Recommended Posts

ATAT?????? WTF??
Oricum, fara suparare, dar asta e un topic in care astept sa citesc "povestile" fiecaruia dintre participanti...

Edited by Traveller
Probabil va trebui sa invat si eu sa scriu in subsol -VA URMA- precum a_micul, ca sa nu mai starnesc reactii din astea... :P
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@Geordan Corvette

Dar ce te face sa crezi ca nu sunt impresiile fiecaruia dintre noi!? sau daca nu sunt vor fi?!

Traveller este un scriitor de exceptie si ne simtim onorati ca a preluat initiativa de a relata tura. Pe de alta parte, dupa tura, deja am facut mai multe "sedinte" de lucru on-line si off-line dupa cum au mers trenurile si wi-fi'ul.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eee...asaaa daaaa!

Doa' si domnilor..next time...dati-mi si mie un semn si apar si eu.

Gata cu off-topicul...va rog frumos sa continuati!

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iar ai uitat sa scrii: "MAI VA PANA LA FINAL!".

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bre, da sunteti de speriat, toti stiti sa scrieti VA URMA!

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziua 1 am inceput-o sub semnul indoielii.
Nu stiam daca vreau sa ma scol, nici daca sa mananc sau sa beau cafea. Nu stiam daca sa ma grabesc sau sa astept pana cand restul sunt pregatiti de plecare. Nu stiam cum va fi vremea, nu stiam cum se va merge in tura: fortos sau incet, incetisor si pi loc. Nu stiam daca avem magazine pe traseu ca sa ne putem realimenta.
 
Dar stiam ca aveam trackurile incarcate pe GPS, GPS ul incarcat iar bicicleta in cea mai buna conditie si mai stiam de cand eram copil si am facut doua vacante la bunici, undeva pe valea Bistritei, ca daca ploua, nu conteaza ca e vara ca se face frig ca toamna. Drept urmare am umplut bidoanele cu apa dar am pus doi litri de apa minerala si in coburi. Peste, am pus cam un kg de diverse scule iar deasupra am indesat haine subtiri si groase, impermeabile si ultrafiltrante. Doar pe mine nu am putut sa ma bag in coburi pentru ca cineva tot trebuia sa incalece bicicleta.
 
Cert sau incert, stiut sau nestiut, atunci cand am iesit, in pridvor, A_mic'ul statea pe trepte ca un punct de sprijin, un fel de centru al Universului, un reper si asa avea sa ramana tot restul turei.

2Zr8Hb4.jpg 
Cam asa arata grupul inainte de plecare.

Zi de zi, de la cabana, mai intai coboram doi km pana in dreptul manastirii Sucevita, dupa care urma un fals plat, dupa cum aveam sa ne dam seama la sfarsitul zilei. Cert e ca pana la Marginea, bicicleta parea a merge singura.
 
Dupa ultima iesire cu @@majikstone, in care am facut Cluj-Napoca - Brad si retur in o zi (318 km) mi-am dat seama ca ciclismul de anduranta are reguli pe care daca nu le respecti poti sa si mori. La propriu, nu la figurat. Dupa o discutie cu medicul nostru de terapie intensiva si un practicant de IronMan am inteles ca ar trebui sa nu depasesc o frecventa cardiaca de 120 batai pe minut si ca daca e cald, sa "mananc sare" din cand in cand.
 
Acum eram cumva in dubiu: sa o calc sau sa ma uit la frecventa cardiaca? Asa ca am ramas cu grupul.
Pana la Marginea, fiind fals plat, nici o problema. Dupa aceea au urmat trei urcari. Pe prima am sezut potolit la sub 120 batai pe minut dar la urmatoarele nu m-am mai putut abtine si i-am dat talpa.

