gibonu

Mâncarea deshidratată

Recommended Posts

Hai noroc la toată lumea.
 
Am folosit funcţia “search” şi nu am găsit un topic pe acestă temă.
Aş dori să discutăm aici despre mâncarea deshidratată (păreri, impresii, preţuri, care mâncare are gust de plastic, etc).
 
Din pură curiozitate am încercat varianta celor de la Trek’n Eat (pe piată sunt mai multe oferte de la diverse firme producătoare).
 
Conform vânzătorului din RO, ar fi vorba despre gulaş.
 
01.jpg
 
Punga are o greutate de 160 de grame iar mâncare din ea conţine 635 de calorii.
 
Interiorul pungii (mă aşteptam să arate precum boabele pentru câini sau pisici).
 
02.jpg
 
În pungă se adaugă 520 ml de apă fierbinte (am lasat-o până a fiert), se amestecă bine, apoi se inchide pungă (are sistem de inchidere) si se asteaptă 5 minute.
Rezultatul după cele 5 minute.
 
03.jpg
 
Mancarea mi-a plăcut, are un gust bun, deşi se simte o diferenţa faţă de mâncarea normală de acasă sau de la cârciumă.
Şi cel mai important, nu are gust de plastic sau vreun gust chimic.
În plus, o mânâncă si maidanezii.
 
04.jpg
 
Se poate mânca direct din pungă, fără prea mare efort.
Eu am folosit furco-lingura de la Light My Fire.
 
05.jpg
 
Avantaje:
Ocupa putin spatiu in bagaj.
Se prepară foarte repede, fiind nevoie doar de juma de kil de apă fierbinte.
Mâncarea este bună la gust.
Se poate mânca direct din pungă, aşasar nu mai este necesară spălarea vasului din care s-a mâncat.
În zone mai sălbatice, punga golită de mâncare se poate cara foarte uşor până la primul coş de gunoi.
 
Dezavantaje:
Pretul. Punga din poza de mai sus a costat 30 de lei, la http://stocpro.ro/product-category/trekn-eat/.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arata bine mancarea aia deshidratata ... daca mai ai din astea pune-le si tu la donatii, nu le mai da la maidanezi =P~

Dar altceva vroiam sa intreb, apropo: stie cineva unde gasesc pesmeti din aia militari ? Am mancat in armata si m-a cam luat dorul ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@meridan

Am corectat, multumesc pentru observatie si scuze pentru gresala.

Maidanezului i-am dat 2-3 linguri din mancare, nu toata punga. Restul am mancat-o eu.

 

Pe langa faptul ca imi era mila de el, eram si curios sa vad daca mananca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am incercat mancarea de la Travellunch, care este mai ieftina, in medie 25 lei punga. La fel, gust deosebit de bun, aproape ca cea de la restaurant. Nu recomand insa pastele, au avut gust excesiv de delikat.

Foarte bun orezul, in toate variantele, cu legume, cu carne, cu lapte, etc.

Foarte satioasa si hranitoare, o punga astampara foamea pentru ore bune.

Mai exista o marca prezenta pe piata de la noi, Adventure Food.

Am mai cumparat dar inca nu am gustat, orez de la Voyager, am gasit portie dubla sau tripla, functie de foamea mesenilor, care costa 35 lei, orez cu legume si pui, asteapta testul pe munte.

 

O varianta, pentru cei care doresc sa controleze ce introduc in stomac, exista varianta cumpararii unui deshidrator, aproape toate fructele si legumele si chiar si carnea sau pestele pretandu-se la uscare.

 

Pentru cei care doresc sa nu mai care paine dupa ei, painea prajita de la Lidl sau Kaufland este o varianta foarte buna. Mai exista si un fel de pesmeti, in mai multe variante, cu secara cu susan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@florin75

Unde se gaseste mancarea de la Travellunch si Voyager (eventual un link)?

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana acum am folosit doar praf de cartofi si de fasole. Am luat de la Carefour, sunt mai multe sortimente si costa in jur de 5 lei.

Sunt la punguta de celofan, deci trebuie gatite separat, dar nu mi se pare un mare dezavantaj. Piureul sau iahnia se fac usor si repede si nu au gust de chimicale, de fapt nu au gust deloc. 

Mai sunt si supe la plic, sau paste prefierte, dar tot trebuie fierte cateva minute. 

Nu mai retin numele firmelor producatoare, dar sunt de pe la noi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@LucianTheOne

Praful / fulgii de fasole si cartofi ii stiu.

Insa, din cate tin minte, doar o astfel de portie de cartofi/fasole nu tinea de foame.

In schimb, mergea foarte bine langa o conserva de carne.

 

Supele la plic exista de mult timp pe piata. Sunt bune ca aperitiv.

