RobertS

Tur prin Bucovina 2015 - 11 zile

Recommended Posts

Un inceput frumos, inedit si foarte personal.  :D

Urmarim, urmarim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

8->

abia aștept istorisirea... va fi fain să văd cu alți ochi locurile pe unde am trecut anul trecut cu bunii mei prieteni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@RobertS

Felicitari pentru tura si asteptam (sper nu prea mult) sa vina si povestea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Înainte de a începe să povestesc plimbarea, vă prezint echipamentul folosit:

 

- Bicicleta: RR 320 din Decathlon. I-am pus niște jante duble și i-am schimbat cauciucurile cu unele pentru asfalt. Alte modificări nu i-am adus. Veți vedea poze cu ea mai jos.

- Câteva camere de schimb + petice, lipici și pompă. În turele de o zi îmi luam cu mine câte două camere și petice, iar în plimbările de mai multe zile le luam pe toate. Din fericire nu a fost nevoie să le folosesc. Nu am făcut nicio pană.

- Ulei pentru lanț + un spălător din Lidl.

- Un cablu de frână de rezervă și două perechi de saboți de frână de rezervă. Doar prima pereche de saboți am folosit-o. Restul le-am adus acasă.

- Presă de lanț și câteva zale de rezervă. Din fericire nu a fost nevoie de ele.

- O cheie pentru a da jos roata în caz de pană, imbus și o șurubelniță la care pot să îi schimb capătul. Fiind o plimbare lungă, am preferat să duc câteva sute de grame în plus și să nu mă lase sculele la greu decât să car un multifuncțional și să mi se strice când am mai mare nevoie de el.

 

- Cască de protecție, ochelari de soare (care s-au dovedit foarte utili în multe zile), mănuși de vară, o căciulă (care și-a făcut treaba bine în nopțile reci și pe coborâri), un guler care se trage pe față (pe care nu l-am folost).

- Două tricouri de ciclism și doi pantaloni scurți cu bazon mai buni și un tricou de ciclism și o pereche de pantaloni cu bazon mai răi (adică puțin mai groși și cu buzunare mai mici). + O pereche de pantaloni cu bazon lungi pe care nu i-am folosit.

- O jachetă din polar pentru cliclism, pantaloni de trening lungi, bluză din polar normală, două tricouri normale, o pereche de pantaloni scurți normali.

- Două tricouri pentru drumeții pe munte cumpărate din Decathlon cu 20 de lei. Sunt foarte ușoare și foarte subțiri. Nu au buzunare în spate, dar sunt mult mai comode decât tricourile de ciclism. Mai ales la călduri foarte mari.

- Pelerină, pantaloni impermeabili și niște huse pentru papuci făcute acasă. Nu am avut ocazie să le folosesc.

- Nu am avut niște papuci speciali pentru ciclism, ci niște sandale. Chiar dacă la început mi se păreau incomode, după prima zi mă simțeam foarte bine în ele.

- Șosete, chiloți, microfibră, ac și ață.

- Coburi (18L fiecare geantă) dintr-un material textil, luate din Decathlon. Mulți spun că cele din Decathlon nu sunt bune, dar eu sunt mulțumit de ele. Și-au făcut treaba de minune. + o geantă de 30L pe care o puneam pe portbagaj în cazul în care coburile erau insificiente și o gentuță de ghidon.

 

- Șervețele uscate și umede, șervețele pentru lentile, deodorant, periuță și pastă de dinți, un dezinfectant lichid pentru mâini, cremă de protecție solară 50+ (la căldurile de peste 35 de grade s-a dovedit a fi prea slabă. Mă dădeam cu ea din două în două ore, dar tot m-a ars soarele).

- Portofel, acte.

- Telefon cu GPS (pentru navigare am folosit aplicația OsmAnd), aparat foto, cameră video de acțiune (ținută pe cască sau pe ghidon), baterii, doi acumulatori externi, încărcătoare, carduri de memorie.

