a_mic

Jidoaia: un lac prea indepartat in vreme de potop

Recommended Posts

Am plecat manat de curiozitate: cat timp am fost cu bunii mei prieteni la Manastirile Moldovei, desi rupti de timp si informatii, cate ceva a ajuns si la urechile noastre. In muntii Lotrului, Capatanii, Latoritei si Parang au avut loc inundatii. Stiam ca in zona barajului Bradisor, din vecinatatea Brezoiului, avusese loc o alunecare de teren spectaculoasa, motiv pentru care am hotarat sa o iau din loc, cap compas Valea Macesului.

 

Zis si facut: joi seara pregateam rucsacii - de tura si anexe, izoprenul, sacul si cortul "de io", iar vineri dimineata, inainte de serviciu, le tipaream pe toate in frantuzoaica aproape demontata astfel incat sa incapa si Helga. Mi-am mai luat bocancii, palinca si niste suc si, la drum. La 15.40 plecam de la birou, iar la 17 reuseam sa ies din Bucuresti. Drum fara istorie pana la intersectia lui DN 7 cu drumul spre Brezoi, iar la 9 fara zece aterizam in curtea unei pensiuni din Valea Macesului, sat component al Voinesei, la 7 km in aval de aceasta.

 

Pe drum, imediat inainte de barajul Bradisor, am oprit pentru cateva fotografii in amurg ale alunecarii:

 

wsU1E8O.jpg

 

In partea de sus a fotografiei se observa zona din care materialul a fost dislocat, in partea mediana - prismul de alunecare, iar in partea inferioara talvegul Lotrului. In zona s-a intervenit imediat cu utilaje pentru ca apa sa nu fie barata de alunecare, sa nu se formeze un lac, iar acesta sa nu rupa prismul in mod violent dand nastere astfel uneui val catastrofal.

 

Vedere spre amonte (spre baraj):

 

mC6Ffbr.jpg

 

Vedere spre aval (spre Brezoi):

 

eKVdHz6.jpg

 

Odata ajuns, mi-am montat cortul, o baie scurta in Lotru si, nani!

 

BmTWfWw.jpg

 

De dimineata, nu foarte devreme, am inceput excursia planuita putin invers: adica in coborare pana la Malaia, cale de 8 km, prilej cu care am facut ceva fotografii ale efectului scurgerii necontrolate a apei:

 

4PjZ8qQ.jpg

 

In centru, fundatia unui stalp de sustinere a cablurilor electrice, tarata de suvoaie:

 

H2n226o.jpg

 

Copac smuls din radacini:

 

7xQXMU3.jpg

 

Am profitat de aceasta coborare ca sa intru si la Manastirea cu hramul Sfantului Ioan Rusul, pe care nu o vazusem pana acum:

 

RYhw0Uf.jpg

 

uuiPVIX.jpg

 

GmOlcrG.jpg

 

elp0fuu.jpg

 

Jn9YZBV.jpg

 

Dupa ce mi-am cumparat ceva de mancare di Malaia, m-am intors cei 8 km pana in Valea Macesului, continuand spre Voineasa. Imediat dupa trecerea podului din aproape centrul localitatii, se face dreapta 180 de grade si, dupa cca 200 de metri, din nou dreapta prin Voinesita. Aproape 1 km de asfalt "comunal", dupa care se iese in drumul ce intra in munte spre lacul Jidoaia. 

 

O scurta pauza de mic dejun:

 

feMLblL.jpg

 

In sus, Hotelul Lotru:

 

H1QCii7.jpg

 

Si Hotelul Lotrisor, acum abandonat:

 

D1nmM2L.jpg

 

Drumul este asfaltat si urca incetisor. Imi consult notitele :D

 

ZBQCd4n.jpg

 

Desi mi s-a spus ca drumul este rupt in nenumarate locuri, Batman din mine... nu si nu! Prima ruptura, e adevarat - carpita - pentru cei ce aveau proprietati in amonte:

 

EdY26Nt.jpg

 

In mijlocul apei, un stalp de electricitate:

 

UkvsD0R.jpg

 

Un alt semn al potopului: un pod rupt

 

7zPT9m9.jpg

 

Imi continui drumul in urcare, pe un asfalt acoperit in multe zone de un pietris amestecat cu nisip si intarit. Si, iata si prima provocare a drumului de azi:

 

mpIrH7n.jpg

 

Drumul se opreste brusc intr-un fel de rapa de cam 2-3 metri adancime si lunga de vreo 50-60 de metri. Chinuindu-ma ceva, traversez zona si revin pe celalalt "mal", pe drum.