6Qi1fOi.jpg

LwQl4H3.jpg

Asa mi-am asumat rolul de fotograf al parcurgerii turei.

jhhRyYY.jpg
 
Ei! dar cu casa muzeu e alta treaba.
Cand am ajuns in dreptul ei mi-am zis ca doar sprijinim bicicletele de gard, facem cateva poze si plecam. Da de unde! Din curtea vecina apare custodele, un batranel abtiguit bine desi soarele deabia urcase pe cer. Ca era baut nu era mare branza dar nu era capabil nici sa indruge doua vorbe, doar cel mult cateva onomatopee. Ce sindrila, ce cutitoaie, ce fus, ce razboi de tesut ... Noroc ca eram baieti cititi si le cam stiam. Stiam si de sfara cu motocei si de cate si mai cate minunatii. Ca urmare, nu ne-a mai ramas decat sa ne imaginam cum ar fi fost sa dormim pe priciul sobei sau sa bem o ulcica de vin in fata focului. Facuram cateva poze iar @@Traveller a scris in cartea de oaspeti ca cei patru biciclisti trecut-au pe acolo sa fie spre pomenire.
 
Manastirile din Moldova lui Stefan nu sunt neaparat greu de ajuns ci mai degraba greu de patruns.

cDDfgQd.jpg

Manastirea Solca este o manastire veche si impresionanta. Raman fascinat de modul in care vechiul altar este marcat in continuare dupa constructia noii biserici.

CLf6NAN.jpg

Dar cel mai tare m-a impresionat ingeniozitatea tehnica a locuitorilor meleagurilor lui @@LucianTheOne.

J4ZDZq5.jpg

Nici nu am plecat din Solca si ma suna Adriana sa-mi spuna ca e duminica si nu avem paine. Suna cunoscut nu!? Asa ca am luat doua paini feliate, le-am pus in coburi si am plecat catre Cacica.
 
Nici n-am ajuns la Partestii de Sus ca ma suna din nou jumatatea mea sa ma intrebe ce mancam deseara. Pai nu avem carne? zic eu. Da! avem carne dar cu ce mancam carnea? Ia vezi de cumpara si niste cartofi. Asa ca am luat si cateva kilograme de cartofi pe care le-am pus tot in coburi.
 
Restul, cum au spus si ilustrii antemergatori.
 
Seara gratare, Jagermeister si o vulpe.

d9er0xC.jpg

Povestea cu vulpea e cam asa.
Stateam si invatam de la @A_mic, fie-i numele laudat, cum se bea Jagermeister. Si la un moment dat tusti, o vulpe dinspre gastele de peste drum inspre bezna din spatele cabanei si zic:
- Uite o vulpe.
- Unde? Unde? zic ceilalti si privesc circumspect ba catre mine, ba catre paharul meu gol.
- Da, bre! A trecut o vulpe.
Stam ce mai stam, apare din nou vulpea. Acum o vad si ei.
Intre timp, se intoarce si @@MaC® si ii spunem ca am vazut o vulpe.
- Ce-ati baut? Care vulpe?
Mai stam oleaca si iar apare vulpea. Acum o vede si @@MaC®. Da fuga sa isi ia aparatul lui, ala smecher.
Desigur ca intre lumina din foisor si bezna din jur era un contrast prea mare. Pana sa focalizeze ceva aparatul, vulpea disparea. In concluzie, poza de mai sus a fost cea mai reusita.

 

Mai va dar mai luam si o pauza.

 • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pe prima am sezut potolit la sub 120 batai pe minut dar la urmatoarele nu m-am mai putut abtine si i-am dat talpa.

 

Pai dupa 318 km intr-o zi, normal ca avea cu ce: avea o talpa grea "baiatul" asta de ne uitam toti lung la el. Avea o gramada de kilograme in coburi si se-nvartea in jurul nostru ca titirezul. Vorba bancului: am vrut sa ne dam jos sa vedem de ce stau pe loc bicicletele noastre... 

 • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

@A_mic & @@Traveller
Am uitat sa precizam contributiile organizatorice.

 

@Mac s-a ocupat de cazari. Da nu ca s-a ocupat, a facut absolut cea mai ingrata si dificila munca mai ales ca grupul nostru conspirativ s-a tot restrans.