- Far puternic (m-a adus în siguranță acasă după două-trei ore de pedalat prin întuneric) și stop + vestă reflectorizantă.

- Foaie cu traseul din ziua respectivă pe care am trecut satele/comunele/orașele prin care trebuie să trec, distanțele dintre ele, numerele drumurilor și coordonatele GPS ale obiectivelor turistice din zonă.

- Cartea Mersul trenurilor, jurnalul de călătorie.

 

- Multă glucoză (din care am mâncat foarte puțină), câteva batoane energizante, un bidon pentru ciclism de 500 mL și una sau două sticle de apă de 2L de rezervă.

- Sandvisuri (suncă, brânză, cașcaval, ardei, roșii, castravete) făcute acasă, fructe, în unele zile prăjitură.

- Oale de făcut mâncare + tacâmurile necesare, termoplonjon, plicuri de supe, cafea, ceai.

- Mâncarea făcută acasă am ținut-o în caserole de plastic.

 

***

 

Cam acesta a fost în mare bagajul. Pare mare, dar nu e. Am vrut să am parte de un confort mai mare. Chiar dacă masa totală a bagajului e mare, bicicleta și organismul s-au comportat bine și pe urcările lungi și grele.

 

În plimbarea de 5 zile am dormit la pensiuni, așa că am redus destul de mult din bagaj (arzător, cort, saltea, sac de dormit).

 

Drumurile nu au fost alese după gradul de dificultate sau după calitatea lor, ci după ce vroiam să vizitem și după frumusețea peisajului. Nu am analizat profilul traseelor. Știam doar când am vre-o cățărare mai lungă și până la ce altitudine trebuie să urc. Nici la poze de pe traseu nu m-am uitat. Am vrut să fie totul nou pentru mine.

  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziua 0 - vineri, 31.07.2015

 

Până la Rădăuți am călătorit cu trenul și microbuzul. Bicicleta am trimis-o cu Urgent Cargo. A ajuns în 19 ore, dar cu cricul desfăcut, cu suportul pentru vitezometru rupt, ghidonul strâmbat, iar cadrul și cauciucurile pătate de o vopsea roșie, foarte cleioasă. Curierul a văzut că bicicleta e pe jumătate distrusă, mi-a dat-o și repede a plecat. Nici măcar factura nu am mai primit-o. Mi-a trimis-o după câteva zile pe mail. Transportul a fost ieftin, 30 de lei pentru 14 kg, dar, după incidentele de acum nu voi mai apela la serviciile lor.

 

Toată ziua a plouat, dar pe mâine, 01.08.2015 se anunță vreme frumoasă. Dau jos cricul, leg cu o ață suportul vitezometrului, pentru că am uitat acasă colierele de plastic, fac niște reglaje la frâne, ghidon și schimbătoare, apoi pedalez prin sat 6-7 km pentru a calibra cât mai bine vitezometrul. Bicicleta e pregătiră pentru turul care urmează să înceapă, iar eu sunt pregătit psihic pentru cele 14 zile de pedalat. Nu mai am nimic de făcut. Abia aștept ziua de mâine pentru a putea începe plimbarea așteptată de atât de mult timp!

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si mie-mi place povestea ta, astept continuarea. Hai si cu o poza-doua :)

 

Cartea Mersul trenurilor,

 

Asta-i cel mai inutil obiect pe care l-ai carat. Brosura care apare la sfarsitul anului pentru anul urmator este modificata pe parcursul intervalului de valabilitate de sute de ori, astfel incat ajunge sa nu mai abia prea mare legatura cu realitatea.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziua 1 - sâmbătă, 01.08.2015 (partea I-a)
Frătăuții Noi - Milișăuți - Arbore - Vicov - Bilca - Frătăuții Noi
 
Este trecut de miezul nopții iar eu încă nu pot să mă culc. Aud tunetele de afară. Mi-a trecut optimismul și mă gândeesc că dacă așa va fi și dimineața voi amâna prima zi a turului. Oricum, nu mă simt pregătit. Parcă mai e ceva de pregtit. Până la urmă la grijile de-oparte și adorm.
 