 

VA URMA

  • Upvote 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc @@Bodo :)
 
O Helga mica-mica "in traversare" :)
 
g2uij18.jpg
 
Surpatura lasata in urma. A fost prima:
 
CSC3ugA.jpg
 
Imi continui drumul, nu pentru mult timp insa, pentru ca franez brusc la vederea unei nerozii in fata careia raman interzis:
 
xWDuto8.jpg
 
Doamne-Dumnezeule, cat de idiot poate fi un om ca sa-si puna casa intr-un asemenea loc???
 
OSM0dl9.jpg
 
Culmea: pe marginea drumului se afla si un cheson metalic ce urmeaza sa devina structura de rezistenta a unui pod de acces... Nu l-am mai fotografiat ca sa nu se creada ca fac apologia prostiei...
 
O noua surpare de drum, dar care nu intra la socoteala mea pentru ca am traversat-o ca si cand n-ar fi fost:
 
KrUieq5.jpg
 
Pe marginea drumului sunt depozitate segmente de teava a caror utilitate imi scapa: prea mari pentru o alimentare cu apa si prea neprotejate pentru o microhidrocentrala. Cert este ca ele urmau a fi montate sub drum, si nu ca in Cheile Cibinului unde conducta MHC-ului a fost montata parca in bataia de joc a oricarei notiuni de turism si protejare a naturii:
 
ECVKrGr.jpg
 
In curand, apare si a doua provocare:
 
D1RezGw.jpg
 
Aici am fost nevoit sa las bicicleta in rapa chiar de la marginea surparii ce se vede, iar eu a trebuit sa cobor prin alta parte, ocolind, si apoi sa ajung la ea si s-o transport.
 
Si, iata-ma-s pe partea opusa:
 
25uLjrB.jpg
 
Desi in fotografie nu este atat de evident, un asemenea bolovan contine o cantitate impresionanta de mica:
 
hrZJl0i.jpg
 
Un catel care ma latra cat timp caram eu trotineta printre bolovani :)
 
rLiERyW.jpg
 
Catre dreapta se desface un alt drum din care, la traversarea apei, nu a mai ramas mare lucru:
 
y2VM8jT.jpg
 
Intre doi pereti de stanca, hotarasc o pauza. Caldura este mare si beau foarte mult lichid, pe care-l si pierd foarte repede. Inca nu iau glucoza, dar raman pe loc mai bine de 10 minute, la racoarea stancilor. Din spate apare un catel, care se apropie temator. Mi-aduc aminte ca mi-a ramas paine in rucsac de la micul dejun "cu levier", si cotrobai ca sa-i dau ceva si hamesitului:
 
3NeeHgS.jpg
 
2eNPzvE.jpg
 
Stiu ca nu le e de folos painea, pentru ca asa cum o inghit, la fel o si scot, fara a extrage nimic din ea, dar nu am altceva ce sa-i dau si-l amagesc asa. Apoi, mi-aduc aminte cum la Pecineagu, impreuna cu @@Traveller si @@MaC® am incercat sa hranim un caine cu glucoza si nu s-a atins de ea, dar incerc si cu domnu' din imagine care se dovedeste mult mai putin mofturos, halind cu nesat bucata ce i-am dat-o.
 
