Sign in to follow this  
Traveller

Ronduri în București

Recommended Posts

Ceea ce urmează este o promenadă pe două roți, printre străzi și case ale Bucureștiului, care mai noi, care mai vechi, care mai somptuoase, care mai modeste sau chiar părăsite. Este o plimbare prin vechiul țesut architectural al orașului, pe care l-am explorat de multe ori la pas. M-am gîndit acum să aștern impresiile astea și pe ”hîrtie”, după ce le voi fi trecut în revistă pe două roți.

Bucureștiul e un oraș radiar, iar între razele marilor șosele sau bulevarde se află o încrengătură de străduțe care îi dau farmecul său particular (în cartierele unde ele încă s-au păstrat, pentru că există, cum bine știm, zone care au fost rase de pe fața pămîntului, unde a apărut, transplantate forțat, centre civice și canioane de blocuri socialiste).

 

Ideea nu e originală, ea a apărut citind mai multe bloguri care explorează Bucureștiul, iar în ceea ce privește micile intersecții de tip rond sau scuar, există o serie de 4 episoade sub titlul ”Scuaruri, ronduri, părculețe” pe blogul http://www.simplybucharest.ro

 

În episodul de azi am întreprins o tură în interiorul inelului 1 al orașului, adică vatra lui veche, cum am zice. Traseul nu a fost ales cu precizie matematică, nu m-am bazat pe anumite definiții ale piațetelor – ele pot fi realmente ronduri (chiar sensuri giratorii), scuaruri care au în centru părculețe sau nu, ori intersecții în triunghi, însă toate au acel ceva pitoresc al Bucureștiului de altădată.

 

Pornind din mahalaua Cotrocenilor, la mijlocul străzii Sf. Elefterie ea se lărgește, lăsând în centru un scuar alungit, unde se află biserica Sf. Elefterie veche, monument istoric de la 1744. Biserica fiind construită initial pe o insulă în albia Dâmboviței, avea o salcie la capătul estic, din păcate scoasă acum câteva zile, în procesul de renovare…

y4mYwsT20oVR7cvl3F-Hori9JBULaG8GO3LPe3mZ

 

Pe Planul Cadastral de la 1911 cartierul nu exista încă, doar străzile Sf. Elefterie, Carol Davila și Costache Negri apăreau. Ulterior s-au edificat și celelalte. Un rond izolat se află în capătul intrării Costache Negri, care se desprinde în unghi drept din strada omonimă.

y4mBJNUdeM9xcdH05_CuJstZGSxlxojP0CKzZzVG

 

y4mo8ZQYgt9EYfBaEzj9FSA2Nzo97MnU-6ILsLUu

 

Mergând pe Cheiul Gârlii în jos, ajungem în Piața Kogălniceanu, unde pe axul drumului domină statuia fostului prim-ministru al României. Piața fragmentează în două fosta stradă Grădina cu Cai. Acum doar bucata dinspre Splai se mai numește așa, cealaltă, dinspre Cișmigiu, poartă numele lui Pompiliu Eliade, istoric literar și profesor de limba franceză.

y4mQcfog5-kxES7PLp4f12ToEYianGMteuKZc7k1

 

Urcând pe Bd. Schitu Măgureanu, depășim intersecția cu Cobălcescu, unde întorc tramvaiele 24 și 44. La intersecția cu str. Pictor Stahi există o piațetă semicirculară care poartă numele (și bustul) Papei Ioan Paul al II-lea.

y4mvfE4lRRI5PsD-EWwvUrdSplOHFef6R1O7e0-8

 

y4mqk4rGbjYAV7OcWGz9oKW_eCSV-1jgLuuDYS9a

 

Continuând drept înainte pe str. Popa Tatu, ne abatem un pic in dreapta, către părculețul Cazzavillan, cuprins într-un pătrat dintre strada omonimă, Transilvaniei și Temișana (stradă și intrare). În centrul micul parc cochet se află o fântînă închinată ziaristului Italian, cel care a căpătat cetățenie română și a predat italiană la liceele Sf. Sava și Matei Basarab.

y4myoZBRBeQ57_ns_cmHKfrAoYmpMMhaVK0ToOHO

 

Citez de pe pagina de Wikipedia ce îi este dedicată:

”În 1884 a fondat ziarul Universul, publicație cu mare renume și tiraj în epocă, un cotidian modern, care era neangajat politic în timpul vieții lui Cazzavillan.

