tomcat

Laptele si organismul sportiv

Recommended Posts

eu zic ca avem o concluzie clara: Cine vrea sa bea lapte, sa bea lapte. Cine nu nu. :)

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iar daca cei mai inaintati in maturitate concep copii mai reusiti, cum se explica asta? pentru ca din niste indivizi cu o genetica mai slaba(slabita) ar tebui de asemnea sa iasa o genetica mai labila.

Sper ca tie clar subiectul.

 

Subiectul imi este foarte clar ;), dar stai sa inteleg: comparam aceeasi parinti, la varsta de la care "se poate" si o varsta mai inaintata sau diferite culturi, unii care se apuca cat de repede pot si altii .. mai tarziu :).

 

 

eu zic ca avem o concluzie clara: Cine vrea sa bea lapte, sa bea lapte. Cine nu nu.  :)

Concluzia clara poate fi doar ca ignoranta este o binecuvantare :).

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
comparam aceeasi parinti, la varsta de la care "se poate" si o varsta mai inaintata

 

Exact la rubrica asta ne aflam.

Acelasi cuplu stabil, concepe un copil in intervalul 20-25 , cu rezultat un copil in limitele normale din toate pdv, clinic sanatos.

Grad de inteligenta mediu, simetrie in nota obisnuita, adaptare si ritm de crestere normal.

Ulterior, in intervalul 40-50 mai concep un copil, conteaza mai putin daca volitiv sau intamplator.

Copil cu un grad de inteligenta mult mai ridicat, ritm de crestere mult mai bun(poate purta fit vestimentatie si incaltaminte la 6-7 ani pe care fratele sau mai mare o purta la 8-9 ani), mult mai putin predispus la bolile copilariei, mai putin pretentios la mancare, mai rezistent la factori de mediu de la negativ la pozitiv, aproape lipsit de intolerante, foarte putin dispus la comportamente de tip ADHD sau Autism. Totul in comparatie/paralele cu fratele anterior la aceeasi varsta.

Daca parintii lui aveau genele mai slabe la varsta de 45 de ani sa zicem, cum se explica manifestarea genetica a copilului mai tanar, care este mai reusit ca exemplar, inclusiv genetic.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Concluzia clara poate fi doar ca ignoranta este o binecuvantare .

..la fel cum prozelitismul poate deveni foarte usor de prost gust. In general, asa :).

Mai ales cand vizeaza subiecte asimilate doar "din analele elitiste ale Internetului".

  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exact la rubrica asta ne aflam.

Acelasi cuplu stabil, concepe un copil in intervalul 20-25 , cu rezultat un copil in limitele normale din toate pdv, clinic sanatos.

Grad de inteligenta mediu, simetrie in nota obisnuita, adaptare si ritm de crestere normal.

Ulterior, in intervalul 40-50 mai concep un copil, conteaza mai putin daca volitiv sau intamplator.

Copil cu un grad de inteligenta mult mai ridicat, ritm de crestere mult mai bun(poate purta fit vestimentatie si incaltaminte la 6-7 ani pe care fratele sau mai mare o purta la 8-9 ani), mult mai putin predispus la bolile copilariei, mai putin pretentios la mancare, mai rezistent la factori de mediu de la negativ la pozitiv, aproape lipsit de intolerante, foarte putin dispus la comportamente de tip ADHD sau Autism. Totul in comparatie/paralele cu fratele anterior la aceeasi varsta.

Daca parintii lui aveau genele mai slabe la varsta de 45 de ani sa zicem, cum se explica manifestarea genetica a copilului mai tanar, care este mai reusit ca exemplar, inclusiv genetic.

Confirm asta prin propria-mi persoană.

Am o soră mai mare cu 12 ani, ai mei m-au făcutără 41-tata/38 -mama. (și noroc că sor-mea n-are cont aici... că pot confirma și aia cu inteligența :)) :)) :)) )

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

O sa ma documentez si revin, nu te contrazic si nici nu aprob pentru ca nu am date conforme exemplului dat de tine. Cu toate acestea este un lucru stiut ca cel putin din punctul de vedere al mamei, cu cat aceasta este ma inaintata in varsta, riscul unei sarcini, a unui travaliu si a unei nasteri problematice cresc. De asemenea parintii in jurul varstei de 50 ani sunt deja in zona in care sunt sensibili afectiunilor de care sa zicem ca nici nu putea fi vorba la 25 ani: diabet, boli cardiace, afectiuni locomotorii samd, toate cu perioade si sanse de vindecare reduse comparativ cu varsta mai frageda si de asemenea multe cu consecinte alimentare. Cum de aceste afectiuni nu se transmit noului nascut, nu as putea sa-ti spun, dar din celelalte puncte de vedere consider ca materialul genetic este mai ... slab. Revin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nu am date conforme exemplului dat de tine