 

@@Traveller a facut traseele. E important sa fie o singura persoana care sa se ocupe de treaba asta ca sa ai de cine te lega toata tura dar asupra acestui aspect vom mai reveni.
Eu am avut o contributie foarte importanta fiind singurul chibit autorizat din cadrul grupului.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eu am avut o contributie foarte importanta fiind singurul chibit autorizat din cadrul grupului.

 

Ca si mine, de altfel: "Cum ziceti voi..." 

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Felicitari pentru frumoasa tura si regrete din partea mea ca nu am batatorit cu rotile "calutilor" drumurile moldave impreuna, macar partial, dat fiind ca in perioada 22.07-03.08 am fost impreuna cu familia la Pojorata si la Sadova. Am bagat la ture cu fii-miu Robert prin imprejurimi, cat am putut si ne-a permis vremea.
Astept cu interes continuarea autorilor! ;)

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@a_mic
Desigur, si distinsul A_mic.

 

@@mihaighimpu
La anul' s-ar putea sa recidivam dar nimic nu e sigur.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

In buna intelegere cu distinsii mei prieteni, am beneficiat de o prelungire de timp pentru a continua ziua 1:

 

In continuare, ajungem la Manastirea Solca

 

ggC7w4p.jpg

 

unde parcam fiecare pe unde poate

 

cYz8Fv6.jpg

 

Vechile ziduri de incinta ale Manastirii

 

RBFQ51z.jpg

 

SXX0fw9.jpg

 

Si elementele decorative ale curtii interioare:

 

y3X83Vs.jpg

 

Iesirea din Solca se face dupa o catarare de 12% care ne scoate sufletul la propriu, ma rog... mai putin celui cu coburile care pedala cam la loisir... :)

 

4kf63jD.jpg

 

F9K1nDK.jpg

 

g2pBSvy.jpg

 

Si un reper demn de luat in seama (pentru cunascatori... ;) )

 

MsPZfD4.jpg

 

Urmatoarea oprire, in Cacica

 

vNbw3tR.jpg

 

acolo unde de cate ori ajung si ori de cate o vad, Catedrala Catolica ma impresioneaza profund, cu atat mai mult cu cat este o constructie ridicata printr-un fel de subscriptie publica la care minerii zonei au participat in mod mai mult decat consistent:

 

ORE03z9.jpg

 

YrVevmV.jpg

 

Dupa o minunata bere despre care initial nu stiam nimic si pe care am cautat-o si degustat-o apoi inca in alte nenumarate randuri, iata-ne si la Arbore

 

fA4DGQr.jpg

 

f7cPO5V.jpg

 

Cu peretii a caror finete arhitecturala impresioneaza...

 

O2jzP1Y.jpg

 

e1ZIKVZ.jpg

 

Si cateva date:

 

rMdXEki.jpg

 

Si o ultima imagine inaintea plecarii catre pensiunea unde ne asteptau fetele: cu bucurie in ochi, cu carne si altele (ca painea si cartofii erau datoria distinsului nostru randonneur):

 

fh2Dc69.jpg

 

 

VA URMA cu...

 

Ziua 2

 • Upvote 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am preluat legatura! Urmează...

Ziua 2 - Luni, 28 iulie 2014
 
Aseară - grătar cu de toate, în aer liber. Plus traditionalul paharel de  Jaegermeister și muzică fado, în foişorul din curtea cabanei. Am dormit ca lemnul, fără să mai aud carii ce ronţăiau din buşteni. M-am trezit destul de lejer într-o dimineață superbă, cu soarele pe cer. Tradiţionalul ness băut pe prispă, apoi ne pregătim de mers la Putna pe șosea. Dorinţa noastra iniţială, de a aborda traseul turistic pe valea Bercheza, nu e fezabilă întrucît drumul e noroios.
 
Luăm doamnele cu noi. Avem biciclete pentru toata lumea :)). Facem întâi o oprire la o pensiune aflată la 200 m de cabana noastră, unde pregăteau şi micul dejun. Am uitat cum se numeşte pensiunea. Peisaj de vizavi:
2014-07-28%2009.09.32.jpg
 
Traseul are vreo 2 mici dealuri la Horodnicu de Sus, apoi o rampă sănătoasă la Voitinel. De partea cealaltă ne aşteaptă o coborâre de 12 %, care o să ne ia în primire la întoarcere, sub formă de căţărare!
 