Incalec din nou, dar iar pentru putina vreme: a treia ruptura pe care insa reusesc sa o traversez pe margine, cu pretul unor urzicaturi consistente ce-mi rosesc instantaneu picioarele. Grase urzici...
 
qSTW1up.jpg
 
Odata depasita si aceasta opreliste, incalec din nou, dar pentru scurta vreme: o a patra surpare ma pandeste ranjind:
 
WO87l1f.jpg
 
O pacalesc mergand pe margine si platind pretul traversarii unei zone mlastinoase. Dupa care ma trezesc de partea nepotrivita a gardului si dureaza ceva pana ajung la un fel de poarta ce-mi permite revenirea pe ce-a mai ramas din drum.
 
4h28esn.jpg
 
La intoarcere, voi avea o experienta de neuitat in aceasta zona. Dar toate la timpul lor.
 
Inca aproape doi kilometri de calareala si ajung la... ati ghicit!... a 5-a ruptura:
 
nrSeh2o.jpg
 
E... aici Batman a cam bagat-o pe maneca... in stanga era o mlastina de toata frumusetea, asa ca apar semnele unei intoarceri precipitate, cu atat mai mult cu cat, in departare se cam buluceau ceva norisori mai cenusii, si cate un bubuit in departare facea promisiuni...
 
Dar, dincolo de rau, in dreapta, imi pare ca vad doi oameni dand la coasa. Ca n-or sta ca Robinsonii acolo... trebuie ca au trecut raul pe undeva. Asa ca ma-ntorc in cautarea unei punti. Nu dureaza mult si o gasesc:
 
V99JPgA.jpg
 
Traversez apa si ma apropii precaut de cei doi: grija mea cea mare o constituiau eventualii caini ce si-ar fi aparat din tot sufletul si dintii proprietatea si stapanii de o asemenea aratare. Din fericire, cre'ca erau plecati. Am ajuns la cei doi ce s-au dovedit a fi trei si i-am luat la descusut. Mi-au zis ca pe partea lor nu se poate inainta si nici nu mai exista o alta punte in fata. Singura solutie ar fi fost sa revin si s-o iau prin padure pe coasta. Mi-au mai zis ca, ca sa nu ma ratacesc... sa tin balegile de vaca ce ma vor scoate dincolo de padure, lucru pe care l-am si facut. 
 
Hmmmm... in viata mea nu am mai avut ca marcaj turistic Balega de Vaca. Pai s-o introducem in literatura de specialitate cu prescurtarea B.V. :D
 
VA URMA

  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Hmmmm... in viata mea nu am mai avut ca marcaj turistic Balega de Vaca. Pai s-o introducem in literatura de specialitate cu prescurtarea B.V. :D

 

 

Tare ! Nici macar Bear Grylls in emisiunile lui nu s-ar fi gandit la asa ceva. El tinea cursul apei. In rest foarte misto, asteptam urmarea !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am un sentiment foarte ciudat sa vad atat entuziasm in descoperirea rupturilor de drum, de parca ar fi cine stie ce noutate... Prin comunele din muntii neamtului, rupturile par a fi regula si nu exceptie. E plin de poduri rupte si drumuri sparte peste tot, in Damuc, Bicajel, Pangaracior, Cuiejdi, Tarcau... deja au devenit repere de pus pe harta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@meridan: as fi tinut si eu cursul apei daca nu as fi fost "insotit" :)

@@pinkbike: nu stiu daca este vorba de "entuziasm"... mai degraba i-as spune curiozitate. Nu am mai mers niciodata pe bicicleta pe un asemenea drum. Pentru mine a fost o premiera.

 

Am luat drumul inapoi si, trecand din nou puntea, am revenit la marginea surparii. Am intrat in padure si, prin cetinis si crengile lasate ale brazilor, am tinut "marcajul":

 

G6DmsRP.jpg

 

GKsuvGX.jpg

 

Mi-a luat aproape un sfert de ceas traversarea prin padure, ca sa reusesc parcurgerea a 200 de metri de drum, daca acesta ar fi fost intreg:

 

w16m1do.jpg

 

Incalecat din nou in sa, depasesc inca cateva rupturi pe care, parcurgandu-le pe bicicleta, evident ca nu le mai numar...