Am numai in cercul de cunoscuti nenumarate exemple. Inclusiv cazuri in care la o varsta tarzie nu sa-u rezumat la a concepe doar unul, iar exemplarele sunt din ce in ce mai reusite. Nu mai pun la socoteala sursele citite si care nu le pot verifica cu certitudine.

 

Consider ca derapajul spre genetica si fluctuatiile ei in raport cu varsta si-a cam consumat efectele, inclusiv tangential cu raportul genetica/metabolism si toleranta la lapte si compusii din lapte, si as prefera sa discutam in continuare, doar pe tematica topicului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

consider ca materialul genetic este mai ... slab.

E adevarat ca doi frati relativ distantati ca varsta pot diferi mult dar nu e vorba de slabirea materialului genetic (ceea ce nu are cum sa se intample logic decat prin mutatii intamplatoare la nivelul gametilor parintilor, care in general duce la infertilitate sau neviabilitatea fatului) ci e vorba de expresia diferita a unor gene in functie de mediu. Vezi ca sunt tot felul de studii facute mai ales despre copii nascuti pe timp de foamete fata de frati care au prins vremuri mai prielnice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In ultimul an a damblagit careva de la cana cu lapte sau suntem ok? :)

Ca aplicatie valabila pentru mine dar nu numai, in gazul unei hiperaciditati gastrice provocate de diverse alimente, aceasta dispare dupa un pahar de lapte(din sursa de origine) ca alternativa la medicatie.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am zis sa nu ma bag exprimandu-mi parerea despre subiect, insa ce sa vezi, m-am razgandit. Laptele ca foarte multe alimente bogate in proteine animala contine minerale acide, deci putem spune ca este un aliment acid. In momentul cand bem lapte, organismul, pentru a mentine un PH neutru, incearca sa neutralizeze mediul acid ingerat folosind un mineral alcalin. Ghici ce mineral? Bravo! Calciu este numele lui. De unde? Unde se gaseste calciu in abundenta in organism? In oase. Deci mediul acid "oferit" de bautura minune numita lapte, sau orice alt produs din lapte, este neutralizat pentru a pastra un PH oarecum neutru de catre organism folosind calciu din oase. Oare la ce duce treaba asta pe o perioada lunga? La unii nu duce la nimic negativ pe termen scurt, la altii, adica cei mai multi, duce la osteoporoza si probleme grave cauzate de lipsa de calciu din oase. Nu exista deficienta de calciu, exista doar alimentatie exagerat de bogata in proteine care avand in marea lor majoritate minerale acide in compozitie obliga organismul sa neutralizeze acest mediu acid folosind calciu din oase care stim ca este un mineral alcalin.

Pe de alta parte, laptele de animal, oricare ar fi animalul, are in compozitie un hormon de crestere foarte puternic. De ce? Ptr ca puiul, vitel, miel, iedut, etc, sa creasca, sa se dezvolte fizic si sa devina adult. Daca tu  om adult trecut de perioada de intarcare, continui sa bei lapte de origine animala nu faci decat sa inghiti unul dintre cei mai puternici hormoni de crestere al altei vietati, animal. Asta desigur pe termen lung duce la orice altceva decat rezultate benefice, vezi cel putin ingrasare-obezitate etc. Asta e parerea mea documentata ani de-a randul din tot felul de surse. Evident ca pentru mine aceasta alegere functioneaza al dracului de bine. Nu ma intrebati daca sunt doctor sau daca am pregatire medicala pentru ca nu sunt si nu am. Nu emit judecati celor care consuma lapte si produse de origine animala, este alegerea lor si o respect, insa la un argument de tipul "da' nu a murit nimeni din asta" sau " daca a damblagit cineva din consumul de lapte" raman pentru totdeauna fara cuvinte.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
raman pentru totdeauna fara cuvinte.

Ai gasit se pare o multime de cuvinte.

Care este aciditatea laptelui crud? Dar a celui fiert?

Care este acel hormon?