Pauză de rehidratare la Hanul Voievozilor, observat pe partea dreaptă a drumului naţional 2E, înainte de Voitinel.
DSCN8701.JPG
 
Ajungem încet dar sigur la Putna, am ținut un 10 la oră. Buna dispoziţie e la ea acasă, în ciuda vântului care ne-a cam contrat de la Vicovu de Jos încoace .
2014-07-28%2013.47.03.jpg
 
Chiar înainte de poarta de intrare în mânăstire, pe partea dreaptă se afla un cimitir la marginea căruia fiinţează biserica de lemn Dragoş Vodă, cea mai veche biserica de lemn din Europa (sec XIV):
2014-07-28%2014.05.30.jpg
2014-07-28%2014.06.30.jpg
 
Mânastirea Putna, acest Ierusalim al locurilor de pelerinaj din România, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început a fi zidită în anul 1466 și a fost terminată în 1469. Sfințirea sa a avut loc la 3 septembrie 1469. Incinta, turnul de la intrare și fortificațiile au fost terminate în 1481. Intrarea în incinta mănăstirii se face pe sub arcul boltit al unui turn compus din parter și etaj, pe a cărui fațadă estică se află stema Moldovei, datată 1471. Turnul a fost zidit în anul 1757 în vremea domnitorului Constantin Racoviță, despre aceasta dând mărturie și stema de pe fațada de vest, în care apar reunite stemele Moldovei și ale Țării Românești.
2014-07-28%2014.18.49.jpg
Detaliu tavan:
2014-07-28%2014.31.55.jpg
Detaliu portal
2014-07-28%2014.27.02.jpg
 
Curte interioara:
2014-07-28%2014.34.03.jpg
 
Eu aveam pantaloni de trening, ceilalti au luat în primire straie furnizate la intrarea în monastire. @@iacobdoc a căpătat un halat de maistru, luuung (halatul, nu maistrul), cu ochelari de protecţie, numai basca îi mai lipsea.  Restul se acoperă cu un fel de fustanele largi. Între care şi amicul. Discuţia dintre cei doi membri nalţi la stat, mari la sfat şi (ne)serioşi la îmbrăcat  stîrneşte un haz general. :))
2014-07-28%2014.23.11.jpg
 
DSCN8789.JPG
 
2014-07-28%2014.23.20.jpg
 
Cu iacobdoc n-am poza, o completare din partea prietenilor se impune ;))  
 
Sorbim cîte o ciorba radauţeană sau o zeamă de pui cu tăiţei de casă, plus bere tot de casă.
Doamnele realizează că traseul o să fie, per total, mai lung şi mai greu decît se aşteptau. Ca atare iacobdoc, reprofilat șofer, se repede până la Suceviţa să ia mașina, noi începem întoarcerea, lento. Popas pe marginea căii ferate acum părăsite, dintre Rădăuţi şi Putna.
2014-07-28%2016.37.07.jpg
 
Mașina ajunge pe mijlocul căţărarii de 12% si preia reprezentantele spiţei feminine. Eu, MaC si a_mic continuam voiniceşte. Sus ne  aşteaptă o panoramă în măsură să ne răsplătească efortul.
2014-07-28%2017.10.12.jpg
 
Reunirea grupului se petrece la Hanu Voievozilor din Voitinel, unde practic luăm cina. Întoarcere in 3.
Oprire “tradiţională” la podul peste Bercheza, în apropierea cabanei, pe seară:
2014-07-28%2020.25.23.jpg
 
Ajunşi acasă, MaC se retrage, obosit dar şi cu anumite probleme de sănătate. Subsemnatul cu amic și iacobdoc mai rămînem să punem ţara la cale. Mâine avem de trecut pasul Ciumârna, spre Moldoviţa...
 
