fanelul

Legislatie - Codul rutier

Recommended Posts

Va propun sa incercam sa aducem modificari codului rutier in vigoare si sa incercam sa promovam aceste modificari in speranta unui trafic mai prietenos cu biciclistii.

 

Folositi numerotarea articolelor de aici http://www.codulrutier.net/ligislatie-rutiera-actualizata-2014/

si propuneti variantele voastre.


SUBSECTIUNEA 3: Depasirea
Art. 45

(1)Depasirea este manevra prin care un vehicul trece inaintea altui vehicul ori pe langa un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial.
(2)Conducatorul vehiculului care se angajeaza in depasire trebuie sa se asigure ca vehiculul care circula in fata sau in spatele lui nu a initiat o asemenea manevra.
(3)Atunci cand prin manevra de depasire se trece peste axa care separa sensurile de circulatie, conducatorii de vehicule trebuie sa se asigure ca din sens opus nu se apropie un vehicul si ca dispun de spatiu suficient pentru a reintra pe banda initiala, unde au obligatia sa revina dupa efectuarea manevrei de depasire.
(4)Nu constituie depasire, in sensul alin. (1), situatia in care un vehicul circula mai repede pe una dintre benzi decat vehiculele care circula pe alta banda in acelasi sens de circulatie.

(5)Depasirea se efectueaza numai pe partea stanga a vehiculului depasit. Tramvaiul sau vehiculul al carui conducator a semnalizat intentia si s-a incadrat corespunzator parasirii sensului de mers spre stanga se depaseste prin partea dreapta.
(6)Tramvaiul aflat in mers poate fi depasit si pe partea stanga atunci cand drumul este cu sens unic sau cand intre sina din dreapta si marginea trotuarului nu exista spatiu suficient.

Cred ca trebuie completat, pentru rezolvarea discutiilor nesfarsite pct.4 astfel:

(4)Nu constituie depasire, in sensul alin. (1), situatia in care un vehicul circula mai repede pe una dintre benzi decat vehiculele care circula pe alta banda in acelasi sens de circulatie precum și situația în care bicicleta, mopedul sau motocicleta se deplasează, pe aceeași bandă mai repede decăt celelalte vehicule, între ele existând spațiu suficient.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar trebui luat şi Regulamentul la puricat, ăla care la Art. 161 spune

Art. 161

(1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau mopede:

m) sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada.

 

--

ar trebui formulat ceva de genul:

m) sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada, cu excepţia bicicletelor prevăzute cu anvelope cu ţinte metalice sau anvelope cu lăţimea mai mare sau egală cu 1,9 inch sau 48 mm;

 

La Art. 194 din Regulament

Art. 194. - (1) Bicicletele trebuie sa fie conduse pe drumul public numai pe un singur rând.

(2) Daca pe directia de deplasare exista o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, conducatorii vehiculelor prevazute la alin. (1) sunt obligati sa circule numai pe aceasta pista.

 

să se introducă un nou alin. 2.1 (de fapt 2 indice 1, dar nu am cum să îl scriu aşa):

2.1) în cazul în care banda sau pista destinate circulaţiei bicicletelor este acoperită cu gheaţă, zăpadă sau polei or este impracticabilă din oricare alte motive, precum lucrări edilitare, accidente, calamităţi naturale, manifestaţii publice ş.a., circulaţia bicicletelor se va face pe prima bandă a părţii carosabile, pe un singur rând, cât mai aproape de marginea din dreapta a benzii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@Dr2005, buna observatie. N-o sa deszapezeasca nimeni pista si vom fi obligati sa circulam pe carosabil. Pana mai acu' o saptamana pe pista aia din Piata Constitutiel era un ditai gauroiu' facut de radet. Evident ca am circulat pe carosabil. Ar trebui reglementate si situatiile astea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ar trebui formulat ceva de genul:

m) sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada, cu excepţia bicicletelor prevăzute cu anvelope cu ţinte metalice sau anvelope cu lăţimea mai mare sau egală cu 1,9 inch sau 48 mm;

 

Eu cred ca pe polei, gheata, zapada, problema mai mare e ca aluneca masinile, iar daca nu esti pe trotuar, aluneca peste tine. Nu conteaza ca esti cu bicicleta sau pe jos. De multe ori cand mergeam acasa iarna de la lucru si ningea, in curba de langa parcul 14 Iulie din Cluj masinile cand luau curba alunecau cate 3 metri in lateral, pana se loveau de bordura. Imi era frica sa traversez drumul si pe jos. Acolo se vede cat de inutila e anvelopa de iarna.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
între ele existând spațiu suficient.

