Sign in to follow this  
droom

va rog ajutor alegere pinioane

Recommended Posts

Buna ziua la toata lumea! Am cumparat de curand o cursiera Puch pe cadru Columbus Aelle, anul 1982, echipare completa Shimano Golden Arrow. Starea ei lasa de dorit. As vrea sa o pun la punct sa pot iesi la sosea cu ea pentru antrenament.

 

Problema principala este la grupul de pinioane, care este foarte uzat: Shimano 600 cu 6 pinioane, pe filet. Butucul este un Maillard 86, asadar low budget. Lantul este un Shimano UG, la fel de uzat si el. As vrea sa le schimb pe amandoua. Ati putea sa-mi spuneti spre ce sa ma indrept? Pinioane pe filet nu prea se mai gasesc, cu exceptia unora care par de MTB (Shimano Tourney etc. sau Suntour wtf?!). Ce optiuni am? 

 

Va multumesc!

post-15392-0-01593000-1369215386_thumb.jpg

post-15392-0-75848900-1369215387_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mie nu-mi par uzate pinioanele....

 

Dacă e musai să schimbi, presupunând că ai manetă neindexată pe spate, îţi recomand să iei un butuc cu casetă şi să pui pinioane pe 8 rânduri, de cursieră.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns. Pinionul 3 - dupa cum se vede in poza - are un dintre rupt. Sau nu e rupt? E posibil sa vina asa din fabricatie? :D

 

Oricum, atunci inseamna ca am o problema in alta parte - clichetii? Cand pedalez pe pinioanele mici (1, 2 si 3) imi scapa pedala foarte des, se aude zgomotul acela de clichet. Am presupus ca de vina sunt lantul si pinioanele. Foarte rar imi scapa si pe pinionul 4, insa pe 5 si 6 deloc. Stiu ca nu are voie sa scape deloc. 

 

Deocamdata nu vreau sa schimb pinionul de pe filet pe caseta, poate cand voi lua un set nou de roti. Raman asadar la filet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu e rupt. Va fi unul ca el la 90°, 180° si 270° de el daca nu ma insel. E parca metoda (mai rudimentara) alesa de shimano pentru usuratul lantului cand trece de pe un pinion pe altul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am mai invatat ceva astazi. :) Am motocicleta de ani buni si acolo daca ai un dinte din asta "rupt" pe pinioane sau foaie e grav de tot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mie dintele mi se pare chiar rupt. Mai sunt si alti dinti la fel la 90, 180, 270 grade? Sau pe alte pinioane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, sunt mai multi, la unghiurile specificate. Problema pe care o am pare sa vina de la derailleurul spate, arcul intern care face deraiileurul sa intinda lantul este slabit, derrailleurul nu revine in pozitia normala dupa schimbarea pinioanelor, cred ca se vede si in poza a doua pozitia anormala, din cauza asta pe pinioanele mici scapa lantul, nu sunt suficienti dinti pe care sa se prinda lantul. Cum am spus,  problema dispare pe pinioanele mari. Ramane sa desfac derrailleurul si sa vad daca poate fi reparat.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-ar putea ca arcul sa fie rupt.

Pune un soricel pe cablul exterior (camasa) al schimbatorului, in locul unde acesta iese din opritorul de pe chain stay. Acolo vad ca se formeaza un unghi care face cablul interior sa se frece.

Share this post


Link to post
Share on other sites

L-am desfacut astazi. Arcul din interiorul mecanismului, acolo unde se prinde derailleurul de cadru, nu este rupt, insa e slabit. Nu stiu ce as putea sa-i fac. Am mai scurtat lantul cu doua zale astfel incat sa traga derailleurul inainte, dar imi dau seama ca nu e o solutie. Rezultatul e ca acum pot merge pe pinioanele 6, 5, 4 si 3, pe cele mici face ca inainte.

 

@andreibelcic, multumesc pentru observatie, cablul exterior sta in unghiul acela tocmai pentru ca derailleurul nu pivoteaza spre inainte din prinderea de pe cadru. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu unde se prinde schimbatorul de cadru este problema, ci unde se prind cele doua rotite (intinzatorul, cage-ul) de restul schimbatorului. Lantul trebuie sa imbrace cam 3/4 din pinion, nu 1/2 cum e la tine. Si parca ar trebui si o camasa finala mai lunga, circa 30cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this