Traseul de azi:
http://www.mapmyride.com/workout/665777845

 

-evident, va urma...-

 • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziua 2 a inceput ceva mai tarziu cu calareala. A trebuit sa planificam mai in detaliu necesarul pentru ca urmam sa plecam in 6, fetele fiind invitate de onoare, la toate acestea adaugand si dorinta de a incerca un mic dejun comun la o pensiune invecinata numita Casa Avram. Micul dejun a durat putin mai mult decat era planificat pentru ca, in crasma cu pricina, in seara anterioara avusese loc o petrecere ceva si toate erau cam cu fundul in sus, inclusiv chelnerii. Cum insa aveau si Silva bruna, eu am fost cel mai satisfacut :)

 

Drumul a inceput incurajator, pe vreme buna si la vale. Fetele mergeau bine si bucuroase de iesire. Odata ajunsi insa in Marginea, dupa curba la stanga si urmatoarea intersectie spre inainte catre Putna, frumoasele noastre insotitoare au dat piept cu prima catarare care numai usoara nu era, catre Horodnicu de Sus, dar si-au facut datoria si s-au inhamat la ea.

 

Dupa aproape 20 de kilometri facem primul popas mai consistent unde scapam la pepsi sau coca, iar patronul Hanului Voievozilor in curtea caruia am oprit, bucuros la vederea noastra, ne-a pus in ... coburi (ca erau cam usoare ;) ) niste bere sa avem pe drum:

 

z0ylJ9G.jpg

 

Eu am profitat de pauza si am dat o tura pe langa si prin incinta pentru ca era promitatoare, si nu mi-a parut rau.

 

Curtea interioara:

 

NvCU3ZL.jpg

 

Alaturi de intrare, un helesteu... inflorit:

 

UgACUl0.jpg

 

Lnzb7TV.jpg

 

Si terasa din spate langa care se rasfatau doua foarte simpatice dobitoace:

 

EMFrOeh.jpg

 

QLsinVW.jpg

 

kntogLh.jpg

 

Depasim Voitinelul

 

0iBJh12.jpg

 

si intram in Vicovul de Jos dupa o coborare in care unii dintre noi ne-am apropiat si chiar depasit 60 de km/h. Cele doua fete si garda lor de corp(uri)

 

OqZVIyN.jpg

 

La intrarea pe drumul 2H catre Putna, opresc in vizita la... gradina zoologica:

 

tIHIotL.jpg

 

Pe drum, uneori ai senzatia ca verdele crud si proaspat te, literalmente, orbeste:

 

6Sb9V5z.jpg

 

Cunoscuta de majoritatea turistilor drept salas al Manastirii Putna, putini stiu ca in localitate se afla si o splendida perla a arhitecturii de origine germanica si poloneza, Catedrala romano-catolica:

 

dySWemR.jpg

 

Poarta de intrare in Manastirea Putna:

 

tR3usLm.jpg

 

Si turisti gata pentru vizita si inchinare:

 

94Fty9U.jpg

 

vU29NF0.jpg

 

Odata vizita terminata, ne-am hotarat sa punem ceva la ghiozdanele, cu atat mai mult cu cat oboseala acumulata incepuse sa-si spuna cuvantul pentru unii...

 

qcmoz7s.jpg

 

... iar pentru altii, un preambul :)

 

N1oKbOT.jpg

 

(Putini isi vor inchipui insa ca preacinstitul cetatean din imaginea anterioara degusta o "bere de casa" fara de alcool)

 

Povestea intoarcerii o cam stiti. Am sa adaug doar ca am hotarat sa mancam gospodareste la Casa Voievozilor, unde eu era sa termin toata palinca carciumii. Din fericire pentru mine "caruia mi-a ramas mai multa", sau poate nefericire pentru comeseni, prietenilor mei nu le-a cazut foarte bine dupa caldura de afara. La toate acestea s-a adaugat si o eroare a chelnerului care lui Mac i-a adus o Timisoreanca... calda... 

