diorgulescu

Retete (mai mult sau mai putin vegetariene) pentru amatorii de miscare si nu numai

Recommended Posts

De ani buni tot gatesc diverse, insa in ultimii 5-6 ani am inceput sa fiu din ce in ce mai atent la lucruri simplute, usor de digerat, sanatoase si utile pentru un individ care are miscarea pe post de hobby (atentie, hobby!), fie ca-i vorba de alergare, bicicleta, ture de anduranta sau drumetii montane lungi. 

 

Cum exista mitul "nu imi gatesc caci nu am timp" si cum la randul meu ma confrunt cu timpi redusi, o sa incerc sa mai pun pe aici diverse "incropeli" pe care le mai fac prin bucatarie si care nu-mi ocupa mult timp, chit ca-i vorba de-o seara mai libera din timpul saptamanii sau o zi de week-end in care nu sunt plecat de-acasa.

 

Nu stiu in ce masura se potriveste contextului, insa veti vedea ca insist pe alimente ce-mi par de folos pentru un regim alimentar normal cu aport nutritiv imbogatit. Totodata, se va observa ca nu insist pe ingrediente exotice, insa invit pe oricine doreste sa impartaseasca orice fel de reteta s-o faca. Se mai solicitau si retete/exemple prin alte topicuri de pe aici, deci cred ca ar fi o idee sa le punem la un loc :D

 

Acest topic se poate sterge in caz ca este considerat nelalocul lui. ;)

 

 

Pentru ca tot e primavara, incep cu....

 

Salata cu untisor, loboda si leurda

 

WP_20160322_20_17_03_Pro.jpg

 

Primavara-i un sezon foarte fain. Iesi din anotimpul rece cu-o pofta accentuata pentru verdeturi, iar acestea nu prea intarzie sa apara. Luna martie ofera multe bunatati simple, "batranesti": spanac, urzici, leurda, untisor, loboda, stevie, samd.

 
 Asa ca nu vad un motiv suficient de intemeiat de-a nu te duce-n piata si-ati cumpara (cu cativa lei) ingredientele:
•2 legaturi de loboda rosie
•1 legatura de leurda
•2 legaturi de patrunjel
•1 legatura de marar
•3-4 legaturi de untisor verde (in functie de cat de mare este)
•2 cepe rosii
•1 legatura de ridichi
 
 Mai apoi, dai fuga-n drum spre casa pan' la primul magazin de cartier si-ti mai iei:
•o conserva de ton in suc propriu
•o conserva de fasole rosie sau naut
•o conserva de porumb dulce
 
Timp de preparare: ~15 minute
 
WP_20160322_20_03_39_Pro.jpg
 
Se spala bine toata verdeata (tai radacinile untisorului si lobodei pentru a nu te complica prea mult si, ulterior, speli frunzele bine cu apa rece) si toci totul "greceste" (adica nu marunt :) ). Pui la gramada toata verdeata, cu tot cu patrunjel si marar. 
 
Tai ceapa in felii/fulgi mari, adaugi toata conserva de ton (se scurge apa inainte de toate), doua linguri de fasole rosie/naut plus alte doua de porumb si asezonezi din plin cu otet balsamic (pentru a inmuia verdeata si-a "trezi" aromele) si ulei de masline.
 
Eu sare nu pun de fel, caci sodiu ai suficient in tulpinile plantelor. Insa, daca se doreste, se poate adauga sare in plus, ba chiar si piper.
 
Cantitatile de mai sus sunt pentru doua personae, insa cred ca ar satura si un om ceva mai pofticios.
 

WP_20160322_20_15_35_Pro.jpg

 

Optional, cred ca se pot adauga diverse alte ingrediente (cum ar fi branza sau ou fiert). Totul depinde de gust. 

Cert e ca-i pacat de sezonul asta si de verdeturile disponibile peste tot prin piete la preturi foarte mici.

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

@diorgulescu

Foarte tare topicul.

Multumesc pentru intiaitiva si asteptam si alte retete (personal o astept pe cea / cele de lipie).