Despre pastele prefierte nu stiu nimic.

 

@florin75

Multumes pentru link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am experienta cu acest gen de mancaruri, dar am dat peste ele pe un site:

http://www.kaki.ro/categorii/ratii-alimentare.php

 

Acu sa ma ierte Sfanta Vineri, dar 23 de lei tramvai pentru asta http://www.kaki.ro/produse/mancare-uscata-omleta-cu-ceapa.php, insemneaza ca e din oua de pasarea tunetului si ceapa e crescuta pe stancile din Mordor.

Cea mai buna mancare deshidratata e cu siguranta o bucata zdravana de fular de porc, deshidratat la jar.

Cu siguranta este utila atunci cand ai de facut ture lungi, departe de zone civilizate, dar si atunci parca as preferea elemente deshidratate si nu preparate.

Lapte condensat, zahar candel, fructe deshidratate (prune, caise, stafide, mere), carne uscata lenta fie ca e manzat sau peste sau chiar pastrama, cus-cus, ceapa deshidratata, galuste de gris si orez prefiert, pesmeti. Nu mai zic de niste slaninuta uscata lent, eventual afumata, cu branza afumata sau cascaval.

Discutia e fara indoiala utila, insa de ce ar fi de ales o astfel de mancare in detrimentul unei pe care sa o prepari ad-hoc din ingrediente?

Multe culturi de-a lungul istoriei au utilizat(si inca se mai foloseste) mestecatul a diverse tipuri de carne uscata in timpul expeditiilor istovitoare.

Desigur s-ar putea initia discutia necesitatii hranei lichide, insa orice gastro-enterolog cu experienta va spune ca la adult bolul alimentar este de preferat sa fie mai uscat, bine mestecat si imbibat cu saliva decat apos.

Iar fata de acele timpuri, avem avantajul ca echilibrul de vitamine si minerale poate fi tinut sub control prin capsule ce se combina cu apa, fara sa mai atingem pragul de avitaminoza sau mai rau scorbut si alte forme ale acesteia.

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am la activ ture lungi (de mai multe zile) cu bicicleta, asa ca nu s-a pus problema acestui gen de hrana in ture ciclo.

Am insa o bogata experienta in ture lungi de caiac (pana la 18 zile). Cu timpul mi-am redus obiceiurile culinare si le-am simplificat. Dimineata, cand timpul este critic (ca sa prind vremea fara vant si fara valuri), ma trezesc, pun la inmuiat un bol de muesli (Isostar) in lapte de cocos (250 ml, la cutie de carton, de la DM), pana se inmoaie strang cortul, impachetez thermarestul si sacul de dormit, bag totul in caiac apoi mananc muesliul. Treaba asta ma tine mult si bine, in cursul zilei mai mananc eventual un baton de ovaz cu diverse arome (de la magazinele naturiste).

Dupa-amiaza la stabilirea taberei, am timp berechet, asa ca dupa ce imi instalez tabara, pun la fiert niste tortelini, ceea ce dureaza maxim 25 de minute. Asta doar in zonele in care nu am alte posibilitati de aprovizionare cu mancare proaspata. Acolo unde am magazine prin apropiere, cumpar cantitati mici de mancare proaspata, chiar daca e perisabila, pentru a le consuma in seara respectiva, cel mult a doua zi. 

In ce priveste painea, am gasit la Kaufland niste cuburi de paine foarte compacta si densa, foarte hranitoare, si care tine mult si bine in pachetul nedesfacut, sau pana la 4-5 zile dupa ce am desfacut ambalajul. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lapte condensat, zahar candel, fructe deshidratate (prune, caise, stafide, mere), carne uscata lenta fie ca e manzat sau peste sau chiar pastrama, cus-cus, ceapa deshidratata, galuste de gris si orez prefiert, pesmeti. Nu mai zic de niste slaninuta uscata lent, eventual afumata, cu branza afumata sau cascaval.

 

 

Ceea ce ai enumerat (daca nu imi scapa ceva) este mancare rece.

Avantajul la mancarea dezhidratata precum cea din primul post al topicului este ca iti asigura o masa calda cu minim de efort / pierdere de timp.

Ceea ce uneori, poate fi mare lucru.

 

Din punctul meu de vedere, aceste mancaruri dezhidratate pot fi folosite doar ca varianta de rezerva / avarie in cazul unei ture mai lungi.

2-3 pungi prin bagaj sunt cantintitate neglijabila, insa te pot ajuta in situatii mai putin placute.

In plus, termenul de valabilitate este mare, parca 3 ani.

 

 

Intr-adevar, pretul este marele dezavantaj al acestor mancaruri.

