a_mic

Tura pe Valea Valsanului, Cheile Valsanului si spre Moldoveanu

Recommended Posts

Drumul urmăreṣte meandrele râului ce descrie ȋn lunga sa evoluṭie peisaje spectaculoase:

 

2qez.jpg
 

h5c.JPG
 

kcb3.jpg

Din loc ȋn loc se văd rezultatele scurgerii ṣuvoaielor rezultate din formarea torenṭilor la topirea zăpezilor de primăvară sau a ploilor torenṭiale ce caracterizează zona, ȋn masivul pietros fracturat

 

wr5w.jpg

Ȋn unele dintre ele, supravieṭuiesc izvoare cristaline din care ne putem astâmpăra setea. Aṣa cum vom vedea pe parcursul acestei descrieri de traseu, in zona Cheilor ṣi ȋncă mult dincolo de ele spre golul alpin, apa nu lipseṣte. Ba dimpotrivă, uneori este atât de multă ȋncât creează probleme călătorului

 

4yje.jpg
 

67ks.jpg
 

gigw.jpg

Drumul urcă uṣor ṣi, ȋn curând ajung ȋn zona unei mine ȋnchise, protejata de o construcṭie destinată apărării intrării de prăbuṣirile din versanṭi. Opresc o clipă, inclusiv pentru fotografierea unei intrări ȋntr-o mică grotă ȋn care ȋnsă nu indrăznesc să intru: 

 

bfuc.jpg
 

7a61.jpg
 

54ke.JPG
 

of57.jpg
 

Sunt reticent la ideea explorării grotei pentru că zona este populată, alături de altele, de pisici sălbatice, jderi ṣi urṣi.

 

 

VA URMA

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deasupra mea, ceaṭa ȋsi face loc pe culmi, ascunzând soarele. Deṣi am urcat ṣi temperatura ar trebui să scadă, avansul fochistului pe cer menṭine temperatura la cca 10 grade.

 

s8wm.jpg
 

Pe dreapta, din loc ȋn loc pe văile torenṭilor, se văd izvoare cristaline din care nu ezit să gust. Curând ȋmi golesc scumpa apă E(h)vian din sticlă pentru a o ȋnlocui cu această apă ce are o prospeṭime ṣi un gust care bate de departe scumpetea pe care am vărsat-o pe drum.

Calea Cheilor continuă traversând când pe o parte când pe alta cursul de apă.

 

t823.jpg

Spre stânga se face un podeṭ ce odinioară continua cu un drumeag. Acesta a fost ȋnsă acoperit de surpările succesive, ȋn locul lui rămânând doar un izvor

 

xked.JPG
 

lhey.jpg
 

Observ apoi, ȋntorcându-mă ȋn drum, doi oameni ce tocmai transferau doi saci ȋntr-o maṣină

 

c5r1.jpg
 

Erau lucrători la ocolul silvic din zonă. Am oprit lângă ei salutându-i ṣi ȋntrebându-i de sănătate: mi-au spus că treaba lor de azi ȋn două săptămâni este să adune gunoaiele lăsate de turiṣti la terminarea sezonului. Erau la a… patra pereche de saci. Nu am avut replică ṣi le-am spus doar că nesimṭirea unora dintre noi depăṣeṣte orice imaginaṭie, plecând mai departe jenat.

 

După 7.7 km de la plecare, ies din Chei. Odată părăsindu-le, drumul perfect din macadam se ȋmbracă din nou ȋntr-un asfalt nou ca foiṭa. Intru ȋn Poienile Vâlsanului

 

2nyu.jpg
 

1e53.jpg
 

Câteva pensiuni goale mărginesc Poienile, iar pe stânga observ ultimii ȋmpătimiṭi ai campingului: câteva perechi ȋn vârstă, dotate cu rulote ṣi corturi ȋṣi pregătesc micul dejun. Ȋi invidiez din tot sufletul

 

yils.JPG
 

twya.jpg
 

fwbx.jpg

 

Mă odihnesc câteva minute bucurându-mă de frumuseṭea ṣi pustietatea sezonieră a Poienilor

 

gvoy.jpg
 

O căsuṭă de vacanṭă si, apoi, drumul lăsat ȋn urmă

 

2f60.jpg
 

yx66.jpg
 

 

VA URMA

  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Impresionant!

Marturisesc ceva ce nu imi face cinste: ma hranesc cu nesat cu relatarile tale si ale tuturor care mai fac asa ceva pe aici.

De ce nu imi face cinste? Pentru ca nu va pot calca pe urme catusi de putin. Din motive diverse dar care tin in integralitate de mine, drept care imi fac si mea culpa.

 

Felicitari... ca de fiecare data!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Forte fain povestit.

Daca stiam ca faci tura asta te insoteam, ne intalneam la intersectia unde drumul faca stanga spre barajul Vidraru.

Eu fiind in zona Vidraru sambata aveam programata o iesire, dar daca nu am avut cu cine am lasat-o pe a doua zi,

dar cum azi a plouat m-am ofticat la culme si acum ma oftic si mai tare ca nu am iesit sambata.

 

Daca relatai mai devreme intamplarea cu saua poate te rezolvam, dar acum sunt la Pitesti.

Sunt sigur ca este tot acolo unde ai lasat-o.

Poate gasesti vreun coleg de forum din zona care sa te ajute sa o recuperezi.

Bafta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa cum incluzi dumneata detalii tehnic-geo-variate in relatare, ne faci sa mai ramanem cu ceva in cap - in afara de poze si locuri.

Merci!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesant. Exista insa o cale si mai facila de a castiga altitudine spre Moldoveanu, si anume in loc sa urmezi valea Valsanului, puteai alege varianta de a urca inainte de baraj in stanga, spre culmea Picuiata. Este un drum forestier foarte bun, folosit pentru accesul la stanele de la golul alpin, care urca pana in jurul altitudinii de 2100m, imediat sub Vf. Picuiata.