 

Eu am mai fotat cateva interioare ale pensiunii, spre aducere aminte si incantare a ochiului:

 

Smantana treizecisi...%:

 

BWkivDK.jpg

 

Apartament:

 

bC5uU3z.jpg

 

Velinte:

 

7aMGewj.jpg

 

 

Seara, deja ne gandeam la Pasul Ciumarna, o catarare ce ne va pune pe toti baietii la incercare...

 

VA URMA (cu ziua 3, sau tot 2?)

 • Upvote 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da! tot cu ziua a 2-a.
Dupa cum stiti, @A_mic'ul a ajuns primul la Sucevita si a apucat sa haladuie pe ulita in sus unde a dat de noroaie. Am profitat de aceasta impresie si am sugerat sa schimbam traseul initial catre Putna, cu unul de sosea in care sa ne luam si jumatatile cu noi.
Zis si facut!
Ziua incepea sub auspicii bune. Cateva mici retusuri si gata de drum.

Fxlf7FE.jpg

@@MaC® si Maria

sMKPjAZ.jpg

@@iacobdoc si Adriana

VqetEOm.jpg

Aici eram plini de elan, dupa prima panta mai importanta dar, ca intotdeauna exista un dar...
Ambele doamne cicliste nu erau antrenate. Dimineata a fost bine, era racoare dar in cursul zilei avea sa fie putin cam cald, ceea ce s-a si intamplat.
Eu imi monitorizam cardiac sotia si ii ceream sa nu urce peste 160 batai pe minut, ceea ce la lipsa ei de antrenament corespundea la o eficienta fizica redusa. Ma bazam pe ambitia ei si nu greseam cu nimic dar aveam in minte doua planuri de rezerva. Imi doream ca aceasta tura sa fie o experienta pozitiva asa incat sa mai iesim si in alta zi.
Pe la Voitinel totul era aproape idilic.

NLpc2En.jpg

Mai prindeam umbra unui copac.

vqqoDrg.jpg

In realitate, traseul era usor dar factorul psihologic face mai mult decat o armata de picioare gata sa pedaleze in locul tau.
Fara sa vreau am reusit sa stric acel echilibru fragil atunci cand, trecand de o intersectie am atras atentia ca mai sunt 12 km pana la Putna. Caldura, oboseala si lipsa antrenamentului incepeau sa isi spuna cuvantul. A urmat un fals plat in urcare, cu un vant sacaitor, finalizat cu o urcare mai relevanta inainte de manstire. Totusi, buna dispozitie nu ne-a parasit nici o clipa dar oboseala incepea sa se adune.

q35tC9N.jpg

ssQi6Tr.jpg

Pe drum, imi tot ceream iertare lui @@Traveller si @A_mic'ului ca trebuie sa se rabde cu pauzele lungi si viteza de melc nervos.
In cele din urma am ajuns si la manastirea Putna. Pentru ca mi-a fost lene sa imi scot pantalonii si sa ii imbrac, am luat unul din hainele lungi puse la dispozitie la intrare. In mintea mea imi imaginam ca trebuie sa arate ca o haina calugareasca.
Destul de repede mi-am dat seama ca aratam a instalator polonez venit sa repare centrala termica. Daca mi-as fi pus fusta as fi aratat macar a sensei, sensei @A_mic.

2anldFm.jpg

Situatia devenise atat de amuzanta ca pana si portarul pus sa imprime locului o oarecare sobrietate, abia se abtinea sa nu rada. Acum nu sunt deloc mandru. Imi dau seama ca am avut un comportament blasfemiator pe care il regret, cu atat mai mult cu cat venisem la manastiri si pentru a incerca sa intru in comuniune cu Dumnezeu.

eNwxdY5.jpg

In cele din urma m-am hotarat sa bag mare pana acasa, sa iau masina si sa ma intorc dupa fete. @A_mic'ului i-a suras ideea si zice:
- Nu, ma duc eu, iau frantuzoaica si vin.
Atunci mi-a fost clar ca se cam adunase frustrare dar stiam ca distinsul este mult prea distins ca sa spuna ceva. Totusi insist:
- Nu. A fost initiativa mea de le lua pe fete asa ca ma duc eu. Eu oricum ma duc. Eventual mergem amandoi dar sa stii ca bag cat de mare pot.
Cred ca @A_mic'ul s-a simtit responsabil sa ne protejeze si a ramas cu restul grupului.
Ulterior aveam sa aflu ca dupa ce au iesit de la manastire au adastat la un local unde au lungit-o cat de mult ca sa imi dea ragaz sa ma intorc.