 

xWpOfkD.jpg

 

ECpOKwC.jpg

 

La a 6-a surpare, uit sa mai fac fotografii si ma concentrez doar pe traversare, pe undeva pe margine, cu bicicleta pe umar si tinandu-ma de crengile arborilor ramasi inca in picioare. La mijlocul trecerii insa, reusesc sa fac o strambaciune de poza :)

 

zH8AIxj.jpg

 

Drumul se indreapta intr-o oarecare masura si opresc in curand ca sa casc gura la ingramadirea de trunchiuri carate de apa si nu numai atat: copacii au fost descrengiti - daca mi-este permisa licenta - si descojiti de frecusul cu bolovanii si pietroaiele carate simultan de ape, intr-o framantare continua ce impune respect in fata unei forte disproportionat de mare in raport cu ce suntem obisnuiti. Este extraordinara forta de nestavilit a apei... extraordinara...

 

n1xdbs0.jpg

 

Drumul, in principiu, este asfaltat, dar apele l-au acoperit cu pietre dintr-o data...

 

CoTFkSG.jpg

 

Privesc cu respect si teama catre cleanturile de stanca ce se apleaca deasupra drumului:

 

8FufKEu.jpg

 

Urme ale stihiei:

 

hgZK8Fy.jpg

 

In sfarsit, drumul se indreapta si ma pot bucura din nou de peisaje familiare:

 

vCpmp1c.jpg

 

Raul ma insoteste sprintar si galagios, iar urcusul se ascute. Lungimea parcursa fara ale rupturi imi da incredere sa fac socoteli cam in cat timp voi ajunge la lac:

 

nN2xByW.jpg

 

0O9aH2V.jpg

 

gq2C0FF.jpg

 

foo5tFb.jpg

 

Optimismul e ponderat de a 7-a trecere in care reusesc sa ma si inmlastinesc...

 

8xx0klF.jpg

 

Eforturile facute sunt rasplatite insa de imaginile cascadelor ce se itesc la tot pasul:

 

txd7VJ5.jpg

 

rGqJTST.jpg

 

Si de peretii de stanca ce strajuie drumul...

 

yDntWxC.jpg

 

VA URMA

  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce dezastru ! Acum intreb si io ca prostu': bai frate, aia n-au bani de indiguiri sau amenajarea albiilor ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inca ceva mai bine de un kilometru de urcus intr-o singuratate parca de inceput de lume, dupa care urmeaza o portiune ca o brana...

 

r9gOxaq.jpg

 

si... cred ca am ajuns intr-o fundatura...

 

ZZ8c8Z6.jpg

 

Sunt mai bine de 3 metri pana la apa, iar pe dreapta este doar un perete de stanca. E clar ca nu pot trece mai departe... Sunt amarat ca tura mea se termina inainte de a-si atinge punctul terminus planificat. Ar mai fi fost cam doi kilometri si jumatate...

 

poaQ31e.jpg

 

O lunga pauza

 

GASr5js.jpg

 

Dupa care, amarat, iau drumul inapoi. Privind in albia bolovanita, observ pile de reazeme de poduri smulse si carate de cine stie unde de apele furioase:

 

4gltyrv.jpg

 

0WCicLw.jpg

 

Gn1ffxX.jpg

 

Chiar daca la intoarcere merg cu mult mai repede si s-ar putea spune ca vad mai putine, remarc cu coada ochiului lucruri minunate ce mi-au scapat atunci cand urcam cu transpiratia in ochi:

 

ENY8uXP.jpg

 

Iau din nou toate surpaturile la intoarcere, si le numar in gand, privind peste umar la norii negri ce se bulucesc parca deasupra mea. Desi as alerga din calea ploii si, pentru ca daca se porneste potopul imi va fi cu mult mai greu sa retraversez portiunile rupte ale drumului, fac o jertfa de cateva minute pentru foarte multa apa rece de izvor si pentru umplut bidoane. Transpiratia bogata m-a facut sa ma resimt si, desi am baut mai bine de 3 litri de lichid, nu am avut niciun pit-stop

 

Pdn4B4C.jpg

 

Cativa metri mai departe, ma farmeca doi vitelusi ce se gateau de somn, satui probabil...