Sau alta tura frumoasa, la 2 zile, unind cele doua lungi culmi care se despart la sud de Vf. Moldoveanu. Traseul porneste din Bradetu, traverseaza prin Gruiu spre satul Slatina, apoi valea Cernatului - Curmatura Malitei - Muchia Scarisoara - Culmea Picuiata - Valea Valsanului - Bradetu. Sau se poate si in sens invers.

http://doru.iarbaverde.ro/?x=2007.07.14_Bike_Fagaras_Malita_Picuiata/

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@mihaibad69: multumesc pentru aprecieri. Nu m-am gandit sa anunt ce fac din doua motive:

- cand am anuntat, s-a pus o ploaie pe mine de n-am mai facut nimic (http://www.ciclism.ro/forums/index.php/topic/15770-polovragi-cheile-oltetului-voineasa-vidra-cheile-jietului-petrosani-valea-de-pesti-cheile-sohodolului-targu-jiu-polovragi/)

- sunt un tip destul de lent din cauza pregatirii fizice precare si nu-mi place sa incurc pe nimeni

Inca o data, multumiri pentru aprecieri

 

@@bobimanta; Ma bucur ca ti-a placut. Cum sunt un tip mai putin formalist, apreciez persoana a doua singular :)

 

@@kathar: multumesc pentru apreciere. Una din tintele mele era chiar valea si Cheile. Am in plan si intrarea prin Valea Doamnei. Sanatosi sa fim!

 

@@diorgulescu: Multumesc mult. Doresc tuturor sa mearga si sa vada.

 

@@maximcatalin, @@MaC®: va multumesc mult si-mi fac autocritica! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@BlueKing-69: tin sa-ti multumesc mai intai pentru aprecieri. 

 

Privitor la posibilitatea de a face asemenea iesiri, sunt convins ca motivele personale sunt suficient de puternice pentru a lua asemenea decizii dificile. Posibil ca timpul sa te si ne ajute sa ne mai rezolvam din probleme si sa ne ofere posibilitatea sa ne mai si bucuram. Niciodata nu stii cum se intoarce roata. Bafta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da frumoasa tura, felicitari, imi place modul de relatare si implicit modul in care ai abordat tura, pe indelete si cu calm asa, mi-a placut ma linistit, eu de obicei la ture de genu ma rup in doua sa scot timpi buni sau sa ajung la teluri de regula prea indepartate si de multe ori pierd frumusetea imprejurimilor si nu apuc sa le savurez la maxim.

Pana la urma am inteles ca deznodamantul a fost ca ai bagat nemtoaica in frantuzoaica:))

 

2 observatii, se impun:

Ar fi fost fain sa cari un cort cu tine si sa mai zabovesti o zi de fotografie si etc, sau se te fi orientat dupa un refugiu ceva, la o adica si remorca aia din poza e buna de dormit in ea:)

Si doi, lasa-te de fumat!

 

spor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@a_mic felicitari pentru traseul facut, mai salbatic, cum imi place mie, daca era ziua mai lunga .....

Aduci un aer aparte acestui forum, tine-o tot asa.

Sa auzim de bine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frumoase peisaje, frumoasa descriere.

Felicitari!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@tohan: multumesc mult pentru apreciere. Intr-adevar, esenta calatoriei este cunoasterea zonei si a peisajului, abia apoi viteza si rezistenta... sunt un voyeurist din punctul asta de vedere.

 

Avand in vedere cum a fost vremea duminica, sunt convins ca optiunea mea a fost corecta. In plus, nu poti lua numai cortul: mai trebuie sac, izopren, ceva de noapte acolo sus pentru ca oricat as fi de spartan, chiar sa dorm in toalele de peste zi (cat imi place mie microclimatul meu) nu ar fi fost foarte placut. Cu privire la fumat, as vrea sa nu discutam aici. Sunt optiuni personale care nu fac obiectul turei.

 

@@sopinel: multumesc frumos. Ma bucura aprecierea ca cele ce le fac plac si altora. O zi mai lunga ar fi fost perfect, macar cat sa-mi permita sa ajung la golul alpin. Sper sa fiu sanatos si sa apuc.

 

@@iacobdoc: multumesc mult. Ma bucura aprecierea traseelor.

 

Multumesc tuturor celor ce si-au gasit timp sa citeasca si sa faca si aprecieri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut, a_mic

 

:) Mersi pentru readucere aminte. Cand am purces in calatoria Valsanului, in 2008/2009, in luna lui Cuptor, acea balta era cat Andorra....si totusi, primul care s-o avantat pe bucatica respectiva s-o facut ca o scroafa nabadaioasa.....Avea o adancime cam de 10-15 cm....

 

Sanatate

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chapeau bas ! Felicitari pentru tura si multumiri pentru povestire. Se simte ca ceva acolo legat de comemorare nu e spus, dar cusiguranta e mai bine sa ramana asa. 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@a_mic

 

Interesanta tura.

Felicitari.

 

Daca tot suntem pe valea Valsanului, profit de ocazie sa te rog, in masura in care este posibil, sa ne povestesti cate ceva despre barajele existente pe vaile vecine lacului Vidraru.

Cum ar fi valea Doamnei (valea Rea) sau valea Topologului.

 

Din cate stiu si dupa ce am vazut pe acolo (pe Valea Rea si pe Topolog) acele baraje au fost construite pentru a alimenata lacul Vidraru.

Sau cel putin undeva in lateraul barajelor se vede o gura de captare pe unde apa pare ca pleaca printr-o galerie.

Daca ai putea clarifica acest aspect, raman dator.

 

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.