Tot în anul 1884, Luigi Cazzavillan a editat Ziarul călătoriilor și al întâmplărilor de pe mare și uscat (iunie-septembrie 1884 și 5 noiembrie 1897-15 noiembrie 1916), precursorul revistei Știință și Tehnică. Revista conținea articole sau comentarii științifice, biografii sau sfaturi și rețete practice, fiind considerată a fi „Cea mai veche și mai apreciată revistă scrisă pe înțelesul tuturor pentru răspîndirea științei și cunoașterea lumii prin călătorii”.

În timp ce era director al ziarului Universul, dar și reprezentant în România al fabricii italiene de biciclete „Bianchi”, Luigi Cazzavillan a amenajat din banii săi un velodrom nou, pe șoseaua Kiseleff, lângă Arcul de Triumf. Velodromul, cu o pistă de lemn în lungime de 333,33 metri și o lățime de 6 metri, a fost inaugurat în 14 septembrie 1896. În 1898, velodromul a fost demontat și pista a fost vândută ca lemn de foc pentru a se acoperi datoriile la fisc, rămase neachitate.”

 

Cotind la dreapta pe strada Iulia Hașdeu intrăm Calea Griviței, devenită nu demult sens unic. Pe colț a rămas o plăcuță cu numele vechi al străzii.

y4m0WhiyRsv2ZwZwq1RMhGLYpDZvNuDEt-ca7NKe

 

Ajungem pe ocolite în strada Occidentului, în care, la intersecția cu Sf. Voievozi, este organizat scuarul folosit drept capăt pentru troleibuzul 65.

y4mo9MGlKcCfPwsd6C7auR-8rpiAx2INGcEaHo-Y

 

Mă bucur de câteva sute de metri de pistă de biciclete, pe Calea Victorie, pentru a vira apoi la stânga pe str. Biserica Amzei. Biserica omonimă a fost ridicată de Amza Năescu între 1807-1810.

y4mL0DeUXjjH2xDWCx5gsbH0e4KNLZPF6oFWIT0v

 

Vizavi de ea șade mîndră casa Miței Biciclista, aflată în curs de restaurare (deși la parter n-am mai văzut mișcare de multișor)... 

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/povestea-mitei-biciclista-coana-cu-bikini-masina-coupe-si-trasura

y4mzn9HDkWI1EtMVmX1Uj2gZ529m1YkaKK1Py9Gh

 

y4mz5aK_QIGwyBLPLnQgGozmDhIc5F9YjuJxnEJk

 

y4mcy6trY2KXx8i7LbqP-ca7kZknipqg4CS9p1bs

 

De aici continuăm pe str Christian Tell, iar pe intrarea omonimă observ pentru prima dată clădirea consulatului Francez, secția pașapoarte.

y4mfYHoUkUuHxi0AOojdOYlchEXVgXYfCMGZaVam

 

Binecunoscutul rond de la Piața Romană, cu clădirea ASE și blocul din cântecul lui Alifantis, nu mai are nevoie de prezentări.

y4mV35auhAu5B6IBqEP6Xb6oVZ86FkTvNj7k9xWW

 

Din Bd. Lascăr Catargiu, ne lăsăm pe mâna dreaptă prin str. Visarion, în dreptul casei memoriale Dinu Lipatti.

y4m-QRSmy4rY20FbKK-RQ1oKOh0yzU3x7Yhqd5rn

 

Str Visarion răspunde în capăt intr-un rond, unde intersectează str. Constantin Daniel și Povernei. Intersecțiile în stea, unde se întâlnesc 3 până la 5 străzi, constituie un peisaj tipic al cartierelor de case din zona centrală a Bucureștiului.