Sunt trezit dimineața la ora 8 de razele soarelui. Mă simt mult mai bine decât noaptea trecută. Afară e cald, deci pot să încep turul. Pofta de călătorie a revenit. Abia aștept să fac primii kilometrii prin Bucovina.
 
Iau micul dejun și pornesc la drum în jurul orei 10 dimineața. Trec repede prin satul în care am bunicii, Frătăuții Noi. Primul popas îl fac pe podul care traverseză râul Suceava.
 
ziua_1_1_1.jpg
 
Trec repede și prin Frătăuții Vechi și încep să văd construcțiile din Rădăuți.
 
ziua_1_1_2.jpg
 
La intrarea în Rădăuți am parte de o surpriză neplăcută: strada este din nou spartă. De mulți ani se lucrează la acest drum și încă nu este finalizat.
 
ziua_1_1_3.jpg
 
Sunt câteva obiective turistice prin oraș, dar nu mi-am propus să le vizitez. În poze se poate observa și fosta cale ferată care lega orașul Suceava de Rădăuți și își continua drumul până la Putna. De câțiva ani nu mai circulă niciun tren pe aici. Un lucru interesant este că această linie trece chiar prin mijlocul cimitirului din oraș.
 
ziua_1_1_4.jpg
 
Din Rădăuți trebuie să merg câțiva kilometrii pe un drum național foarte aglomerat. Un lucru care mă miră este faptul că majoritatea șoferilor mă depășesc la o distanță destul de mare.
 
Nu după mulți kilometrii încep să apară dealurile. Eu trebuie să ocolesc dealul din față pentru a ajunge la următorul obiectiv.
 
ziua_1_1_5.jpg
 
Ajuns în Milișăuți, cotesc spre dreapta pe un drum mai puțin circulat. Pe oamenii de aici i-am prins într-o zi de făcut curățenie: iși taie iarba din fața porții și își vopsesc gardurile. Oameni gospodari... nu mi-am schimat deloc părerea despre bucovineni.
 
Vreau să spun că nu am ales întâmplător traseul de astăzi. Primul traseu din acest an este și primul traseu de anul trecut. Urc primul deal de astăzi. Îmi amintesc că anul trecut abia am urcat aici. Acum urc fără probleme. Multe s-au schimbat...
 
ziua_1_1_6.jpg
 
Trec printr-un sat cu multe case aflate în construcție.
 
ziua_1_1_8.jpg
 
Temperaturile trec deja de 30o C, dar soarele se mai ascunde prin nori și face ca toată atmosfera să se mai răcorească. În jur se văd dealuri, traficul e aproape inexistent, iar drumul ba urcă, ba coboară.
 
ziua_1_1_9.jpg
 
ziua_1_1_10.jpg

  • Upvote 8

Share this post


Link to post
Share on other sites
Asta-i cel mai inutil obiect pe care l-ai carat. Brosura care apare la sfarsitul anului pentru anul urmator este modificata pe parcursul intervalului de valabilitate de sute de ori, astfel incat ajunge sa nu mai abia prea mare legatura cu realitatea.

 

Am luat, de fapt, niște extrase din carte. Îmi trebuia și pentru acest tur, și pentru turul de întoarcere acasă. Acasă am verificat dacă mersul nu s-a modificat, apoi am xeroxat paginile care mi-au fost de folos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziua 1 - sâmbătă, 01.08.2015 (partea a II-a)

Frătăuții Noi - Milișăuți - Arbore - Vicov - Bilca - Frătăuții Noi

 

Ajung în Arbore. O scurtă istorie a satului, găsită pe un panou informativ:

 

Prima atestare a satului Arbore are loc într-un document întocmit la 15 ianuarie 1418, la curtea domnitorului Alexandru cel Bun (1400 - 1432). Această localitate a făcut parte din moșia Solcii, ale cărei pământuri se întindeau de la Pietrele Muieri până în apa Sucevei, cuprinzând toate loclitățile din acest areal. Inițial, satul s-a numit Solca de Jos.

