puterfixer

Cum să: activez corectorul ortografic în browser

Recommended Posts

Comunicarea corectă în scris e o aptitudine dobândită în anii obligatorii de școală, dar comunicarea corectă în scris la calculator nu este deloc exersată într-un cadru formal și riguros. Așa că depinde de experiența și interesul fiecăruia de a învăța să tasteze mai repede, sau să facă mai puține greșeli de ortografie și punctuație, sau să folosească diacritice.

 

Din păcate, scrisul cu greșeli la calculator, în loc să fie corect atribuit unei lacune a școlii de a avea cursuri practice de folosire a calculatorului, este (încă) asociat cu lipsa de educație sau cultură. Forma scrisă a mesajului e percepută înaintea conținutului, ori un scris cu greșeli probabil nu e cea mai bună primă impresie. Doar nu vrei să faci familia de rușine și să te creadă lumea politician ;):D

 

Din fericire, suntem în secolul 21, și un corector ortografic automat nu mai este doar o funcție deosebită a unui editor de text. Acum, chiar și browserul folosit la navigarea pe internet poate verifica tot ceea ce scriem - pe forum, în e-mail, oriunde. Trebuie doar să fie activat. :)

 

 

Cum se activează corectorul ortografic în Google Chrome

 

Presupun că ai instalat Google Chrome în limba engleză.

 

1. În Chrome, deschide Settings - fie deschizând un tab nou și tastând în bara de adrese chrome://settings/, fie deschizând meniul principal cu butonul cu trei puncte verticale din dreapta sus și alegând Settings din meniu.

 

2. La sfârșitul paginii, fă click pe Advanced pentru a deschide secțiunea de setări avansate.

 

3. În secțiunea Languages, deschide grupul Language pentru a afișa limbile pe care Chrome le poate folosi, apoi fă clic pe Add languages, caută Romanian în listă și bifeaz-o, apoi fă click pe butonul Add. Opțional, dacă vrei ca și interfața de lucru a Chrome să fie complet în română, (meniuri, setări, mesaje de eroare etc.), poți face clic pe cele trei puncte verticale din dreptul limbii române pentru ca să bifezi căsuța Display Google Chrome in this language. Chrome va schimba interfața în română data viitoare când îl deschizi.

 

4. Tot în secțiunea Languages, deschide grupul Spell check pentru a activa/dezactiva selectiv corectura ortografică pentru fiecare din limbile disponibile în grupul Language. Fă clic pe comutatorul din dreptul Romanian pentru activare.

 

Asta-i tot! Chrome își va descărca automat dicționarul limbii române, apoi, când scrii ceva, va sublinia cu roșu cuvintele pe care nu le cunoaște și-ți va sugera scrierea corectă dacă faci clic dreapta pe ele. Desigur, dacă cuvântul este corect scris (cum ar fi numele proprii), prin clic dreapta îl poți adăuga în propriul tău dicționar pentru a nu fi subliniat ca greșeală în viitor. Încă nu sunt recunoscute unele greșeli de ortografie (de exemplu, că propoziția începe cu literă mare) sau punctuație (de exemplu, că punctul sau virgula sunt lipite de cuvântul de dinainte și urmate de spațiu), dar e un bun început. 

 

 

Cum se activează corectorul ortografic în Mozilla Firefox

 

Presupun că ai instalat Firefox în limba engleză.

 

1. În Firefox, deschide Options - fie deschizând un tab nou și tastând în bara de adrese about:preferences, fie deschizând meniul principal cu butonul cu trei linii orizontale din dreapta sus și alegând Options din meniu.

 

2. Cu categoria General selectată în stânga, derulează pagina până la secțiunea Language and Appearance. În dreapta opțiunii Language: Choose your preferred language for displaying pages, fă clic pe butonul Choose... . În fereastra pop-up intitulată Languages, în lista derulantă Select a language to add... caută și selectează Romanian/Romania [ro-ro], apoi fă clic pe butoanele Add și OK.

 

3. Sub opțiunea Language: Choose your preferred language for displaying pages, bifează căsuța Check your spelling as you type.

 

4. Dicționarul de ortografie român nu se descarcă automat, ci trebuie instalat manual. Într-un tab nou, deschide orice site (de exemplu google.com), fă clic dreapta într-o căsuță pentru introducerea textului (de exemplu pentru căutare) și din meniul contextual selectează Check Spelling. Dacă faci din nou clic dreapta, acum Check Spelling ar trebui să fie bifat, și dedesubt să găsești o opțiune nouă Languages, de unde să poți deschide Add Dictionaries... . Se va deschide o pagină pe site-ul Firefox Add-ons; caută Romanian Română în stânga și deschide link-ul spre Romanian spellchecking dictionary. Ultimul pas este să faci clic pe butonul + Add to Firefox, apoi să confirmi cu butonul Add și să repornești Firefox.

 

Asta-i tot! Poți face click dreapta în orice câmp text pentru a verifica faptul că Check Spelling este bifat și limba activă este Romanian. Cu clic dreapta pe un cuvânt subliniat cu roșu vei vedea propunerile de corectură sau opțiunea de a adăuga cuvântul în dicționarul personal.

 

 

Cum se activează corectorul ortografic în Internet Explorer sau Edge

 

Internet Explorer și Edge nu au un corector ortografic încorporat, dar poți folosi aceste browsere pentru a descărca Chrome sau Firefox :)

  • Upvote 3
  • Like 1
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.