a_mic

Tura de iarna in Cheile Latoritei, Petrimanu si Galbenu

Recommended Posts

Pe 2 noiembrie am facut ultima iesire alaturi de doi dragi prieteni de pe forum. A urmat o perioada extrem de incarcata pe plan profesional, la care s-a adaugat si un incident, ce urma in scurt timp sa se repete, legat de sanatate. Acestea au fost motivele intemeiate ce m-au tinut departe de trotineta aproape doua luni, desi toamna a fost inca lunga si frumoasa.

 

Concret, in 27 noiembrie, in timpul unei activitati de rutina in baia proprie, am ramas blocat cu spatele, durerile din zona lombara obligandu-ma sa cam zac mai bine de o saptamana. In 20 decembrie, odata cu finalul activitatilor profesionale, o miscare gresita ma readuce in aceeasi situatie tampita in care reusesc sa raman practic imobilizat a doua oara. Apropierea plecarii pentru petrecerea Revelionului 2014 m-a obligat la un repaus prelungit in speranta ca voi fi bun de condus si participat pana in 29 ale lunii cand era planificata plecarea. De mai demult ma gandisem sa iau si trotineta cu mine, avand in vedere perioada indelungata rezervata si bogatia peisajelor din zona.

 

In 29, dimineata, departe de a fi complet refacut, am inceput sa aranjez, unul cate unul, bagajele in Argintutza (Polo 1.2) dupa ce i-am desfacut bancheta din spate. Aveam in gand sa o pun si pe Helga deasupra chiar daca inca nu stiam cum se va comporta spinarea mea la aceasta miscare ce presupune un efort ce nu se-mperechea bine cu starea mea de atunci. Cu infinita grija, am reusit sa o pun acolo unde-i era locul: peste bagajele atent tiparite.

 

Pe la 12 plecam la drum pe traseul Pitesti-Ramnicu Valcii-Brezoi-Bradisor-Valea Macesului unde si parcam in curtea pensiunii. Cu aceeasi infinita grija o dau pe Helga jos, ii montez rotile si, dupa ce o sprijin, incep descarcarea bagajelor unul cate unul. A mea s-a mobilizat exemplar si le-a carat singurica pana la etajul 1 unde se afla camera noastra. Eu am stat sa ma odihnesc cateva minute pe un scaun afara, dupa care, potrivind saua mai jos, am incercat apa cu degetul: asezand bicicleta langa treptele de acces in pensiune si folosindu-ma de acestea pentru sprijin, m-am cocotat in sa. Am iesit cu greu pe poarta si am luat soseaua ca sa vad ce se intampla. Am riscat putin, dar cei 5 km parcursi aproape fara dureri m-au incurajat sa-mi fac planuri pentru urmatoarele zile.

 

A doua zi la 7 eram in picioare: primul din grup. Mi-am facut un ness si am verificat temperatura: zero grade. Mi-am pus itzarii termici, chilotii cu bazon peste, tricou termic, un tricou obisnuit, polarul, doua perechi de ciorapi flausati, bocancii de munte, foita de vant pe deasupra, caciula de melana subtire si casca. Il ultima clipa mi-am adus aminte de aparatul de fotografiat si l-am aruncat si pe el in rucsac.

 

Prognoza meteo parea a fi incurajatoare, temperatura urmand sa urce pana la cca 2 grade si un botz de soare avea sa se iveasca la pranz. Adevarat insa ca acestea urmau sa petreaca in Voineasa si nu acolo unde intentionam sa urc.

 

La 8.20, cu ajutorul treptelor, eram in sa, luand soseaua la pas catre intersectia spre Ciunget. Simt frigul la umeri, dar stiu ca urcusul ma va incalzi.

 

Primul popas il fac rapid, dupa nici doi kilometri, ca sa-mi refac nodurile sireturilor de la bocanci, mult prea stranse pentru gleznele mele in permanenta miscare. Cu ocazia asta, scot si aparatul de fotat pe care mi-l atarn de gat, si-mi trag si ochelarii pe nas.

