Sign in to follow this  
calin c

Alegere mtb Radon 26er sau 29er pentru un incepator

Recommended Posts

Salutari,

 

 Urmeaza sa-mi achizitionez in curand un mtb hardtail. Am un buget de 800-1000 euro si studiind diferite variante am ajuns la urmatoarele doua variante, ambele de la Radon:

 http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Team-7-0_id_22249_.htm

 http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-29er-6-0-SRAM_id_22275_.htm

 

Eu nu am experienta pe mtb in afara de cateva plimbari a cate 5-10 minute pe bicicletele unor prieteni si testarea in magazine pentru a vedea ce marime mi-ar fi potrivita. Am 1,73, inseam 79 si 62 kg.

Pentru 26er inteleg din tabelul de marimi de pe pagina producatorului ca mi-e bun cel cu cadru de 18", lucru confirmat si in probele din magazine si pe bicicletele prietenilor.

Daaar la 29er spre care inclina balanta, geometria cadrului fiind diferita si dimensiunile se schimba, nu mai stiu ce marime ar fi potrivita pentru mine. Oare aceeasi marime de 18" recomandata de cei de la Radon nu mi-ar fi cam mare?

Ma intreb asta pentru ca vad ca lungimea top tube a cadrului de 16" a 29er-ului e f apropiata de cea a 26er-ului de 18 inch. De asemenea la 29er ma ingrijoreaza putin inaltimea top-tube de 785(apropape inseam pe care mi l-am masurat)

pentru cadrul de 18".

Sunt constient ca e o diferenta intre geometria cadrelor data si de faptul ca unul e 26 si celalalt 29, dar si de faptul ca mtb de 26 nu se doreste a fi model sportiv. Nu doresc utilizarea bicicletei in regim sportiv, nu cred ca voi participa la competitii

ci mai degraba pentru plimbari de 60-80 km pe coclaurile din jurul Clujului.

 

Ce m-ati sfatui sa aleg intre cele 2 biciclete si as fi recunoscator daca cineva m-ar mai lumina in legatura cu dimensiunea cadrului pentru 29er.

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dc nu faci decat plimbari atunci 29er.Dar eu nu stiu sa difere marimea cadrului pt niner vs 26,dc nu difera persoana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut Calin, in afara de greutate avem cam aceleasi caracteristici, eu am 174 inaltime si 78 intrecraci, si la cadru de 29er firma Niner E.M.D.  imi venea perfect cadru marimea 18.  Uitate Niner la ei pe site la geometrie sa faci comparatie cu Radon. Acum am un 26 tot marimea 18 pe care de aseamea ma simt perfect, din pacate la acesta nu gasesc geometria pe net. Singura diferenta era pipa , la 29er era pipa intoarsa si de 90 mm iar la asta ii pusa normala , unghi de 6 grade si 100 mm. Pentru ture lungi parca imi pare rau ca am renuntat la 29er. Pe traseu nu multe curbe , la vale, tehnic mai simt mai increzator pe 26.

Bafta la alegerea bicicletei. Te-ai orientat bine spre Radon avand pret/echipare foarte bun. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si totusi sunt diferente pentru aceleasi marimi intre 26 si 29. Cred ca diferenta e data si de faptul ca ZR Team 26 are o geometrie "relaxata" si 29er-ului ii spune race.

Ce ma pune pe ganduri cel mai mult e acel standover height de la 29 pentru cadrul de 18" de 785 mm. 

La celelalte dimensiuni, in special la reach diferentele nu sunt foarte mari si se mai pot reduce din pipa si usor din pozitia seii.

Standover height si reach imi par importante la alegerea dimensiunii cadrului. Cel putin la alegerea marimii cursierei astea au fost hotaratoare, acolo cam stiu ce si cum...dar la mtb nu prea.

M-am uitat si la geometria NIner si la ei ma pot incadra si la S/M dar si la M/D, si la marimea M/D standover height e mai mica decat cea a Radon-ului 29 de 18".

Pacat ca nu pot proba, chiar nu as vrea s-o dau in bara la marime.

 

Zr Race 29: 

[/url]">http://zr_race_29_18_zpsff7e8f52.jpg

 

Zr Team 26:

[/url]">http://zr_team_18_zpse16f7634.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poti suna la greenbike din oradea sa vezi daca au pe stoc marimea 18 la radon si da o fuga pana la ei sa incerci daca timpul iti permite. O proba fie ea si scurta de 200 m te poate lamuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Totusi, de ce compari un team cu un race ?  Adica, dupa mine, daca ai 1000Euro, alegerea ar fi intre astea 2:

 

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-6-0-SRAM_id_22259_.htm

 

si

 

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-29er-6-0-SRAM_id_22275_.htm

 

Daca tot ai banii, nu are rost sa mergi pe team zic eu, e mai slab ca si componente si ceva mai greu, iar diferente mari la geometrie nu sunt.

 

La 26 vs 29 nu ma bag, nu am mers pe 29, desi am inteles ca asta e trendul mai nou ... nu stiu ce sa zic. Bafta, alegerea oricum este foarte buna ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Comparam dimensiunile cardului de 18" pt. 26 cu cel de 16" pt. 29 din motivul ca imi par apropiate ca dimensiuni(reach, standover height, tt length). Din probele pe 26 pe care le-am facut pe cadru de 18" m-am simtit cel mai bine.

Dar nu am testat inca un 29 si acel standover height de 785mm la cadrul de 18" ma nelinisteste putin eu avand 79 inseam.

Daca e sa imi iau 26 imi voi lua team, greutatea si nivelul componentelor e satisfacatoare iar daca e mai ieftin cu 200 euro decat zr race e si mai bine :)

As lua totusi 29 sa mai scot din zguduiala(din ce am inteles eu prin comparatia 26/29) 

Oricum pana sa fac alegerea o sa mai studiez putin problema si voi incerca sa testez cateva 29er. S-ar putea sa nu imi placa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am luat pana la urma ZR Race 29 6.0 sram.

Mi-a luat ceva timp pana sa ma hotarasc si din cauza ca nu mai aveau pe stoc marimea 18" recomandata de ei.

Am testat mai multe 29er si am studiat diferite geometrii si intr-un final am comandat pe marime 16" si bine am facut. Imi vine de minune. Cel putin asa am simtit din tura scurta de proba de aseara de vreo 10 km.

Voi reveni cu impresii tupa ture mai serioase.

Mai trebuie setata furca pt. greutatea mea de categoria "pana"  :-

Nu prea stiu la ce service din Cluj sa merg deocamdata. Pareri?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this