Sign in to follow this  
ciclism

Eritropoietina nu are nici un efect asupra perfomanțelor cicliștilor profesioniști, susține un nou studiu

Recommended Posts

Studiul realizat de Centre for Human Drug Research (CHDR) din Leiden a ajuns la o serie de concluzii cel puțin bizare la prima vedere, cea mai bulversantă dintre acestea fiind aceea că eritropoietina nu influențează în nici un fel perfomanțele cicliștilor ”bine antrenați”. 48 de cicliști olandezi au participat la această cercetare, care și-a dorit să investigheze efectele eritropoietinei umane […]

Citește articolul în întregime

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bine ca au publicat intr-un jurnal de cercetare si nu unul de comedie sau benzi desenate!  ;))

 

Eritropoietina creste numarul de eritrocite (globulele rosii care transporta oxigenul si dioxidul de carbon in sange). Insa nu e cazul sa ne asteptam la efecte acute, imediate. Astea se instaleaza in timp, im timp crescand si procentul volumetric de eritrocite in sange (hematocrit, considerat normal pana la 50% la barbat).

Cresterea treptata a hmatocritului TREBUIE insotita de antrenarea si cresterea capacitatii pulmonare totale, fara de care nu poate creste randamentul ciclistului.

Ca sa nu mai spunem ca nu se mentioneaza ce doze s-au folosit. Eu am indoieli ca meseriasii care au urmat dopaj sustinut cu eritropoietina au folosit doar dozele terapeutice normale.

Pe scurt, rezumatului ii lipsesc multe date numerice care ne-ar fi utile in evaluarea studiului.

Iar un singur studiu nu inseamna aproape nimic, el trebuie nu doar sa aiba metodologie corecta (care mie mi se pare ca lipseste) ci sa mai fie si confirmat de mai multe studii similare, de-a lungul timpului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

olandezii au obținut rezultatele la care se așteptau.

..sau rezultatele pe care au fost platiti sa le obtina.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@giginic

Studiile care spuneau ca EPO creste, nu performanta ci VO2 max au fost facute pe indivizi neantrenati pentru ca cei profi ar fi intrat la dopaj.

Stiam de un articol stiintific publicat, de sinteza, ca EPO nu prea face nimic la cei antrenati, eventual doar moarte subita prin coagulabilitate crescuta prin deshidratare.

Concluzia mea e ca VO2, adica nivelul consumului de oxigen, la cei antrenati si selectati (nu astmatici, obezi ...) depinde doar de capacitatea "motorului" adica a muschiului, de a produce energie folosind oxigen si asta tine de antrenament.

De ce? pentru ca debitul cardiac si aportul de oxigen continua sa fie livrat catre muschi si peste pragul lactic dar "arderea" substantelor si producerea de energie se face, efectiv, de-a lungul suprafetei mitocondriilor. Poti sa dai cat oxigen vrei ca la un anumit individ mitocondriile au o limita data a fosforilarii oxidative adica a capacitatii de ardere.

Ca la orice motor. Degeaba bagi si aer si combustibil, ca peste o anumita cantitate nu cresti puterea motorului, cel mult cresti cantitatea de reziduuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adica, zici, la indivizii antrenati, limitarea nu mai e la transportul de oxigen si combustibil catre muschi, ci la capacitatea muschiului de a prelucra acestea. Inclin sa cred ca ai dreptate, cu ani in urma imi amintesc ca daca fortam, incepeam sa gifii, ma sufocam. Acum nu mai apare fenomenul asta, limitarea e durerea din muschi, adica pragul lactic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

..sau rezultatele pe care au fost platiti sa le obtina.

E clar, se confirma. Olandezii nu stiu sa urce nici cu EPO.
  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum nu mai apare fenomenul asta, limitarea e durerea din muschi, adica pragul lactic?

 

Probabil EPO-ul are efecte la altitudine. La 1500-2000 m, cand mergi vizibil mai incet, ca n-ai aer ca la 400 m. La fel cum dupa doua zile de tura pe jos in Rodnei, Fagaras sau Retezat, mergi vizibil mai repede. Iar cand te intorci in oras dupa o saptamana pe munte simti ca te sufoci in autobuz, ca ai sangele prea gros, si pulsul prea mic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca mergi prea departe. Eu ma simt cu atit mai bine cu cit sunt la altitudine mai mare (pe bicicleta am ajuns pina la 2820m).

Ce spui despre cum te simti in oras mi se pare perfect valabil, dar poate din alte motive: pur si simplu ar putea fi prea cald, prea incarcata atmosfera (praf, vapori, CO2, etc).

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@giginic Pentru ca oxigenul sa fie folosit trece de o gramada de bariere, pasaje si transportori, fiecare foarte important, pentru ca in final sa intalneasca combustibilul.

Daca ar fi sa enumar ar fi: caile respiratorii, peretii alveolelor pulmonare, hemoglobina, debitul cardiac, peretii capilarelor, mioglobina din fibra musculara, peretele mitocondriei.

Punctul meu de vedere e ca daca individul este sanatos si toate caile functioneaza optim, prin antrenament, ajungi sa preiei, sa transporti si sa predai catre mitocondrie, mai mult oxigen decat poate utiliza organismul prin ardere.

Daca, totusi, organismul are nevoie de si mai multa energie, o va obtine din "despicare de molecule" (glucoza taiata in doua rezultand acid piruvic, rapid redus la acid lactic care e mai putin agresiv). Partea proasta e ca despicarea de molecule este "o risipa" dar este reversibila si poate fi privita si ca o stocare de energie. Pana la urma, nu acidul lactic da durerea de muschi. De fapt nu se stie prea bine cu atat mai mult cu cat, daca dupa un efort deosebit de intens continui cu un efort aerob, muschii vor papa rapid acidul lactic existent.

Desigur, multa lume are putintel astm bronsic, unii fara sa stie si atunci un pic de betablocant ajuta. Daca e vorba de un individ care intra de nou pe scena competitnala, EPO il va ajuta sa obtina performante pana ajunge la maximul de eficienta a organismului.

Este foarte probabil ca filozofia EPO sa fie doar o perdea de fum si doar bunul Dumnezeu stie ce si-au bagat sau isi baga pe vena. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this