Sign in to follow this  
megabicicleta

Dilema recuperare bicicleta furata

Recommended Posts

    Salutare. Cu ani in urma, pe tren,din neatentie, am ramas fara bicicleta, nou-nouta. Am fost la politie la gara respectiva, am lasat seria si cateva date, apoi mi-a cerut politistul sef actele bicicletei sa le aiba acolo. Anii au trecut, apoi l-am vazut pe un nene pe bicicleta care semana 99% cu a mea. Il intreb: de unde ai luat-o? De la unul de langa gara xxx...Aoleooo, zic,stai ca asta este a mea.

   Ma duc la politistul sef sa-i spun,dar zice: Aoleooo, actele nu le mai am,sunt la sediu, stai sa vezi....Acolo la sediu actele nu erau,nu aveau ce cauta acolo, deoarece eu nu depusesem plangere mai departe. Sesizarea mea a fost notata pe o agenda de la politie,agenda care s-a dat la topit, nu a fost ceva oficial.

  Intrebare: cum demonstrez ca a fost a mea, actele nu mai sunt,  carnetul politistului e la topit, la magazin nu mai stie nimeni dupa atatia ani nimic...Am doar martori....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

De asta am eu ascuns in bicla intr-un plic impermeabil, etans, numele meu. :)

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu trebuia sa lasi actele la politie. Lasai o copie.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai daca ai aruncat actele la gunoi (le-ai lasat la politie, fara plangere, fara copii, fara numar de inregistrare = aruncat la gunoi) atunci ai aruncat la gunoi si orice posibilitate de a demonstra dreptul de proprietate. Nu cred ca martorii pe care ii poti aduce ar fi credibili intr-o instanta daca ar spune ca isi amintesc perfect seria bicicletei furate acum X ani, iar la culoarea aia s-ar putea sa fie sute sau mii de biciclete.

 

Pe scurt, ti-ai facut-o cu mana ta, se numeste selfie :| 

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu,bicicleta este rara,scumpa, luata de noua, nu am gasit de-a lungul anilor multe modele. Intr-adevar,greseala fatala sa dau actele originale...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca sa mai uitam de necaz folosim o gluma:

 

Cu ani in urma, pe tren.....am ramas fara bicicleta

 

Uite inca un motiv (pe langa influenta liniei de contact) pentru care CFR a interzis calatoria pe tren.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca sa mai uitam de necaz folosim o gluma:

 

 

 

 

Uite inca un motiv (pe langa influenta liniei de contact) pentru care CFR a interzis calatoria pe tren.

Hotărârea Guvernului nr. 203/1994 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române

Publicat in MOF nr. 141 - 03/06/1994

Republicare 1 MOF nr. 24 - 14/02/1997

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 24 din 14/02/1997

Actul a fost amendat de cãtre: Hotărâre nr. 108/2002, Hotărâre nr. 19/2007

 

[...]

Art. 2. - Constituie contravenţii la normele privind transporturile pe căile ferate române următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

[...]

24. călătoria pe scări, tampoane sau pe acoperişul vagoanelor din trenurile de călători, urcarea sau coborârea din vagoane prin alt loc decât cel permis;

[...]

 

Art. 3. - Contravenţiile prevăzute la art. 2 se sancţionează după cum urmează:

[...]

c) cu amendă de la 250 lei la 400 lei, cele de la pct. 2, 6, 7, 8, 10, 16, 19, 23, 24 şi 34;

[...]

 

Art. 4. - Constatarea contravenţiilor se face de către şefii de staţii, operatorii programatori, impiegaţii de mişcare, şefii de tren, şefii de manevră, conductorii de tren, magazinerii, veghetorii de încărcare, şefii depourilor de locomotive, şefii remizelor de locomotive, şefii reviziilor de vagoane, şefii de tură de la reviziile de vagoane, revizorii tehnici de vagoane, şefii secţiilor de întreţinere a căii ferate, picherii, maiştrii, şefii de districte linii, lucrări de artă şi clădiri, şefii secţiilor şi districtelor de electrificare, centralizare şi telecomandă din unităţile din structura S.N.C.F.R., pentru contravenţiile săvârşite în sfera lor de activitate.

Pot constata contravenţii şi alţi angajaţi ai căilor ferate împuterniciţi în acest scop de Societatea Naţională a Căilor Ferate Române, precum şi ofiţerii şi subofiţerii din Poliţia pentru transporturi feroviare din cadrul Ministerului de Interne şi ofiţerii şi subofiţerii din transporturile militare din Ministerul Apărării Naţionale, pentru călătorii ce utilizează documente militare de transport.

Art. 5. - Persoanele menţionate la art. 4 alin. 1, cu excepţia şefilor de manevră, magazinerilor şi veghetorilor de încărcare, sunt în drept să aplice şi sancţiunea pentru contravenţiile constatate.