 

2D7lQcN.jpg

 

Cand ajung in sfarsit la traversarea de la gardul pe a carui parte gresita m-am aflat la urcare, nimeresc cu usurinta poarta dar... tapsanul era ocupat de o ciurda de vaci in mijlocul careia trona mare cat o magazie, sefu'... tauru'... cel ce avea drepturi: multe... mari... TOATE! Oare... de ce sforaie?

 

M-am facut cat de mic am putut si m-am strecurat ca o umbra pe langa gard, cu ochii atintiti asupra Sefului :D Si am scapat. 

 

Nu insa si de ploaie care s-a pornit parca din toate puterile si parca n-ar mai fi plouat de cine stie cata vreme... Din fericire, nu a apucat decat sa ma stropeasca putin pentru ca, in fata mea, a rasarit ca din pamant o minunatie de adapost de vanatoare cu un cerdac mai mult decat generos unde m-am si adapostit imediat

 

YSLS83S.jpg

 

ZH8kT2D.jpg

 

Cerdac in care mi-am petrecut mai bine de o ora din viata, admirand siroaiele ce cad din cer si gandindu-ma ca mai am o trecere de facut

 

wvypBQS.jpg

 

ujwe2p3.jpg

 

In sfarsit, dupa atata vreme de admirat ploaia, soarele isi face curaj si incepe sa crape norii:

 

n7oBoTF.jpg

 

Pornesc si eu cu rucsacul infoliat si ajung in fata ultimei provocari... Peisajul se schimbase, iar apa mocirloasa curgea din toate partile:

 

XacqGEY.jpg

 

Sesizez ca aceste surpari sunt "vii": forma lor se modifica si amplifica la fiecare ploaie mai serioasa, ceea ce spune ca daca va mai ploua mult asa...

 

In sfarsit, pe la 5 jumate ajung acasa unde, evident, prima grija este sa ma asigur ca palinca n-a inghetat in congelator. Pentru ca nu am fost foarte sigur dupa prima gura, am mai probat vreo 2-3 sa fie treaba oabla :D

 

O baie in Lotru sa scot noroaiele de pe mine, un gratarai cu gazdele pentru a sarbatori evenimentul reintalnirii...

 

d2N4jJR.jpg

 

IkX9azy.jpg

 

Si-un nani bun!

 

YpMKehT.jpg

 

Pentru mine a fost o tura spectaculoasa chiar daca nu am reusit sa ajung unde mi-am propus. Iar daca lucrurile vor evolua asa, fara o interventie consistenta din partea autoritatilor, e posibil ca, pentru multa vreme, sa fiu ultimul pasitor peste acele locuri.

 

SFARSIT.

 

 

Ce dezastru ! Acum intreb si io ca prostu': bai frate, aia n-au bani de indiguiri sau amenajarea albiilor ?

 

 

Distinse prieten, cred ca nici nu trebuie sa facem asta. Intamplator m-am ocupat de studiul cauzelor ce au dus la scaderile spectaculoase ale suprafetelor plajelor Marii Negre in ultimii 60 de ani, iar regularizarea raurilor si amenajarea albiilor prin pereere (corectare si captusire cu dale din beton) este una din cauzele de prim rang. Cred ca e mai bine ca natura, din cand in cand, se hotaraste sa faca putina curatenie, revendicandu-si teritoriile ocupate abuziv si fara cap... :)

  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

@a_mic

Esti un documentarist de exceptie.

Sa stii ca de cand lumea si pamantul oamenii fac nerozia de a-si pune casa pe malul apei. E cumva fascinant sau cel putin asa credeam.

Acum doi ani eram la o pensiune pe malul unui rau in Dorna Arini. Deschid geamul si aud sunetul raului curgand peste bolovani. "Sublim!" mi-am zis si am dormit cu geamul deschis.