 

Intrebarea mea era una retorica, pentru ca topicul a avut numarate discursuri inflacarate si de o parte si de alta.

Intre timp chimia alimentara a mai evoluat, programele de nutritie pentru sportivi la fel si ma gandeam ca au aparut noutati.

Damblaua este o stare patologica si la astfel de manifestari ma refeream metaforic in intrebare si nu efectiv la apoplexie.

 

Nici eu nu sunt doftor, chimist, nutritionist, iar pregatirea medicala o am pe aia care se face in armata(unii am facut si d-asta).

Asadar, chiar acum de Paste cand ar trebuim sa fim mai ca "mielu bland" esti un pic cu PH-ul prea mic?

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Păi dacă nu sunteți de meserie, de ce vă dați mari cu articole găsite pe internet? Eu nu beau lapte și mănânc brânză de câteva ori pe an. Nu mi-am rupt nici un os până acum chiar dacă am căzut serios de câteva ori cu bicicleta sau cu motocicleta. În Europa se bea lapte pentru că așa s-a pomenit.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@Canon, te rog să scrii reacțiile chimice prin care laptele scade pH-ul sângelui și modalitatea prin care organismul folosește calciul "alcalin" spre a compensa valoarea pH.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haideti sa va ajut putin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Acid%E2%80%93base_homeostasis

 

Despre cum galactoza este o cauza a aciditatii:

https://www.youtube.com/watch?v=rxnBDDqXSjk

 

Studiu despre consumul laptelui si mortalitate:

http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

 

Hormonii din lapte:

http://news.harvard.edu/gazette/2006/12.07/11-dairy.html

 

Google is your friend. Pe langa site-urile "spiritualo-fanatice" putem gasi si informatie din campul stiintific. Pe scurt, laptele ajuta cu nimic. Daca este sa faceti un prim pas catre lumea ideala a veganismului, renuntarea la lactate este cel mai bun lucru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@c99a Nu discutam de veganism aici ci de influenta si beneficiile (daca sunt) consumului de lapte pentru cei ce practica sport.

Titlul este "laptele-si-organismul-sportiv" si la asta se si refera.

 

Acum, din ce vad pe legaturile postate de tine argumentele sunt subtirele.

1. Studiu despre consumul laptelui si mortalitate: se refera la Suedia. Tara nordica, unde fixarea calciului naturala este scurta(vara este scurta), talia generala a indivizilor este mult mai mare decat media(oase lungi)si nu prea spune ce activitate desfasoara persoanele din studiu, pentru ca aia ne intereseaza.

2. Hormonii din lapte: are cateva precizari care la fel exclud usor rezultatul din aria noastra de interes:

a. Part of the problem seems to be milk from modern dairy farms, where cows are milked about 300 days a year. For much of that time, the cows are pregnant. The later in pregnancy a cow is, the more hormones appear in her milk....In traditional herding societies like Mongolia, cows are milked for human consumption only five months a year, said Ganmaa, and, if pregnant, only in the early stages. Consequently, levels of hormones in the milk are much lower.

b."The milk we drink today is quite unlike the milk our ancestors were drinking" without apparent harm for 2,000 years, she said. "The milk we drink today may not be nature's perfect food."

 

Adica problema este sursa laptelui, respectiv ala industrializat intensiv si nu cel exploatat natural. Este destul de cunoscut ca sportivii atat cat consuma lapte nu o fac din cel industrializat.

 

3.Haideti sa va ajut putin. Ne-ai ajutat spre nu. Ce spune wiki este general valabil. Laptele crud, din sursa de origine are PH 6,7-6,8 adica foarte aproape de 7 unde este starea de echilibru la om.

 

Ne intereseaza laptele natural in dieta sportivului, avantaje si dezavantaje, nu fundamentalism nutritional. 

daca gasesti studii pe grupuri de practicanti de sport nu te sfii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@MBZ

Din ce am observat, sportivii renunta cate un pic la multe din alimentele "poluante", lactate, gluten. Arata-mi un sportiv care merge cu vaca dupa el, sa fie "sursa" de calitate.

 

Apropo de nordici, cu cat mergem spre poli cu atat creste consumul de lactate si carne, in lipsa unor surse solide de fructe, legume si culturi agricole. Sigur, cumulat si cu mai putin soare. Per total, nu e un exemplu de urmat.

