ciclism

Coca-Cola în viața ciclistului: beneficii reale sau doar o plăcere vinovată?

Recommended Posts

La orice cursă de ciclism te-ai uita, în special de șosea, vei observa că mulți cicliști se răcoresc în timpul cursei sau la final cu o doză de Cola, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă această băutură are cu adevărat beneficii pentru un sportiv sau este doar o plăcere vinovată. Toată lumea știe […]

View the full article

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cola este eficienta prin mai multe mecanisme relativ simple.

In primul rand carbogazos inseamna dulce este un sablon care duce la: beau apa minerala care e carbogazoasa, deci ma ingras si nu primesc minerale, ceea ce e complet fals.

Evacuarea dificila a stomacului in cazul bauturilor hipertone, adica cu osmolaritate mai mare decat a sangelui este reala dar influenteaza mai mult absorbtia apei decat absorbtia cantitatii necesare de glucide pentru efort. In felul asta, cola este o bautura energizanta in aproape orice conditii dar care agraveaza deshidratarea. Cu toate acestea, oricat de bine ar fi alimentat un sportiv, in cursul unui efort, el va putea prelua mai putina energie din alimente, bauturi, etc, decat va consuma. Cum glicogenul asigura maxim 2500 kcal in timp ce grasimea unui individ slab poate asigura 120000 de kcal, intelegeti de ce functionarea pe mix de energie este de dorit in sporturile cu efort de durata.

Indiferent ce ar face un sportiv care face un efort fizic mai mare de o ora, organismul sau se va deshidrata. In cazul unui sportiv hidratat "ca la carte" aceasta este intre 5-10%. Principala consecinta este scaderea volumului de sange pompat catre tesuturi si, in consecinta, aparitia hipotensiunii arteriale. Consecinta este scaderea perfuzarii muschilor si scaderea eficientei motorii cu instalarea oboselii.

Ce face organismul? biciuieste suprarenala:

1. Descarca cortizol pentru a sustine producerea de glucoza din grasimi, de catre ficat (corticosuprarenala),

2. Descarcarea de adrenalina si noradrenalina (medulosuprarenala) pentru a mentine tensiunea arteriala.

Cofeina, printre altele, stimuleaza medulosuprarenala si contribuie la mentinerea tensiunii arteriale.

Ca sa intelegeti, va spun ca la plecarea pe un traseu de 200 km, tensiunea arteriala poate fi si 180/90 mmHg, in timp ce la final, dupa 10 ore, este abia 110/80 mmHg.

Prin aceste doua mecanisme, cola este indicata in atapele finale ale efortului fizic.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru un sportiv amator, cateva guri de Cola in timpul efortului sau dupa el, nu sunt nici macar o placere vinovata. :)

Cola e o placere utila, exact prin mecanismele explicate de @iacobdoc.

Devine o placere vinovata cand e bauta zilnic de catre sedentari. 

Eu o tolerez din ce in ce mai greu in zile obisnuite, fara efort fizic, in schimb e chiar benefica la ture.

Ma refer la o sticla de 250 ml sau o cutie de 330 ml, nu mai mult.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am ajuns sa prefer, fara nici o explicatie, Pepsi si nu Coca-cola, undeva pe la mijlocul turelor lungi.

Pentru sedentari bauturile dulci sunt absolut nocive.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Despre ce vorbiti, fratilor ? Despre: apa, zahar cu colorant si 99% publicitate !? :)) = Coca-Cola si celelalte sucuri, deopotriva.

Nu este benefic dpdv sportiv asemenea porcarii carbogazoase, e doar efectul placebo si nimic altceva. 