Dimineata aveam capul cat banita. Parca adormisem cu televizorul stricat mergand.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, se pare ca sunt foarte importante cuiele de la cort. Fara ele n-ajungi pe coclauri de-astea. Ca de obicei, felicitari :)!

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma bucur ca ti-ai cumparat cuie pentru cort.

Ce nu inteleg e ca fiind vorba de un lac antropic, n-ar trebui supravegheat? Adica mai urca ceva oameni acolo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@Traveller: multumesc. Si DA, sunt foarte importante :)

@@iacobdoc: le-am doar recuperat :). Se asigura permanenta. Acolo sunt oameni care locuiesc permanent. In situatii deosebite, ca aceasta, aprovizionarea si interventiile se fac peste munte, dinspre Vidra, cu ATV-uri. Pentru necazuri mai mari, tehnologice, se scoate statia de pompare Jidoaia din sistem.

 

In final, doua poze "document", realizate ziua, cu alunecarea de la Bradisor, facute astazi de pe coronamentul barajului:

 

 

WQgLoTx.jpg

 

 

rEoY7y2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frumoasa tura si iti apreciez curiozitatea. La poza cu micul dejun mi-a luat ceva pana mi-am dat seama ce naiba era in cutia aia. :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@LucianLS: multumesc frumos, Lucian. Da... e furcolingurita uitucilor! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A plouat ceva pe acolo!

Odata, mai demult, traseul cred ca era de vis, acum un chin, pacat ca nu se mai ingrijeste nimeni de drumurile forestiere.

Oricum, ca de obicei, admir un om care refuza sa stea in casa, in fotoliu, cu un ziar in mana, si tragand cu coada ochiului la televizor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu se vad pozele din ultimele 2 posturi, offff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu se vad pozele din ultimele 2 posturi, offff

 

Nu se mai vede nicio poza

 

Nu va "panicati" - o sa-si revina (si mie mi-a reusit aceasta "performanta")

 

       

                                                      Daumen1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sper ca in cursul zilei de azi sa inchei operarea tuturor fotografiilor, bucata cu bucata, transferandu-le altei "gazde" :)

 

LE: sper ca "rezolvat"!

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se vad. Multumim.

Si felicitari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Felicitari pentru tura facuta!

Cu ajutorul postului dumneavoastra am retrait peripetiile noastre. 

01.08.2014 Brezoi, Cheile Latoritei, Cabana Petrimanu, Cheile Oltetului, Polovragi

Urma sa postez si o fotografie elocventa cu pataniile noastre, dar nu am reusit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@BodoC: eu multumesc pentru rabdare si interes!

@@LIBRARIAN: daca pot fi de folos in descrierea turei pe care ati facut-o, in postarea fotografiilor si a traseului urmat, mi-ar face placere sa ofer sprijin, cu atat mai mult cu cat sunt interesat de traseu si dificultatile intalnite. Zona precizata in post a fost parcursa de mine, nu integral (lipseste Curmatura), din doua bucati: Ciungetu-Cheile Latoritei-Cabana Petrimanu si mai departe intr-o anumita tura (http://www.ciclism.ro/forums/index.php/topic/16338-tura-de-iarna-in-cheile-latoritei-petrimanu-si-galbenu/), si Manastirea Polovragi-Cheile Oltetului si retur intr-o alta tura (http://www.ciclism.ro/forums/index.php/topic/14264-cheile-oltetului-de-toamna/?hl=%2Bcheile+%2Boltetului). Acum, impreuna cu doi buni prieteni tot planuim o tura care sa lege Ciungetu, prin Petrimanu, de Curmatura Oltetului si Cheile Oltetului cu iesire in Polovragi. Deci... asteptam o poveste din partea ta :)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@a_mic Poate punem de o conspiratie in patru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ultima alunecare de teren e tot în DJ105G sau e deja pe drumul spre lac, care se desprinde din DJ105G?

 

La halul în care a ajuns drumul, mă îndoiesc că îl mai repară anul ăsta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.