 

Iar eu cred ca de aici trebuie plecat cu reglementatul, suficient pentru un oarecare sofer e posibil sa nu fie suficient pentru biciclist.

Distanta minima la care sa poata fi depasit un biciclist cred ca ar trebui sa fie stabilita la 1m in oras (trafic aglomerat) si 1.5m in afara, ca la francezi.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exact asta voiam sa adaug si eu. Nu numai francezii au prevazut in codul rutier un spatiu minim ce trebuie pastrat in cazul unei depasiri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu cred ca pe polei, gheata, zapada, problema mai mare e ca aluneca masinile ... Acolo se vede cat de inutila e anvelopa de iarna.

 

Anvelopa de iarna e inutila pe polei, pe zapada nu. Din cauza materialului mai moale din care este facut, precum si a striatiilor speciale, face aderenta buna cu zapada de pe drum orice franare fiind destul de eficienta. In schimb pe polei, nici mama cauciucului de iarna nu te salveaza.

Si ca sa fiu ontopic, as propune si reglementarea circulatiei bicicletelor pe trotuare, daca acestea circula cu o viteza de promenada, 5-7 km/h.

Share this post


Link to post
Share on other sites
circulaţia bicicletelor se va face pe prima bandă a părţii carosabile, pe un singur rând, cât mai aproape de marginea din dreapta a benzii.
 

 

Este o limitare inadecvata.

Pentru ca va fi luata si interpretata addliteram si nu este bine asa.

Trebuie sa fie "cat mai aproape de acostament potrivit sensului de mers, sensului de circulatie si incadrarii pentru schimbare de directie.

Sensul de mers a fi inteles prin deplasarea pe sensul de circulatie a strazii.

Sensul de circulatie a fi inteles ca sens unic in care ambele acostamente sunt asimilate a avea aceeasi valoare de trafic, respectiv biciclistul sa fie langa bordura din drapta sau cea din stanga.

Incadrarea pentru schimbarea de directie permite mersul pe langa bordura din partea stanga a drumului cu mai multe benzi de circulatie, daca biciclistul urmeaza sa faca viraj la stanga.

 

In ceea ce priveste anvelopele de iarna pentru mopede, scutere, motociclete si biciclete, acestea conform legii trebuiesc certificate de catre autoritatea nationala, in speta RAR. Ca vor vrea sau nu sa plateasca importatorii omologare si taxa de certificare anuala, cam depinde de volume si daca vand sub 10 unitati pe sezon, nu cred ca le convine.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am deschis un alt topic despre regulamentul rutier, daca este posibil sa mute cineva posturile referitoare la acesta dincolo....multumesc


@@crk ma refeream la devansarea coloanei de masini la semafor si nu numai de catre biciclisti.

Daca mentionam o distanta cuantificata va trebui sa fie respectata si de catre noi....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai da, cam nasol, este?

Eu nu tin cu ursu' dar cunosc multi conducatori auto carora nu le place cand dam cu ghidonul in oglinda si zicem pardon, cine mai zice.....

Devansare de catre biciclist, propun la min. 0.5m. Ce parere aveti?

 

LE: hehehehe, nasol....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Art. 70
.......

(3)Bicicletele si mopedele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente sau conducătorii acestora să poarte aceste mijloace. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare.

 

Articolul 72

......

