tsisak

Traversarea Apusenilor

Recommended Posts

Salutare! Caut pe cineva sa ma lamureasca de starea anumitor portiuni de drum din Apuseni, daca sunt abordabile pe cursiera. As vrea sa leg Stana de Vale, Padis si Belis intr-o mega tura. Ma intereseaza portiuni din jud. Bihor, Alba si Cluj. 

 

Am tot trasat rute care mai de care mai intortocheate dar de fapt tot e o bajbaiala, fara sa stiu la ce sa ma astept la fata locului. Street view nu prea functioneaza, stiu ca sunt multe drumuri marunte recent amenajate si multe DJ absolut neglijate. Plus ca street view are imagini cam din 2012 pe unde m-am uitat.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiu articolul, nu l-am luat la puricat si cu harta langa dar urmeaza la un moment dat. Totusi sunt portiuni pe care nu le acopera din cate tin minte. De exemplu daca vii de la Belis prin Poiana Horea, exista legatura pana la Albac? Sau cum arata valea Ariesului de la Albac in sus? Repet, vorbim de abordarea pe cursiera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am fost cum 2 luni prin zona.

Belis - Albac foarte bun. Cateva denivelari pe langa lac dar zona te va face sa uiti de ele. De la Albac in sus si la vale spre Stei bunicel (asfalt cu putine denivelari)

Share this post


Link to post
Share on other sites
De exemplu daca vii de la Belis prin Poiana Horea, exista legatura pana la Albac?

Ia articolul la puricat....

 

LE: Fara suparare, te-ai grabit. Pentru mine e important.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@crk De cand astept sa aflu ca s-a asfaltat Poiana Horea - Horea - Albac. E un traseu de o zi si peste 200 km superb. Un pic troncaneala pe valea Ariesului dar merita.

Intre timp am aflat ca si cei de la Marisel au reusit sa traga si ei mai mult de "o balega de asfalt" ca sa ma autocitez, iar acum Mariselul este ca in palma. Cel putin asa am aflat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate, nu s-a asfaltat inca si portiunea de circa 10-12 km dintre IC Ponor si Padis, care ar fi legat Rachitelele de Padis, ar mai fi si drumul spectaculos dintre IC Ponor si Casa de Piatra-Poiana Calineasa...mai asteptam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mergem sambata sa investigam la fata locului, urcare din Rachitele pana la Doda Pilii sau si mai departe daca se poate, intrebam localnicii etc. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Din păcate, nu s-a asfaltat încă..."; "Casa de Piatră..."; "noul-paradis-pentru-cursiere"...

 

Oameni buni!

Pădurea Craiului, Mogoş, Rarău, Transalpina, Jiu-Cerna, Vîlcan, Ciucaş, Bucegi, altele...

Rîuri de munte, păduri (ce-s alea, to'arăşa învăţătoare?)...

Orice fir de pom, orice colţ de iarbă din oraşe...

...Ştiu şi eu unde-or fi mai groase păcatele alea?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Offtopic:

Asta e din seria "guns don't kill people, people kill people". 

In Franta orice amarat de drum de munte pe care circula mai multi biciclisti decat soferi e asfaltat, de multe ori impecabil, si nu e plin nici de gunoaie, nici de cocalari, nici natura nu e distrusa, nici defrisari masive nu se fac, nici oamenii nu plang ca isi bate joc lumea de natura. Educatie, cultura... astea se pot face si pe asfalt.

 

Ontopic:

Daca vrei o tura de pomina, iti recomand calduros traseul asta (eventual varianta prin Capusu Mare - Rasca - Belis in loc de Gilau - Marisel - Belis), care nu ar trebui sa-ti puna absolut nici o problema cu cursiera de cand s-a asfaltat sectorul Belis - Albac. Iti trebuie totusi o forma destul de buna sa o faci intr-o zi, mai ales singur, dar merita fara discutii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@majikstone Cum am zis, daca mergem sambata cu iacobdoc, ceva de genul o sa facem. O sa pun trackul si explicatii, impresii. Din Belis avem cel putin 3 variante de intoarcere, una fiind asta dar si cea mai lunga.

 

p.s. Multumesc si pentru off-topic... eu ce sa mai zic? Ca si cu MTBul mi se face rau cand vad cocalarii cum stau la gratare in te miri ce locuri? Ca efectiv imi vine sa dispar cand vad santurile sapate de 4x4 prin padure? Ca pe cursiera acopar distanta mai mare in timp mai putin, macar fac ceva miscare si am o conditie fizica cat de cat? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guns WILL kill.

Da, ştiu, Franţa, Şviţeria şi altele. Da, contează ce-i în jur. Şi CINE.

De asta nu mă "doare-n principiu". Mă doare...-n strict ce se-ntîmplă la noi, unde se ştie precis ce aduce ganu.

Gata, gata... Nu mai continui. Nici cu ofu', nici cu "offu" (alt maaare păcat, se vede).

Share this post


Link to post
Share on other sites

De fapt, sambata vom cam face: Huedin - Calata - Rachitele - Doda Pilii ( :- ) - Smida - Rachitele - Dealul Botii - Balcesti - Belis - Ranca - Capusu Mare - Gilau - Kolosvar.