  Rupeti-va de astfel de sabloane de 2 bani, ptr un boost de energie de 15 minute nu e musai sa bei Cola sau orice mai contine cofeina. Mai sanatoasa este o cafea scurta, luati exemplu de la rutierii profesionisti care la pauza de la fiecare antrenament beau un espresso si multa apa ( +/- un croissant sau tarta cu fructe ). Sunt din ce in ce mai putini rutierii care dupa etapele montane sau cele de plat-valonat unde se fuge ca pe hotii de cai, la final sa mai bea Cola. Multi aleg apa si alte sucuri NEcarbogazoase ( si fara zahar ) si asta ptr ca doctorii/directorii echipelor vor ca rutierii sa stea cat mai departe de dulciuri. ;)  

   Amatorii beau ff multa Cola crezand ca isi refac fortele dar este doar efectul de ` turma ` si nimic mai mult. Mai bine bei o bere, hidrateaza mult mai bine si te si racoreste. 

  Ca mic exemplu: Andrei Nechita si Alex Ciocan s-au lasat de dulciuri si Cola din cele discutate pina la startul etapei de contratimp unde Andrei isi facea incalzirea pe trainer,  iar tot in Turul Sibiului n-am vazut nici un rutier cu Cola la gura, toti beau apa sau shake-uri. 

 

Think about it... ;) 

  

  

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, jens_voigt said:

[...]toti beau apa sau shake-uri[...]

 

 

  

Sigur nu-i tot efect de turmă? ;)

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
în urmă cu 15 ore, jens_voigt said:

Mai sanatoasa este o cafea scurta, luati exemplu de la rutierii profesionisti care la pauza de la fiecare antrenament beau un espresso si multa apa ( +/- un croissant sau tarta cu fructe ). Sunt din ce in ce mai putini rutierii care dupa etapele montane sau cele de plat-valonat unde se fuge ca pe hotii de cai, la final sa mai bea Cola.

 

Noi vorbim de cateva guri, nu de foarte-foarte multa Cola, care consumata repetat e sigur daunatoare.

Iar "rutierii" nu au constituit niciodata un exemplu pentru mine. 100 ml suc de fructe fara zahar adaugat contin 8-12 g de fructoza, aportul caloric fiind asemanator cu cel al lu Coca. :) (care are 10 g zahar la 100 ml).

Asa cum am zis, e o mica placere, care fiind si rara, e nevinovata.

La o pauza in mijlocul turei, chiar nu e o problema, pentru ca zaharul ala se arde imediat.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treaba aceea cu clatitul gurii o faceam si eu la antrenamentele de handbal cand eram pustan, ulterior mai tarziu la cele de baschet cand am ajuns in liceu si ulterior. Daca beam mai mult de o gura de apa efectiv "oboseam", imi scadea toata puterea de munca.

 

Adevarul e ca nici in TdF nu am mai vazut Cola, dar am vazut Sprite, hehe. Era o moda cu Sprite la un moment dat, cel putin printre baschetbalisti, marketing si imagine cum zicea @jens_voigt. Cat despre bere nu stiu ce sa zic, eu evit alcoolul in general.

 

Pagina 75, cap 2.3 si la capitolul 5, ceva mai multe detalii. Oricum, cartea e veche, poate unii ati citit-o.

https://www120.secure.griffith.edu.au/rch/file/8b0a2c27-80e2-dd9e-3a26-716985283780/1/Desbrow_2008_02Thesis.pdf

 

Nu stiu cum e la voi, dar ceva non carbogazos, precum apa plata, nu ma mai incanta asa de mult. Anul asta am re-experimentat apa minerala si nu am simtit mereu nevoia de ceva dulce. Asa ca am cam renuntat la apa plata. Zic cam pentru ca in bidonul doi am electroliti, o pastila, bidon pe care il folosesc pentru o gura dulce decat pentru faptul ca sunt saruri acolo, dar cu apa plata. Cu minerala inca nu am incercat. Nu mint, Cola imi place pentru partea carbogazoasa si bineinteles, ceva dulce e binevenit intotdeauna. Totusi, incerc sa o evit nu pentru ca are zahar, cofeina (e prea putina sa ma ajute cu ceva, mi-ar trebui cel putin 5 doze), ci pentru alte componente care nu sunt tocmai sanatoase.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inainte de 1989 prin apa minerala se intelegea exclusiv o apa carbogazoasa, iar in weekend cozile "la sifoane" erau ceva obisnuit, se statea cu orele.

