diorgulescu

Din Maneciu catre Cheia, prin Valea Telejanelului

Recommended Posts

 
Aveam in vizor valea Telejanelului inca de cand am gasit-o prezentata pe forum. Cum in week-end-ul 23-24 ianuarie a trebuit sa dam o fuga pana la Cheia spre a onora o prieteneasca invitatie, Nicoleta a venit cu o idee foarte frumoasa: sa mergem cu trenul pana la Maneciu-Ungureni iar de acolo sa continuam la pas pana in Cheia. Detaliile le-am stabilit impreuna si asteptam cu nerabdare sa vina ziua de sambata. Traseul este destul de lung (26 km - o premiera pentru noi), insa cu urcare destul de putina (cumulat, ~800 metri) si ar trebui sa ajungem fara probleme in Cheia, spre dupa-amiaza.
 
Transferoviar Calatori efectueaza curse pe linia Ploiesti Sud - Valenii de Munte - Maneciu, o cale ferata de altfel foarte pitoreasca (in special dupa Valenii de Munte). Pentru a va "lega" de trenurile lor in directia Maneciu, folositi orice tren ce ajunge in Ploiesti Sud (sau chiar Ploiesti Vest, cu conditia sa aveti suficient timp pentru a ajunge la cealalta gara, autobuzul liniei 2 facilitand aceasta legatura).
 
Holbandu-ne pe fereastra trenului ce sepuieste printre casele si gradinile pitoresti ale localitatilor dintre Faget Teleajen si Maneciu, timpul trece destul de repejor si iata-ne la destinatie, la ora 9:40 AM. Localitatea este foarte linistita, lumea este rumena-n obraji si toti dau binete.
Pornim catre barajul Maneciu, a carui constructie a ingreunat foarte mult accesul catre valea Telejanelului, ajutand indirect la conservarea acesteia. Nu exista un drum direct de acces (oficial) pe conturul lacului de acumulare.
 
Traversam barajul si urcam destul de accentuat o prima culme pe al carei platou avem a merge cativa kilometri, acompaniati de liniste, privelisti frumoase si...o vulpe (ma rog, pe dansa am zarit-o fugitiv, insa de la o distanta destul de mica).
 
Rezulta destul de multe fotografii, mai ales ca vremea ne ofera un cer senin si mult soare (cu frigul specific lunii ianuarie). Intr-un final, coboram spre valea Telejanelului si incepem a-i parcurge firul. Un drum necirculat, flancat de paduri dese. Am avut rara ocazie de-a vedea o bufnita suficient de-aproape incat s-o putem fotografia.
 
Drumul este pretabil pentru biciclit chiar pana in Poiana Stanii, de unde se poate urca foarte repede in Pasul Boncuta iar mai apoi, in functie de timp si dorinte, se poate face cale intoarsa sau continua catre Vama Buzaului si Brasov.
 
Pe masura ce urcam, zapada este din ce in ce mai prezenta. 
Dupa ~18 km am parasit forestierul vaii si am inceput a urca pe niste drumuri si drumeaguri nu prea umblate, ce ne-au purtat mai aproape de stancaria Ciucasului. Multe urme de animale, in special mistreti. 
Padurile de conifere din aceasta zona sunt foarte dense si iti lasa senzatia ca, odata intrat printre copaci, vei fi absorbit de o alta lume in care soarele nu reuseste sa patrunda. Un peisaj ce pare desprins din atmosfera melodiilor mai vechi ale celor de la Agalloch, cunoscuti prin fascinatia lor pentru natura (in special fata de munti) si existentialism.
 
Facem jonctiunea cu poteca turistica marcata cu Banda Albastra si incepem un urcus sustinut catre o alta intersectie, de aceasta data cu traseul Cruce Rosie, pe care aveam sa-l urmam pana in Cheia pret de aproape o ora.
 
