Sign in to follow this  
Nexus

Angrenaj hollowtech slăbit?

Recommended Posts

Este normal sa fie o astfel de distanta? Cei de la un service de pe aici(când am fost la ei în legătură cu un sunet ce se auzea la pedalat) mi-au spus ca totul este bine. Când am spus ca poate bratul este slăbit nu au vrut sa se uite la el. Dacă în poza nu se vede eu pot vedea puțin și axul zimtat. Este complexa operațiunea de strângere (ma refer la cei care au făcut acasă)? Asa pe net nu pare prea complicat. DSC_8075.jpegDSC_8073.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu, nu e deloc ok. Bratul trebuie sa ajunga lipit complet de fata exterioara a BB-ului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa bănuiam și eu, dar de la service a zis ca totul e bine. Ați mai făcut acasă operațiunea?

Share this post


Link to post
Share on other sites

E usor de facuta strangerea, ai nevoie de o cheie speciala (in general de plastic, se strange cu mana) pentru strangerea piulitei de pretensionare (cea mare, care se infileteaza in axul pedalier), plus un imbus de 5 mm. Problema e s-ar putea sa iti lipseasca pe undeva un distantier. Butucul pedalier inteleg ca e fara filet si ca se introduce prin presare, ma insel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

In cazul asta nu cred ca poti adauga spacere intre cadru si bottom bracket (cum ai fi putut face in cazul unui BB cu filet). Daca nu se poate strange mai bine de atat bratul pe ax, e posibil sa ai nevoie de un spacer de genul asta: https://www.ebay.com/itm/SHIMANO-HOLLOWTECH-II-3MM-TRIPLE-CRANK-ARM-SPACER-BICYCLE-BOTTOM-BRACKET-PART-/191596995837

 

Asta are 3 milimetri latime, cred ca e cam mult pentru tine, acolo ar fi mai degraba 1-2 milimetri. Incearca totusi sa desfaci bratul de pe ax si sa vezi daca nu se poate strange mai tare, e posibil doar sa fi fost strans incomplet (ma refer la piulita aia mare de preload).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si la pressfit este distantier intre cadru si monobloc. De exmplu monoblocul de la Shimano vine cu un distantier pe care il folosesti sau nu, in functie de cadru. Eu zic ca lipseste distantierul, nu e problema de strangere. Cand strangi cele doua suruburi de la brat trebuie sa ai grija sa le strangi succesiv, daca nu ai experienta e de ajutor o cheie dinamometrica

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, nu stiam ca exista si la pressfit distantiere, in cazul asta clar asta lipseste. Ramane de vazut pe care parte trebuie pus, iar celor din service probabil le-a fost lene sa demonteze si sa monteze la loc monoblocul si de aia te-au tot aburit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si da este slabit sau decalat.Spatiul ala la care am facut poza l-am neutralizat ca sa zic asa in spre cadrul ,iar foile s-au miscat mai incolo si ele.Probabil cand pedalam juca stanga dreapta si de aia mai trosnea usor.Service-ul............. Piulita de pretensionare cum imi dau seama daca o strang cat trebuie sau e prea mult? Merita ca atunci cand strang suruburile de pe brat sa mai tin piulita de tensionare acolo ca o contra ca sa zic asa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Nexus Masoara cadrul la bb. Daca e de 89.5 mm iti trebuie distantier . Daca e de 92 mm nu trebuie. Asta e valabil pt mtb, din cate stiu la cursiere sunt alte dimensiuni. Dupa ce ai montat monoblocul cu sau fara distantier treci axul prin el si il impingi cu mana pana in capat. Preferabil sa ungi putin axul ca merge mai usor. Montezi bratul pe canelurile axului, ai grija sa fie cele doua suruburi slabite de tot. Infiletezi piulita de plastic si cu cheia speciala o strangi cu mana ! Degeaba incerci sa o strangi mai tare ca daca ai joc sau monoblocul nu e montat corect nu o rezolvi asa. Dup-aia strangi cele 2 suruburi cum am zis in postul meu anterior. Deci piulita de plastic trebuie sa fie acolo cand strangi cele 2 suruburi de pe brat. Sper ca am fost destul de explicit. Bafta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Șurubul de plastic trebuie strâns doar cât să nu mai ai joc lateral, în principiu cât să închizi spațiul gol pe care l-ai menționat în primul post. Nu e nevoie de cheie specială, orice ustensilă de forma cozii unei linguri e suficientă.

Odată strâns, îl lași în pace și strângi cele două șuruburi de pe braț - dacă le strângi prea tare, strici filetele; dacă nu le strângi suficient riști să-și facă joc pe ax brațul și să-i strici canelurile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru vreo 10 lei cat costa cheia aia nu cred ca are rost sa improvizezi cu cozi de linguri, etc.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this