 

 

ku29.jpg

Vremea este incurajatoare, cerul fiind senin, insa aerul este impanat de acea ceatza rece ce patrunde prin toate hainele mele. Temperatura a scazut cu doua grade asa ca nu pierd prea multa vreme in pauza.

 

Soseaua spre Ciunget este asfaltata si, chiar daca urca putin, avansez destul de rapid. Spatele imi permite miscarile impuse de pedale si ma gandesc ca, daca nu fac miscari bruste, imi pot atinge tinta: barajul si lacul Petrimanu.

 

Pe marginea drumului apar primele semne ale efectelor frigului:

 

talb.jpg
 

 

O foarte scurta pauza ca sa prind scurgerea incremenita, si din nou la drum. In fata se zaresc primele zone insorite, iar increderea mea in propriile puteri, creste:

 

 

1nei.jpg
 

Mi-e lene sa mai fac verificari ale temperaturii, dar o simt inca destul de acut la nivelul umerilor. La intrarea in Ciunget, trebuie sa fiu mai atent la drum pentru ca soseaua pe care merg isi schimba culoarea de la negru la marmorat. In fata mea apare si intrarea in uzina subterana Lotru:

 

 

3qld.jpg
 

Situata la o adancime relativa de 144 de metri fata de talvegul natural (fundul albiei) raului Latorita, avand un volum al cavernei de peste 82.000 mc, accesul la centrala se face printr-un tunel lung de 1140 metri, cu dublu fir, avand panta medie de 10%. Cei 82.000 de mc sunt dati de: lungime = 130 m, latime = 18 m, inaltime = 35 m, in care sunt situate cele trei hidroagregate tip Pelton de cate 170 MW fiecare, asigurand o cantitate de energie echivalenta cu 860 GWh/an. Pusa in functiune in 1972, centrala Lotru-Ciunget este cea mai puternica si complexa amenajare hidrotehnica de pe raurile interioare ale tarii. Complexitatea ei este data de cele 6 acumulari care o deservesc (Petrimanu, Galbenu, Jidoaia, Lotru aval, Balindru si Vidra), functionand in dublu sens: genereaza energie la intrarea in sarcina dictata de sistemul energetic national datorita caderii de 809 m la axul turbinelor si - pompeza apa in Lacul Vidra pentru asigurarea debitului de uzinare cand sistemul o scoate din functiune. Cele 3 statii de pompare ce urca in acest ultim caz apa in lacul Vidra sunt: Petrimanu, Jidoaia si Lotru aval. Regimul de functionare poate fi si sincron asigurand atat energie electrica prin uzinare cat si repompare in lac. Amenajarea dispune de: 

- Derivatia principala prin care se amenajeaza caderea disponibila si se capteaza debitul de 4 mc/sec. Este formata din: barajul Vidra, care creeaza o acumulare multianuala cu un volum de 340 milioane mc de apa, priza de apa, galeria de aductiune lunga de 13,7 km, castelul de echilibru, casa vanelor fluture, galeria fortata lunga de 1,32 km, casa vanelor sferice, centrala subterana Ciunget (510 MW), sala transformatoarelor, galeria aferenta de cabluri si galeria de fuga.
- Reteaua de captari si aductiuni secundare prin care se colecteaza atat apele din bazinul Lotru cat si din bazinele raurilor invecinate ce sunt transportate gravitational sau prin pompaj in acumularea Vidra, pentru a se asigura caderea de 809 m ce este necesara functionarii. Aceasta retea consta din 83 de captari, 4 baraje de beton in arc (Galbenu, Petrimanu, Balindru si Jidoaia) - din care trei creeaza acumulari prin pompaj si 128,2 km de galerii.

 

Cota castelului de echilibru se afla cu peste 800 de metri mai sus decat cota centralei si asigura eliminarea bulelor de aer ce se formeaza la transferul debitelor prin galerii si care poarta numele de cavitatie, precum si la atenuarea loviturii de berbec ce are loc la deschiderea caii apelor catre turbine.