(7)Este interzisa ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar cand aceasta este permisa, conform indicatoarelor sau marcajelor, latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru. în această distanță neincluzând pista sau pistele de biciclete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Art. 63
(1)Se considera oprire imobilizarea voluntara a unui vehicul pe drumul public, pe o durata de cel mult 5 minute. Peste aceasta durata, imobilizarea se considera stationare.
(2)Nu se considera oprire:
a)imobilizarea vehiculului atat timp cat este necesara pentru imbarcarea sau debarcarea unor persoane, daca prin aceasta manevra nu a fost perturbata circulatia pe drumul public respectiv;
A BAGAT CARNE LA ALIMENTARAAAAA!

a)imobilizarea vehiculului atat timp cat este necesara pentru imbarcarea/debarcarea unor persoane sau operațiunea de distribuire a mărfurilor alimentare la unitățile comerciale, atâta timp cât se face lângă bordură și rămâne suficient spațiu încât autovehicolele care se apropie din același sens să nu fie obligate să patrundă pe contrasens la executarea manevrei de depășire;

 

b)imobilizarea autovehiculului avand o masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone, atat timp cat este necesar pentru operatiunea de distribuire a marfurilor alimentare la unitatile comerciale.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

c) nu se consideră oprire sau staţionare imobilizarea voluntară a unei biciclete sau motociclete fără ataş.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1-Trebuie sa fie clar specificat faptul ca un sofer are obligatia de a depasi la 1,5m distanta laterala in afara localitatii, si 1 m minim in localitate.

 

2-Trebuie interzisa in mod expres depasirea intre doua masini atunci cand din sens opus vin un biciclist.

3-Trebuie permis biciclistilor sa se deplaseze cate doi in conditii de trafic redus, vizibilitate buna, etc. In cazul in care din spate vine o masina si soferul nu are loc sa ocoleasca, acesta poate sa claxoneze incet si scurt de la distanta suficient de mare. Atunci biciclistii trebuie sa faca loc pentru depasire trecand cate unul, in sir.

 

4- Trebuie scoasa obligativitatea de a folosi pistele de biciclete. trebuie sa fie doar recomandate si NU obligatorii. in codul rutier francez exista asa ceva, pistele acolo (in Franta) sunt recomandate si doar cateva cazuri sunt obligatorii, acolo semnul este pe patrat albastru care inseamna recomandat, in loc de bulina albastra care inseamna obligatoriu ( cu unele exceptii dar majoritatea semnelor de pista, sunt pe patrat albastru).

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dr2005mai bine le scoatem in afara carosabilului altfel turbulenta unui camion o poate face sa cada in fata altui vehicol....

@@han

1. autovehicolele nu vor mai putea depasi biciclete, motociclete si mopede pe poduri samd. daca punem cifre la distanta

2. are noima

3. e greu de formulat

4. am folosit exprimarea din regulamentul olandez...

 

Toate astea am senzatia ca se refera la modificarile pentru regulament in topicul celalalt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1-  trebuie sa fie specificate cifre la distanta, si in cazul in care este aglomeratie sau pod ori tunel, specificatia ca auto pot trece mai aproape de biciclist cu viteza redusa. in multe tari codul rutier specifica acea distanta 1,5m si 1 m in oras.  ieri a trecut un autobuz ratb pe langa mine la 20 de cm claxonand....am inghetat de frica. normal ar fi ca o astfel de situatie sa fie trecuta la tentativa de omor.

 

3- este foarte usor de formulat. scrii cu negru pe alb clar totul. a fost formulat acum cateva sute de ani faptul ca Pamantul este rotund desi nimeni nu credea asta, totusi s-a putut. chiar este bicicleta o treaba asa de complicata?

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

la punctul unu cu depasiera si distanta, citez din codul rutier francez:

 

pour effectuer un dépassement le conducteur ne doit pas s’approcher latéralement d’un cycliste à moins d’un mètre en agglomération et un mètre et demi hors agglomération (R414-4, 4ème classe),

 

trad: pentru a efectua o depasre conducatorul auto nu are dreptul sa se apropie lateral de un ciclist mai putin de un metru daca este aflomeratie si un metru jumatate daca nu este aglomeratie( amenda clasa 4)

 

in cazul in care depaseste mai aproape amenda soferului este intre  90euro pana la 750 de euro

 

sursa: http://www.mdb-idf.org/spip/spip.php?article224

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

... in cazul in care depaseste mai aproape amenda soferului este intre  90euro pana la 750 de euro ...