Degeaba imi mentionezi pH-ul laptelui. In organism sufera modificari, digestie, si produsii rezultati dau o valoare diferita. Gandeste-te la nenumaratele fructe care au pH mai ridicat ca laptele (citrice, rodii, etc) si daca cineva ar avea de ales o bautura post-antrenament 99% ar dori un suc sau smoothie de fructe.

 

Am pomenit veganismul pentru a largi un pic aria de studiu. Laptele de unul singur nu are puterea de a imbunatati (radical) performanta sportiva. Mai degraba sa dauneze. Sa luam in calcul cati oameni sunt Intoleranti la lactoza.

Aici un articol despre acest subiect: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6397001.stm

 

Si ca dieta generala, luati drept exemplu pe Djokovic, care domina, nu pentru ca este extraterestru, ci pentru ca alimentatia ii permite sa se recupereze mai repede.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aici un articol despre acest subiect: http://news.bbc.co.u...lth/6397001.stm

Posibil sa intelegem engleza diferit.

Articolul spune ca este un avantaj posesia genei ce produce enzima, si ca 90% din europenii originari o au.

Si ca prezenta genei a adus un avantaj

"University College London scientists say that the rapid spread of a gene which lets us reap the benefits of milk shows evolution in action"

Nu inteleg ce vrei sa evidentiez dar tare esti pe langa subiect.

Repet topicul are un titlu si un subiect.

Si eu pot sa pun link-uri cu nemiluita despre lapte rau, lapte bun. https://www.google.com/?gws_rd=ssl#q=milk+in+sports+diet

http://www.coreperformance.com/knowledge/nutrition/recovery-nutrition.html

Dar nu este intrecere socialista in dat cu parerea.

Daca gasim articole interesante, documentate, pertinente si bazate pe date stiintifice ca laptele imbunatateste activitatea sportiva le postam si le dezbatem.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca ar trebui definit "organismul sportiv" in contextul acestui topic, caci vad ca se dau exemple de talia Djokovic sau alte "icoane" din alte sporturi in contextul in care cei ce frecventam paginile astea facem sport la nivel amator, ca parte functionala si integranta a vietii de zi cu zi (caci na, parca era vorba ca omu' e facut sa se miste, nu sa faca discopatie acuta turtindu-si bucile-n scaun). Nu, faptul ca te imbraci in echipament de concurs si dai o tura prin Tineretului/Herastrau nu inseamna ca esti "sportiv", in ciuda gadgeturilor pe care le poti cara dupa tine :)

 

Poate dupa ce lamurim aspectul asta mai putem tria din exemple.

 

P.S.: Va vorbeste un mare amator de lactate, gluten, verdeturi si balariii/buruieni (care n-a damblagit :) ). Nu, nu m-am ingrasat, ci dimpotriva chiar. Si nu fac sport de performanta, nici nu-s vreo autoritate-n domeniu sau vreun exemplu. Dar prozelitii pot sari linistiti pe mine cu "stiinta Google", insa doar dupa ce vor raspunde intrebarilor puse de @@MBZ si @@Traveller :D

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ideea promovata de niste "baieti destepti", potrivit careia aportul de lapte/produse lactate este in masura sa acidifieze mediul intern, iar organismul ar raspunde imediat mobilizand calciul pentru neutralizare, de unde si osteoporoza consecutiva, este o PROSTIE FARA MARGINI.

Organismul mentine pH-ul sanguin in limite foarte stricte, 7,36-7,44, folosind mecanisme de schimb ionic localizate in primul rand in sange (proteine buffer care pot accepta sau ceda protoni=ioni H+, cat si generarea de ion bicarbonat HCO3-). De asemenea, nu trebuie uitat rolul rinichilor.

Ipoteza ignora complet rolul rinichiului in mentinerea homeostaziei fosfo-calcice si acido-bazice.

Ca sa se ajunga in situatia de a extrage calciul din oase inseamna ca respectiva persoana sa fie intr-o stare deosebit de grava, precum in cazul insuficientei renale cronice.

 

Iata o meta-analiza a 55 de studii, menita a demonstra absurdul acestei ipoteze.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114717/

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@MBZ

Nu intelegem engleza diferit. Doar spicuim exact frazele care ne convin, se pare. Avantajul genei care confera digestia laptelui este bun pentru supravietuire in conditiile migrarii catre plaiuri mai neprimitoare. Asta nu e un imbold catre continuarea consumarii acestuia, insa. Ca parintii ne-au dat lapte de vaca cu vagonul, nu inseamna ca au avut dreptate.

