shinelikeme

Garmin Edge 500 vs Sigma Rox 10

Recommended Posts

In vederea achizitionarii as dori cateva informatii legate de experienta de utilizare pentru fiecare din cele 2 cu pro si cons. 

Pretul este relativ acelasi.

 

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am eu un Edge 500 de un an jumate deja. N-am avut alt GPS ca sa am un termen de comparatie direct, dar ce pot spune sunt urmatoarele:

 

Plusuri

 

- bateria tine (declarat de ei) 18 ore, in practica pot confirma ca e capabil sa mearga atat de mult (cu tracking, centura cardiaca, senzor de cadenta si viteza, tot tacamul mai putin iluminare)

 

- rezistent la ploi torentiale (nu apare nici urma de condens sau alte minuni de genul asta)

 

- usor de incarcat/descarcat trasee de pe el (pentru Windows/Mac exista un plugin care faciliteaza conectarea la Garmin Connect, in Linux se poate usor prin transfer de fisiere pe/de pe memoria interna)

 

- centura de puls din pachet si senzorul de viteza/cadenta merg ireprosabil (mai putin cand incepe sa se descarce bateria centurii, atunci ma trezesc de multe ori ca pulsul indicat e de 1.5-2x mai mare decat valoarea reala)

 

- paginile care afiseaza informatii despre traseu pot fi configurate intr-o multime de feluri dupa bunul plac al utilizatorului (cate pagini, cate campuri per pagina, ce informatii in fiecare camp, se poate pune acelasi camp pe mai multe pagini, etc.)

 

Minusuri

 

- profilul de altitudine al traseului: daca se incarca un traseu (in formatul .tcx al celor de la Garmin, ca altfel nu se prea poate) trebuie avuta foarte mare grija ca acesta sa aiba si informatii de altitudine; MapMyRide nu stie sa exporte informatiile de altitudine, Garmin Connect (!!!) nu stie nici el, Bikemap stia dar s-a dus naibii interfata site-ului de ceva vreme, RideWithGPS stie (asta folosesc acum); o data gasit un site unde sa se poata crea trasee si exporta cu tot cu informatiile de altitudine, nu sunt probleme, in schimb e o oarecare bataie de cap cu gasirea lui

 

- tot profilul traseului: singurul mod in care poate fi vizualizat profilul (si pozitia curenta pe el) e in modul "Virtual Partner" in care pe curba respectiva apare si "partenerul virtual de antrenament" care se deplaseaza cu o viteza medie setata in prealabil in fisierul .tcx; problema e ca scalarea profilului se face automat in functie de distanta dintre tine si partenerul virtual, deci nu exista posibilitatea de zoom manual al profilului; asta mi se pare cel mai enervant lucru, mai ales ca pentru traseu exista posibilitatea de a face zoom manual (la o scara la alegere intre cativa metri si cativa kilometri), dar pentru profil nu

 

- precizia GPS: uneori, pentru intervale aleatoare de timp (de la cateva secunde la cateva minute) GPS-ul spune ca e "Off Course" chiar daca tu te deplasezi in linie dreapta pe soseaua corecta; uneori isi revine imediat, alteori isi revine dupa cateva sute de metri, si cel mai important momentele in care se intampla asta par sa fie complet la intamplare (am incercat sa gasesc corelatii cu starea vremii, densitatea de copaci din preajma, altitudinea la care ma aflam, etc. si nu am descoperit nici un tipar)

 

- in modul in care se afiseaza traseul si pozitia actuala pe traseu nu pot fi vizualizate sau configurate informatii suplimentare (se vede traseul, distanta ramasa, timpul ramas si scara), deci daca vei vrea sa vezi de exemplu viteza sau altitudinea va trebui sa tot alternezi intre paginile cu informatii

 

- daca vei dori vreodata sa-l incarci (dintr-o baterie externa) in timp ce rulezi, astfel incat el sa continue inregistrarea traseului, va trebui sa-i cumperi un cablu mini-USB OTG (On-The-Go); o data conectat un cablu obisnuit, dispozitivul se inchide si se incarca, fara sa poata fi repornit in timpul respectiv, singurul care permite asta fiind cablul de tip On-The-Go

 

Doar pentru tracking (pe principiul ca pleci la tura si lasi GPS-ul sa inregistreze) nu am ce ii reprosa, iar cele 18 ore de autonomie sunt arhisuficiente pentru o zi intreaga de pedalat. Daca vrei sa incarci pe el trasee pe care sa le urmezi, sunt mici detalii de care trebuie sa tii cont (pe care le-am mentionat mai devreme).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edge 500 are un avantaj: viteza cu care actualizeaza pozitia in raport cu traseul incarcat. Din ce stiu e mai rapid decat Sigma. De exemplu: faci un viraj. La Edge actualizeaza schimbarea de directie cvasi-instantaneu, la Sigma poate aparea o latenta vizibila. (Sursa: un posesor de Sigma).

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@majikstone ai incercat cumva modul GPS si pe offroad? trasee montane?

 

Nu, in schimb am mers pe destul de multe sosele prin paduri dese si nu parea influentata calitatea semnalului GPS de asta (erorile cu "Off Course" apar cam aleator si sunt temporare). Mai multe nu pot sa-ti spun. Oricum, din perspectiva software tot aia e. Doar hardware eventual sa varieze precizia in metri a GPS-ului in functie de cat de deasa e padurea, ceea ce poate crea probleme pe offroad ma gandesc eu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am edge 500 de vreo 2 ani - si nu prea am ce ii reprosa lui ca dispozitiv. Ceea ce zice majikstone - cu offcourse nu apare datorita pierderi semnaluilui gps ci datorita softului ce ruleaza in modul Course. Cred ca se pacaleste putin cand ai prea putin puncte ce iti definesc cursul. Daca inregistrezi si traseul in acelasi timp o sa observi ca pozitia inregistrata e foarte precisa - chiar daca el tipa "Off course".Dar asta sa fie singura lui buba. 

 

Pentru navigare ihmm - daca vrei sa il folosesti pt orientare prin padure - gandeste-te de 2 ori. Nu e conceput ca dispozitiv de navigare. Poate fi folosit dar la limita

Pentru inregistrare de ture ii dau 10. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu as lua Garmin 500. Mi se pare GPS-ul ideal pentru sosea la bugetul cel mai ok.

Eu momentan am 1000 dar am avut si 510 si m-am jucat si cu 500. 500 mi se pare cel mai bun raport calitate/pret. Daca ai niste bani in plus, atunci 510. Dar strict intre Sigma si 500; as lua 500 sau un 800 second hand :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am un Edge 200. Comentez pe partea de orientare care e similara ca functionalitate si calitate GPS.

Pot spune ca este surprinzator de bun si off-road adica senzorul GPS este gandit pentru mersul prin padure (sustin asta alaturi de producatori).

Cat timp te deplasezi e in regula. Te-ai oprit, reduce scala si poti pierde orientarea.

In schimb, sa te bazezi strict pe indicatiile dispozitivului poate fi mortal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru drumuri forestiere si offroad recomand garmin etrex 30 sau garmin dakota 20, cel putin etrex 30 pe care il detin e compatibil cu senzorii garmin (puls, cadenta etc.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now