In Vest cred ca 80% din apa minerala care se bea este cea plata. Dupa revolutie cand au inceput sa apara apa plata, era adusa uneori si la "ajutoare", lumea golea sticlele si pastra pet-ul, era o raritate si putea fi folosit la "sifoane", considerand apa minerala plata echivalenta celei de la chiuveta.

Si eu am ramas cu aceasta "mostenire", prefer apa minerala carbogazoasa. Foarte putine insa sunt cu adevarat cinstite, fiind in realitate tot niste sifoane ("carbogazificata", noul termen), iar astazi exista o campanie ca acestea nu ar fi sanatoase.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Trevizes said:

 Foarte putine insa sunt cu adevarat cinstite, fiind in realitate tot niste sifoane ("carbogazificata", noul termen), iar astazi exista o campanie ca acestea nu ar fi sanatoase.  

 

Si eu am baut 30 de ani apa carbogazoasa pana am citit cateva articole care m-au convins sa nu mai pun gura pe ele desi imi place senzatia. Ma rog o sa beau ocazional. Problemele ar aparea de la cantitatea de reziduu sec pe care o contin, adica peste limita recomandata de  1000mg/l si de asemenea gazul in sine care pune presiune pe diafragma si in timp poate dezvolta probleme cardiace. De asemenea singura apa natural carbogazoasa pe care o stiu eu este Poiana Negri, restul sunt carbogazificate cu CO2 de cultura.

 

Pana sa citesc acele articole nici prin cap nu mi-a trecut ca sunt ape plate/carbogazoase care pot avea un continut chiar de pana la 200 de ori mai mult sodiu decat altele, ceea ce evident e de luat in considerare pentru cine are tendinte de hipertensiune.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Invitat special said:

restul sunt carbogazificate cu CO2 de cultura

 

Cum adica "de cultura"?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adică nu de ăla natural, cu atomi neprihăniți.

  • Upvote 1
  • Thanks 1
  • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte putine bauturi carbogazoase folosesc CO2 natural. Motivul este simplu, in general gazele capturate la sursa poarta si alte molecule nedorite care dau gusturi/mirosuri neplacute. Sa zicem doar ca in cazul apei minerale carbogazificate natural, dupa captare sint eliminate gazele si apoi este adaugat CO2.

 

Cit despre motivele pentru care se bea Sprite sau Fanta in loc de Coca Cola, motivul as zice este simplu. Multe persoane, nebautoare de cafea, au reactii neplacute la cofeina. Eu de exemplu daca beau un litru de Pepsi, ma culc la 2 dimineata. Plus ca dupa efort, nu as spune ca un vasodilatator este chiar benefic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca bei un litru de Pepsi, care are 100 g zahar, insomnia si vasodilatatia sunt ultimele probleme.

Stiam de dioxidul de carbon barbotat sub presiune, industrial, doar termenul de "cultura" m-a frapat. :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Trevizes sifonul era in sud, faceam aprovizionarea la Lizeanu, prin nordul țării eram cu Borsec la litru, sticla fiind din sticla verde de cele mai multe ori. Borsec beau și acum, cam 2L pe tura, combinat cu apa plată Aqua, ceea ce cumpăr și acasă.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, Traveller said:

Daca bei un litru de Pepsi, care are 100 g zahar, insomnia si vasodilatatia sunt ultimele probleme.

Stiam de dioxidul de carbon barbotat sub presiune, industrial, doar termenul de "cultura" m-a frapat. :D

 

Termenul "de cultura" este evident incorect. Banuiesc ca faceau o paralela cu mucegaiuile nobile de cultura sau alte chestii similare. In general colele au intre 80 si 150gr zahar la litru, depinde de piata si de sortiment si evident ca este mult. Faza este ca poti folosi colele ca bauturi sportive, ai atit cafeina care iti mareste performanta, ai carbohidrati usor absorbibili. In general la cursele de anduranta se beau multe cole care sint facute plate. Pur si simplu toarna bautura in oala si folosesc mixerul de bucatarie pentru a scoate gazele din ea.

