Sign in to follow this  
theli

erori mari GPS

Recommended Posts

Am fost weekend-ul trecut la cursa family de la Bucsani. Traseul era dat pe site ca avand 15,6km (http://znxc13.sportulpentrutine.ro/trasee/traseul-family/)

. Pe bikemap aparea avand vreo 17 ( http://www.bikemap.net/ro/route/1731116-znxc-2013-family/).

Traseul inregistrat de mine pe un galaxy s3 cu endomondo arata 18.6km (http://www.endomondo.com/workouts/225142574/10244321). @@emilian cu un ceas Garmin a inregistrat 17km (http://www.biciclistul.ro/2013/08/05/zimbraria-neagra-xc-2013-vladut-a-invins-17-km-la-cinci-ani/). @@Yakima a inregistrat 18.7 dar nu stiu cu ce.

 

Privind profilul inregistrat de mine si de @@emilian pare ca am mers totusi pe acelasi traseu. 

 

Aveti idee de ce pot aparea erori atat de mari pe un traseu totusi scurt si in conditii de vreme buna si cu aparate as zice bunicele? Se prinde cineva unde a aparut eroarea?

Introducand prima parte din traseu pe Google Maps pare ca gps-ul meu a dat rezultate mai corecte

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chiar eu vroiam sa deschid un topic de pacaleli luate cu GPS-ul, am mai multe. 

 

Am sa incep cu una din ele:

 

Intrari de la E60 in Paulesti (imediat dupa Ploiesti). Asa zis-a strada a Zootehniei nu exista, se poate vedea si cu StreetView

 

 
Si inca una 
 
Drum care leaga doua rute foarte frumoase pentru ciclisti (Dragomiresti - Joita - Cosoboa si Ciorogarla - Bolintin - etc) si este cunoscut ca 601E are o portiune de 4.5 km de drum de camp unde se pare ca nu a fost asfalt niciodata, pe ultimul km pare sa fi fost ceva, cam de pe timpul lui Voda Caragea. Eu m-am incumetat pe cursiera dar nu recomand. 
 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@theli Eu am uitat sa mentionez ca n-am dat drumul la ceas chiar la start, pentru simplul motiv ca am uitat :). Eram prea emotionat pentru Vladutz si am omis acest aspect. Am apreciat eu ca trecursera vreo 500 de metri de la start cand i-am dat drumul, dar este foarte posibil sa fi fost mai mult si, in realitate, tot traseul sa fi avut 18 km.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probabil cea mai mare pacaleala dintre toate

 

Venind dinspre Ciorani si nedorind sa ajung la Urziceni via (celebrul) Barbulesti ca sa ajung pe drumul clasic de Bucuresti Gradistea - Caciulati - etc. m-am luat dupa ce arata harta, GPS-ul, fara sa ma uit pe StreetView (desi acolo lucrurile arata mult mai bine ca in realitate) pe "drumul" judetean 201A 

Acolo este pur si simplu un fost drum de tractoare (nu cred ca a trecut niciodata o masina) printr-un lan de cereale, plin de balti, noroaie si insecte, prin care nici cu mtb-ul nu se poate trece. 5 km care iti pot strica toata tura. Eu i-am traversat cand pe cursiera, cand pe langa ...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@Trevizes - baietii vorbesc de diferente in calculul distantelor cu scule diferite, pe acelasi traseu.

Problemele de care vorbesti tu sunt mai degraba legate de harti si de informatii eronate legate de starea drumurilor. Aici cred ca trebuie sa fim ceva mai iertatori, pentru ca e greu sa mentii pe o harta detalii legate de starea unui drum laturalnic, si care portiuni sunt ciclabile, mai putin ciclabile, deloc ciclabile, ciclabile incet, etc. Astea sunt informatii pe care le obtii cel mai sigur doar la fata locului si imi imaginez ca cei care fac harti le au mai degraba "la mana a doua".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, stiu, dar ma gandeam ca daca deschid un topic cu acelasi nume, e si mai confuza situatia.

 

Ceea ce am prezentat eu are impact mai mare daca esti pus in fata unei situatii reale. Problema este ca unele harti sunt facute dupa citeva fotografii din satelit. Iar daca pe fotografie se vede o linie, software-ul o interpreteaza ca un drum considerand ca nu e un element al naturii ci ceva facut de om, si ca urmare o uneste cu cine stie cu ce straduta, cand acolo e poate doar un sant, o conducta, etc. 

 

Si eu am vazut aceste abateri pe aplicatiile de pe telefon, dar de la o aplicatie la alta, nu la acelasi traseu. Si sunt sesizabile de la 12km in sus. Cele mai mari erori sunt la calculul elevatiei, sunt plangeri si pe net. Cred ca daca iti calculezi pe net schita rutei, acel calcul este mai corect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this