriu denumite Cheile Cibinului, iar spre ȋnainte drumul continuă pe valea Râului Mic. Această confluenṭă a celor două râuri “naṣte” Cibinul.

 

Foto%201.6.1.jpg
[by googlearth/sharpe195]

 

Foto%201.6.2.jpg
[by infoseason.ro]

 

La 1 km. după depăṣirea intersecṭiei cu drumul spre Cabana Crăciuneasa pe care continuăm urcuṣul, ȋncep Cheile Cibinului. Dezvoltate pe o lungime de 2 km. ṣi o diferenṭă de nivel de cca. 150 m., oferă un peisaj destul de spectaculos ṣi pigmentat de locuri de o frumuseṭe rară, dublat de calitatea drumului ce-i conferă carcateristici apreciate de orice ȋmpătimit al drumurile de munte pe două roṭi. Teoretic, Cheile Cibinului ȋncep din vecinătatea cozii lacului ṣi se termină la confluenṭa dintre Râul Mare ṣi cursul râului Dăneasca. Practic ȋnsă, de la confluenṭa celor două râuri, drumul nostru se desparte astfel: spre stânga, pe cursul Dăneascăi se merge către Păltiniṣ, iar spre dreapta, pe cursul Râului Mare se merge spre Cabana Crăciuneasca. Ambele drumuri ȋṣi pătrează caracterul de chei ȋncă 1-2 km ṣi se strecoară printre versanṭi, prelungind ȋn opinia mea, cheile ṣi dincolo de cele acceptate conform criteriilor geomorfologice.

 

Foto%201.6.3.jpg
[Google Earth / by Richard-sr]

 

Foto%201.6.4.jpg
[Google Earth / by photo]

 

Foto%201.6.5.jpg
[by Google Earth / Richard-sr]

 

Foto%201.6.6.jpg
[campervan.ro]

 

Ṣi pentru că am vorbit de frumoasele surprize ce ne răsar ȋn drum, iată ṣi un obiectiv ce nu trebuie ratat ȋn drumul nostru: cel mai bătrân brad din România, având respectabila vârstă ce depăṣeṣte 500 de ani. Ȋl vom găsi la cca. 1 km de la intrarea pe drumul cheilor Râului Mare / Cibinului, pe partea stângă.

 

Foto%201.6.7.jpg

 

Coordonate chei:

 

45042’ N, 23053’30” E.

Stare drum:

Drumul este ciclabil pe toată lungimea sa, fiind ȋmpărṭit pe zone: asfalt până ȋn Gura Râului, macadam pe marginea lacului, forestier ciclabil pe valea Râului Mare ṣi, mai departe, macadam din nou.

Posibilităṭi cazare:

Există foarte multe posibilităṭi de cazare ȋn zonă:


- ȋn Gura Râului, alături de alte pensiuni, recomand Casa Loloiu (Str. Principală nr. 399), **, tel. 0740 205 004, 10 locuri ȋn 5 camere, bike-friendly, preṭ: 80 lei / cameră dublă ṣi zi. Necesită rezervare. Se pot achiziṭiona ṣi pregăti păstrăvi (vii, evident) la preṭul de 18-20 lei /kg. ṣi pregăti la grătarul din curte.
- Cabana Crăciuneasa, la 11 km. de intrarea ȋn Chei, camere de 3, 4, 5 ṣi 10 locuri, ȋn total maxim 47 locuri, ** , ȋncălzire cu sobe lemne, generator de energie electric, loc de campare pentru 20 de corturi ȋngrădit, păstrăvărie, loc de grătar, etc… ca la cabană. Preṭuri: 40 lei / loc. Necesită rezervare ȋn lunile de vară. Cabana funcṭionează ṣi iarna.
- ȋn Păltiniṣ, numeroase locuri de cazare la preṭuri ṣi condiṭii de confort diverse;
- Cabana Fântânele a ars ȋn 2005, motiv pentru care nu trebuie căutată;


Alte obiective din zonă:

Mărginimea Sibiului: cuprinde 18 localităṭi:  Boiṭa, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Răṣinari (localitate ȋn care s-a născut Emil Cioran), Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Săliṣte, Galeṣ, Tiliṣca, Rod, Poiana  Sibiului ṣi Jina. Limita de răsărit este satul Boiṭa, asezat pe malul drept al Oltului, la intrarea in defileul cu acelasi nume, iar limita de vest este  comuna Jina, avand drept hotar raul Sebeṣ.

 

Mânăstirea Orlat: aṣezată ȋntr-un cadru natural mirific, este o mânăstire de maici cu 10 vieṭuitoare, ale cărei lucrări de construcṭie s-au sfârṣit ȋn anul 2000. Accesul către mânăstire se face din centrul localităṭii Orlat pe DJ 106 E .

 

Foto%201.6.8.jpg
[sibiul.ro]

 

Staṭiunea Păltiniṣ: situată la altitudinea de 1440 m., legată de Sibiu printr-o ṣosea asfaltată, este una din cele mai ȋnalte staṭiuni din România.
Inedit: aici ṣi-a petrecut ultimii ani din viaṭă Constantin Noica, ȋntemeietorul Ṣcolii de la Păltiniṣ.

 

Zona este foarte bogată ȋn obiective ce se cer a fi vizitate. Atât de bogată ȋncât, orice selecṭie s-ar face, ȋn mod cert vor fi necuprinse obiective de primă importanṭă, motiv pentru care mă voi opri aici cu posibilele obiective de vizitat.

 

Ar mai trebui adăugat, ȋn final, că Munṭii Cindrel aproape ȋn totalitate sunt pretabili deplasărilor pe bicicletă, fiind brăzdaṭi de drumuri ṣi poteci ce pot fi parcurse ȋn condiṭii de relativă siguranṭă.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frumoasa zona, @a_mic si frumos povestit.

Anul trecut am mers si eu pe Cheile Cibinului pana la Dobra dupa care am urcat la Jina si am venit prin Poiana Sibiului - Saliste - Sibiel - Sibiu, in mod sigur o sa mai merg si anul asta, dar ceva mai incet sa pot admira natura mai pe indelete.

Festivalul "Bujorul de Munte" de la Gura Raului este foarte frumos, cu muzica populara live, mancaruri si bauturi traditionale, oameni prietenosi, atmosfera frumoasa.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this