Sign in to follow this  
fizikant

Sfat(uri) achiziție bicicletă

Recommended Posts

Bună tuturor

Subsemnatul vă solicit prin prezenta eliberarea, din nemărginita voastră înțelepciune și experiență, a unor sfaturi necesare achiziționării unei biciclete pă persoană fizică (care este).

 

Am 1.70, 72 kg, inseam 75. Buget maxim 3000 lei.

Aș dori o bicicletă pe care s-o folosesc pentru ture cu bagaj redus, de 1-2 zile sau poate mai lungi, pe asfalt în cea mai mare parte și un pic de offroad ușor. De fapt, multe dintre șoselele noastre se incadrează la categoria "offroad ușor", nu? Roți de 28, 23-32, furcă fixă, flatbar (nu mă înțeleg de loc cu drop, nu mă lasă spatele), vreau să fie mai ușoară și mai rapidă decât MTB-ul pe care-l am. N-ar fi rău să aibă frâne pe disc, dar ăsta nu-i un capăt de țară.

După îndelungi scotociri prin meandrele internetului, am reușit doar să devin mai confuz decât eram. Aceeași bicicletă am găsit-o, pe diverse site-uri, încadrată la categoriile road / fitness / trekking / touring / cross / hybrid / comuteer :) De fapt, nu cred că asta contează prea mult, dar confuzia persistă. Pe scurt, îmi doresc o "cămilo-struță", o hibridă pentru ture pe șosele mai bune sau mai rele.

 

Neuronul meu singuratic oscilează deocamdată armonic între:

Btwin Triban 520 FB http://www.decathlon.ro/bicicleta-btwin-sosea-triban-520-fb-rosu-negru-alb-id_8322799.html

Merida Speeder 100 V http://www.biciclop.eu/merida-speeder-100-v-negru-galben-2015.html

Merida Speeder 100 MD http://www.biciclop.eu/merida-speeder-100md-negru-galben-2015.html

 

Triban-ul are raport preț-performanță bun, echipare rezonabilă, sub 10 kg. Nu știu dacă jantele suportă anvelope de 32 (e echipată cu 25), iar roțile mi se par cam fragile pentru ce-mi trebuie mie. Speeder-ul îmi place cum arată, pare mai potrivită cu cerințele mele; are 11.2 kg, cauciucuri de 32, dar transmisia e entry-level. Ambele au prinderi pentru portbagaj și aripi. V-aș ruga să mă ajutați să mă decid sau să-mi sugerați alte modele care mi s-ar potrivi,

 

Drept pentru care am încheiat pledoaria și aștept sentința sfatului tribului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tribanul e o bicicleta ok, dar te cam limiteaza la sosea (nu poti sa pui cine stie ce anvelope cat sa intri pe un drum de tara, poate incape un balon de 28 dar nu sunt sigur).

Iti trebuie deci o bicicleta ceva mai polivalenta, un cross / trekking. Dintre astea as alege Speeder 100 MD, as pune niste gume de touring de la Continental, care-s "bullet-proof", si gata.

 

Variante ar mai fi, de exemplu asta:

http://www.marosbike.ro/touring/bicicleta-cross-quest-urban-28-inch-2015-gri-portocaliu-2015-c.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulțumesc pentru răspuns. Am vazut Cross-ul, are echipare foarte bună la prețul ăsta, dar nu știu cât cântărește, nu e specificat nici pe site-ul producătorului. Am mai găsit biciclete bine dotate :) , dar le-am eliminat din lista extinsă datorită masei prea mari sau nespecificate. MTB-ul meu are puțin sub 15 kg cu ce-am mai pus pe el, pe drum bunicel nu e foarte greu să mențin 20 kmph, dar nu se potrivește cu scopul propus. Aș vrea o bicicletă mai agilă, sub 12 kg, cu care să pot menține o viteză medie de croazieră ceva mai ridicată fără să-mi scuip plămânii. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este pe bazarul de pe dirtbike o Kona Sutra de 53, care la dimensiunile tale trebuie să-ți fie perfectă. Este identică ca și geometrie cu Kona Rove a mea. De menționat că e MULT sub bugetul tău, așa că îți rămân bani de portbagaj, lumini, genți, etc.