 

 

i5ns.jpg

Odata depasit acest punct, se intra in Cheile Latoritei. Denumirea mai veche a raului este "Latrita" si semnifica numele femeii Lotrului.

 

Situate intre Muntii Latoritei si Muntii Capatanii, in partea de sud a Muntilor Latorita si in cea de nord a Muntilor Capatanii, sapate de raul Latorita, afluent al Lotrului, Cheile Latoritei sunt unele dintre cele mai spectaculoase defilee din tara. Sunt de o rara frumusete, peisajul fiind unul salbatic completat de piatra, muschi si multe caderi de ape.
Intinzandu-se pe o distanta de cca. 25 km, Cheile si Valea Latoritei ofera o priveliste de o frumusete nebanuita, oferind si posibilitatea de a traversa muntii prin Cheile Oltetului pentru a ajunge la Pestera Polovragi si Manastirea Polovragi si de aici la Pestera Muierii.
Valea Latoritei si Muntii Latoritei adapostesc in padurile de brad si fag o varietate de plante si animale. Pentru protejarea speciilor rare, au fost create rezervatii naturale precum: Iezerul Latoritei, Muntinu, Defileul Latoritei. Flora din aceasta zona cuprinde jnepeni, bujorul de munte, bulbucii de munte, angelica, floarea de colt precum si alte plante medicinale. Din fauna vaii nu lipsesc ursul brun, cerbul carpatin, capra neagra, rasul, lupul, caprioarele.
Punctele de atractie ale vaii sunt: Cascada Apa Spanzurata, Piatra Fetii, Lacul Petrimanu, Lacul Galbenu, Cascada Moara Dracilor, Lacurile Iezeru Latoritei si Violeta.

 

Si, iata-ma-s in Chei:

 

 

h87q.jpg

Am parcurs pana aici cca. 8.5 km. Asfaltat in anii '70, drumul a suferit din lipsa intretinerii transforamandu-se intr-un amestec de asfalt si macadam la inceput, numai macadam de buna calitate mai apoi.

 

 

w7rn.jpg
 

VA URMA

 • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aflata intr-o lunga perioada secetoasa, zona desi strabatuta de o multitudine de paraie ce-si varsa obolul in Latorita, acum sunt doar firave cursuri ce strabat pantele abrupte ale versantilor ce inchid valea

 

 

dvhr.jpg
 

 

znt4.jpg
 

 

1srs.jpg
 

Urcusul se ascute si o va tine tot asa cale de multi kilometri, fara zone de fals plat sau coborari pentru odihna. Temperatura se mentine negativa, valea fiind umbrita in cea mai mare parte a zilei, iar asta se vede in incremenirea paraielor ce incearca scoborarea pe versanti

 

 

gvka.JPG
 

Ici-colo cate o surpare ce aduce bolovanii in drum, ma pune in garda sa fiu atent la fiecare zgomot

 

 

gowb.jpg
 

 

o8bd.jpg
 

 

a3kq.jpg
 

Asfaltul e uscat si ma felicit in gand ca nu mi-am montat cramponatele cu cuie. Din cand in cand, in mijlocul drumului cade cate o bucata de gheata de pe abrupturile invecinate, iar eu ma uit la ele fascinat rugandu-ma in gand sa nu ma nimereasca

 

 

2iq9.JPG
 

Drumul urca in continuare strabatand o pustie salbaticie. Rar se aud pocnetele ghetii de sus, iar aerul este rece si mut

 

 

tkts.jpg
 

Incerc sa mentin un grad de efort cat mai echilibrat cu putinta astfel incat sa nu transpir, stiind ca sub termicul de prim strat se afla foarte strans un brau de lana ce-mi protejeaza spatele. In fata, varfurile scaldate in soare imi dau putere:

 

 

5dpc.jpg

Pauzele sunt foarte scurte si-mi trag sufletul doar cat sa fac pozele

 

 

k8qd.jpg
 

Spatele meu se simte foarte bine si asta ma bucura nespus. As fi fost extrem de amarat sa nu pot profita de zona si vreme...