 

Pe partea stângă a drumului văd biserica din Arbore. Două poze:

 

P1130291.jpg

 

P1130303.jpg

 

La 7 martie 1502, Luca Arbore a cumpărat satul Solca (...). În primele zile ale lunii următoare el a început să construiască o curte domnească și o biserică pe locul unui schit străvechi și era destinată a servi ca necropolă a familiei Arbore. Lucrările de construcție au început la 2 aprilie 1502 și au fost finalizate, în același an, la 29 august, după cum atestă pisania.

 

P1130293.jpg

 

P1130309.jpg

 

Din păcate, pictura exterioară a bisericii s-a distrus în mare parte. Doar o parte din ea a mai rămas. Câteva detalii:

 

P1130299.jpg

 

P1130300.jpg

 

P1130307.jpg

 

După sesiunea foto mănânc, apoi plec spre Solca, unde voi vizita o altă mănăstire. Până acolo soarele stă ascuns între nori.

 

P1130310.jpg

 

P1130312.jpg

 

La Solca găsesc poarta mănăstirii închisă. Așa era și anul trecut.

 

P1130313.jpg

 

P1130314.jpg

  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziua 1 - sâmbătă, 01.08.2015 (partea a III-a)

Frătăuții Noi - Milișăuți - Arbore - Vicov - Bilca - Frătăuții Noi

 

În căutarea unei alte porți de acces în curtea mănăstirii, găsesc un indicator spre barajul/lacul Solca. Este același drum care duce la Pietrele Muierii. Mă hotărăsc să îl urmez până la baraj.

 

ziua_1_3_1.jpg

 

La un moment dat dau de o bifurcație. Ce să fac? Care e drumul bun? GPS-ul nu spune nimic. Aleg drumul din dreapta. După câteva secunde aud un strigăt puternic. Sunt câțiva oameni care încercau să repare ceva la o mașină. Mă întreabă unde vreau să ajung și îmi spun că drumul din stânga ajunge la baraj. Le mulțumesc pentru informație și îmi continui drumul.

 

După ce ies din Solca intru în pădure. Ce bine e la răcoare!

 

ziua_1_3_2.jpg

 

ziua_1_3_3.jpg

 

Altă bifurcație. Deschid GPS-ul, dar acest drum nu e trecut pe hartă. Văd un bărbat la o distanță mică de mine. Mă duc la el și îl întreb de drum. Aflu că ambele drumuri duc la baraj, dar recomandat pentru mine este cel care urcă, cel din dreapta. Tot de la acest bărbat aud pentru prima dată în acest tur următoarele întrebări: „Ești singur? Nu ai găsit pe nimeni?”

 

ziua_1_3_4.jpg

 

După foarte puțin timp ajung la baraj. Și aici mă răsfăț cu răcoare, deoarece soarele s-a ascuns din nou după un nor mare.

 

ziua_1_3_5.jpg

 

ziua_1_3_6.jpg

 

O panoramă:

 

ziua_1_3_7.jpg

 

Răcoare, liniște și aer curat. Un loc foarte bun pentru o pauză de masă și o poză cu bicicleta, după primii ei kilometrii de drum neasfaltat.

 

ziua_1_3_8.jpg

 

Cobor de la baraj. Următoarea oprire: Casa Muzeu Solca. Dar nu înainte de a mai face încă o poză cu mănăstirea din Solca.