@@majikstone Fiind initiativa lui @@tsisak n-am insistat foarte mult cu tura de care zici. Oricum, avea planuri mari dar eu n-am prea avut tragere de inima pentru doua-trei zile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cursiera vs MTB... hai sa nu ne ciondanim pe ele... ca tara-i frumoasa si pe una si pe alta, si ele au fiecare farmecul lor, iar conditie fizica se face pe amandoua doar ca in mod diferit. :)

@iacobdocu, @@tsisak - tura faina s-aveti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am facut ieri impreuna cu @@iacobdoc tura de recunoastere in zona Rachitele-Ic Ponor. Traseul a fost acesta https://www.strava.com/activities/699196771. Asa cum speram, a fost o zi fantastic de frumoasa, traseul superb, drumurile fara cusur. O tura de referinta, pentru mine la fel ca cea din mai 2016 cand ma simteam ca in vreun film promo mersului cu bicicleta, pasarile canta, soarele straluceste, viata e frumoasa.

 

Concluziile privitoare la tura de mai multe zile sunt: 

- trenul TFR Cluj-Huedin face fix 1 ora, este curat si civilizat. Din Huedin am mers la Sancraiu ca sa stam de vorba cu un proprietar de pensiune (=pensionar? :-?), tura propriu-zisa a inceput de aici

- Scrindu-Rachitele-Doda Pilii-Ic Ponor pana la limita jud. CJ este drum nou, impecabil si peisajul femecator. Din locul in care ne-am intors continua un forestier neted 9-10km pana in Padis, din care am inteles ca 7km ar fi cu bolovani mari, gropi care inghit un SUV etc. Dar cel putin la inceput se vede ca e total benign. 

- traversarea peste Dealu Botii este iarasi nou asfaltata, peisajul in continuare extraordinar, mai putini brazi dar se vede lacul Fantanele de la destul de mare distanta. Insa pantele sunt absolut descurajator de inclinate, chiar daca nu foarte lungi. Din cei 9km de urcus de la drumurl Rachitele-Doda Pilii, primii 3km asa m-au rupt de dupa aia aproape m-am tarat pana la DN1 unde iarasi am putut merge cu cadenta si viteza obisnuita. 

- ni s-a mai confirmat de localnici ca Belis-Poiana Horea-Albac este asfalt nou. pe la Stana de Vale, la fel ca in Padis nu sunt drumuri reparate. din ce inteleg in jud. CJ s-au reparat, in BH si AB nu. tot de aia nu se pot intelege cine sa faca Ic Ponor-Padis. de la Sancraiu la Sacuieu, a doua parte Alunisu-Sacuieu e stricata. Bologa-Scrind tot asa stricata. Deci varianta buna pt cursiera Huedin-Rachitele este ce am facut noi ieri. 

- m-am cam hotarat sa parcurg traseul:

  1. tren pana la Poieni-Valea Draganului-baraj Floroiu-Remeti-Stana de Vale-pauza peste noapte; 75km, am mai fost pe acest drum, e lung dar nu foarte greu
  2. coborare in Beius-Boga-Padis-Ic Ponor-Sancraiu-pauza peste noapte; 120km din care multa coborare la inceput si la sfarsit. make or break e Boga-Padis
  3. Huedin-Zimbor-Hida-Panticeu-Chinteni-Cluj; 100km. traseul complet de 295km e aici https://www.strava.com/routes/5972229. 

- deci nu ma mai duc la Belis ca am fost de cateva ori recent si nu intru nici in valea Ariesului ca as ocoli prea mult si m-as lupta cu pante prea mari ca sa pot face etape lungi=zile putine. Iar zile mai multe nu prea am, deci valea Ariesului ramane pentru alta data. 

- tot din ratiuni de pante o sa merg cu MTB ca sa am rapoarte mai mici si sa nu ma zgarcesc la bagaj (mai ales ca poate ploua, poate frigui...). 


Imi dau seama ca titlul acum ar trebui sa fie "V.Draganului-Stana de Vale-Beius-Padis cu intoarcere la Cluj prin jud. Salaj" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mentiune speciala pentru @@cpke: Nu am vazut fir de gunoaie, deloc pe toata ruta parcursa cu asfalt nou! Primul morman l-am vazut de-abia in apropiere de Belis, zona antropizata si accesibila cu masina de zeci de ani probabil. Dimpotriva, am auzit paraie clipocind, am vazut mici cascade, am vazut paduri dese. Traseul a fost surprinzator de umbrit in cele mai multe locuri. Camioane cu lemne am vazut cateva dar nici vorba de defrisari din alea cat muntele de mare cum am vazut in pozele altora. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi ca intre Hida si Panticeu e un segment de cam 5 km fara asfalt, cel putin vara trecuta era.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah da, corect. Aveam in the back of my mind acest dubiu. Eh, pot sa mă întorc de la Zimbor direct spre Baciu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.ciclism.ro/forums/index.php/topic/19086-traversarea-apusenilor/?view=findpost&p=719608

 

Deie Ăl-de-Sus să fiu mereu pus la punct aşa pentru "pesimismele" mele! Paranoia degeaba să mă roadă şi-aş fi cel mai fericit.

Şi să uit tot ce-am văzut, în atîtea locuri, de (prea) mulţi ani.

Mulţumiri pentru veştile frumoase!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mentiune speciala pentru @@cpke: Nu am vazut fir de gunoaie, deloc pe toata ruta parcursa cu asfalt nou! Primul morman l-am vazut de-abia in apropiere de Belis, zona antropizata si accesibila cu masina de zeci de ani probabil. Dimpotriva, am auzit paraie clipocind, am vazut mici cascade, am vazut paduri dese. Traseul a fost surprinzator de umbrit in cele mai multe locuri. Camioane cu lemne am vazut cateva dar nici vorba de defrisari din alea cat muntele de mare cum am vazut in pozele altora. 

Poate nu stiti, dar in zona valea Firii, pana in Doda Pilii, dupa pasul Prislop, exista deja o traditie a unei tabere de cercetasi care se ocupa cu stransul gunoaielor, i-am vazut si anul acesta... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.