O noua pauza se impune

 

 

vspx.jpg

 

pentru ca ma asteapta... vremuri grele:

 

 

fro5.JPG
 

iar Petrimanu e inca departe

 

 

r9t1.jpg
 

Zapada topita si reinghetata pocneste sub rotile ce arunca o ploaie fina de cristale

 

VA URMA

 • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plimbatul in jurul cascadei, cu mainile goale pe aparatul de fotografiat m-a mai incalzit, insa doar la picioare. Asa ca, dupa repriza de admiratie tacuta, am luat din nou drumul catre in sus. Nu pentru mult timp insa, pentru ca dupa inca 2 km ajung la...

 

 

6ruw.jpg
 

Acolo unde valea se ingusteaza a doua oara, pe marginea unei stanci din calcar cristalin, isi plange dragostea pierduta dintre un cioban numit Lotru si o ciobanita numita Latorita, un fir de apa ca o lacrima ce se scurge pe stanca golasa. Este tributul inchinat falnicelor mari dintre munti, croite de oameni, pe care-l plateste odinioara falnica cascada:

 

 

eqwj.JPG
 

 

roqp.JPG
 

Scurta pauza mi-e de folos pentru ca urmeaza urcarea artagoasa, lunga de mai bine de 2 km prin zapada, catre coronamentul barajului Petrimanu, tinta a calatoriei mele de azi, care-mi facea cu ochiul din departare.

 

Cu o inaltime de 50 m, o lungime la coronament de 190 metri si un volum de beton inglobat in constructia in dublu arc de 56.000 mc beton, barajul tine in spate un lac de 2.5 milioane mc de apa, intinse pe 17 ha si cu o adancime maxima de 48 m, inca de la darea in exploatare in anul 1977. Apele sale, renumite pentru curatenia si limpezimea lor, sunt un rai al pescarilor de pastrav comun, pastrav curcubeu, lipan, scobar si boistean. Daca toate acestea nu sunt indeajuns, aflati ca la mijlocul lunii iunie, versantii ce marginesc lacul se umplu de sangeriul bujorului de munte (specie ocrotita de lege). Barajul aduna prin intermediul celor 28 de captari, apele rasfirate pe o suprafata de 236 kmp.

 

 

xfde.jpg
 

 

 

e8q6.jpg
 

 

9w75.jpg
 

 

2eyo.jpg
 

Parasesc amplasamentul barajului si reiau urcarea de inca 1 km pana la cabana unde imi doresc cateva minute de caldura. Pe drumul ce urca abrupt, trec pe langa cabana in... constructie de 10 ani, in fata careia, pe drum, se afla un rau de gheata ca sticla de 10-15 metri latime. Sunt nevoit sa cobor si sa caut o cale de traversare si, dupa ceva chinuri, reusesc. Cateva sute de metri mai sus, imi apare si vechea cabana Petrimanu:

 

 

unz4.jpg
 

Odata ajuns, imi smulg gheata adunata sub nas si verific termometrul... sunt minus 5. Sunt invitat inauntru, langa soba ce duduia si sunt lasat sa fumez o tigara in asteptarea ceaiului pe care il cerusem cu voce ragusita. Caldura ma invaluie si incep sa ma dezbrac, fericit

 

 

yalu.jpg

 

 

Am pus 5 lingurite de zahar in zeama fierbinte si atat de buna, fiind singurul lichid pe care l-am baut de-a lungul intregii ture. Fotograf incepator, nu mi-am dat seama ca odata intrat la caldura, aparatul meu de fotat se va aburi instantaneu, pozele dinauntru fiind destul de proaste

 

 

2erj.jpg
 

 

kl7o.jpg
 

Oameni primitori si cu chef de vorba, cei doi cabanieri m-au descusut cat au putut despre drum si m-au asigurat ca prezenta barajului de mai jos le tine drumul curat de zapada. Utilajele celor de la baraj curata drumul permanent pentru a asigura accesul personalului la lucrare. Datorita acestei situatii, cabana Petrimanu organizeaza chiar si petrecerea de Revelion la care... m-au invitat :). Le-am multumit frumos si, incalzit bine, m-am gandit ca as putea continua calatoria pana mai sus, la barajul Galbenu, cale de inca aproape 5 km. Zis si facut!