 

ziua_1_3_9.jpg

 

  • Upvote 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frumos povestit, atat narativ cat si imagistic. Felicitari. Asteptam cu interes urmarea.
La Solca, trebuia sa intrebi prin vecini. Preotul (cred eu) locuieste in fata bisericii la prima sau a doua curte, cum ai iesi pe poarta bisericii, in stanga. Este si biciclist. :)
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulțumesc pentru apreciere și pentru informație. Dacă voi mai ajunge pe la Solca știu ce am de făcut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziua 1 - sâmbătă, 01.08.2015 (partea a IV-a)

Frătăuții Noi - Milișăuți - Arbore - Vicov - Bilca - Frătăuții Noi

 

Ajung și la Casa Muzeu Solca. Câteva informații de pe un panou informativ:

 

Casa muzeu datează din secolul al XVII-lea și este monument de arhitectură populară, reprezentativă pentru zona etnografic Rădăuți. Casa este de tip cameră-tindă-cameră cu foișor și prispă lutuită. Bucătăria are un cuptor tradiional cu vatră și plită reconstituit după tipologia mijloacelor de încălzit din zonă.

 

ziua_1_4_2.jpg

 

ziua_1_4_1.jpg

 

Muzeul l-am găsit închis. El poate fi vizitat de miercuri până duminică între orele 10 și 14, deci are un program mai scurt decât cel găsit de mine pe internet. Așa că plec mai departe.

 

Din Solca până în Marginea mă așteaptă câteva urcări și coborâri scurte, dar destul de abrupte. De umbră prea multă nu mai am parte, iar temperaturile ajung și la 35o C. Foarte, foarte cald... Și ca să fie și mai rău, a început să bată vântul din față.

 

ziua_1_4_3.jpg

 

ziua_1_4_4.jpg

 

Trec repede prin Marginea, apoi intru în Horodnic de Jos pentru a vedea biserica de lemn de aici. În afară de pauzele pentru hidratare nu mai mă opresc. Este prea cald și vreau să ajung mai repede acasă.

 

ziua_1_4_5.jpg

 

ziua_1_4_8.jpg

 

ziua_1_4_6.jpg

 

ziua_1_4_7.jpg

 

Locul este îngrijit. Găsesc o bancă la umbră, numai bună pentru o pauză mai lungă.

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziua 1 - sâmbătă, 01.08.2015 (partea a V-a)

Frătăuții Noi - Milișăuți - Arbore - Vicov - Bilca - Frătăuții Noi

 

Temperatura a ajuns la 40o C. Vântul tot din față bate. Eu sunt rupt de oboseală. Nu credeam că așa greu va fi să pedalez pe aici. Nu am mai prins de foarte mult timp așa vreme. Ce mă voi face dacă toate cele 14 zile vor fi așa? Prefer să nu mă gândesc la acest lucru.

 

ziua_1_5_1.jpg

 

O biserică foarte îngrijită:

 

ziua_1_5_2.jpg

 

ziua_1_5_3.jpg

 

Căldurile mari mă fac să opresc tot mai des pentru hidratare. În acest timp mai fac câteva poze.

 

ziua_1_5_4.jpg

 

ziua_1_5_5.jpg

 

Trec prin Vicov, apoi intru în Bilca, un sat care se întinde pe o distanță de 9 km.

 

bilca.png

 

Și în acest sat este o casă muzeu. Iat-o:

 

ziua_1_5_6.jpg

 

Poarta este închisă, pe ușă nu există un program, iar în zonă nu e nimeni pe care să întreb de programul de vizitare. Aceste case au fost amenajate de Consiliul Județean Suceava printr-un program cu finanțare europeană. Au făcut un lucru foarte bun, dar e trist că ele nu pot fi vizitate din diferite motive.

 

Din Bilca nu mai am vânt din față, iar temperatura a scăzut puțin.

 

Ajung acasă foarte obosit. Credeam că prima zi va fi una ușoară, dar m-am înșelat. Vântul și soarele puternic m-au terminat. Sper că zilele următoare să fie mai ușoare.

 

Seara am parte de o lună roșiatică. Fac o poză, apoi mă culc. Mă așteaptă o zi lungă mâine.

