bogdanch

Despre Harta Open Street Maps (OSM) și cum poți contribui

Recommended Posts

Cred că nici nu mai este cazul ză vă mai spun cât de util este să ai o hartă bună și completă la îndemână ca biciclist și/sau om al muntelui...
 
 
1. Ce este Open Street Map?
 
- Răspunsul scurt, o hartă la care oricine poate contribui/modifica/adăuga/șterge.
 
- Răspunsul puțin mai lung și mai tehnic:
 

OpenStreetMap (prescurtat OSM) este un proiect colectiv, în regim open source, ce are ca scop construirea unei baze de date geografice globale cum ar fi atlasele rutiere, folosind atât date introduse manual având ca fundal imagini spațiale, cât și date colectate de pe dispozitive GPS.

SURSA: https://ro.wikipedia.org/wiki/OpenStreetMap
 
 
2. La ce folosești Open Street Map?
 
Simplu, poți instala harta pe orice dispozitiv modern și o poți folosi pentru navigație, planificare, cartare, geocaching etc.
Android, Windows Mobile, iOS, PC cu Windows, PC cu Linux, Garmin
 
Și pe OruxMaps poți instala harta OSM.  
 
 
3. De ce să folosești Open Street Map?
 
Este gratuită, este actualizată permanent de oameni ca tine și ca mine. Este disponibilă atât offline cât și online! Și în special acoperă zonele remote pe care marii producători de hărți Google, Bing, Yahoo, NavTeq, HERE, MyTopo, TopMap, TomTom etc. nu au interes să le acopere (pentru că nu sunt de interes general populației și nu pot fi practicate cu mașina). Spre exemplu: drumuri forestiere, poteci de munte, trasee montane, poteci utile în cicloturism, drumeții, plimbări cu bicicleta.
 
4. Hărțile specializate pentru anumite activități, derivate din Open Street Map
 
Fiind un proiect open source (gratuit/liber) din OSM sunt derivate hărți specializate pentru diferite activități:
- drumeții: OMP Hiking http://openmaps.eu/omphiking
- plimbări cu bicicleta: Open MTB https://openmtbmap.org/
 
Cele două menționate mai sus sunt cele mai mari și mai importante, mai sunt multe alte hărți derivate din OSM. 
 
Ce au în comun aceste hărți cu Open Street Map?
- Informațiile din ele sunt preluate din harta originală open street map (www.openstreetmap.org). Asta înseamnă că orice modificare efectuată în open street map o să apară și în hărțile derivate din aceasta.
 
Ce au diferit aceste hărți față de Open Street Map?
- În primul rând sunt hărți topografice (au curbe de nivel, altitudini). În al doilea rând diferă modul de reprezentare a datelor (culori, iconițe, POI-uri etc), spre exemplu când ești în drumeție sau cu bicicleta pe munte te va interesa unde se află un izvor sau o fântână, în cele două hărți acestea vor fi afișate ca iconițe mari pe hartă, în schimb pe OSM apar ca iconițe normale. În final cel mai util mi se pare faptul că cele touă hărți au traseele montane cu marcajele aferente (bandă roșie, cruce albastră etc). 
 
 
5. Cum arată Open Street Map și cele două hărți derivate?
 
osm_04.JPG
 
 
6. Cum să contribui? 
 
Tot ce ai nevoie este de un cont, și câteva cunoștiințe de bază oferite de acest tutorial de doar 11 minute:


 
 
7. Înainte de a începe ai nevoie de câteva sfaturi esențiale:
 
A. Fundalul hărții nu este întodeauna calibrat/aliniat.
 
Spre exemplu în imaginea de mai jos se observă clar o diferență dintre drumurile trasate în OSM și imaginea satelitară de fundal (harta de la bing). Asta nu înseamnă neapărat că drumul este trasat prost, ci doar că imaginea de fundal nu este aliniată corect. Înainte de editarea oricărei zone trebuie verificată alinierea imaginii de fundal, altfel riscăm să greșim când facem modificări. Cum facem asta? Comparăm track-urile GPS disponibile în OSM cu drumurile deja trasate.
 
osm_01.JPG
 
 
Pentru a face asta ne autentificăm cu utilizatorul nostru, mergem la meniul din dreapta și apăsăm pe iconița cu layere/stack-uri (cele 3 farfurii pătrate suprapuse), de aici activăm afișarea track-urilor GPS încărcate de utilizatori pe OSM (bifăm OpenStreetMap GPS traces):
 
osm_02.JPG
 
Pe baza track-urilor GPS de mai sus (liniile subțiri de diverse culori) putem deduce că drumurile sunt trasate corect, în acest caz imaginea de fundal nu este aliniată corect.
Dacă aveam situația inversă: track-urile erau aliniate corect cu imaginea satelitară de la bing iar drumurile trasate erau decalate, asta însemna că drumurile nu sunt trasate corect și că ar trebui să le corectăm (adică să le mutăm deasupra track-urilor GPS).
 