Trebuie sa recunosc ca am procedat in cel mai egoist mod cu putinta dar stiam ca nu pot fi acuzat.
Va dati seama, sa bagi cat poti si cat de repede, sa traiesti placerea de a te gandi ca ai o datorie de indeplinit..., ca si cum ai participa in propria telenovela.
Cand m-am intors, i-am gasit pe urcarea dinainte de Voitinel.
Am urcat nevestele in masina si am pornit catre Hanul Voievodal. In drum, de fiecare data cand i-am depasit pe amicii mei, le-am tras cate un claxon luuung ca sa vada ca m-am adaptat obiceiurilor locului si tot din cand in cand, Adriana facea cate o poza cu iPhone-ul.

VwLWdz5.jpg

oaZEgdL.jpg

A fost o zi plina.
Din pacate, @@MaC® a cazut la datorie iar din greseala mea, am distrus elanul ciclistic al fetelor dar timpul nu era pierdut. Inca se mai putea face ceva.

 • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domnule, exact poza AIA asteptam sa apara! :D

Cu instalatoru' si senseiu' !

Cat despre parerea de rau, nu cred ca-si are rostul. A fost un risc asumat, agreat de toata lumea.

Ne puteam astepta ca doamnelor sa nu le fie tocmai usor la intoarcere.

Diferenta intre a pedala ture scurte de agrement, in oras/pe langa, respectiv ture mai lungi, cu diferenta de nivel, caldura, vant contrar, e foarte mare.

A fost un inceput bun, zic.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

0RweCUc.jpg

 

Doi motani zambareti. Si eu tot pe ACEEA o asteptam. Am crezut ca ne stricam de ras. 

 

Referitor la ziua cu pricina, se impun ceva completari pe care imi fac datoria sa le aduc: fetele s-au descurcat excelent in conditii nu tocmai comode: pante, vant, distanta. In ceea ce ma priveste, ma asteptam la viteze mici, iar ideea de a merge dupa frantuzoaica atunci cand era clar ca nu mai puteau continua, se datora doar dorintei mele de a nu desface cupluri. Cand distinsul meu prieten mi-a oferit posibilitatea sa-l insotesc pentru a lua masina si a ne intoarce dupa fete, recunosc faptul ca spiritul de autoconservare a prevalat in fata invitatiei, avand in vedere faptul ca prietenul meu avea bunul obicei de a zbura ca vantul si ca gandul, nu ca mine - om in varsta, cu o "etate de ani"  =)) . Asa ca am ramas cu ceilalti, si nu mi-a parut rau defel.

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca vantul si ca gandul ... in visele mele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Să continuăm, dară, cu...

 

Ziua 3 - Marţi, 29 iulie 2014

 

Ziua începe tot cu soarele pe un cer senin, dar şi cu vestea că @@MaC® e căzut la datorie. Datoria indigestiei. Am încercat să-i mai îndulcim amarul cu un sfat, cu o pilulă, după care, rămaşi 3, am plecat la 9.45 peste pasul Ciumârna. Din centrul Suceviţei (altitudine 555 m) pînă în pas sunt 14 km, pe drumul naţional 17A. Trecătoarea, situată la altitudinea de 1100 m, leagă valea Moldoviţei de podişul Sucevei, peste Obcina Mare. Rampa este continuă şi constantă, de 5%.  ne-am simțit bine și am urcat cu 2 pauze. Asfalt foarte bun în pas, spre vîrf se lucra, în rest erau multe crăpături şi denivelări.