 

ziua_1_5_7.jpg

 

Datele din vitezometru:

 

94,49 km (600hm)

4h 43min 05s (~7 ore cu tot cu opriri)

Vmax = 53,8 km/h, Vmed = 20,0 km/h

Tmax = 40,0o C, Tmin = 12,7o C

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
Din Solca până în Marginea mă așteaptă câteva urcări și coborâri scurte, dar destul de abrupte. De umbră prea multă nu mai am parte, iar temperaturile ajung și la 35o C. Foarte, foarte cald... Și ca să fie și mai rău, a început să bată vântul din față.

ziua_1_4_3.jpg

 

 

Hă, hă! :D

Anu trecut ajunsesem să cunosc urcările alea la fel de bine ca drumul de acasă la serviciu :P

Felicitări, dă-i bătaie cu povestea!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@BodoC Mulțumesc pentru informație!

 

@@Traveller Și eu am ajuns să visez noaptea acele urcări. Anul trecut puteam să merg cu ochii închiși între Solca și Marginea. De atât de multe ori am mers pe drumul ăla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziua 2 - duminică, 02.08.2015 (partea I)

Frătăuții Noi - Milișăuți - Pătrăuți - Dragomirna - Bălinești - Rădăuți - Frătăuții Noi

 

Uit de oboseala, de căldura și de vântul din ziua precedentă și mă urc din nou în șaua bicicletei. Astăzi vreau să ajung la Dragomirna.

 

Până la ieșirea din Frătăuții Vechi totul e în regulă. Dar când ies din sat mă lovește în față un vânt puternic și uscat. Nu se poate! Din nou vânt... Partea bună e că la întors voi avea vânt din spate.

 

Este duminică. Lumea merge la biserică. Nu mare îmi este mirarea că rastelurile din fața bisericilor au fost pline. Pe aici un mijloc de transport foarte obișnuit este bicicleta.

 

ziua_2_1_0.jpg

 

La intrarea în Rădăuți, pe lângă drumul care este în reparație, dau și de o coloană imensă de mașini. Se pare că este un fel de târg și toți preferă să meargă cu mașina la el.

 

ziua_2_1_3.jpg

 

Până acum toți șoferii m-au depășit la o distanță destul de mare. După ce ies  din Rădăuți doi șoferi mă fac să-mi schimb puțin părerea despre cei de aici. Primul mă claxonează lung și mă depășește la limită. Celălalt face o manevră periculoasă și trece foarte aproape de mine. Asta e... Fiecare județ mai are și inconștienți.

 

Drumul național care leagă Rădăuțiul de Suceava este foarte aglomerat, iar eu abia mă târăsc pe bicicletă.

 

ziua_2_1_4.jpg

 

După mult chin pe drumul național intru pe drumul european pe care trebuie să pedalez 10-15 km. Temperatura crește, iar vântul bate tot mai tare. Din sens opus vin doi cursieriști. Ne salutăm, apoi mă opresc. Nu mai pot pedala...

 

ziua_2_1_5.jpg

 

După o pauză mai lungă pornesc din nou la drum. Vânt din față, călduri mari, multe TIR-uri...

 

Până la urmă ajung la Pătrăuți, unde părăsesc drumul euroean. Ajung la biserica din sat. Un turist cu mașină se oprește și îmi spune să vorbesc cu preotul de aici, care îmi va spune istoria bisericii. Așa că intru în curtea bisericii și îl aștept pe preot.

 

ziua_2_1_7.jpg

 

Biserica nouă:

 

ziua_2_1_1.jpg

 

Până vine preotul pentru a-mi deschide biserica veche mai mă plimb prin zonă. Văd că este și un muzeu. Acesta este încă în renovare, dar grupurile de turiști interesați îl pot vizita.