Cum aliniem imaginea satelitară de fundal?
 
Simplu, tot de la iconița cu layere/stack-uri (cele 3 farfurii pătrate suprapuse) mergem la "Adjust imagery offset" / "Fix aligment" și ne folosim de săgețile de ajustare până imaginea este aliniată corect cu TRACK-urile GPS (nu cu drumurile trasate, ci cu track-urile gps!):
 
osm_03.JPG
 
În imaginea de mai sus se poate observa clar că imaginea satelitară de fundal este corect aliniată cu track-urile GPS. Acum putem începe să modificăm, adăugăm POI-uri, clădiri, drumuri etc. Dacă nu știi cum, urmărește tutorialul care l-am menționat și mai sus: https://youtu.be/Ir-3K0pjwOI
 
Nu uita să verifici alinierea imaginii satelitare de fiecare dată când schimbi zona în care modifici!
 
 
B. Ce faci dacă nu ai track-uri cu care să verifici alinierea imaginii satelitare de 
 
Îți recomand să folosești track-urile de la STRAVA, pentru asta trebuie să accesezi editorul Open Street Maps de la următorul link: https://strava.github.io/iD/
Ce-mi place la editorul oferit de STRAVA este Slide add-on, ce face acest utilitar și cum se folosește puteți vedea aici: 

 
 
C. Dacă ai probleme cu editorul online (nu îți apar proprietățile elementelor selectate)
1. Șterge cache-ul la browser + reîncarcă pagina;
2. Dacă pasul 1 nu funcționează repornește browser-ul;
 
 
D. Nu uita să salvezi modificările făcut și să lași un comentariu cu ce ai modificat/adăgat:
osm_05.JPG
 
 
8. De ce să contribui la Open Street Map?
 
Pentru a ajuta și alți oameni să ajungă în locurile în care ai călătorit, să se bucure de ce te-ai bucurat și tu, poți trasa drumul, poți adăuga monumente, peșteri, puncte de interes, izvoare, refugii, hoteluri etc. Foarte mulți cicloturiști străini folosesc aceste hărți pentru orientare și planificare. Ajută și tu pe alții să descopere frumusețile țării noastre.
 
P.S. În caz de nu știai Maps.ME, OsmAnd folosesc open street map! :) 
 
 
 
 
SPOR LA MAPAT/CARTOGRAFIAT!
  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@bogdanch

Un tutorial foarte fain, felicitari si multumiri.

 

Folosesc OSM si OpenMTB Maps de vreo 4 ani, atat in tara cat si prin Europa. Detaliile sunt impresionante (gasesti chiar si mici ulite de sat), iar hartile de MTB si Hiking au marcate chiar si sursele de apa pentru anumite zone montane.

In orice caz, invalideaza orice pachet "cumparat".

Totodata, poti sa generezi foarte usor (si gratuit) pachete de harti pentru Garmin folosind http://garmin.openstreetmap.nl/

Daca selectati o optiune "Routable" (fie pentru bicicleta sau general), GPS-ul te poate ghida pe teren in cazul in care iti setezi o destinatie anume ("Go To..").

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulțumesc!

 

Totodata, poti sa generezi foarte usor (si gratuit) pachete de harti pentru Garmin folosind http://garmin.openstreetmap.nl/ Daca selectati o optiune "Routable" (fie pentru bicicleta sau general), GPS-ul te poate ghida pe teren in cazul in care iti setezi o destinatie anume ("Go To..").

 

 

Ca și completare la ce ai scris tu, vedeți textul de mai jos pentru a diferenția Generic Routable de Routable Bicycle :

 

Generic routable

The Generic routable map is a routable map which can be used for different activities (car driving, hiking and cycling). It has an optional "mapnik" typ file that mimics the looks of the "main" OSM map.