 

Ce sa inteleg ? Ca avem voie sa postam doar studii care sunt in avantajul laptelui ? Na, ca am gasit repede unul care zice ca nu e tocmai bun pentru efort maximal. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23470297

 

Eu vreau doar sa expun si varianta ca bautul laptelui pentru scopuri altele decat alimentarea melancoliei pentru copilarie este o greseala. In primul rand, nu suntem vitei, iezi etc. In al doilea rand, are efecte nocive asupra sanatatii si este vector de transmisie a unor boli.

http://nutritionstudies.org/12-frightening-facts-milk/

 

@@Traveller

Sigur ca este o prostie, daca ne referim doar la lactate. Cumulat cu consum de carne lucrurile stau clar in defavoarea rinichiului. Metabolismul proteinelor este acidifiant. Mai ales daca provenienta lor este animala.

Un alt studiu exemplu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11446566/

 

Acum, sa o luam experimental. Renuntati 2 luni la lactate, carne si mancati in schimb mai multe fructe, legume, cartofi, etc. In mod sigur recuperarea dupa efort va fi mai rapida, respiratia mai lejera, digestia mai usoara. Ca sa nu mai vorbim ca sistemul imunitar va fi mai intarit. Dovada, subsemnatul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dovada, subsemnatul.

Asta nu e niciodata o dovada stiintifica. E doar o observatie reala ca un anumit regim e potrivit unei anumite persoane.

Ca să ai dovezi pe care sa le extrapolezi in populatia larga, trebuie sa fi facut studii pe populatii mari, timp suficient.

Tu crezi ca daca bag mult amidon in mine (cartofi, orez, porumb) ma fac neaparat mai sanatos? Amidon, adica glucoza, care trebuie limitata la 200-300 g / zi pentru orice adult normal.

Cantitati modice si bine proportionate din toate categorille de alimente nu au cum sa fie de rau augur pentru o specie omnivora cum este specia noastra.

Nu prea mai suntem la subiect. Aici nu e vorba despre baut lapte in cantitati industriale, ci daca ajuta cumva activitatea sportiva a noastra, ca amatori.

Eu nici nu beau lapte, doar mananc derivate (iaurt, branze, cascaval), si pentru mine sunt bune. Nu am probleme de intoleranta la lactoza.

Si lactoza, fiind dizaharid, are ca efect cresterea glicemiei si a insulinemiei postprandial, ca atare consumul, mai ales daca avem in vedere efort aerob, trebuie sa fie moderat. Laptele in sine are efecte mai mici din punctul asta de vedere, branzele cresc mai mult cei 2 parametri.

De altfel, acestia sunt parametri care zic eu ca merita luati in discutie pentru sportivul aerob amator, ca noi. Nu aciditatea/alcalinitatea, pe care o dieta moderata nu le va modifica niciodata semnificativ, in cazul unui om sanatos.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa cu studiile dintr-o parte si din alta...oricum nu conteaza ca e clar ca MBZ & Co. nu-si schimba opinia.

Un clip amuzant pt cei care beau lapte, cum ar fi fara intermediari :)

Nu-mi pare normala treaba...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Dovada, subsemnatul.

 

Contra-argument: eu.

 

De ceva vreme, mi-am făcut obicei ca dimineaţa înainte de a ieşi cu bicicleta să mânc paste cu lapte. Asta mai mult din comoditate deoarece pastele deobicei îmi rămân din ziua precedentă, deci dejunu' mi-e gata în căteva minute cu minim de efort şi bătaie de cap.

 

"Regimul" ăsta am observat că-mi dă destul de multă energie încăt pot merge mai mult timp până să fie nevoie să bag vreun baton. Consecinţă: mi-a scăzut consumul de batoane încăt am ajuns chiar să arunc acu recent nişte batoane deoarece expiraseră.

 

Iar după tură am observat că-mi pică bine dacă mănânc imediat un iaurt (simplu, mare), chiar două... Dacă fac asta a doua zi sunt mult mai în formă.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cred ca e posibil sa ajunga cineva la o concluzie clara la intrebarea asta. Interesele economice sunt mult prea mari. Pentru un studiu impotriva laptelui vor apare alte 10 in favoarea consumului.

Uite aici o dezbatere similara de vreo 3 ani :)   https://chriskresser.com/does-dairy-cause-osteoporosis/

Deci eu zic ca deocamdata sa ne bazam pe experientele/credintele personale ...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.