 

ziua_2_1_6.jpg

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziua 2 - duminică, 02.08.2015 (partea a II-a)

Frătăuții Noi - Milișăuți - Pătrăuți - Dragomirna - Bălinești - Rădăuți - Frătăuții Noi

 

Între timp vine la mine preotul. Mă salută și îmi mă întreabă de unde vin. Dar în engleză. Se miră când aude că sunt român. Îmi spune că foarte puțini bicicliști vin să viziteze această biserică. Foate puțini au auzit de ea, din păcate. Nu este promovată. O scurtă istorie a bisericii:

 

Ctitorită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în anul 1487 [Atenție, nu este cea mai veche biserică ctitorită de Ștefan cel Mare, ci este cea mai veche biserică ctitorită de Ștefan cel Mare care încă mai există.], biserica cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” a fost  locașul de rugăciune al unei mănăstiri de călugărițe, care a funcționat până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când a fost deesființată de administrația austriacă. De mici dimensiuni, biserica prezintă un plan triconic, în formă de cruce, cu abside rotunjite, cu  turlă pe naos (...).

 

ziua_2_2_5.jpg

 

Biserica nu a fost pictată niciodată de jur împrejur, ci doar pe peretele dinspre apus.

 

ziua_2_2_4.jpg

 

Sunt de reținut tabloul votiv cu portretul lui Ștefan cel Mare, scena „Plngerii lui Iisus” din naos, precum și vasta compoziție de pe peretele de vest al pronaosului, cunoscută sub denumirea de „Cavaleria Sfântului Constantin”.

 

ziua_2_2_1.jpg

 

ziua_2_2_2.jpg

 

ziua_2_2_3.jpg

 

Preotul care mi-a deschis biserica este un om de nota 10. Se vede că pune mult suflet în ceea ce face. Îmi spune o scurtă istorie a bisericii, dar și a zonei. Apoi îmi recomandă și alte locuri frumoase din zonă.

 

De aici mă așteaptă un drum prin pădure. Până ajung la pădure trebuie să pedalez pe un drum asfltat. Traficul de mașini e inexistent, însă traficul de biciclete este ridicat. Majoritatea bicicliștilor sunt localnici. Trec cu o viteză prea mare și nu mai apuc să îi prind în poză.

 

ziua_2_2_6.jpg

 

Accesul în pădure este blocat cu o barieră. Dar eu nu sunt cu mașina, ci cu bicicleta, așa că pot trece.

 

În timp ce cobor bicicleta printr-un șanț ca să ocolesc bariera sunt întâmpinat de niște câinie. Latră la mine și au poftă de joacă. Le dau o felie de pâine și plec mai departe.

 

ziua_2_2_7.jpg

 

Uit de condițiile meteo de azi dimineața și mă bucur de răcoarea din pădure.

 

ziua_2_2_8.jpg

 

ziua_2_2_10.jpg

 

Aer curat, răcoare, liniște... Ce frumoasă atmosferă!

 

ziua_2_2_9.jpg

 

La ieșirea din pădure văd o terasă. Ce merge o bere rece... Dar e ora 15, iar eu încă nu am ajuns la jumătatea drumului. Așa că spun pas și îmi văd mai departe de drum.

 

ziua_2_2_11.jpg

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

ziua_2_2_9.jpg

 

Asta-i foarte tare!

O poza pe care o "pierzi" printre multe altele facute pe rute amenajate (de tip "EuroVelo", sa zicem) prin Europa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intersesant, indicatoarele astea mi se pare ca nu erau instalate anul trecut la bifurcatia aia. Erau altele, cu "Drum Forestier Patrauti/Dragomirna", DF Lipoveni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă îmi aduc bine aminte erau și niște indicatoare cu DF Lipoveni și DF Pătrăuți prin zonă. Sper să nu mă înșel. Drumul mai are și borne hectometrice, iar între această bifurcație și Pătrăuți se lucrează la un pod. Sper să rămână accesul interzis mașinilor și după termnarea lucrărilor la acel pod.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.