Sign in to follow this  
edydear21

Ghidul lenesului pentru deblocarea unei tije de sa blocate

Recommended Posts

Chestia asta se intampla mai ales la cadrele vechi de otel, dar o fi util si pentru altii. Bun. Deci ai facut rost de o bicla veche si vrei sa ridici saua, dar descoperi ca nu poti. Te chinui o vreme, o lovesti, o injuri, dar tija nu se misca. Nu-ti fie teama, ghidul lenesului(l-am numit asa dupa mine) o sa te ajute sa rezolvi problema usor si placut. 

 

1. In primul rand, fa rost de niste ulei penetrant(wd40 etc) cu extensie pai si imprastie solutia in punctele in care tija atinge cadrul, mai ales pe interiorul cadrului. Intoarce bicla invers si gaseste o gaura in cadru, fie pe la monobloc, fie pe la suportul de bidon, sau chiar si pe la pipa- scoti pipa si ghidezi uleiul inauntru. La cadrele de otel operatia asta nu strica chiar si daca nu s-a blocat nimic inca.

 

2. Ai muncit mult, asa ca meriti o pauza de 5 minute. Lasa bicla cu roatele in sus si fa-ti un ceai, in timpul asta uleiul penetrant isi face treaba. Optional pune melodia "Stayin Alive" de la Bee Gees pentru a crea atmosfera potrivita pentru pasul urmator.

 

3. Bun, acum incepe distractia. Intoarce bicicleta in pozitie normala si scoate saua, dupa care condu bicla catre cea mai apropiata menghina. Intoarce din nou bicla, scoate rotile si monteaza capul tijei de sa in meghina astfel incat tija sa fie perfect verticala si sa dispara orice joc. Tocmai ai creat o opera de arta postmoderna, dar nu am terminat inca. Apuca cu mainile cadrul si incepe sa rotesti putin cate putin cadrul. Nu incerca inca sa impingi cadrul in sus, doar roteste. Stanga-dreapta, stanga-dreapta. Nu numai ca aceasta miscare nu presupune un efort fizic mare, dar realizezi cu ocazia asta si un bun exercitiu cardio-vascular. Dupa cateva zeci de secunde o sa auzi un pocnet metalic infundat si o sa observi ca tija incepe sa se roteasca. Continua sa rotesti si eventual mai insereaza o doza de ulei penetrant in interiorul cadrului. Pe masura ce rotesti, uleiul patrunde mai adanc in spatiul dintre tija si cadru.

 

4. Dupa 2-3 minute de rotit, tija de sa ar trebui sa fie suficient degajata incat sa poti incepe efortul de ridicare a cadrului. Continua sa rotesti dar in acelasi timp incearca sa ridici incetul cu incetul cadrul, in timp ce tija e in continuare imobilizata in meghina. Cadrul se ridica usor, treptat, pana cand tija e complet separata de cadru. Nu-ti ramane decat sa reasamblezi bicla, nu inainte de a smirghelui si mai apoi gresa suprafata ruginie a tijei de sa, astfel incat sa nu se blocheze din nou. 

 

o9mzip.jpg

 

 

 

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Corect. pana la punctul 3. Nu ne mai complicam cu menghine sau altceva, pastram seaua si incepem sa ne folosim de ea ca sa scoatem tija, rasucim seaua si ne lasam pe ea, tragem de ea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this