Sign in to follow this  
fredy_rock86

Cheile Oltetului

Recommended Posts

La intrarea in Judetul Gorj,  pe drumul dintre Ramnicu Vilcea si Targu Jiu putem admira pe partea dreapta, in departare o mare si ingusta ruptura in munti, miracol si frumos, creatie inconfundabila a naturii, Cheile Oltetului la care se poate ajunge usor daca se face la dreapta pe drumul ce merge spre Manastirea Polovragi.

 

In spatele Manastirii Polovragi se afla Cheile Oltetului, chei foarte inguste, cu pereti abrupti sapati in calcar. Raul Oltet separa Muntii Capatanii la est de Muntii Parang la vest si a sapat in alte timpuri si Pestera Polovragi aflata cam la 200 de metri de la intrarea in chei, in versantul stang.

 

Suprafata rezervatiei naturale Cheile Oltetului este de 150 de ha, inclusiv Pestera Polovragi.

Un aspect inedit care poate fi observat cu usurinta este faptul ca avem de a face cu cea mai ingusta portiune dintre doua masive muntoase (Muntii Parang si Capatanii) avand o distanta intre peretii verticali de numai 3-4 m in partea inferioara si de doar 10-20 m in cea superioara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum se prezintă drumul mai departe de peşteră? Sunt şanse să se poată merge până pe Valea Lotariţei pe biclă (bine, cu ceva pushbike pe alocuri, dar să fie drum, nu potecă printre copaci)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@Dr2005: Din cate stiu, da. Pana in curmatura este drum din macadam terminat pana sus de drum pastoral. Coborarea spre Petrimanu este pe un drum de care destul de accidentat dar ciclabil. Singurul lucru ce poate strica placerea drumului este apa: trebuie asteptat sa se usuce pentru tronsonul ultimilor 3-4 km pana in curmatura si a primilor 2-3 de dupa curmatura, spre Petrimanu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am concediu în august (concediu care, ca şi anul trecut, se leagă de Artmania, deci de prezenţa mea în Sibiu pe 8 şi 9 august). Oricum, iau în calcul mai multe variante pentru perioada aia... probabil o  variantă mai simplă ar fi să îmi aleg una dintre cele 2 şosele ,,de munte" (Transalpina şi Transfăgărăşan) şi să mă dau pe acolo. Da' mie nu prea îmi plac lucrurile simple, plus că e mai multă linişte (şi mai puţin trafic) pe un drum forestier decât pe o şosea asfaltată.

Mai trebuie stabilită ,,încălţarea" biclei... deocamdată e echipată cu slick-uri (de la mama ei) de 700x40c, dar acum au 3600 km, iar până la vară probabil se vor mai adăuga încă vreo 2500. Poate o încăpea ceva mai lat pe biclă... la furcă e loc destul, nu ştiu dacă jantele suportă.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this