Cele care contin mic dejun sau desert chiar nu merita banii, as spune ca astea chiar sunt fitze.

Daca ajuta cu ceva, pe site-ul celor de la Trek'n Eat o punga de mancare ca cea din primul post costa 6,95 Euro.

Asadar, adaosul celor din RO nu este chiar atat de mare.

 

 

@BogdanTimisoara

Banuiesc ca in caiac ai loc mai mult pentru depozitare. Ma gandesc ca pe bicicleta poate fi mai greu sa cari lapte, chiar si la cutii de carton de 250 ml.

Oricum, interesanta ideea cu muesli Isostar si lapte de cocos.

Ce inseamna DM?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aceasta mancare dezhidratata este foarte utila la turele pe munte, cu rucsacul in spate, cu dormit la cort sau la cabane fara posibilitati de servire a mesei, cand greutatea redusa, lejeritatea de preparare si consumare (nu necesita farfurie), pot fi avantaje determinante in alegere.

Ca un amanunt, protagonistii documentarului "Cu bicicleta in Islanda" consumau exact acelasi tip de mancare si pareau foarte incantati de produse.

Desigur, la o tura cu bicicleta pe meleagurile noastre, unde o carciuma nu e niciodata prea departe, se pot gasi variante mai apetisante.

 

PS @@gibonu

Ai gresit cand ai dat la test mancarea cainelui, nu e relevanta opinia lui. Pisicile sunt mult mai pretentioase si nu mananca orice. Astept un test relevant, facut cu un subiect calificat, o pisica serioasa!

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un pic off:

acum multi ani eram la o tura mai lunga pe munte. Din greseala, responsabilul care trebuia sa aduca sarea in tura respectiva a gresit si a adus bicarbonat de sodiu, pe post de sare extrafina. :D

In ultima zi ramasesem cam fara rezerve si mai aveam doar fulgi de cartofi pt piure. Dar nimic altceva (unt/margarina/lapte...)

Am facut ultimele 3 plicuri. Nu le-am putut manca oricat de infometati eram.

Si tot castronul l-am oferit unui ciobanesc de la stana langa care oprisem. 

N-a vrut neam sa manance ;)

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca vorbim strict de ture de bicicleta, nu sunt necesare. Gasesti restaurante, gasesti sa dormi la cineva care sa iti dea si ceva de mancare cald. Am facut doua ture prin tara si nu am avut niciodata probleme. O zi nu am gasit mancare calda dar tot am gasit un magazin cu niste branza si niste rosii. Iar prin alte tari nu se pune problema, gasesti la tot pasul locuri sa mananci. Poate doar prin partile mai putin dezvoltate turistic dar inca nu am ajuns cu bicicleta pe acolo.

Daca vorbim de ture pe munte cu cortul(am fost in vara 4 zile prin Rodnei), atunci e foarte bine sa ai asa ceva la tine. Eu am avut 10 Supe la plic cu galusti si au fost foarte foarte bune. Dupa ce te ploua o zi intreaga iar afara sunt 4-5 grade si noaptea 0 cu umiditate mare nu prea merge sa mananci  ceva rece.

Nu am incercat mancare deshidratata gatita, dar data viitoare sigur o sa iau 2-3 plicuri cu mine :)

In general iau cu mine cateva conserve cu peste niste pliculete de miere si niste cascaval.In rest ceva dulciuri pentru mers ziua iar de baut in functie de masiv(daca gasesti sau nu apa).

 

Cateva zile nu moare nimeni si nu merita sa cari exagerat de multa mancare cu tine :) Singurul dezavantaj pe care il vad la mancarea deshidrata este pretul dar pentru o masa calda merita.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@florin75

Protagonistii documentarului "Cu bicicleta in Islanda" erau sponsorizati. Altfel, cred ca nu mancau doar mancare dezhidratata.

 

Intr-adevar, pisicile sunt mai pretentioase fata de caini, insa si mai putin sociabile.

Asadar, cam greu de gasit o pisica care sa testeze mancarea deshidratata.

Cea de acasa, bulgaroiaca la origine, mananca cam de toate, inclusiv paine. Si bea/linge braga, ca doar e din Bulgaria.

 

 

@octav

Am avut experiente in Romania de genul bucataria s-a inchis la ora 21.00.

Am avut experiente in sate din Franta, cand dupa-amiaza sau la ora 21.00 totul era inchis, si nici macar automate cu sandwich-uri nu erau.

Daca este nevoie, pot da exemple concrete.

 

Din diverse motive (vreme rea, pana, ratacit drumul, defectiune tehnica, cascat gura prea mult pe drum, etc) poti ajunge undeva la o ora tarzie, cand nu mai este nimic deschis.

