costinel

sfat struțocămilă: bicicletă din componente sau personalizare una nouă?

Recommended Posts

Vreau să pot merge (cu o singură bicicletă):

 

- să trec fără oprire peste gropi/capace de canal/asfalt cu denivelări/borduri de orașe (peste două treimi din timp)

- pe drumuri neasfaltate de țară/poteci line de munte (deseori)

- să parcurg 20..30...maxim 50km pe asfalt (rar)

 

- să îmi semnalizez prezența prin lumini suficient de intense/vizibile ziua

- să nu mai am grija înlocuirii de baterii/acumulatori, deci e un necesar să pot produce (și stoca!) curent din pedalare (aș prefera dinam în butuc, eventual în ambele roți, plus acumulator suplimentar)

- să îmi pot înregistra poziția gps fara a utiliza gps-ul din telefon (deci gps separat)

- să pot transporta diverse, ca de exemplu chestii de la piață (într-un coșulet montat pe față cât și într-un al doilea pe spate)

- să pot merge pe carosabil ud/umed fără să îmi arunce roțile mîzgă pe haine

- să acopăr parțial lanțul pentru a evita atingerea acestuia de pantaloni

- să pot regla/bloca ușor pozitia tijei de la suportul de șa (fără cheie)

 

Întrebări:

 

- este posibilă fizic configurația descrisă mai sus, înainte de toate? (buget din care excludem accesoriile - coșuri,gps,luminile puternice,acumulator - să zicem 1k$ dar extensibil până la 1,5...2 dacă asta ar însemna un minim absolut pentru atingerea configurației)

- daca da, cum recomandați: să studiez toate componentele de care am nevoie și să le asamblez singur/service - sau - să pornesc de la un model nou sau sh căruia să-i atașez componente, iar dacă a doua variantă, de la ce model sa pornesc?

 

Momentan mă descurc cu un mtb dhs cam grea (18.5kg de urcat două etaje fără lift) care mă murdarește cu roata din față pe care nu am putut monta aripă, pe care e fixat pe ghidon un coș demontabil, cu componente care încep sa funcționeze defectuos (frânele+cablurile de frână+manetele, frânele urlă foarte tare la acționare pe vreme umedă) și ezit între a o repara+adauga accesoriile menționate sau a o înlocui. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salutare Costinel si bine ai venit pe forum!

In primul rand trebuie sa-ti spun ca aici nu incurajam topicuri de genul asta. Forum ar deveni o varza totala daca fiecare nou venit ar deschide un topic nou despre bicicleta dorita. 

Dar pentru ca imi plac preferintele tale, am sa las topicul asta asa cum e. Si eu am aceleasi preferinte si inteleg exact ceea ce vrei. Am sa incerc sa te ajut in posturile urmatoare. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

GPS- nu e tocmai sfat pentru bicicleta si nu stiu la drumurile relativ scurte pe care le faci de ce nu iti convine cel din telefon

Butuci cu dinam - unul pe fata alimenteaza si un far si un stop si mai incarca si acumulatorul din far. Nu ai nevoie de inca unul in spate. Oricum un butuc cu dinam e cam scump, doi sunt si mai si.

Luminile nu sunt tocmai o problema, se gasesc atat faruri pe acumulatori cat si pe dinam. Daca vrei lumini vizibile si ziua cred ca trebuie sa te gandesti la alt mijloc de transport, alta data stelara sau un medic cu experienta.

 

Ca sa treci fara griji peste gropi si alte obstacole romanesti iti trebuie doar niste roti cu balon mare si presiune relativ mica. Asta inseamna cross sau MTB cu balon de 2 sau peste, presiune cam 2.5 bar.

Ca sa cari ceva de la piata iti ajunge un portbagaj si un cos pe fata (nu din ala de trece cu crema).

 

la DHS-ul tau probabil totul e greu, in special cadrul, daca vrei ceva mai usor iti trebuie alt cadru. Ca pleci de la o bicicleta SH si modifici sau iei una noua si adaugi e doar un calcul financiar; probabil cu un SH iesi mai ieftin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Daca vrei lumini vizibile si ziua cred ca trebuie sa te gandesti la alt mijloc de transport, alta data stelara sau un medic cu experienta.

Se cheama DRL.

Farurile cu led mai rasarite au aceasta functie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.