Sign in to follow this  
cristyrye

Sfat achizitie mtb

Recommended Posts

Scop: mers zilnic la servici prin oras (7+7 km) +  ture ocazionale asfalt si off road (max 100-120 km pe zi)

Buget: ~ 2000 lei, deoarece am sa leg bicicleta pe domeniul public

Marime rutier: H = 170cm, Inseam = 75cm descult sau 77cm incaltat

Experienta: mii de km facuti pe mtb 26" din otel, cu furca rigida, marime 16".

Bicicleta dorita: mtb

 

Problema:

La ora actuala dupa cum bine stiti se produc bicle cu roti de 27,5" respectv 29".

Conform inaltimii mele, orice calculator de size online si orice reprezentant din magazin imi spun ca eu sunt marimea M aka 17" (seat tube = 42-46cm), dar cand incalec o bicla size M si stau cu spatele proptit in varful seii, bijuteriile familiei sprijina pe cadru in cel mai bun caz la 27,5" iar la 29" sunt dea dreptul presate. Sa nu mai vorbim de o eventuala inaintare spre partea frontala a biclei cu cadrul intre picioare, lucru care este cu neputinta.

 

Am fost in mai multe magazine (toate din Timisoara + unul din Arad) sa vad oferta si am incalecat pe biciclete Cross, Cannodale, Nakita, Drag, Coratec, Devron si am gasit aceeasi problema.

In toate aceste megazine nu am gasit nici un model S pe care sa-l incerc cu exceptia unui Croos Viper marimea 41 care mi s-a parut putin mic pt mine. Toti vanzatorii m-au asigurat ca M e marimea pt mine si ca nu trebuie sa-mi fac griji ca nu se sparg oole, ca eu la oprire mai voi lasa sau pe-o parte sau cealalta sau doar putin in fata seii si ca totul va fi bine.

 

Totusi mie imi e teama pentru "integritatea mea corporala" si nu am o senzatie de siguranta referitor la problema enuntata. Mai mult am gasit de la cannodale un user manual in care se spune ca fitingul unei biciclete se face dupa inseam, si ca daca nu ai o inaltime de siguranta intre cadru si scrot de 2" (5cm) la o bicicleta de sosea respectiv de 4" (10 cm) la un mtb sa nu te sui pe bicicleta respectiva nici macar pentru o tura de bloc.

 

Ce imi ramane de facut in cazul acesta?

Am picioarele mai scurte decat media, si deci trunchiul mai lung decat media. De asemeni am mainile mai lungi decat media, cu lungimea bratelor de 1,76m.

 

Sa fie oare marimile S prea mici pentru mine? De exemplu Cross nici nu produce marimi S, dar altii da. Cei care le produc S-uri, le proiecteaza cu un seat tube de 38 cm, echivalent a 15".

Pai eu cu trunchiul si bratele mele mai lungi decat media ma voi simti bine pe o bilca de 15"?

 

Din pacate nu pot verifica deoarece in partea de vest a tarii nu se aduc biciclete S pentru barbati. (ca deh intr-o tara unde media de inaltime a barbatilor e de 1,74m, jumatate din modelele din magazine sunt M si L pe 27,5 si cealalta jumatate sunt pe 29" iar vanzatorul incearca sa te convinga ca dc stai cu coaele pe cadru e de bine).

 

Din cate am citit Cannodale are un format mai lung de cadru, care zic eu s-ar putea preta mai bine pentru mine in contextul achizitiei unui S.

De exemplu un Cannodale Trail 5 size S are wheelbase = 109 cm pe cand un Cross Grip size M are wheelbase = 106 (dist intre ax roata fata si ax roata spate).

 

Deocamdata nu vad alta optiune decat acest cannodale, deoarece cannodale e una dintre puntinele firme ca s-a uitat si catre persoanele mai scunde si a facut si niste cadre ptr ele. (din pacate cadrele S si XS sunt mai uratele pentru ca au forma de triunghi si nu au forma diamond ca la mirimile M, L, etc, probabil pentru ca persoanele asa de scunde ar trebuii sa mearga pe bicle cu roti de 26").

Nu prea agreez varianta unui sh de 26" pentru ca vrea o bicicleta noua, plus ca majoritatea sunt furate si nu vrea sa platesc hoti incurajandu-i astfel sa continue furatul.

 

 Am scris "articolul" acesta in speranta ca cineva cu experienta imi va da un sfat pertinent.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ia orice S si bagi o pipa lunga.M e mare pentru tine clar din ceea ce spui, iti trebuie macar vreo 10 cm pana la cadru pentru siguranta bijuteriilor, eu vb din experienta ca am aterizat pe un cadru unde chiar aveam vreo 5 cm dar nu au fost de ajuns, cand sari mai indoi si picioarele ca sa amortizezi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa mine, ai 2 optiuni, dar numai pe incercate in realitate:

- iei un M cu cadru "sloping" (top tube mai inclinat, coborand spre tija de sa.

- iei un S si pui pipa mai lunga.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this