Sign in to follow this  
Vali-THX

Ce mărime să aleg cadrul?

Recommended Posts

Salutare,deschid un nou topic intrucat vreau sa-mi comand o cursiera Canyon din DE si nu stiu ce marime sa aleg. Bicicleta este aceasta : https://www.canyon.com/_en/roadbikes/bike.html?b=3193#tab-reiter2   Canyon roadlite AL 7.0 full ultegra 2014 cu 11 vit. .

Eu am inaltime 1m82 iar pana acum am mers doar pe cursiere cu geometrie clasica iar cel mai bine m-am simtit pe marimi gen 58cm seat tube x 57 cm top tube iar canyonul pe care vreau sa-l cumpar la marimea 58(L) seat tube-ul are 57cm iar top tube-ul SURPRIZA doar 55,4cm !?

 

14618417775_1514d9f85a_c.jpg

 

Pe calculatorul site-ului am trecut toate marimile dupa ce m-am masurat iar cei de la canyon imi recomanda marimea 58 ( L) problema cea mai mare e ca nu inteleg de ce top tube-ul are doar 55,4cm la marimea 58.Mi-e frica sa nu cumva sa fie prea mica lungimea cadrului si sa ma pricopsesc cu o bicicleta pe care nu o pot folosi.Mai are cineva o cursiera identica cu aceasta? Sau ce ma sfatuiti ? Multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

cred ca pipa de 110mm mai compenseaza ceva. Pe clasicele pe care ai bagat pana acum nu cred ca aveai pipa mai mare de 60.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu cred ca e marimea potrivita. Daca nu te simti bine dupa ture lungi pui o pipa de 110-120 si o sa te simti perfect. Eu la 1,74 merg pe o Bianchi de 50 cu pipa de 120 si ma simt excelent. La tine acel 55,4 e de fapt effective top tube de 57 cred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geometrie clasica inseamna 600 x 575, iar la 58cm sigur nu sare de 56 TT-ul. Poate ai mers pe ceva mai "american", ori spre randonneuse/semicursiera, fie ceva "slopat". De exemplu am avut un Peugeot OU8 si ST/TT era 580/585.  

 

Mie, XL (60) de la Canyon mi s-ar potrivi perfect, la 1.89 trebuie sa am tt = 575 - 582. Sunt sigur de asta si fara sa ma uit pe calculatoarele lor.

 

Headtube cum ti pare? Comparabil?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi-am luat modelul asta de curand, marimea M...recomandata de ei (am 1.75 inaltime). Sincer sa fiu ma simt foarte bine pe ea. Problema e ca nu am cu ce sa o compar...fiind incepator si canyonul fiind prima mea cursiera. Chiar ieri am facut o tura de 135km lejer, fara dureri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@Trevizes : Biclele cu care merg acum sunt : un bianchi rekord de prin 94 si pe el scrie marimea 57 iar tevile : ST are 57cm c-t iar top tube 57cm c-c cu pipa de 10,5cm

 apoi mai am un chesini olimpiade : pe el e stantat 58 si are ST 59 centru-top cu 58cm centru-centru si 57,5cm top tube cu pipa de 10cm.....In materie de clasice am avut vreo 8 cursiere, la una din ele care avea top tube de 56cm c-c am pus pipa de 12cm ca sa stau cum trebuie.

 

@@bogdanm--Tocmai asta e problema ca nu stiu ce este 55,4 ala top tube normal sau effective ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bagă un ochi și pe aici, poate te ajută la o comparație mai bună cu calculatorul de la canyon.

(e un excel la postarea #3 - Biomechanicalcyclingv8english.xls - și mai sunt alte câteva calculatoare mai jos pe pagină)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa cum se vede in geometria din imagine este TT normal daca ar fi vorba de o geometrie clasica in care TT este paralel cu solul. Din punctul de vedere al unui cadru slope, este TT effective.

Atunci daca ai mers pe 58 clasic (ST+TT) acel L de la canyon s-ar putea sa nu fie un 58 clasic echivalent pentru ca are ST = 57 si TT = 55.5

Dar s-ar putea si ca unghiul ST sa fie mai inclinat si sa castigi 1-2 cm pe orizontala din pozitia pe sa. De exemplu pe un cadru modern Giant eu am nevoie de marime L = 55.5 (CT) la 1.89 dupa cum am zis.

Edited by Trevizes
vv

Share this post


Link to post
Share on other sites

E o moda in ultimii ani cu cadre scurte si inalte. D-aia ciclistii pro recurg la pipe lungi (140, 150), cu unghi negativ mare (-17) si renunta nu numai la spacerele furcii ci si la protectia de sus a headsetului. O fi roadlite-ul asta de la Canyon din material bun dar unghiurile sunt mizerabile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au pe naiba. Reiese ca mie mi-ar trebui un Radon de 60, asta in conditiile in care eu merg cu un cadru 2009 de 57 cu aceeasi dimensiune TT ca si Radonul de 60. Am zis, e o moda a ultimilor 2 ani....

