Sign in to follow this  
kisboti

butuc pedalier dilatat?

Recommended Posts

Bicicleta mea are butuc pedalier italian traditional cu cupe. Am citit la mai multe locuri ca partea fixa se desfileteaza pentru ca nu are filet traditional. Insa la mine partea reglabila se desfileteaza intotdeauna si are joc in BBshell (??!!). Am primit un sfat sa pun adeziv pe filet, dar dupa cateva zile am observat ca desi lockringul si capacul reglabil nu s-a rotit, e o distanta intre lockring si cadru. Oare este BBshellul dilatat? Ar rezolva problema un monobloc? Este cumva vreo solutie pentru BBshell dilatat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu s-a dilatat absolut nimic :D

De unde stii ca nu s-a desfacut contrapiulita? Din ce explici tu, s-ar fi contractat cadrul ca sa permita o distanta vizibila la ochi fata de contra aia. Oricum, e o utopie.

 

Nu se intelege ce adeziv ai folosit, dar remonteaza cu adeziv special, de filete, de exemplu asta, sau gasesti si mai puternice, de la acelasi producator.

Daca intr-adevar ai o problema, un monobloc cu filet italian n-ar rezolva-o, ci dimpotriva, ar agrava-o, cum la monobloc nu ai contrapiulita de la cuvete clasice, si cred ca s-ar desface mai usor.

 

Edit: sau daca ai marcat cumva cuveta si contrapiulita, de zici ca nu s-a desfacut nimic, poate ai filetele distruse, si pur si simplu au... iesit. Fara sa se roteasca, au facut o mica translatie. Dac-asa sta treaba, ar trebui sa simti joc in pedalier, cu conditia ca reglajul intial sa-l fi facut corect.

Si revenind la ideea ta, daca s-ar dilata si contracta cadrul, ai avea in functie de temperatura cadrului o gama laaaaarga de jocuri si strangeri in pedalier ;))

 

Edit':

1) verifica filetele, cadru, cupe si contra, sa fie bune.

2) daca filete bune, loctite, pe filete curate, montare, reglaj.

3) daca filete stricate pe cadru, alt cadru, eventual cu standard englezesc, c-ala nu se desface. Daca filete stricate pe cuvete, le schimbi.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, nu l-am explicat eu bine. In primul rand, nici nu am crezut ca era din cauza temperaturii. Ar fi o prostie. Dar e posibil ca s-a dilatat din cauza OBOSELII de material, daca e vorba de un otel de proasta calitate.

 

"Edit: sau daca ai marcat cumva cuveta si contrapiulita, de zici ca nu s-a desfacut nimic, poate ai filetele distruse, si pur si simplu au... iesit. Fara sa se roteasca, au facut o mica translatie. Dac-asa sta treaba, ar trebui sa simti joc in pedalier, cu conditia ca reglajul intial sa-l fi facut corect."

 

Cred ca asta ar fi de fapt problema. Am folosit un adeziv pentru filet de la Bison. Teoria cu dilatare de la oboseala mi-a venit de la faptul ca cuveta infiletata partial are un joc sus-jos , inainte-spate in BBshell. Daca e normal nu am zis nimic, iar nu e cazul unei cuvete 1.37x24, pentru ca pe ea scrie clar 36x24

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel mai probabil s-a deteriorat filetul.

Filetul italian la carcasa monoblocului este o mare porcarie. Am avut multe cadre din astea, noi-noute, si le-am montat cuvete clasice, in special din lipsa de monoblocuri dedicate, care se gasesc greu si sunt scumpe. Ei bine, cuveta dreapta se dezfileteaza aproape tot timpul chiar daca bag pe filet adeziv. 

Si daca nu observi ca sa dezfiletat si continui sa pedalezi, se pot intampla multe lucrturi nasoale, printre care si deteriorarea filetului cadrului. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this