În cazul contravenţiilor constatate de şefii de manevră, magazinerii şi veghetorii de încărcare, sancţiunile se aplică de impiegaţii de mişcare, operatorii programatori sau şefii de staţie.

În cazul contravenţiilor constatate de organele de control împuternicite de Societatea Naţională a Căilor Ferate Române, sancţiunile se aplică de şefii de tren sau de către conductorii de tren pentru contravenţiile constatate în tren, iar pentru cele constatate în unităţile de cale ferată sancţiunile se aplică de şefii acestor unităţi.

Ofiţerii şi subofiţerii din Poliţia pentru transporturi feroviare, precum şi ofiţerii şi subofiţerii din transporturile militare, în lipsa organelor S.N.C.F.R., sunt în drept să aplice sancţiunea pentru contravenţiile prevăzute la art. 2 pct. 1, 2, 4, 5, 9, 11-24, 27-35 şi 41-49.

Pentru contravenţiile prevăzute la celelalte puncte, sancţiunea se aplică de organele de cale ferată menţionate la art. 4, împuternicite să aplice sancţiuni.

Art. 6. - Despăgubirile datorate pentru pagubele materiale cauzate prin săvârşirea contravenţiilor prevăzute la art. 2 se stabilesc, de regulă, o dată cu aplicarea amenzii sau prin deviz, pe baza tarifelor în vigoare la data săvârşirii contravenţiei, cuprinse în lista anexă la "Instrucţia de tratare a lipsurilor şi vătămărilor la vagoane" sau în alte instrucţiuni aprobate de Societatea Naţională a Căilor Ferate Române.

În cazul producerii de lipsuri şi degradări la mijloacele de transport aparţinând altor administraţii de cale ferată, pentru care S.N.C.F.R. achită despăgubirile în valută, valoarea ce va fi suportată de contravenient se va stabili ţinându-se seama de cursul de schimb valutar în vigoare la data producerii pagubei.

Procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, întocmite de ofiţerii şi subofiţerii din Poliţia pentru transporturi feroviare, în care se prevede plata despăgubirilor, precum şi cele întocmite pentru contravenţiile menţionate la art. 2 pct. 3, 6-8, 10, 25, 26 şi 36-40 se vor trimite regionalelor de căi ferate în raza cărora s-a săvârşit contravenţia. Totodată, pentru militarii din Ministerul Apărării Naţionale, copii de pe procesele-verbale de constatare a contravenţiei se vor trimite serviciilor regionale de transporturi militare şi, respectiv, Direcţiei secretariat.

Art. 7. - În cazul contravenienţilor care nu au avut asupra lor actul de identitate, legitimaţia militară, ordinul militar de serviciu sau dacă de pe actul prezentat nu s-a putut stabili exact domiciliul, iar pentru identificarea acestora S.N.C.F.R. a achitat taxele solicitate de organele de paşapoarte, de poliţie sau financiare, după caz, la care s-a intervenit pentru comunicarea datelor necesare, contravenienţii vor suporta şi contravaloarea taxelor de identificare.

Art. 8. - Sancţiunea aplicată pentru contravenţiile prevăzute în prezenta hotărâre, săvârşite de salariaţi din sectoarele de activitate ale Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, nu înlătură posibilitatea de a se aplica şi sancţiuni disciplinare.

Art. 9. - Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei cel în cauză poate face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.

Plângerea, însoţită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei, se depune la regionala de căi ferate din care face parte agentul constatator, care o va trimite, de îndată, judecătoriei în a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia.

În situaţiile prevăzute la art. 6 alin. 3, plângerea, însoţită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a amenzii, se depune la regionala de căi ferate de care aparţine agentul constatator.

Art. 10. - Plângerea se soluţionează de judecătoria în a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia.

[...]

 

 

Concluzie: călătoria pe tren costă până la 400 RON.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar mai fi o posibilitate: cere-i vânzătorului o copie după acte. Apoi mergi la poliție. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si inca o idee: imediat ce cumparati o bicla si nu neaparat bicle, ci orice considerati ca este necesar, scanati actele la o rezolutie cat mai buna, generati un PDF si postati-le undeva in Google Drive, sa le aveti oricand la dispozitie.

Eu asa am facut. Cand mi-am gasit bicicleta furata, in caz ca nu aveam documentele in original la mine, tot i-o dadeam peste ochi cu scanurile...

