Sign in to follow this  
bogdanch

Carti despre cicloturism

Recommended Posts

Nu știu dacă este ok să deschid topic-ul aici, dar nu am găsit alt loc mai potrivit. Mai era un topic deschis despre cărți în altă secțiune a forumului, dar păre să fie mai mult despre cicliști și cărți legate de performanța acestora sau de antrenamentul lor. Cum eu nu prea sunt cu performanța ci mai mult cu trăirile și experiențele am decis să deschid acest topic nou.
 
Recent am citit o carte despre cicloturism care m-a impresionat, poate din cauză că nu aveam așteptări mari de la carte sau poate că este o carte bună, rămâne la latitudinea fiecărui cititor să decidă asta. În mod special mi-a plăcut modul în care autorul și-a descris trăirile și încercările din cadrul călătoriei lui.
Consider că este o carte pentru suflet, care merită citită în special de cei care sunt încercați de ideea de pleca într-o astfel de tură. Cartea oferă o privire amplă asupra trăirilor dintr-o astfel de experiență și îți plantează un sâmbure de curiozitate în suflet!
 
Cartea: Pilgrim Wheels: Reflections of a Cyclist Crossing America

Autor: Neil Hanson
 
24820176.jpg

 

O scurtă descriere de pe goodreads.com :

 

In 2011, at 57 years old, Neil Hanson began a 3400-mile cross-country bicycle journey, exploring an America that can only be discovered on winding backroads from the saddle of a bicycle.

More than just a travelogue of a bike ride across the country, Hanson’s delightful and beautifully written story takes the reader on a journey that is engaging and insightful, often hilarious, sometimes poignant, and always inspiring. It’s a must-read adventure that will stir your soul.

 

Cartea te lasă în suspans, deoarece se încheie la jumătatea călătoriei, autorul lasă impresia că va urma o a doua carte.

 

Mi-aș dori ca în acest TOPIC să împărțim cărțile despre cicloturism citite (indiferent că sunt de logistică, planificare, sfaturi, călătorie) împreună cu o scurtă părere personală despre carte.

post-18157-0-25821600-1434102998_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu ocazia asta ii reamintim lui @@gibonu ca asteptam un review al unei carti de cicloturism scrisa de cineva de pe ciclism.ro :)

 

P.S. O idee buna acest topic, poate insa il muta gibonu in sectiunea dedicata in cazul in care va considera necesar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Absolut genial textul și cum ai zis și tu foarte aproape de ce se petrece în zilele noastre! Mulțumim @@gibonu că ai împărțit acest text cu noi! Cu această ocazie vreau să te întreb, la ce carte se referă Trevizes, aș vrea să o citesc și eu. Mulțumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deși cartea nu m-a impresionat la fel de mult ca prima este destul de interesantă, ca și rating i-aș acorda 3/5 stele în condițiile în care prima carte postată ar primi 5/5 stele. În cartea asta am aflat ceva nou, că pe traseu mai întâlnești și câini :)) . Cartea este mai mult despre peisaje (care sunt descrise detaliat), camaderia care o trăiește cu un personaj întâlnit la începutul traseului și oamenii pe care îi întâlnește în diversele ocazii de pe traseu. Autorul nu prea își povestește trăirile interioare, iar când o face nu este chiar atât de captivant.  Este o carte care o recomand celor cu o imaginație bogată ce pot vizualiza peisajele pe baza detaliilor scrise în carte.

 

Cartea: Changing Cadence: Meditations on Life, Family and Country from a Leather Bicycle Seat

Autor: Michael A. Dillon

 

41cE%2BKRpI%2BL._SY344_BO1,204,203,200_.

 

 

O scurtă descriere de pe goodreads.com :

 

When the company where he worked was acquired in the midst of one of the country's most severe recessions, Mike Dillon found himself without a job. It’s a story common to many, but Dillon's response was far from expected. Instead of searching for new employment, he bought a bicycle, loaded it with camping gear and pedaled alone across the United States.

Changing Cadence recounts the story of Dillon's travels through the farming and fishing communities of the South; the ranch lands and Bible Belt of Texas; the lonely deserts of New Mexico and Arizona; and finally up the coast of California. Along the way, he crosses paths with others who share his need for wanderlust: the brokenhearted woman from London exploring the West alone on a motorcycle; the pair of college students walking across the country in support of the Tea Party; the woman hiking the circumference of the country on a prosthetic leg (along with her three-legged dog); and fellow cyclists like Don, a middle-aged, yarn-spinning, former Marine with a grey ponytail and a penchant for McDonald’s Egg McMuffins.

