Sign in to follow this  
Danny_bb

Obiectivul restant, Brasov-Slobozia

Recommended Posts

Salut din nou.

 

Cu toata ca relatarea este departe de ideea de cicloturism, e singurul loc unde m-am gandit ca pot inghesui fugareala mea de-o zi.

Ca si Transfagarasanul extins de asta-vara, totul a inceput cu un "mi-as dori ca la un moment dat"... sa merg cu bicicleta de acasa pana la cealalta "acasa". Stiam ca drumul nu e in totalitate interesant dpdv cicloturistic dar nici pe departe banal sau plictisitor.

Am evaluat 3 variante de traseu:

1. Brasov - Predeal - Ploiesti - Urziceni - Slobozia

2. Brasov - Siriu - Buzau - Slobozia

3. Brasov - Cheia - Valenii de Munte - Ploiesti - Urziceni - Slobozia

 

Planul initial era sa merg pe la Siriu, tinand cont ca n-am fost niciodata pe acest traseu. Cu vreo 2 saptamani in urma, mi-am satisfacut partial curiozitatea intr-o tura mai scurta pana la baraj. Starea incerta a drumurilor si faptul ca toamna s-a instalat confortabil si ne-a rapit cateva ore bune de lumina, m-au facut sa exclud aceasta varianta. De clasicul DN1 m-am cam saturat si nu-mi mai misca nici o coarda, mai ales intr-o zi de sambata, cand tot poporul pleaca vijelios spre zari mai verzi. Asadar, am ales varianta de compromis: DN1A pana la Blejoi - Urziceni si Slobozia.

 

2015-10-03%2016.58.12.png

 

Cu traseul stabilit, restul pregatirilor n-au fost decat niste detalii. Mi-am incropit un bagaj minimal din care nu au lipsit feluritele dulcegarii ce urmau sa ma tina in stare de functionare pe durata calatoriei. Am citit pe aici niste sfaturi extrem de pretioase legate de alimentatia din timpul turelor, le-am suprapus peste obiceiurile mele iar rezultatul a fost satisfacator.

 

Increzator, am luat-o din loc putin mai tarziu decat mi-as fi dorit, la putin timp dupa ce Soarele s-a hotarat sa-si faca aparitia.

 

2015-10-03%2007.29.53.jpg

 

Inca de la primul contact cu aerul de afara, m-am felicitat pentru alegerea vestimentatiei: fara pantalonii lungi, buff si manusi as fi renuntat dupa cativa km.

 

2015-10-03%2008.25.42.jpg

 

Prima provocarea a zilei era celebra iesire din Sacele, care presupune traversarea celebrului cartier Garcini, populat de oameni care nu-s intotdeauna foarte prietenosi. Ora matinala si norocul m-au scapat de orice neplaceri si nu mi-a ramas decat s-o iau usurel la deal spre cel mai inalt punct al traseului, Pasul Bratocea, de unde ma drumul avea sa ma poarte, in general, la vale, prin racoarea deloc placuta a padurii. Pe fondul scartaielilor generate de semiremorcile care "zburdau" pe serpentine, n-am putut sa nu remarc, inca o data, competenta si viziunea oamenilor care au considerat ca DN1A este un drum foarte potrivit pentru camioane.

 

2015-10-03%2009.59.56.jpg

 

2015-10-03%2009.34.02.jpg

 

Pana la Valenii de Munte, drumul a fost relativ liber si bun. Se mai lucreaza in vreo 2 locuri iar circulatia este semaforizata si se face pe o singura banda. Din pacate, aici s-a cam terminat zona peisajelor impresionante. In locul acestora au aparut multe masini, pe un drum care nu este foarte prietenos dpdv ciclistic. Tot aici am intalnit, in premiera, pista antibiciclisti. Acesta amenajare presupune frezarea razanta a unei fasii de vreo juma' de metru de asfalt de pe marginea drumului, fara vreun scop precis. Din nou combinatia cursiera-asfalt praf m-a zdruncinat serios. Trecerile razante ale soferilor care depasesc se pare c-au devenit si ele, o practica comuna. Sper ca o parte din urarile mele de viata lunga si imbelsugata sa-si fi atins destinatia.

Aveam sa aflu ca pista antibiciclisti este o initiativa nationala, aceasta continuandu-se, cu mici intermitente, pana la Slobozia.

 

De la Blejoi, am traversat zona viticola de la Valea Calugareasca, unde toata lumea era angrenata in activitati specifice acestei perioade a anului.

Dupa Albesti, suprinzator, peisajele de campie cu lanuri de floarea-soarelui intarziata si tractoare m-au mai inveselit si chiar a fost o bucata agreabila de drum. Mai aveam o singura strangere de inima: trecerea prin celebrul Barbulesti, pe bicicleta. Am avut din nou noroc si n-am avut probleme, cu exceptia unor urlete neinteligibile, al caror scop n-am reusit sa-l deslusesc.

 

2015-10-03%2015.12.25.jpg

 

De la Urziceni, au urmat 60 de km de drum plicticos. Genunchii au inceput sa protesteze timid iar eu am reusit sa stric anvelopa spate. Asfaltul proaspat turnat n-a ajuns pana marginea drumului iar la urcarea pragului la un unghi destul de mic, o parte din tesatura anvelopei s-a rupt, deformandu-se vizibil. Din fericire, in afara de o oscilatie usoara, n-am avut alte probleme in cei 30 de km care au urmat.

 

2015-10-03%2016.49.57.jpg

 

Aproape la apus, am ajuns la destinatie, unde m-a asteptat recompensa consacrata, sub forma unei beri reci.

 

2015-10-03%2018.49.32.jpg

 

Poze prea multe n-am facut, din pacate. In zona montana frigul mi-a taiat elanul iar campia nu prea m-a inspirat.

 

A fost o tura pe care mi-am dorit mult s-o fac si care, chiar daca pare nepotrivita, mi-a adus o satisfactie deosebita. Totusi, sunt constient ca sentimentele pozitive au fost generate de natura foarte personala a punctelor de plecare si de destinatie si daca as evalua obiectiv traseul, rezultatul ar fi altul.

Pe scurt, Valenii de Munte-Albesti si Urziceni-Slobozia sunt niste sectoare de drum pe care eu le-as ocoli daca as avea de ales. 

 

Constat, dupa fiecare tura mai lunga, cu o oarecare tristete, ca in minunatata noastra tara, la ales la sud de Carpati, cultura bicicletei ca mijloc de agrement, este cvasi-inexistenta. Soferii au de multe ori o atitudine aproape inumana si lipsita de orice ratiune, drumurile sunt cum le stim iar eu ma intreb cat de mult sens are folosirea unei cursiere in contextul asta. Din fericire, am la dispozitie o iarna intreaga pentru a-mi reconstrui optimismul.

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this