 

Sa ne spuna initiatorul cam cati ani au trecut de la achizitie si daca mai stie daca mai exista magazinul de unde a luat-o...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehe..au trecut vreo 10 ani...nu mai stiu daca mai exista magazinul...dupa ce am aflat ca actele mele sunt disparute m-am interesat la alte magazine daca se pot face duplicate,dar mi-au spus ca vanzatorul noteaza seria pe carnet,imi da carnetul si el nu mai are evidenta. Oricum, nu am inteles nici pana acuma de ce politistul a insistat sa-i dau actele originale. Cam umbla vb prin targ ca politia e mana in mana cu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

In acest caz... nu stiu ce sanse ai mai avea sa o recuperezi... chiar sa fie a ta bicicleta pe care ai vazut-o.

Oricum, orice ai incerca sau ce demersuri ai sa faci... succes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar cit de sigur esti ca este pina la urma chiar este bicicleta ta? Inteleg ca e acelasi model, reapare in aceeasi zona unde a fost pierduta.

 

Totusi  ... 10 ani? 

 

Cineva a tinut-o ca pe un bibelou 10 ani intr-un loc ideal, fara umezeala si multe altele, etc. si a scos-o acum la vanzare cuiva care a inceput dintr-o data sa se plimbe?

 

Si a mea cand a fost furata a reaparut la vanzare dupa citeva luni, nu imediat. Hai sa zicem ca nu o recuperam, tot o lua in citeva luni cineva, si ar fi revandut-o si el dupa o vreme, dar tot s-ar fi schimbat componentele de citeva ori, ca sa nu mai zic si de uzura cadrului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

     Nu intelegeti, ea a aparut imediat dupa ce mi-a fost furata,chiar acolo, intr-o zona rau famata, unde oameni analfabeti si nemancati, care locuiau in cocioabe de chirpici se plimbau cu bicicleta noua, proaspat aparuta in magazin. Si exact in statia aceea s-a intamplat, hotul nu se ferea sa circule cu ea. Asta am aflat-o din surse neofociale,de aceea am fost la politist cu actele ei,sa o recupereze,ca doar nu ma duceam eu sa ma taie aia in bucati. Si se pare ca si lui i-a fost frica...

      Iar acuma am vazut-o prin zona mea, la un nene care mi-a confirmat ca a luat-o din zona aceea, deci informatia mea era adevarata. Evident ca are alta uzura,dar cadrul in romb,jantele si ghidonul o fac inconfundabila.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu poti prin orice mijloc de proba sa demonstrezi ca un obiect furat a fost al tau. eu m-am saturat de cand "imi racesc gura" pe forumuri de biciclisti care habar nu au ce tre' sa faci cand ai norocu sa dai peste bicicleta ce ti s-a furat. e foarte simplu. O iei si mergi cu ea acasa. Si-l lasi pe ala, hot sau cumparator sa mearga EL la politie. De atatea ori aud povestea "mi-am vazut bicicleta, am cautat un echipaj de politie, bla, bla". Eu am terminat dreptul, n-am profesat si nu o sa profesez vreodata. Dar fraza legata de furt mi s-a stantat pe creier. Posesia unui bun are doua sa le zic aspecte (e mult de cand am terminat faculta, era alt termen parca) CORPUS si ANIMUS. Corpusu ti se poate lua, adica ala poa' sa-ti fure bicicleta, dar animusu, faptul ca tu sti ca aia e bicicleta ta, si ea ramane a ta, asta nu ti se poate lua. Cand tu iti gasesti bicicleta furata, tu iti recuperezi corpusu, obiectul in sine, reunesti corpusu si animusu. Deci te urci pe ea si pleci, ca ea e a ta! Daca individul merge la politie, asta e alta poveste. Tu poti demonstra cu ORICE mijloc de proba ca bicicleta e a ta. "Hartiile" sunt overrated. Nu strica, doamne feri' sa ai factura/chitanta, dar nu e obligatoriu. Poti sa ai poze de la ture, prieteni, vanzatorul ca martor, ORICE chiar inseamna ORICE indreptul penal. Salutare!

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu poti prin orice mijloc de proba sa demonstrezi ca un obiect furat a fost al tau. .. "Hartiile" sunt overrated. Nu strica, doamne feri' sa ai factura/chitanta, dar nu e obligatoriu.

Asa este... mijloace de proba... Dar, cand nu ai nimic, numai amintirea?

Pai, eu pot sa te vad pe tine pe strada cu o bicicleta (ii estimez varsta la aprox 10 ani... nu ma arunc la una noua), despre care probabil ca nici tu nu mai stii cand si cum ai intrat in posesia ei si HAT! E a mea, doar pentru ca imi amintesc eu (desi e minciuna) ca a fost a mea acum aprox 10 ani... Si uite asa, te las sa plangi in strada, atata timp cat tu nu poti sa aduci "mijloace de proba" (sa zicem ca nu ai nimic)...

Hm... Exclus asa ceva... Uneori chiar cand ai acele dovezi poti sa ai probleme...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Farq acte nu poti sa o iei de la nimeni pe strada...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Farq acte nu poti sa o iei de la nimeni pe strada...