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@gibonu

Ma bucur ca e util :). Hai ca adaug una care include si un soi de lipie :D

 

TURTE CU VERDEATA SI LIPII SIMPLE (FARA DROJDIE)

 

WP_20160405_19_14_42_Pro.jpg

 

Cum uneori mi-e pofta de "fainoase cu branza" si am renuntat de multa vreme la a mai cumpara foietaje din comert (merdenele, pateuri cu branza, etc.), inspirat fiind de turtele care se mai faceau candva pe la tara plus ideea de-a face aluat fara drojdie (in stil grecesc - reteta gasita intr-o carte de retete manastiresti de prin Grecia), am incropit niste turte cu branza si verdeata ce-s numa' bune pe post de sandvis, chiar si intr-o tura (eu unul le mai folosesc si pentru un pranz servit in parc, pe-o banca la soare, citind sau uitandu-ma-n gol :) ). 

Gradul de libertate este ridicat, asa ca puteti jongla cu ingredientele preferate cata vreme sunt pastrate unele lucruri de baza.

Timp de preparare: 10-15 minute
Timp de gatire: ~30 minute

Ingrediente pentru 8 turte

  • ~800 gr de faina alba (puteti folosi de care doriti, dar eu nu m-am complicat)
  • 2 linguri de seminte de floarea soarelui crude, decojite
  • 1 lingura de seminte de dovleac crude, decojite
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 3 linguri de otet balsamic (se poate folosi si otet normal ;) )
  • 1 lingurita de sare de muraturi (cea grunjoasa)
  • 2 cani cu apa rece
  • ~250 gr de branza (eu folosesc branza cat mai desarata sau chiar urda)
  • ~100 gr cascaval cat mai usor (adica laptos)
  • 1 legatura de leurda
  • 2 legaturi de patrunjel
  • 1 legatura de marar
  • piper/boia dulce/sumac dupa gust
Aluatul se face foarte usor. Se pune faina intr-un lighean iar peste ea se toarna uleiul, otetul si apa, cea din urma adaugandu-se treptat. Framantam bine pana cand aluatul prinde o textura gumoasa. Adaugam semintele de dovleac si de floarea soarelui si framantam inca o data pana cand textura este omogena.
Puteti folosi seminte de in, mac, susan sau orice altceva va mai pasioneaza.

Lasam aluatul de-o parte si ne ocupam de "compozitie". Spalam, tocam verdeata si o punem intr-un castron peste care radem branza si cascavalul. Asezonam cu sumac/boia/piper, dupa gust (puteti adauga si un pic de sare).
 
WP_20160405_18_44_00_Pro.jpg
 
WP_20160405_18_56_07_Pro.jpg
 
Taiem bucatele din aluat (cat sa facem o "bila" intr-o mana) si o intindem cat de subtire putem.
Presaram din compozitie, pliem foaia de aluat si lipim marginile (se poate folosi si o furculita, asemeni procedeului de la coltunasi).
 
WP_20160405_19_01_02_Pro.jpg
 
Punem o tigaie din teflon pe aragaz, la foc mic (neaparat), fara pic de ulei sau alte grasimi. Odata ce tigaia este bine incinsa, adaugati cate-o turta (sau doua, daca intra). Puneti un capac peste tigaie si lasati-o la copt.

Intoarceti-le periodic pana cand se rumenesc bine pe ambele parti. Se va observa o condensare pe capac, care este absolut normala. Cu cat le lasati mai mult, cu atat se rumenesc mai bine (atentie insa sa nu le ardeti :) ).

La final, se scot pe o farfurie si se acopera cu un prosop de bucatarie (carpa din bumbac).
 
WP_20160405_19_16_15_Pro.jpg
 
Daca va ramane din aluat, puteti sa faceti niste mici lipii/painici. Le intindeti si coaceti in tigaie urmand acelasi procedeu.
 
WP_20160405_19_49_20_Pro.jpg
 
WP_20160405_19_52_51_Pro.jpg
 
Cam asta e! Ele se vor intari peste noapte, dar daca le incalziti un pic la cuptor sau la microunde vor redeveni moi.

Daca va decideti sa adaugati si drojdie in compozitia aluatului, neaparat sa o dizolvati in apa calda.
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, un pic off topic, eu fac pâine acasă în fiecare seara, de ce trebuie pusă drojdia în apă caldă?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imi pare ca se dizolva mai uniform, fara cocoloase.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now