In jurul orei 16 am ajuns la pensiunea in care erau cazati prietenii nostri.
 
kFDTF7IWw9XR7DHBiNwpIwxGJ5ml3Vb91sKe7-cx
 
eNzA22PNtFrHcOoR6-DUQ-kUBBs7zUQFCqSNRV0-
 
MI3A_ZdszY2CpkdermcXCnJ0pYBAE2IIDvNP10mn
 
WqzHH-FDrGbAUthGtfLOWiiXBREgO5lGC-DUt5pZ
 
8NYomKiAGTnlx4FyO_tnWl3-OaXZI_fP9Ko1NX8T
 
KLoz0XQTAUCTtsUXpU9YMozvnxYUFh6x3dkD9z5a
 
qH0UioL3tsYdZ7vOwoATgJvcROjBkGhePh0UVkw5
 
4WglIr1VsIlRNpuRcmHZqs9v9uzeUyWLgz8RDQp0
 
JaM5zgTbsm8sdSYIHBUqqvAVJ6i7fRS7blehcXQ7
 
Concluzii:
  • Daca doresti sa ajungi la Cheia sau spre Ciucas, o poti face si fara a depinde de masini
  • Zona "promite" foarte multe drumetilor si biciclistilor
  • Linia ferata catre Maneciu merita din plin parcursa, mai ales daca sunteti amatori ai calatoriilor cu trenul
  • Daca doriti sa va intoarceti din Cheia, trebuie sa va interesati de orarul microbuzelor. Cu ajutorul unei scurte calatorii pana in Maneciu, va puteti "lega" de trenurile TFC catre Ploiesti Sud
  • Am vazut cateva stani pe drum, insa in perioada iernii acestea sunt parasite. Ar trebui totusi un pic de precautie in celelalte anotimpuri.

 

  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da-da, frumoooo'!

   Numa' cîteva chestii:

- pustiu pe drum e iarna; în rest, pe vale, e ceva vînzoleală cu trîmbe de praf de la gherţoviloşii care au năpădit şi pe-acolo;

- aia-i sor'sa lu' bufniţa - un huhurez, dar nu se pune, că-i din neam;

- (he-he... să vedeţi stîne "turbate" pe partea cealaltă, pe culmea Grohotişului, unde nici poteci nu prea sînt...);

- încercaţi (mai ales în anotimpuri cu flori sau frunze) şi bucata de potecă/drum pe conturul lacului (malul stîng, estic, deci); nu se mai urcă pe deal şi e mai "ascuns".

   Zona e, într-adevăr, numa' bună de umblat, şi cu roata şi pe jos, şi pe vale şi pe sus. Preferabil cu ceva cort sau stat pe la Poiana Stînii, ca să nu fie alergătură, dar destulă lume a făcut circuite în doar o zi.

Pe lîngă Poiana Stînii, cîteva locuri mai neumblate, frumoase-frumoase, unele pomenite şi pe aici. 

Interesant, ca drum "de apropiere" şi cel de pe valea din jos, prin Drajna-Ceraşu-Slon.

 

   La mai multe!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@cpke

Chiar ma intrebam daca se aduna grataragii pe valea aia, "in sezon". Doresc a ajunge si prin primavara pe acolo, cu rotile cramponate. Sunt convins ca dealurile alea arata superb si cand e totul inverzit/inflorit.

 

Ca tot spuneai de poteca de pe conturul lacului, am observat un localnic ce era cam cu 1 km in fata noastra (in vreme ce traversam barajul) si care a abordat o poteca pe malul estic. Una discreta ce parea foarte atragatoare, insa nu stiam daca dam in vreo stana sau ceva proprietate privata cu caini multi :D

 

Oricum, e o zona ce ne-a starnit foarte mult interesul, asa ca vom reveni curand.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iar vii cu povesti din astia frumoase?  :-bd

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apropo de zona asta, am citit recent un articol despre sătucul Plăiețu, care a fost afectat in mod direct de constructia barajului. El era localizat pe valea Telejenelului si a trebuit strămutat. Azi mai locuiesc acolo mai putin de 10 locuitori permanenti.

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/reportaje/mica-atlantida-de-la-plaietu-585725.html 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now