Over the course of more than 3,500 miles, Dillon rediscovers himself, his family and his country, and learns that it’s never too late for a little adventure.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Excelentă carte! Plină de emoții și varii experiențe, este o lectură captivantă despre un om care își sacrifică relația cu prietena, jobul, confortul pentru a face turul lumii pe bicicletă. Nu știu de unde a avut atâta curaj să plece singur într-o astfel de călătorie. Din carte reiese că bicicletele Specialized nu prea sunt rezistente la drum lung, el parcurge distanța Europa-Africa cu două biciclete, la un moment dat ajunge să schimbe vitezele folosind o periuță de dinți... Cartea reflectă schimbarea caracterului lui pe măsură ce descoperă tot mai mult din lume, în mod special Africa îl schimbă cel mai mult. A doua carte din serie nu mai este gratuită, dar am cumpărat-o de pe Amazon (versiunea pentru Kindle) și mă apuc de mâine să o citesct, abia aștept să aflu continuarea! :D

 

Călătoria este împărțită în două cărți, povestea din această carte are loc pe traseul:

 

yorkshire2capetown.jpg

 

Cartea: Moods Of Future Joys

Autor: Alastair Humphreys

 

Cartea se poate descărca gratuit de pe site-ul autorului: http://www.alastairhumphreys.com/wp-content/uploads/2014/04/MoodsBodyLoRez.pdf

 

510cuwXme6L._SX327_BO1,204,203,200_.jpg

 

O scurtă descriere de pe goodreads.com :

 

Alastair Humphreys' round the world journey of 46,000 miles was an old fashioned adventure: long, lonely, low budget and spontaneous. Cycling across five continents and sailing over the oceans, his ride took him four years to complete, on a tiny budget of hoarded student loans. Moods of Future Joys is the story of the remarkable first stage of the expedition.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumim pentru recomandari.

 

Ai observat in gandurile acestor ciclisti puse pe hartie, dorinta de a fi recunoscuti in tara lor ca un fel de eroi nationali, lideri de opinie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu, nu am observat. În general în gândurile lor sunt concentrate pe reflecții la viață, gen: nimic nu e veșnic, ne oprim de prea puține ori ca să observăm lucrurile mărunte, etc... Printre gânduri am mai văzut neîncredere, teama de a nu atinge țelul propus, bucuria învingerii. Cât despre modul cum se văd ei înșiși nu prea scriu multe (chestii de genul că au fost grași sau leneși, că au rămas fără slujbă și-au simțit nevoia de a se redescoperi), se bucură la finalul călătoriei ca oricare om care își atinge țelul și spun că oricine poate face asta dacă-și propun. Dar n-am înțeles din cărțile scrise de ei că ar vrea ca ei să fie văzuți ca eroi naționali sau lideri de opinie, dar cred că chestia asta ține și de cine citește cartea, poate eu m-am axat mai mult pe trăirile și experiențele lor, nu pe imaginea care vor ei să și-o creeze. Parcă îmi amintesc o fază în care autorul scrie ceva de genul "dacă mai mulți am folosi bicicletele lumea af fi mai buna", apoi spune că ne-am construit o lume comodă iar asta duce la distrugerea planetei în sine, că nu suntem atenți la ce e în jur și ce rău provocăm - poate asta să fie singura fază ce am citito și se încadrează în contextul spus de tine, era prin prima carte postată în acest subiect.

 

Alte gânduri care m-au impresonat ar fi în ultima carte citită și menționată mai sus: autorul descoperă sărăcia Africii, îi este scârbă de corupția guvernului african, de indiferența lor față de propriul popor. Condamnă ajutoarele trimise din toată lumea Africii și spune că toți oamenii de acolo s-au învățat să cerșească și că nimeni nu încearcă să schimbe ceva  prin muncă, se bucură de confortul oferit de Anglia dar la un moment dat spune că și-ar fi dorit să se nască în Africa.

În Africa dacă ești străin toată lumea are impresia că ai bani și prin fiecare sat care trece copii îi cer mereu chestii, iar chestia asta pentru el devine insuportabilă...  La un moment dat e o discuție cu un african în care autorul e întrebat dacă e bogat, acesta îi spune că nu, africanul întreabă de unde are bani să călătorească, el îi spune că nu e bogat și că a strâns bani pentru călătorie, africanul nu crede. Autorul încearcă să-i explice că Anglia e o țară scumpă și că dacă locuiești într-o astfel de țară nu înseamnă neapărat că ești bogat, îi povestește africanului despre oamenii străzii iar africanul râde și îi spune că așa ceva nu e posibil, nu există oameni săraci în Anglia...

 

Personal nu cred o tură pe bicicletă te face erou sau lider de opinie, turele astea le faci pentru a te descoperi pe tine și lumea din jurul tău. Cam așa văd eu lucrurile.

 

În ce cărți ai observat o astfel de gândire? :)


P.S. dacă aș fi observat ceva de genul nu cred că mi-ar mai fi plăcut cărțile :)).

P.S.S cartea Moods Of Future Joys primește din partea mea 5/5 stele.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this