Sincer pentru cineva sedentar, sa isi faca griji din cauza Co2 este o gluma proasta. Motivul principar al evitarii colelelor este continutul de zahar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Invitat special said:

CO2 de cultura.

 

Habar n-aveti....

E vorba despre antonimul CO2-ului de incultura, adica a acelui "codoi" promovat de catre savanta de renume mondial. 

  • Upvote 2
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Traveller said:

 

Cum adica "de cultura"?

 

"Caracterul carbogazos se obtine prin dizolvarea dioxidului de carbon (CO2) intalnit in calea de circulatie subterana a apelor (continutul natural de CO2 este in proportie de 40 – 70% din mineralizarea totala, in functie de izvor) si ulterior, prin impregnarea controlata cu dioxid de carbon (CO2) alimentar pe parcursul imbutelierii. "

 

Expresia "CO2 de cultura" nu imi apartine ci era extrasa din unul din articolele asupra apelor minerale dar conform definitiei de mai sus (Petrogas-producator de CO2 alimentar) cred ca expresia este corecta.

2 hours ago, Mookyama said:

 Borsec beau și acum...


Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Borsec mineral a fost apa mea carbogazificata preferata zeci de ani dar dupa ce am citit mai atent cat sodiu are si cat reziduu sec am decis sa renunt si sa trec doar pe Borsec plat/Aquatique. Aquatique are de 90 de ori mai putin sodiu decat Borsec carbogazificat ceea ce pe termen indelungat mi se pare de luat in seama.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, crk said:

 

Habar n-aveti....

E vorba despre antonimul CO2-ului de incultura, adica a acelui "codoi" promovat de catre savanta de renume mondial. 

 

Haha, am scris si eu despre el :D

 

10 minutes ago, Invitat special said:

 

"Caracterul carbogazos se obtine prin dizolvarea dioxidului de carbon (CO2) intalnit in calea de circulatie subterana a apelor (continutul natural de CO2 este in proportie de 40 – 70% din mineralizarea totala, in functie de izvor) si ulterior, prin impregnarea controlata cu dioxid de carbon (CO2) alimentar pe parcursul imbutelierii. "

 

Expresia "CO2 de cultura" nu imi apartine ci era extrasa din unul din articolele asupra apelor minerale dar conform definitiei de mai sus (Petrogas-producator de CO2 alimentar) cred ca expresia este corecta.

 

Borsec mineral a fost apa mea carbogazificata preferata zeci de ani dar dupa ce am citit mai atent cat sodiu are si cat reziduu sec am decis sa renunt si sa trec doar pe Borsec plat/Aquatique. Aquatique are de 90 de ori mai putin sodiu decat Borsec carbogazificat ceea ce pe termen indelungat mi se pare de luat in seama.

 

Mersi de pont, nu stiam. In gasca cu care ies toti bem Borsec, de zici ca pentru asta ne-am adunat :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coca -cola contine zahar si tot felul de alte chestii reactionare, imperialiste si colonialiste. Dar daca nici apa Borsec nu e sanatoasa, atunci ce sa bem, urina, ca guru Bivolaru?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, LucianLS said:

Raspunsul este, evident, bere.

 

Si cu berea cu CO2 de incultura, bagata pe gaturile romanilor insetati de catre multinationale si oculta mondiala, ce te faci? :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites

In schimb berea fara CO2, adica aia neacidulata, e cea mai trista bere posibila.

  • Upvote 1
  • Haha 1
  • Sad 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

"N-ai nici bere! N-ai nimic, lacomule! N-ai nici bere, nici vin, nimic! Nici un fel de băutură şi Maricica fuge cu unu-n provincie..."

  • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

  • Upvote 2
  • Like 1
  • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now