Pe de alta parte, la MTB, cu moda 29'', cadrele au devenit mai lungi decat in trecut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E doar o conventie a denumirii cadrului care nu mai corespunde unei dimensiuni. Ca ii spune 63 la Radon si e de fapt un 60 la altii, tu tot dupa CT si ST te uiti. E o idee mult mai veche decat doi ani. Europencele sunt scurte: Cube, Ridley, Cinelli, de Rosa, Look (mai ales), la cam toate 60-ul clasic are TT de ~ 575.

Altii sar o dimensiune, de exemplu de la 58 la 61: Specialized, Scott, Bianchi.

 

Pe otel se produc toate dimensiunile 51,52,53 ... si uite asa din 1 in 1 pina la 65. Pentru carbon sau aluminiu, pe productia de serie, unde cerinta este si de greutate scazuta, de aceea consumandu-se si mai putin material in geometria slope, dimeniunile sunt mai putine, S, M, L, XL, nemaifiind o corespondenta 1:1 dpdv al geometriilor cu cele clasice (otel).

 

Nu degeaba am spus eu ca ma mai uit si la headtube acesta creste liniar cu inaltimea rider-ului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Culmea este ca daca marimea 58(L) cu top tube de 54,4cm mi-este mica urmatoarea marimea 60(XL) are top tube de 57,6cm iar cu pipa de 110mm mi-este mare.Adica diferenta este foarte mare intre cele doua marimi si nu am ce sa aleg( marimea L e prea mica iar marimea XL e prea mare ).

Le-am trimis mail celor de la canyon sa-mi spuna exact ce este acel 54,4 top tube real sau effective ? Acum astept raspuns

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa ce te lamuresc in privinta TT sau ETT ( ca nici mie nu mi-a clar: scrie TT si e desenat ETT), ia marimea mai mica si pune-ti o pipa mai lunga. Eu, la 184cm, ma impac cu ETT 57cm si pipa 130mm cu -17 deg, HTL 17.5cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa o saptamana de asteptat primesc raspuns  :|  :

 

"" Dear Mr. Valentin,

thanks for your e-mail.
We are happy about your interest in Canyon.
The effective top tube length of the bike I can not tell you. We only have the measurements, that you can see on the homepage.
I hope I was able to help you further with my e-mail. If you have any further questions or difficulties, please contact us again.

Best regards,
Dana Kroesche
Servicecenter           ""

Share this post


Link to post
Share on other sites

E vorba de top tube efectiv, adica paralel cu solul. Lungimea tt pe slope nu prea conteaza decat eventual ca fapt divers, de aceea multi producatori nici nu o dau.

Foarte importanta mai este si lungimea head tube (190mm e cam mult la o inaltime de 182cm dar o mai poti drege din unghiul pipei).

Important este si wheelbase (marimea G), daca e mai lung avantajeaza catararea iar daca e mai scurt sprintul si rulajul la viteza.

 

Modelul de la Canyon ales de tine are o geometrie mai confortabila si mai putin "racy" de aceea are tt mai scurt si ht mai lung.

Share this post


Link to post
Share on other sites
TABLA PARA ESCOGER LA TALLA DE TU BICICLETA   

Altura (cm.) 

Carretera (cm.) 

Montaña (pulgadas) 

160 - 165 165 - 170 170 - 175 175 - 180 180 - 185 185 - 190 190 -  

47 - 51 51 - 53 53 - 55 55 - 57 57 - 59 59 - 61 61 - 

S M M M-L L L -XL XL 

14 16 - 17 17 - 18 18 - 19 20 - 21 20 - 21 - 22 22 -   

También podemos utilizar para el cálculo estas sencillas multiplicaciones:  

PARA BICICLETA DE MONTAÑA       Talla: Longitud de entrepierna x 0.22 o x 0,23 (de esta forma obtienes la talla en pulgadas)       Altura de sillín: Longitud de entrepierna x 0.885 (en cm.)   

PARA BICICLETA DE CARRETERA       Talla: Longitud de entrepierna x 0.65 (en cm.)       Altura de sillín: Longitud de entrepierna x 0.885 (en cm.)   

La entrepierna se mide en pié y descalzos, desde el suelo hasta donde apoya nuestro cuerpo en el sillín. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu am luat contact cu canyon pe aceeasi tema si la 1.90 mi-au recomandat cadru XL (60) ceea ce iesea si din calculele mele. la 1.82 probabil ti-a calculat bine tie cadru L de 58

 

poti sa te uiti si la rose bikes (tot germania) care functioneaza tot ca si canyon cu direct sales. din ce am observat, preturile sunt similare dar chiar si la modelele ieftine rose trage toate cablurile prin cadru, ceea ce canyon nu face 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this