Sign in to follow this  
VAXXi

Cine mi-a ros furca ?

Recommended Posts

Salutare si bun gasit, primul post, etc.

 

M-am apucat de restaurat un mountain bike vechi. Am dat jos furca (fixa, filetata) si pe gat (deasupra cursei coroanei) am gasit rosatura care se vede in pozele de mai jos (iertati calitatea, sunt facute cu telefonul):

 

gar9VbL.jpg

 

fpP9BzV.jpg

 

 

7BbVIea.jpg

 

pma790J.jpg

 

Inca n-am dat jos cursa coroanei ca sa vad ce-i sub ea exact, dar se vede c-a fost montata stramb. 

 

2 intrebari:

 

- cine-ar fi putut sa roada materialul acolo ? rosatura nu-i pe toata circumferinta gatului, ci doar unde se vede in poze. Mai ciudat este ca urmele in metal par a fi pe verticala si nu pe orizontala (cum m-as fi asteptat sa lase urma bilele de rulment sau cusca lor). E posibil ca cineva sa fi "smirgheluit" acolo gatul pentru a introduce cursa pe gat mai usor ?

- n-am masurat exact adancimea rosaturii, dar nu pare foarte adanca (e luata vopseaua "si inca un pic"). Tubul pare sa fie de 1.6 mm grosime. Exista vreun risc in a continua utilizarea furcii ?

 

Multumesc.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca furca n-a fost bine montata, a "jucat" in cadru, atingind astfel interiorul cadrului. Rotirea furcii in cadru a fost un fenomen relativ rar in comparatie cu jocul, la fiecare hop, de aici directia verticala a zgirieturilor.

Nu pare sa fie afectata rezistenta, in zona respectiva teava are cel putin 1mm grosime (peretele), iar rosatura e de 0,1 - 0,2mm.


De fapt, gitul furcii s-a frecat nu direct de teava cadrului, ci de cuveta din cadru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, e plauzibil; cuveta de pe furca era inclinata, deci se poate sa fi atins doar pe-o parte (cuveta are punctul cel mai jos fix in dreptul semnului). Alta ipoteza ar mai fi o lovitura de neam prost ca sa intre pe furca ... dar sunt prea ciudate zgarieturile verticale.

 

De curiozitate, o sa scot cuveta de pe cadru sa vad daca muchia ei se potriveste in urma de pe furca - daca da, aia e :) curat nitel zona, fac un test cu rigla sa vad cat a ros si aia e. Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu radeti, ca stiu 2 cazuri cu maidanezi care-au ros bara de protectie a masinilor (si ros zdravan, cu bucati lipsa, nu doar "incercat dintii pe ea"). Toate organismele se adapteaza, probabil carbonul si fibra de sticla incep sa devina gustoase la cat se insista pe materialele organice :)

 

Am dat jos cuveta de pe furca ieri (care s-a dovedit a fi pe jumatate crapata, deci clar s-a intamplat ceva putred p-acolo), am curatat zona de pe furca si pare-a fi in regula (cam 1 fir de par lipsa material la testul cu rigla). Cum greutatea cadrului preseaza sub uzura aia, apa-paie-bataie. I-am tras si poze, da' sunt proaste asa ca sar peste ele. Acum lupt cu bottom bracketul, care se inmoaie de 2 zile in WD40.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this