sole42

TTS 3 - Şvabii

Recommended Posts

Am reusit sa ducem la bun sfarsit doua incursiuni biciclistice in tinuturile locuite de sasii transilvaneni. Ambele ture sasesti, atat cea din 2012, cat si cea de anul acesta, din care tocmai ne-am intors, au devenit amintiri, mai mult decat placute, singurul minus fiind dat, asa cum remarca un distins confrate participant la TTS2, de faptul ca totul a fost prea scurt, prea repede, prea frumos...Si tot domnia sa incheia, cu regretul asteptarii scurgerii timpului pana la vara viitoare, cand ne putem intoarce impreuna intru implinirea unei noi aventuri pe doua roti.

 

Intr-adevar, pana la anul asteptarea este lunga. Exista insa ragazul planuirii in detaliu a turei ce va urma.

Desi ne incercau alte ganduri, din punct de vedere al locatiei, propunerea pe care o inaintez aici, vizeaza o noua incursiune in tinuturile unde s-au asezat in tara noastra colonisti de origine germana, de data asta svabii, iar ca zona, Banatul si Satmarul.

 

Am pastrat denumirea initiala de TTS, pentru ca este deja consacrata, dar dupa cum am mentionat mai sus, se refera, de aceasta data, nu la sasi, ci la svabi.

Svabii, ca si sasii de altfel, sunt un grup germanic cu specific propriu lingvistic si cultural, care au colonizat mai tarziu, incepand cu 1718 si sunt de religie catolica.

 

Personal, stiu mai putine despre svabi, nu prea am umblat prin asezarile lor din vestul tarii si cred ca ar fi potrivit sa incheiem periplul nostru ardelenesc, inainte de a apuca spre Moldova, cu descifrarea amprentei pe care au lasat-o, sa vedem sau revedem cetatile lor reprezentative, Satu Mare, Arad, Timisoara, Lugoj, Resita, Anina, Bocsa, Lipova, Caransebes, precum si localitatile mai mici, pierdute printre dealuri si vai, pe unde ne place atat de mult sa pedalam.

 

Cu speranta ca propunerea mea poate fi pe placul prietenilor cititori si nu numai, urmeaza sa discutam mai multe in zilele ce vor veni.

 

Toate cele bune!

 

 

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

In urma discutiei avute cu Cristi,am decis sa propunem aceasta TTS3 cu care bineanteles,am fost de acord.Planul ii apartine si va fi adus in discutiile ce vor urma,spre a fi dezbatut impreuna cu toti potentialii participanti.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

O prima luare de pozitie vizeaza discutarea oportunitatii includerii in proiectul TTS 3 a zonei adiacente orasului Satu Mare, care la prima vedere cel putin,  este greu abordabila datorita distantei.

In cazul in care se va renunta la Satmar, ramane Banatul, cu tot ce inseamna svabi. De fapt, in Banat se si concentreaza arealul reprezentativ al svabilor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru ca trebuie sa existe un inceput, dupa vizualizarea hartii si compararea mai multor variante de traseu, o posibilitate concreta de abordare a TTS3 se prezinta cam asa:

 

Plecare si sosire la Lugoj. Lugojul pare a fi  locatia cea mai comoda in raport cu Bucurestiul din punct de vedere al deplasarii.

 

Ziua 1 Lugoj-Lipova prin Costeiu-Secas, aproximativ 68 km;

 

Ziua 2 Lipova-Sannicolau-Mare prin Neudorf-Arad-Sanpetru German, aproximativ 95 km;

 

Ziua 3 Sannicolau Mare-Timisoara prin Lovrin-Jimbolia-Sacalaz, aproximativ 86 km;

 

Ziua 4 Timisoara-Bocsa prin Mosnita Noua-Buzias-Berezovia, aproximativ 75 km;

 

Ziua 5 Bocsa-Oravita prin Ocna de Fier-Gradinari, aproximativ 62 km;

 

Ziua 6 Oravita-Resita prin Anina-Doman, aproximativ 60 km;

 

Ziua 7 Resita-Lugoj prin Caransebes, aproximativ 80 km sau prin Ezeris, aproximativ 55 km.

 

Din cate se vede, asa cum s-a dorit, etapele sunt mai scurte. Dar cum pana la anul mai este mult, acest traseu nu este decat o baza de discutie si in mod evident poate suferi modificari sau poate fi inlocuit cu totul.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate urmeaza si un TTS4 - Turul Tinutului Sucevean. Mi-ar placea grozav sa pedalez cu voi, dar va tot indepartati de mine...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Urmeaza. Chiar era in proiect pentru la anul.

 

Insa la un pahar de bere a aparut ideea incursiunii in tinuturile svabilor. Si cum inchinatorii de licoare cu hamei au radacini in zona, ne-am sucit. Ne-am hotarat sa incheiem periplul prin locurile unde s-au asezat colonistii de origine germana.

 

Daca suntem sanatosi si in putere, 2015 este anul Moldovei. Este o promisiune ferma. Ne-am indepartat de tine acum pentru a ne apropia ireversibil la tura urmatoare. Fii deci pregatit...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu insistam pe Suceava si imprejurimi pentru ca sunt din zona :) dar nici TTŞ3 nu-mi displace. Daca om fi sanatosi la anu', mergem!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, Leo, sanatosi sa fim si le facem pe toate, inclusiv Moldova, sa testam biblioteca lui Lucian! :cheers:

Share this post


Link to post
Share on other sites

In acelasi spirit germanofil, puteti considera Turul Buchenland, pentru a-i vizita (atemporal) pe die Buchenlanddeutschen sau die Bukowinadeutschen, cu mentiunea ca trebuie neaparat inclusa in traseu fosta "mica Viena", Czernowitz. Asadar, propunerea lui Lucian nu poate fi ignorata. Eu din cate stiu e nevoie doar de pasaport pentru a intra in Ucraina, nu mai e nevoie de viza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa cum am spus mai sus, este in program si o tura de Moldova. Nu stiu daca va avea neaparat obiectiv germanii bucovineni, dar de mers mergem, mai degraba interesati de manastiri si ceatatile moldave. Deplasarea la Cernauti si vizitarea obiectivelor din Ucraina ridica probleme in plus referitor la organizare si logistica. Se prea poate sa nu merite, in conditiile in care timpul alocat unei astfel de ture este limitat si o singura data pe an. Din motiv de lipsa de timp, in TTS3 vom sari si peste svabii satmareni.