 

Nu te crampona că e cu drop bar. Încearcă, și dacă nu-ți place schimbi. Un ghidon și un set de manete te costă 200-300 de lei.

 

Eu mă dau pe Rove de mai bine de un an, zi de zi la servici și ocazional ture mai lungi, și pot să-ți spun că e excelentă pentru ce-ți trebuie ție.

 

Plus că dacă te apucă odată să faci o tură în jurul europei, poți :)

 

Uite așa arată bicla echipată de tură:

12244573_871341306298201_417960923594111

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulțumesc din nou pentru amabilitate. Hmm, Kona e interesantă, știu că mulți o laudă, dar e practic o cursieră. N-aș vrea așa ceva din mai multe motive - datorită poziției (am incercat drop și nu merge, mă potrivesc aici cu majikstone), mi-e frică să nu-i strâmb roțile pe drumuri proaste, e SH. N-am scos-o definitiv de pe listă, o să mai incerc zilele ăstea dropbar, deși sunt cam prea bătrân pentru o poziție agresivă. Propunerile făcute de dogmaniac și Traveller le văzusem deja, ar fi cam ce îmi doresc, dar îmi depășesc bugetul :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesantă, dar are 28.9 pounds (peste 13 kg fără pedale) - mult, dom'le, mult, dincolo era mai ieftin! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă ai drum prin Cluj poți să încerci Kona mea. Nu prea poți s-o numești cursieră, zic eu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulțumesc, Radu, foarte curând nu cred că ajung în Cluj. Am văzut că acea Kona are schimbătoare barends, nu am folosit niciodată, nu știu cum m-aș descurca cu ele - de, obișnuința cu shifterele lângă manșoane... În plus, dacă aș schimba ghidonul și schimbătoarele, plus foaia lipsă de la pedalier, ajung la prețul unei biciclete noi, cu garanție. Mă mai gândesc, nu-i grabă mare.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mda, nu e asa usor de gasit un cross bine echipat si usor, la pret acceptabil. Modele alea de Merida nu stralucesc de loc la echipare.

M-am mai uitat si prin alte parti (eu am fost mereu preocupat de cross si struto-camile :P ).

Daca astia de la Devron erau baieti destepti puneau pe modelul asta furca fixa in loc de prastia aia Zoom, care are minim 2.5 kg:

http://www.devronbike.ro/bikes/Urban/Urbio-U2.8

Iesea ceva mult mai rezonabil.

 

Deocamdata tot Cross mi se pare cea mai buna per ansamblu:

http://www.veloteca.ro/bicicleta-de-trekking-cross-quest-urban-2015

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@Traveller, ai dreptate, Cross-ul are echipare mult mai bună decât Merida. Am reușit să-i aflu masa, 12.2 kg cu pedale, ceea ce nu-i foarte mult. O opțiune de luat în seamă!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am luat în considerare și o bicicletă făcută din bucăți, pornind de la un cadru de trekking Cube de 1,75 kg. Groupset Tiagra, roți Mavic, frâne Avid BB5, furcă-ghidon-pipă-tijă de șa - carboane chinezești. O dotare medie, cu masa totală sub 10 kg, dar cu preț peste 3000 - așa cum mă așteptam, de fapt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai să vă mai dau un pic de lucru. Am gasit în magazine online de afară următoarele:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mno, după lungi căutări am reușit în sfârșit să găsesc o bicicletă care să se încadreze în cerințele de mai sus. Mi-am luat o Ghost Speedline 2 (2015) - schimbătoare, deraioare și transmisie Tiagra, 2x10, 50-34 și 12-30, BB Hollowtech 2, frâne V Alivio, anvelope Schwalbe Kojak de 35, 10 kg cu pedale. Abia am primit-o, am făcut doar vreo 50 km, dar se mișcă excelent, e rapidă, stabilă la coborâri, schimbă ușor. O să revin cu un review după ce-o forjez mai mult.

 

 

post-18802-0-56430800-1466256573_thumb.png

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@marius8888, bine ai venit pe forum!

Mi-am luat deja de un an bicicleta descrisă în postarea de mai mai sus, am multe mii de km cu ea și sunt foarte mulțumit de cum se comportă. Să o folosești cu plăcere și să te aducă întreg acasă! :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this