IMG_1039.JPG

 

@@iacobdoc, în mare formă, a roit în jurul nostru, sus~jos. Pe rapoarte mari. MARI. Om bazat. Bazat pe antrenamentul turelor sale de anduranţă din lunile  precedente. Un indicator foarte bun că nu forţezi nota (ci evoluezi în parametri optimi), în timpul activităţii fizice de tip ciclism de căţărare pe şosea ori alergare, este faptul că poţi întreţine o conversaţie. Stimatul nostru prieten de pedală exact asta făcea, ne transmitea prin viu grai tot felul de informaţii utile, pe care a_micul şi cu mine le recepţionam ca atare, fără a ne înghesui să mai şi răspundem. Din motive lesne de înţeles :D.

 

 Am ajuns sus fără probleme şi ne-am permis o şedinţă de poze şi relaxare. Pasul este străjuit de monumentul în formă de palmă umană, în semn de recunoştinţă pentru muncitorii care au realizat drumul, întâlnindu-se aici în 1968.

IMG_1147.JPG

 

2014-07-29%252011.48.29.jpg

 

Bineînţeles că nu puteam să ratăm o degustare din deliciile locale: o bere de buturugă, o clătită cu zmeură.  

2014-07-29%252011.34.48.jpg

 

Coborâm spre Moldovița, asfalt mai bun pe versantul de sud-vest. Şi drumul mi se pare mai spectaculos, cu pante inconstante şi curbe mai variate. Pauză de tutun:

2014-07-29%252012.27.16.jpg

 

Ajungem la monastirea Moldoviţa, aflată în comuna Vatra Moldoviţei. Ne aflam intr-o zona de patrimoniu mondial si o cinstim cum se cuvine. Suntem de asemenea în imediata apropiere a căii ferate înguste Moldoviţa – Argel, infiinţată la 1888 pentru a transporta lemn şi folosită astăzi în scop turistic, sezonier:

http://www.cfi.ro/index.php?p=1_12

 

În ceea ce priveşte mânăstirea, Voievodul Petru Rareș, iubitor de artă ca și tatăl său, Ștefan cel Mare, vrând să continue existența Mănăstirii Moldovița, a ales locul puțin mai la șes de vechea biserică a lui Alexandru cel Bun și a construit actuala biserică a Moldoviței în anul 1532. În aceeași epocă, domnul Moldovei împrejmuiește mânăstirea cu ziduri și turnuri de apărare, dându-i aspectul unei mici fortărețe. 

2014-07-29%252012.39.53.jpg

 

2014-07-29%252012.42.57.jpg

 

2014-07-29%252012.46.41.jpg

 

Unul dintre punctele de atracție al Mănăstirii Moldovița îl constituie pictura exterioară, mai ales cea de pe peretele sudic al bisericii, care s-a păstrat în bune condiții. 

2014-07-29%252012.48.17.jpg

 

Biciclete la odihnă:

2014-07-29%252012.59.11.jpg

 

Dupa vreo 10 minute de cautari, am găsit un restaurant bun de-o ciorbă și clătite cu miere și nucă. Ne-am ospătat pe terasă, de unde am observat şi ceva nori în direcţia Suceviţei:

2014-07-29%252013.46.31.jpg

 

Gata de încălecat, o pornim iar în sus. După cum am menţionat, versantul de sud-vest e diferit, căţărarea alternează zone mai lejere cu 2 sectoare mai abrupte, cu accente de 10-12%. Curbe mai strînse, peisaj mai deschis, numai bun pentru poze. Câțiva stropi de ploaie îşi fac de cap, dar nu ne sperie şi dispar iute.

IMG_1101.JPG

 

2014-07-29%252016.11.50.jpg

 

Ajungem cu bine sus. Chiar ne-am simțit bine pe cei 1000 m cățărare de azi. Coborârea e neplăcută, asfalt bombardat pe secțiunea asta, sper că între timp a fost asfaltată întreaga porţiune. Asta nu a stricat impresia generală foarte bună.

Mâine avem în plan Voroneț, să vedem câți om fi...

 

Traseul de azi:

http://www.mapmyride.com/workout/667116139

 • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.