Generic routable (new style)

The new style generic map has some more features (bridges, tunnels, oneway arrows, better display of unpaved roads, cycleways etc) and comes with it's own typ file. It has larger tiles compared with the default generic routable map so it might not suit older units that don't have external SD card memory. More info on this style can be found in this topic on the OSM forum.


Routable Bicycle (Openfietsmap Lite)

This is a routable map for bicycle touring. Tha map is made by Openfietsmap.nl. For instructions how to use Openfietsmap Lite see Tips & Tricks on the Openfietsmap.nlwebsite. Cartography is licensed under the cc by-nc-sa license. You are free to use and share the map for non-commercial purposes.

The routable Garmin maps are created using the opensource tools Splitter and Mkgmap originally created by OSM user Steve Ratcliffe. Splitter accepts raw OpenStreetMap data and splits it into workable areas which then are converted into Garmin maps by Mkgmap. Splitter creates a template file which lists the coordinates and availability of the tiles. This template file is used by this website to show the Garmin tiles on the world map (the blue squares).

SURSA: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Garmin.OpenStreetMap.nl#The_Maps

Share this post


Link to post
Share on other sites

O altă diferență ce am observat-o acum după ce am instalat harta Generic routable (new style) pe GPS este că pe Routable Bicycle nu îți afișează clădirile, în schimb pe generic îți apar. :) 

Probabil este așa pentru a putea fi compatibile cu dispozitive GPS mai vechi. 

 

diff_osm_routable.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Legat de sfaturile pentru OSM. Ce am mai observat acum, este că atunci când trasezi un drum/potecă/traseu mai lung în editorul cu heatmap-ul de la STRAVA și folosești Sliding Tool-ul apare o problemă dacă lungimea drumului trasat este foarte mare. În sensul că atunci când aplici Sliding nu se întâmplă nimic (nu se aliniază drumul trasat la heatmap-ul de la STRAVA).

 

Soluția este să folosești foarfeca și să împarți drumul în bucăți mai mici și să aplici sliding pentru fiecare bucată. Spre exemplu drumul de mai jos l-am tăiat în 2 locuri (marcajul galben), adică 3 bucăți de drum (liniile roșii):

 

strava.JPG

 

Pentru a împărții drumul pașii sunt următorii:

1. Selectezi punctul de pe drum de unde vrei să tai.

2. Apeși foarfeca.

strava_12.JPG

 

Pentru a aplica apoi funcția de slide:

1. Selectezi porțiunea de drum proaspăt tăiată.

2. Apeși butonul de slide.

strava_3.JPG

 

Rezultatul:

strava_4.JPG

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

La fel și STRAVA! www.strava.com

 

Se poate observa clar utilitatea contribuției la harta Open Street Map. Adaugi informații în Open Street Map, iar acestea pot fi utilizate pe aparatele GPS, pe Telefoanele Android, iOS, Windows Mobile, STRAVA, BikeMap etc!

 

strava.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am mers ieri cu taxi-ul și am observat că pe tableta companiei de taxi este instalată harta OSM! Foarte tare! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru cei care folosesc de atâta timp GRATUIT Open Street Map (OSM): STRAVA, BikeMap, RideWithGPS, MTB Map, Hărți OSM pentru Garmin etc. . Acum este momentul să dați o mână de ajutor, se poate dona chiar și 1 euro!

 

Quote

This year, we are raising money with a most important goal: our continued independence as a project.
OpenStreetMap is the largest open geographic database in the world, the data infrastructure for multitudes of mapping projects around the globe. Your donation to the OpenStreetMap Foundation will cover our core operational expenses in supporting the OpenStreetMap project: hardware costs, legal fees, administrative assistant and other expenses of our working groups and administration.

https://donate.openstreetmap.org/ 
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut. Exista pentru windows phone aplicatii gratuite care sa suporte hartile OSM (gen Oruxmaps pentru android)? Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recent am inceput sa folosesc un navigator GPS pentru biciclete si drumetii care se numeste Komoot si care are la baza OSM. Programul este foarte bun si indica pana si ce fel de drum contine traseul, adica asfaltat,, nepavat sau carare . Din pacate uneori da indicatii eronate pentru ca in OSM aceste caracteristici nu sunt mentinute.

 

De aceea cand se creeaza sau intretineti anumite drumiri sau alte cai de acces ar fi bine sa mentionati si calitatea drumului.

exemplu mai jos de date oferite pt o tura planificata.

 

https://www.komoot.com/tour/23811617

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now