 

Sau pica la proba practica pentru carnetul de conducere (patit pe la nemti) ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

trad: pentru a efectua o depasre conducatorul auto nu are dreptul sa se apropie lateral de un ciclist mai putin de un metru daca este aflomeratie si un metru jumatate daca nu este aglomeratie( amenda clasa 4)

 

Daca urci cu masina pe Col du Telegraphe si respecti asta, primesti claxoane nenumarate din spate. Si in Franta e cam ca in Romania, cu regulile de circulatie: adica teoretic suntem foarte buni, practic e o tiganie in trafic. Adica indicatoarele astea-s ca limitele de viteza de la noi, de exemplu 10 km/h in afara localitatii intre Balauseri si Gaiesti.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@han: ok, sa punem distante dar hai sa le rupem dupa a fi sa a nu fi in oras. 1,5 afara si 1m in localitate, oricum aici viteza e limitata la max 70...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca urci cu masina pe Col du Telegraphe si respecti asta, primesti claxoane nenumarate din spate. Si in Franta e cam ca in Romania, cu regulile de circulatie: adica teoretic suntem foarte buni, practic e o tiganie in trafic. Adica indicatoarele astea-s ca limitele de viteza de la noi, de exemplu 10 km/h in afara localitatii intre Balauseri si Gaiesti.

Am urcat Col du Telegraphe si cu masina si cu bicicleta. Tu chiar ai fost acolo de compari jegul din Romania cu civilizatia din Franta?

Merg des in Franta. Soferii sunt calmi. Regulile sunt respectate si este mult bun simt. Desigur, exista idioti oriunde dar nu despre asta vorbim acum. Am urcat de doua ori Telegraphe si Galibier. Soferii ocolesc biciclistii cu atentie si NU auzi claxoane. Si sunt multi ciclisti. Iar daca vrei sa te enervezi cu adevarat la volan in Franta, atunci urca(la volan) Alpe d huez. Sa vezi vara carduri de biciclisti pe care abia poti sa ii ocolesti. Nu exista piste. Conceptul este "impartiti drumul". Si functioneaza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu chiar ai fost acolo de compari jegul din Romania cu civilizatia din Franta?

 

Da. Intr-o zi aglomerata de sambata sau duminica. Si fiindca n-aveam distanta respectiva, si din sens opus veneau incontinuu masini, nu depasisem. Iar din spate careva nerabdator claxona incontinuu. Iar drumul nu era destul de lat sa depasesti la distanta care e scrisa pe indicator, fara sa treci pe banda din sens opus (cel putin in 2011 inca nu era). Nu mai stiu daca pe tabla scria 1,5 m sau 1 m obligatoriu. Asa ca dupa parerea mea e fix ca limita de 10 km/h de care ziceam pe E60 in afara localitatii. E pusa cu gandul ca oricum lumea merge cu 40 cm mai aproape decat ce scrie pe tabla, la fel cum la noi cu 40 km/h mai repede decat ce scrie pe indicator. Nici macar nu se incearca sa se vada daca e macar posibil sa fie respectat. Iti garantez ca daca 10-le ala dintre Balauseri si Gaiesti ar fi respectat, ar fi cel putin 10 accidente pe zi din cauza respectarii lui.

 

LE: Iar cand am fost a doua oara, in 2013, nu mai respectam nici eu limita, ca toti ceilalti, si n-am primit nici un claxon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am urcat cu masina si Alpe d'Huez, si o gramada de alte pasuri de prin zona. Doar ca nu mai stiu daca acolo e problema indicatoarelor absurde sau nu, ca deja nu mai bagam in seama indicatorul dupa patania de pe Telegraphe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

În Austria, pe un pod în lucru, era o restricţie de 15 km/h... la jumătatea podului era un ditamai radarul care îţi afişa pe un display măricel viteza de deplasare. La capătul celălalt era Polizei, tocmai îl opriseră pe cel din faţa noastră, care rulase cu 25 km/h. Dar aşa ceva nu o să vedem în România.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.