Stiu... dar asa presupunea colegu', mai sus, ca "amintirea" bicicletei este de ajuns...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu poti demonstra cu ORICE mijloc de proba ca bicicleta e a ta. "Hartiile" sunt overrated. Nu strica, doamne feri' sa ai factura/chitanta, dar nu e obligatoriu. Poti sa ai poze de la ture, prieteni, vanzatorul ca martor, ORICE chiar inseamna ORICE indreptul penal. Salutare!

 

 

Asa este... mijloace de proba... Dar, cand nu ai nimic, numai amintirea?

 

Colegu' nu spunea ca numai amintirea e de ajuns. Daca citim cu atentie era vorba despre "orice mijloc de proba". Amintirea, desigur, nu e mijloc de proba (editat)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu e chiar asa... Am trecut prin asa ceva, si legal se considera furt... Bine... Daca o faceam atunci, acum aveam produsul inapoi...

Deci: daca il dai jos pe ala de pe bicla, si ala te reclama, fiind cumparator de buna credinta, si te gaseste politia si tu nu poti dovedi provenienta biclei...sigur nu ti-o lasa tie... Posibil nici aluia...

Dar daca nu te reclama, te-ai scos...

Share this post


Link to post
Share on other sites

De unde rezulta ca animus nu inseamna numai suflet, intentie, relatie mentala, cel mai potrivit termen contemporan e acela de tupeu.

 

Ar fi frumos acest mit urban sa se si intample, dar ce sanse sunt ca hotul initial sa stea de plimbarici pe doua roti sa-l prinzi tu? O vinde altuia in targ, pe net si sunt sanse ca si animus-ul noului proprietar sa aiba relativa aceeasi incredere de sine ca lui i se cuvine ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu @@Trevizes. animusul nu e tupeu. E dreptul tau pe care il ai asupra bunului TAU. Bunul tau furat chiar si revandut de 10 ori, ramane al tau, ceilalti detinatori intermediari chiar si de buna credinta fiind nu au ce sa-ti faca tie cand ti-l recuperezi. Ei se pot intoarce impotriva vanzatorului. Nu conteaza ce cred ei, conteaza ce zice legea. Si asa lumea e prea timida cand vine vorba de biciclete furate si recuperarea lor. Cu astfel de commenturi nedocumentate nu faci decat sa menti statusul actual, ceea ce nu e bine. Si cu asta am terminat pe topicul asta. Cine are urechi aude, cine nu, umbla dupa o masina de politie cand isi vede obiectul furat pe strada. Si de obicei, cand gaseste masina/sectia de politie, bicicleta...ia-o de unde nu-i! Salutare!

Share this post


Link to post
Share on other sites

      A fost un caz cu ani in urma, cand i se fura unuia vaca. Omul trece dupa luni de zile printr-o zona si se ia o vaca dupa el.nu era a lui, avea alta culoare. Dar uitandu-se cu atentie, isi da seama ca vaca il recunostea, parea cunoscuta, era vaca lui, dar avea alta culoare, era vopsita! Nu a avut curajul sa o ia acasa, deh, daca intra la penal...Se duce la veterinar, vecini, politie, politia la hot, hotul raspunde: care vaca,am avut una,dar tocmai am taiat-o!

Share this post


Link to post
Share on other sites

E dreptul tau pe care il ai asupra bunului TAU. Bunul tau furat chiar si revandut de 10 ori, ramane al tau, ceilalti detinatori intermediari chiar si de buna credinta fiind nu au ce sa-ti faca tie cand ti-l recuperezi.

Stimate coleg absolvent de Drept (nu sunt ironic!). Ai dreptate cu prima fraza. Dar este usor din spatele monitorului sa afirmam ca (vezi citat)

 

.... e foarte simplu. O iei si mergi cu ea acasa. Si-l lasi pe ala, hot sau cumparator sa mearga EL la politie. 

 

Cred ca nu te-ai confruntat inca "in teren" cu o astfel de situatie. Inclusiv eu... banuiesc ca ai citit povestea... daca nu mai aveam documentele, nu stiu daca as fi intreprins ceva la adresa celui care imi conducea jucaria. Daca tu, care iti revendici bunul recunoscut, nu ai cum dovedi ca este intr-adevar al tau, atunci hotul / vanzatorul / etc nu este obligat el sa faca dovada ca ii apartine.

Deci, nu stiu daca este atat de simplu sa "o iei din mana aluia si sa ajungi cu ea acasa", indiferent cat iti amintesti tu detaliile ei.

Inclusiv cand am prezentat documentele in original, am avut putin de munca de convingere cu acela ca nu are rost sa se impotriveasca.

Acuma... nu stiu ce ar fi urmat daca nu ceda pana la urma, probabil ca ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this