 

Asadar, cum spuneam mai sus, 2-3 pungi de mancare dezhidratata uneori ajuta sa le ai prin bagaje.

Chiar daca nu ai butelia / arazatorul si oala cu tine, sansele sa gasesti (intr-o zona populata) niste apa calda (pentru a prepara mancarea deshidratata) nu sunt chiar atat de scazute.

Iar 2-3 pungi de astfel de mancare nu inseamna "sa cari exagerat de multa mancare cu tine".

 

Oricum scopul topicului este acel de a prezenta diverse tipuri de mancare deshidratata, pentru o minima informare.

Adica mancarea X este "comestibila" iar mancarea Y "mananci in tura si mori acasa".

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am avut experiente in sate din Franta, cand dupa-amiaza sau la ora 21.00 totul era inchis, si nici macar automate cu sandwich-uri nu erau.

Daca este nevoie, pot da exemple concrete.

 

Din diverse motive (vreme rea, pana, ratacit drumul, defectiune tehnica, cascat gura prea mult pe drum, etc) poti ajunge undeva la o ora tarzie, cand nu mai este nimic deschis.

 

Din perspectiva mancatului sau aprovizionatului la ore "atipice" sau duminica, Franta e dezastru. Am facut ture de 100-120 km in zona Parisului in decursul carora n-am gasit absolut nici un magazin / cafenea / restaurant deschise, nici macar cat sa-mi pot cumpara apa. Daca nu mananci la ore fixe si doar anumite tipuri de mancare in functie de ora, risti sa mori de foame sau sete oricati bani ai avea in buzunar.

 

Ca sa nu mai spun ca in Alpe d'Huez vara trecuta mi-a luat jumatate de ora de umblat pe ulite ca sa gasesc un bar deschis, si ala al unor olandezi. Absolut TOTUL era inchis sambata dupamasa in statiune.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am fost cu ceva ani in urma in Portugalia. Toate magazinele se inchideau zilnic intre 12 si 14. Doar unele baruri ramaneau deschise, macar de baut gaseai. De mentionat ca barurile se deschideau la ora 6, prietenii stiu de ce ;)

In Germania am fost intr-o zona in care magazinele se inchideau la ora 8 seara. Era un singur supermarket care tinea pana la 22 dar era la peste 10km distanta. De multe ori dupa o zi de manca am fost nevoit sa pedalez pana acolo si inapoi.

Desi n-am facut ture cu bicla in salbaticie, de fiecare data mi-am luat mancare cu mine cat sa mananc 2-3 zile fara sa cumpar nimic. Desi am o greutate mai mare pe portbagaj, ma simt mult mai sigur si relaxat. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ai gresit cand ai dat la test mancarea cainelui

 

Daca un mezel, o carne, o mancare oarecare o mananca pisica, atunci este sigur proaspata, nu contine substituenti nocivi, etc., e un indicator.

Dar daca nici un caine flamand nu o manaca atunci e bine sa nu o manance nici omul. Pentru ca eu unul stiu doar de vanat cu cainii, asa s-a si intamplat domesticirea lui, dar de vanatoare cu pisica nu, care de altfel n-a fost domesticita ci s-a domesticit singura prin obisnuirea sa cu vanatoarea in habitatul uman. Iar o pisca semisalbatica nu va manca in veci ce manaca omul decat daca este carne proaspata si cruda.

Oricum, io raman fidel retetei de carne uscata si sarata si fructe uscate, cat mai dulci.

O fi ea hrana rece, chiar si pe vreme rece, dar iti da la furnal ce ai nevoie, pe durata indelungata, nu predispune la somnolenta ca mancarea calda.

http://www.militaria.ro/ro/produseHrana-deshidratata/Hrana-deshidratata-Jack-Links---Beef-Jerky.html

http://www.militaria.ro/ro/produseHrana-deshidratata/Hrana-deshidratata-Carne-de-curcan-cu-ardei-iute.html

Poate am io gusturi bizare, dar spre exemplu fulgi de carpaccio cu nuci sarate este mult peste orice mermelez cald, fie ploaie sau ger, exceptand poate niste terci de alpacas.

Eu sunt adeptul mancarii reci tot timpul, si doar bautura sa fie calda, ceaiul spre exemplu, mai ales daca esti in bejanie cu traista-n bat.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MBZ

Carnea uscata (de vita) o stiu si este foarte tare. Curcan n-am incercat.

Multumesc pentru link-uri.

 

Ai cumparat carne uscata de pe acel site? Vad ca la disponibilitate scrie "pe comanda"

Ai idee ce inseamna comanda, e cu numar minim de pungi sau o anumita valoare.

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am dat un exemplu.

Eu nu cumpar ci mi-o fabric singur :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now