 

VA URMA

 • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Las in urma cabana, nu inainte de a surprinde un zambet de soare pe crestele din jurul acesteia... imi permit acum pentru ca mi-e cald :)

 

 

z53j.jpg
 

Drumul continua destul de alunecos, dar la urcare ma descurc destul de bine. Mai putin bine stau cu fundul care incepe sa ma doara dupa o pauza de aproape doua luni de instrainare de sa

 

 

c557.jpg
 

Urc tot mai greu din cauza cauciucurilor ce incep sa se afunde in zapada reinghetata si sticloasa, asa ca sunt nevoit sa opresc si sa mai scad presiunea in roti. Soarele imi zambeste in continuare, iar eu ma bucur ca mi-am depasit planurile initiale calatorind acum spre Galbenu

 

 

0jl5.jpg
 

 

3wbh.jpg
 

 

Spre stanga, "in gat" se desface drumul catre Curmatura Oltetului (1620 mdM) de unde se coboara spre Cheile Oltetului si Manastirea Polovragi. E pe lista aceea...

In continuare, ma bucur ca nu am ales intoarcerea, chiar daca drumul nu e usor, iar frigul macina din mine:

 

 

0lcc.jpg
 

Mainile inghetate mi-au jucat feste, iar rezultatele necontrolatelor degete se vad pe imaginile surprinse...

 

Simtind plamanii cum imi iau foc si picioarele ce nu mai vor sa ma asculte inanintand prin zapada, mai fac o oprire

 

 

anwz.jpg
 

Cascadele inghetate ma umplu de uimire

 

 

dthh.jpg
 

Dupa o ultima pauza, iau din nou in piept salbaticia urcusului catre coronamentul barajului Galbenu unde ajung la ora 1, dupa patru ore si jumatate de drum greu si 29 km parcursi. Cum vom vedea mai incolo, mi s-au parut doar grei acesti kilometri. Realitatea imi va demonstra ca nu ajunsesem la jumatatea cea mai grea...

 

 

7a51.jpg

 

Lucrare incheiata in 1974, barajul de beton in dublu arc de la Galbenu are o inaltime de 60 metri, o lungime la coronament de 172 de metri si un volum de beton inglobat de 41.000 mc. El "tine in spate" un lac de acumulare de 17 ha cu un continut de 2.8 milioane mc de apa, adancimea maxima de 48 metri si aduna apele prin intermediul captarilor de pe o suprafata de 43.4 kmp. Lungimea galeriilor de captare este de cca 12.800 metri. Apa colectata este transferata prin intermediul unei galerii cu o lungime de peste 4 km in aductiunea secundara ce face legatura intre statia de pompare de la Petrimanu si acumularea Vidra.

 

e7gu.jpg
 

 

mscp.jpg
 

 

cftq.jpg
 

O ultima privire

 

 

l3ao.jpg
 

si

 

VA URMA

 • Upvote 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Excelenta tura, peisaje superbe in perioada asta, si asternerea pe hartie frumoasa.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulțumim a_mic ( ca de obicei ;) )

O mică adăugire care poate interesează pe cei ce vor să facă ture în această zonă. În poza de mai sus cu castelul de apă, se poate vedea o construcție. Este pensiunea Fântânița Haiducului (http://www.fintanita-haiducului.ro) Ceva mai sus de ea, mai este o pensiune pe care o recomand călduros, Pensiunea Luminița (http://www.infopensiuni.ro/cazare-ciunget/pensiuni-ciunget/pensiunea-luminita)

De la una din aceste pensiuni se poate pleca pe niște forestiere pe traseul de creastă al M-ților Latoriței. Se iese în Strategică și mai apoi pe TA. Trasee de vis 8-> 

a_mic, să știi că nu "te uit" cu urcarea în Curmătura Oltețului și cu coborâre în chei ;) Numa sănătoși să fim!

