a_mic

Cheile Latoritei

Recommended Posts

Asezare geografica:

 

Situate intre Muntii Latoritei si Muntii Capatanii, in partea de sud a Muntilor Latorita si in cea de nord a Muntilor Capatanii, sapate de raul Latorita, afluent al Lotrului, Cheile Latoritei sunt unele dintre cele mai spectaculoase defilee din tara. Sunt de o rara frumusete, peisajul fiind unul salbatic completat de piatra, muschi si multe caderi de ape.

 

Legaturi:

 

Prin Cheile Latoritei se poate ajunge cu relativa usurinta la lacul de baraj Petrimanu, iar de acolo mai departe se desfac doua drumuri: unul prin Curmatura Oltetului (unde se ajunge dupa un urcus consistent), coborandu-se apoi prin Cheile Oltetului spre Manastirea Polovragi, iar celelalt continua pe firul apei spre lacul de baraj Galbenu cu iesire spre izvoarele Latoritei si trecand pe langa Lacul Violeta, putin mai departe cu acces in Transalpina, ceva mai la nord de iezerul Muntinului.

 

Inedit:

 

Zona Cheilor Latoritei, precum si cea invecinata, adaposteste cea mai mare amenajare hidroenergetica de pe raurile interioare ale Romaniei: Ciunget, Vidra, Petrimanu, Galbenu, Jidoaia, Malaia, Bradisor si inca altele, maruntaiele muntilor fiind brazdate de sute de kilometri de galerii, unele cu diametre mult mai mari decat cele ale metroului bucurestean.

 

Acces:

 

Din DN 7, de pe Valea Oltului, se intra pe DN 7A spre Brezoi. Dupa cca 30 km, se face stanga, la intrarea in satul Valea Macesului, spre localitatea Ciungetu pe DJ 701D. In centrul localitatii Ciungetu lasati pe dreapta centrala si mergeti usor spre stanga urmand judeteanul 701D.

 

DSCN3197_zpsa16d4e71.jpg

 

 

De aici inainte, drumul vi se asterne in fata fara alte rascruci.

Considerand kilometru zero intersectia DN 7A cu DJ 701D, pana la Ciungetu se merge pe sosea asfaltata cca 7 km, dupa care se intra in Chei. Lungimea lor "oficiala" este de cca 17 km, parcurgerea lor facandu-ma insa sa ma indoiesc de corectitudinea informatiei. In opinia mea, aspectul de chei se pastreaza pe cca 24-25 km.

 

Drumul este spectaculos si impune atentie din partea calatorului, mai ales dupa perioadele ploioase cand prabusirile din versanti sunt destul de frecvente

 

DSCN3206_zps9b15571d.jpg

 

Dupa cca 16 km de la "zero" veti intalni, pe partea dreapta a drumului cascada "Apa Spanzurata" avand o inaltime a caderii de apa de cca 35 metri

 

DSCN3238_zpsfc478e84.jpg

 

Putin mai sus, pe partea stanga a drumului se afla monumentul "Sapte Cruci" ridicat in memoria lucratorilor de la Amenajarea Lotrului ucisi de o avalansa.

 

Dupa mai bine de 22 de km lasam in urma barajul Petrimanu si cabana Tudor

 

 DSCN3244_zps130be4b2.jpg

 

DSCN3252_zps457beea3.jpg

 

In mai putin de un kilometru dupa cabana ajungem in intersectia ce duce in Curmatura Oltetului (stanga 1350) si mai departe spre Cheile Oltetului, nu mergand insa inainte pe drumul cu aspect de chei, imaginile de mai jos fiind si motivatia afirmatiei mele de mai sus prin care iteram faptul ca aceste chei sunt mai lungi decat in majoritatea prezentarilor geografice

 

DSCN3267_zps5477b171.jpg

 

DSCN3272_zps107c5f73.jpg

 

Aproape de km 30 se ajunge la lacul si barajul Galbenu, locul in care peretii stancosi ai cheilor se desfac indepartandu-se usor si facand loc plaiurilor largi de la mare altitudine. Practic, in acest loc se termina parcursul nostru prin Cheile Latoritei. Drumul merge mai departe spre nord-vest ocolind Muntinu si intepand apoi Transalpina la nord de Urdele.

 

 

Coordonate chei:

 

aprox. 45021' N cu 21050' E.

 

Posibilitati cazare:

 

In Valea Macesului, pensiunea Lazar, camere doua paturi cu grup sanitar propriu, restaurant (mmmmmm...), adapost asigurat pentru biciclete, cca 70 lei/noapte/camera (poate 80 in week-end)

Cabana Tudor Petrimanu, la 800 metri de lacul Petrimanu, camere cu 2 paturi si grup sanitar propriu (cu/fara TV), restaurant (pensiune completa 55 lei/zi sau pranz 25 lei/zi), tarife cazare 80 lei/camera/zi (90 cu TV)

Cort pentru cei mai nelinistiti :)

 

Alte obiective in zona:

 

Regiunea Cheilor Latoritei este impodobita cu nenumarate locuri in care fie amenajarile realizate de mana omului (Lacul si barajul Vidra, castelul de echilibru Ciungetu, CH subterana si inca altele) fie multimea de locuri salbatice ofera un farmec aparte. O incursiune pe drumurile ce coboara catre sud ne conduce in frumoasa concentrare a manastirilor din nordul Olteniei.

 

Este bine de retinut ca zona este populata de animale salbatice, deplasarile necesitand atentie.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

@a_mic

Dupa barajul Galbenu, drumul continua si, dupa scurta vreme, se observa o ramificatie inspre dreapta, pe directia nordica. Drept inainte, drumul pare ca se transforma in poteca/vale cu pietre deci, nu ar mai fi pretabil pentru bicicleta.

 

Ramificatia despre care vorbesc duce catre singurul drum marcat cat de cat pe Google Maps, ce leaga valea de Strategica. De aici, intr-adevar se iese ceva mai la nord (si mai jos) de Urdele, in Transalpina. Pe cat este de scurt, pe atat e de abrupt.

 

Harta

 

Cand intrati pe acest drum, aveti de trecut chiar Latorita. O baita binevenita la talpi :D

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@diorgulescu: o completare binevenita (ca de obicei!). Multumim!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.