Iar Lucian nu scapa de noi. In privinta asta sa nu ai nici o grija. El sa pregateasca vinul! :-bd

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bineanteles ca nu scapa de noi,ne straduim de ceva vreme sa-l cunoastem personal si mai ales,sa-i citim volumele din biblioteca.Sanatosi sa fim si cu ajutorul Celui de Sus le savarsim pe toate,rand pe rand!

Leo,un piculet de rabdare,stimabile! :)>-

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suna bine tura. Si Moldova la fel. Vom vedea. Vad ca e plecare din Lugoj cu intoarcere tot in Lugoj. Propun tura fara masina de insotire... Lasam masinile in Lugoj... E mai cicloturism, ca sa zic asa... Dar pana atunci mai este mult si avem timp sa vorbim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta este si ideea cu plecat si intors in acelasi loc, macar pana acolo sa mergem cu masinile.

 

In ce priveste masina de insotire, dupa cum spui si tu, pana la anul mai este. O sa vedem ce solutie alegem. Avem tot timpul la dispozitie pentru a alege varianta cea mai buna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca ar trebui sa tinem minte cat de utila ne-a fost masina de insotire in tura proaspat incheiata, in mod special in ultima zi atunci cand colegul si prietenul nostru a devenit... mai putin ciclist... In afar de acest aspect ce tine de securitatea participantilor, am indoieli serioase ca, chiar pentru 60-70 de km se va gasi necesara intelegere din partea tuturor participantilor in ceea ce priveste transportul propriilor bagaje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana la urma, masina de insotire este un rau necesar, dar in sensul cel mai pozitiv!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Felicitari pt. alegerea acestui traseu. Pacat ca nu treceti si prin Ineu, dar daca sunt in tara si liber, posibil sa vin sa va intalnesc la Lipova si sa pedalez cu voi 1-2  zile sau macar sa povestim in seara ce stati la Lipova.

 

Bafta cu pregatirile!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumim. =D>

 

O sa luam in calcul o abatere pe la Ineu. Nu stiu daca este si posibil, dar sa vedem ce se poate face. Insa in situatia fericita in care se gaseste o solutie , ai doua obligatii: sa fii in tara si sa dai o masa de bere de 2 lei halba. :D

 

Esti binevenit in cazul in care vrei sa te alaturi sau pentru o intalnire in una din serile in care tranzitam o zona apropiata tie. :cheers:

Va fi o intalnire istorica intre Pantani Carpaticus si al nostru Ghimbolinni Carpaticus! [-O<

 

Sa fie intr-un ceas bun!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura incepe sa prinda contur, deja incep sa se arate doritori! Sa ne ajute Cel de Sus sa o facem si p-asta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma intreba cineva originar din judetul Suceava: "Cum e in Austria?".
I-am raspuns: "Ca in Suceava."
Adevarul este ca in judetul Suceava se simte o puternica influenta ramasa de la Imperiul Austro-Ungar, foarte multa ordine, o mandrie uneori pana la limita absurdului, un simt estetic special si foarte multi blonzi cu ochi albastri (inafara de cei de profesie).
Ma rog, asta e parerea mea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aveti tupeul sa o facem fara masina de asistenta? cu coburi pe bicicleta?

La cum se previzioneaza traseul e fezabil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In principiu nu prea cred ca avem atata tupeu. Discutam si noi discutii. Intr-o situatie dificila masina este sfanta. S-a si vazut asta din pacate in TTS2.

 

Se discuta de o varianta in care sa plecam cu minimul posibil in rucsac, doar un rand de schimb+strictul necesar si sa eliminam masina. Dar in nici un caz cu coburi.

Eu sunt partizanul masinii de insotire. Aduce un anumit grad de confort si mai ales confort psihic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai dreptate nu m-am exprimat bine.

Trebuia sa spun ce ati zice daca ...

Pentru o tura de asta cu coburi trebuie si multa prudenta tocmai pentru ca stii ca te expui la risc.

Pentru mine ar suna ca un test de maturitate cicloturistica.

Dar e adevarat, unde ar mai fi placerea unor evadari sau a unor sprinturi!? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai sesizat foarte bine. La turele noastre primeaza profilul sportiv in detrimentul factorului cicloturistic, desi sunt prezente ambele. Poate e pretentios spus profil sportiv, dar cum ar fi fara o confruntare cu Ghimbolinni pe catarare?... :-/

Share this post


Link to post
Share on other sites

In  Suceava, acei blonzi cu ochii albastri, in general, fac parte din comunitatea hutulilor. De ma insel, sa ma corecteze un sucevean get-beget, cu minimul de bagaje istorice acumulate.

 

Referitor la traseu, in zona Oravita exista o pensiune cu mult bun gust, cu mult gust estetic, aflata in Ciclova Montana. De va fi sa ne odihnim oscioarele pentru o noapte acolo, vom fi tratati precum la pensiunea de la Orastioara de Jos.

 

Ganditi-va cum sa alocam cam 3-4 ore pentru mocanita Oravita-Anina. Are un farmec aparte calatoria.....

 

Seara buna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.