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am avut ocazia sa vizitez si eu acum cativa ani centrala de la Ciunget si pot spune ca e impresionanta. Am intrat pentru cateva secunde chiar in camera unui generator in functiune, Ce zgomot! Nu se recomanda sa zabovesti prea mult acolo din cauza campului electromagnetic puternic.

 

Mi-au placut mult pozele cu perdeaua de gheata si apreciez efortul tau cu atat mai mult cu cat eu nu obisnuiesc sa pedalez in conditiide iarna.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@sopinel: multumesc mult pentru aprecieri! :)

 

@@MaC®: multumesc Mac-ule pentru interes, completari si... aduceri aminte! Pai, s-o facem, frate! :D

 

@@VladG: ca unul care a umblat mult, aprecierile tale ma magulesc. Multumesc! Privitor la Ciunget, este o realizare cu care putine tari in lume se pot mandri. Le avem si noi pe ale noastre... Din pacate, fie nu le stim, fie le categorisim aiurea de cele mai multe ori... Ma bucur ca ai ajuns acolo pentru ca este un loc deosebit, iar intrarea este extrem de selectiva :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multe felicitari!

Imagini superbe.

Nu pot sa fac decat un singur lucru: sa te invidiez cu toata sinceritatea si sa iti urez un 2014 minunat.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Offtopic.

In asteptarea continuarii de dupa un "VA URMA" de pe alt topic din aceeasi calatorie a amicului "a_mic",  (http://www.ciclism.ro/forums/index.php/topic/16342-tura-pe-lotrul-vechi-cataractele-balindru-si-vidra/#entry638046) am luat informatii din posarile lui, am sapat pe net, si am dat de un reportaj TVR-intermational, care desi cam segmentat dupa gustul meu, aduce o alta forma de informatii despre frumusetea zonei. Este prezentata succint pe parcursul mai multor segmente din film amenajarea hidrografica a raului Lotru. 

 

http://www.youtube.com/watch?v=phNAw5xgkdA

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumim a_mic pentru relatarea turei.

off-topic: Pacat ca in filmuletul postat un pic mai sus nu sunt prezentate si cateva imagini de la manastirea Turnu. O manastire unica in Romania datorita schitului sculptat în piatră şi a bisericilor suprapuse.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@iacobdoc: multumesc mult. Un an bun sa ai si sa ne invidiem reciproc si impreuna! :)

 

@@BodoC: multumesc pentru completare si pentru ca ma citesti. Sunt convins ca turele astea ale noastre ne fac sa mai sapam, sa mai cautam, sa mai aflam cate ceva...

 

@@ionut-daniel: multumesc mult pentru apreciere!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sper ca pe anul in curs ne vom "invidia reciproc" pe cat mai multe, mai montane, mai variate si mai frumoase trasee :) . Bineinteles, daca nu intarziu io un sfert de ora inainte :P

Un plus si de la subsemnatul! :)

Sa fim sanatosi sa mai taiem macar cateva de pe raboj!

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Io crecă Travelleru' vrea să zică de acel gen de invidie reciprocă încercată la cabana Miraj ;)

Cum ne mai uitam noi unu la altu' și ne invidiam reciproc ;))

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

a_mic, să știi că nu "te uit" cu urcarea în Curmătura Oltețului și cu coborâre în chei ;) Numa sănătoși să fim!

