Sign in to follow this  
a_mic

Cheile Dambovicioarei

Recommended Posts

Cheile Dâmbovicioarei

 

 

Aşezare geografică:

 

Situate în arealul montan calcaros al Pietrei Craiului, pe traseul Rucăr-Bran, au fost săpate de Dâmbovicioara, un afluent de stânga al râului Dâmboviţa. Dâmbovicioara izvorăşte de pe versantul sudic al vârfului La Om (2230 m.). Cheile propriu-zise au lungimea de 2 km. si fac parte dintr-un ansamblu de 8 km. de chei mai mari sau mai mici dispuse într-o succesiune feerică. 

Sunt dispuse între localităţile Podu Dâmboviţei şi Dâmbovicioara şi sunt însoţite de un drum perfect ciclabil.

 

1.11.1.jpg

Foto Google by Gabi Avram

 

Cu un caracter aparte în raport cu munţii care-l înconjoară, masivul Piatra Craiului este o perlă a munţilor nostri, caracterizaţi de o orogeneză de tip calcaros. Au aspectul unei “lame” tăioase cu lungimea de cca. 25 km. şi o lăţime de cca. 6-8 km., orientate pe direcţia nord-est – sud-vest. Altitudinea maxima este atinsă de vârful “La Om”.

 

Legături:

 

Parcurgând cheile către nord ajungem în localitatea Dâmbovicioara de unde, pe DJ 730 prin Ciocanu se poate ajunge în Şirnea, Fundata şi Moeciu. Dacă se porneşte spre nord din Dâmbovicioara pe DJ 730 A, devenit în continuare DC 22, se pătrunde în zona înaltă a masivului Piatra Craiului, trecând pe la Izbucul Gâlgoaie, Cabana Brusturet şi, mai departe, prin cheile Văii Seci până în Poiana La Table. Drumul comunal DC 22 (de fapt un forestier mai bun) se transformă după cabana Brusturet într-o potecă viguroasă ce poate fi parcursă pe două roti. Practic, drumul ce ȋnsoṭeṣte Dâmbovicioara ȋn amonte are aproape 30 km lungime ṣi pot fi parcurṣi cu bicicletele. Un adevărat regal având ȋn vedere spectaculozitatea deosebită a peisajelor ce ni se vor ȋnfăṭiṣa ȋn faṭa ochilor, la care trebuie adăugat ṣi farmecul coborârii drumului de ȋntoarcere.

Din Podul Dâmboviţei, pe DC 21 spre localitatea Sătic se poate ajunge la lacul Sătic şi mai apoi la lacul de baraj Pecineagu. 

 

Inedit:

 

În zona Munţilor Piatra Craiului se găseşte Garofiţa Pietrei Craiului (Dianthus callizonus), plantă ce are caracter de unicitate fiind singurul loc din lume în care poate fi întâlnită.

Ṣi tot la categoria “inedit”, puteṭi vedea cheile fotografiate, iar apoi o carte poṣtală din jurul anilor 1920, autorul/autorii fiind necunoscuṭi:

 

1.11.2.jpg

 

 

Foto%201.11.3.jpg

 

 

Acces:

 

Din Bucureşti, pe A1 până la Piteşti, apoi spre Câmpulung pe DN 73 (E 574), urmat de Valea Mare Pravăţ, Dragoslavele, Rucăr, Podu Dâmboviţei.

Din Podu' Dâmboviṭei, imediat după trecerea podului peste Dâmboviṭa se face la stânga pe DJ 730 (DC 22), intrarea ȋn chei fiind la cca. 600 m. de intersecṭie.

 

Foto%201.11.4.jpg

Foto Google by gbadoi

 

Cale de 2 km., sau mai mulṭi dacă dorim, Dâmbovicioara ne va fi ghid ṣi ne va povesti câtă muncă a depus ca să sape atâta munte.

 

Foto%201.11.5.jpg

Foto Google by MihaelaSabina

 

Sălbăticia drumului este deosebită ṣi nici nu ar trebui să simṭim ȋn vreun fel efortul necesar străbaterii lor in ṣeile bicicletelor noastre.

 

Foto%201.11.6.jpg

Foto Google by drumeṭul rătăcitor

 

Foto%201.11.7.jpg

Foto Google by drumeṭul rătăcitor

 

Foto%201.11.8.jpg

Foto by tripper.ro

 

Cheile se remarcă prin aspectul monumental, pereṭii având ȋnălṭimi ṣi de 200 de m., verticali sau chiar aplecaṭi peste drumul de acces, ȋn surplombă.

 

Coordonate chei:

 

45024’50” N, 25012’22” E.

 

Stare drum:

 

Asfalt până ȋn Podu’ Dâmboviṭei, drum din beton dalat până după cheile Dâmbovicioarei, balast cilindrat (macadam) până la Cabana Brusturet, macadam dincolo de cabană, forestier ciclabil ȋn continuare, transformat mai apoi ȋn poteci generoase.

 

Posibilităṭi de cazare:

 

Este o zonă cu un trafic turistic intens, motiv pentru care infrastructura de cazare s-a dezvoltat ȋn mod accentuat.

 

Podu Dâmboviṭei – pensiuni de toate categoriile;

 

Dâmbovicioara – pensiuni de toate categoriile;

 

Cabana Brusturet,***,  situată la cca. 5 km. de la ieṣirea din localitatea Dâmbovicioara, cabana dispune de 20 de locuri ȋn 10 camere cu tot confortul. Preṭ 120-150 lei camera, negociabil funcṭie de anotimp ṣi mărimea grupului. Are restaurant de 80 locuri ṣi 60 locuri pe terasă. Tel. 0374012191, 0248222349, @: cabanabrusturet [at]yahoo.com

 

In Podu Dambovitei, Rucar si Leresti exista peste 150 de locuri de cazare, in peste 75 de gospodarii clasificate cu doua stele.

 

Alte obiective din zonă:

 

Peṣtera Dâmbovicioara: situată chiar la intrarea ȋn chei, are o lungime de 555 m. A fost folosită, după unele izvoare, ȋncă din anul 1579 fiind locuită de localnici ȋn vremuri tulburi, devenind apoi fie adăpost al unui pusnic, ascunzătoare de tâlhari ṣi chiar adăpost al unui urs. Din punct de vedere geografic, devine cunoscută din anul 1767 când este menṭionată de J. Fridalsky, care o menṭionează ȋn lucrarea sa “Mineralogia Magni Principatus Transilvaniae” (…), fiind prima peṣteră din Muntenia menṭionată ȋntr-o lucrare ṣtiinṭifică. Ȋn prezent este amenajată ȋn scop turistic. Este electrificată, dar e bine totuṣi să aveṭi ṣi o sursă adiṭională de iluminat.

 

Foto%201.11.9.jpg

Foto turism-blog.ro

 

Foto%201.11.10.jpg

Foto locuridinromania by Dan Călin

 

Ṣi, ȋn final, pictura dedicată a lui Gheorghe Tăttărăscu:

 

Foto%201.11.11.jpg

Foto by Wikipedia.org

 

O poveste de tura din cheile Dambovicioarei:


  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this