 

 

Cum prognoza meteo (statistic vorbind) deocamdata indica un 2014 secetos, poate catre sfarsitul primaverii ne adunam cativa si o incercam. Ar trebui sa fie foarte frumos prin iarba proaspata...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@a_mic

 

 

Am deschis aparatul mai tarziu, pentru ca abia in week-end-ul trecut am avut timp sa citesc, pe indelete, povestile de tura din zona Lotrului.

Ca de obicei foarte interesante.

Felicitari si multumesc pentru ele.

 

 

- Reteaua de captari si aductiuni secundare. ....

Aceasta retea consta din 83 de captari, .... .

 

 

Daca ma insel, te rog sa corectezi.

Ceea ce se vede in pozele pare a fi una dintre cele 83 de captari secundare.

 

15.JPG

 

16.JPG

 

Pozele sunt facute pe malul nordic al Latoritei, undeva la vreo 45 de minute de Cabana (Tudor) Petrimanu.

 

Si inca ceva.

Exista vreun motiv anume pentru care hidocentrala subterna de la Ciunget nu se viziteaza de orice este interesat?

 

Ca Portile de Fier 1 (probabil la fel de obiectiv strategic ca si Ciunget) se pot vizita, macar partial.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@gibonu: Din incinta respectiva banuiesc ca rabufnea un freamat zdravan! N-am vizitat niciodata, pe indelete, vreuna din aceste constructii...

 

 


 

a_mic, să știi că nu "te uit" cu urcarea în Curmătura Oltețului și cu coborâre în chei  ;) Numa sănătoși să fim!

 

 Cum prognoza meteo (statistic vorbind) deocamdata indica un 2014 secetos, poate catre sfarsitul primaverii ne adunam cativa si o incercam. Ar trebui sa fie foarte frumos prin iarba proaspata...

 

Off-topic (ca tot s-a adus vorba): ca e primavara, vara sau toamna...MERITA!

 

DSC_0064.jpg

 

DSC_0069.jpg

 

DSC_0068.jpg

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@gibonu:

 

Multumesc pentru aprecieri. Privitor la prima fotografie, intr-adevar pare a fi o captare. Privitor la politica HEL de acces in lucrari, nu prea stiu pentru ca nu am fost interesat, probabil fiind vorba de reglementari interne de-ale lor.

 

@@diorgulescu: foarte frumoase fotografii le si... "intaratante" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@diorgulescu

 

Zgomotul apei nu era foarte mare.

Poza este facuta in luna august, probabil cand debitul apelor din zona este mai scazut.

Oricum, am ramas foarte impresionat cand am vazut constructia (captarea) din pozele de mai sus.

Era in mijlocul padurii, cam la 30 de minute de urcare fata de drumul dintre lacurile Petrimanu si Galbenu.

Iar prin zona n-am vazut nimic care se semene cu vreun drum forestier, drum de exploatare, etc.

 

Ramane si acum intrebare cu ce au carat constructorii cimentul, fierul beton, si toate celelalte materiale necesare.

In afara de funicular (transport pe cablu) nu imi vine in minte alta solutie.

Poate ne lamureste a_mic cu privire la acest aspect.

 

 

@a_mic

 

Dupa mintea mea ar fi util sa se permita vizitarea unor astfel de obiective.

Sau eu unul, as fi interesat sa vad asa ceva.

 

In completarea povestii, daca nu l-ati vazut deja, exista pe Youtube un film de 20 de minute numit "40 de ani de Hidroenergetica pe Lotru (1972-2012)", film foarte interesant, in care se vorbeste despre toate barajele din zona Lotru, Castelul de apa si Uzina electrica din Ciunget.

Imi cer scuze pentru ca nu pot posta direct link-ul, insa n-am acces la Youtube.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@gibonu: Multe din suprastructurile captarilor din zonele izolate au fost realizate cu ajutorul funicularelor. Multumesc pentru trimiterea pe YT

 

@@MaC®: MaC-ule, nu stiam filmul si-ti multumesc ca i-ai postat adresa. Azi vorbesc cu ai mei sa vad daca ei stiau de el :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now