 

Multe dintre ele, fiind înguste, sunt străzi cu sens unic. Astfel sunt și Căderea Bastiliei și Grigore Alexandrescu, pe care am continuat drumul. La fel și Calea Dorobanților (cu excepția transportului public), care ne conduce în rondul cunoscut înainte-vreme drept Piața Cosmonauților, adică Alexandru Lahovari în prezent. Presat de trafic, nu am fotografiat intersecția, așa că mă ajut de vederea 3D a lui Google Maps, de deasupra.

y4mG9ecjoKJPRm2ARjdwHcyylXiMp63daSf5EL3C

 

Din rond se desprind străzile George Enescu, Dionisie Lupu și Eremia Grigorescu. Am apucat pe Dionisie Lupu și, la intersecția cu Jules Michelet și Pitar Moș, am oprit o clipă în micul părculeț care conține statuia Fântâna cu Copii.

y4mvKGNQPR-qElkde96-OYSyRAzQxI-CjfvooAPE

 

Următoarea intersecție, cu str. Arthur Verona și  AD Xenopol, are în colțul estic biserica Anglicană, în spatele căreia se extinde parcul triunghiular Icoanei.

y4mnCtjoG8-bk99c4IGrQozxTZKNEPXOK_MhfI8y

 

 Dincolo de el, străzile Jean Louis Calderon, Polonă și Dumbrava Roșie edifică Piața Gheorghe Cantacuzino, din care se poate intra atât în parcul Icoanei, cât și în Ioanid.

y4mkeTcMI6sSK5ioyE6sV-5KQCccgHXlGRUBXBNG

 

Dumbrava Roșie e o stradă a caselor frumoase, vile monumentale în diverse stiluri, de la neoromânesc (sau brâncovenesc) la eclectic.

y4mWAB85US84t7FpnrxBQn8w45xqVoe_J7ICOGIX

 

Spre Bd. Dacia, capătul străzii formează un scuar, în care tronează bustul lui Miguel Cervantes: Piața Spaniei. Să remarcăm că e unul dintre puținele locuri unde a rămas vechea piatră cubică.

y4mcVSnv-EucfyBGvlZrFglRqM-Ao7OiPE8t4UlP

 

y4mWm9ecI9u8UIymVRJJTXvGtuYeWGx6_Z4ZRs0X

 

y4mDJ4zqGVBxvcsV4VEi9pGxdm8lVhPcvUzn0xDE

 

Deja ieșim din zona cu case chivernisite și intrăm în cea cu case mai puțin arătoase, care au decăzut sau care au fost renovate chicios. În scuarul de pe str. Tunari colt cu Leonida se află și azi o benzinărie Petrom, fostă PECO. Un bloc extraterestru în peisajul oarecum sărăcăcios, la intersecție cu Str. Mărgăritarelor, urmat de un mic rond spre capătul străzii Icoanei, la intersecție cu Dogarilor.

y4m05hxzwqw1pzpjuzRo5SdS2_d5oY2phyFnoU0Q

 

y4mrJagR9Y12reVgb-bvcsa7LPuuA7biN7d6T5Kn

 

De aici ne întoarcem, prin Viesparilor și Radu de la Afumați, într-un scuar amenajat sumar,  închis între str. Viitorului, Ardeleni și Toamnei.

y4mTn6BtZXccFDUCofo50S6Q3DygFKoc1LRqH0D3

 

Prin strada Toamnei, ajungem pe strada Monumentului în micul părculeț cu statuia lui Tudor Vladimirescu, într-o intersecție cu Mihai Eminescu și Precupeții Vechi.

y4mq7oeqyBtcCrOiiRGsDD_hpFr8OYAVEenoc_Q9

 

În spate, obstrucționând vederea spre vechea stație de ambulanță a Bucureștilor, a înflorit, din ruinele unei case cu un nivel, acest colos diform.

y4mLiuEQlj8a2Hh3d61iQm64isqe8Ss2Kjs_xSpM

 

Următorul rond care ne apare în cale este cel de la intersecția străzilor Salcâmilor și Toamnei, un rond adevărat, cu bustul regizorului Alexandru Tatos în centru.

y4mgyCFFTDnqk0e-V4PP7hPKDAn8w2ZHauVl-LFC

 

y4mitbVO6OvJj4A5neHL_F9pZPOSA63tvqwEvKng

 

Mai departe, ajungem în strada Viitorului, în locul unde se intersectează în triunghi cu Vasile Lascăr și Logofăt Luca Stroici. Stradă a Viitorului care, pînă a deveni ”strada cu tramvai” de după liceul Cantemir, are un parcurs labirintic, dinspre strada Al. Donici.

y4mM2vouWbivRLeDqu7WxAt2lx8fzb-b9AF2-xii

 

O nouă voltă în vânt către Luca Stroici, stradă care este ”întreruptă” de un rond în care se află biserica popa Chițu, monument istoric de la 1813. Conform Wikipedia, brîul de 91 de ”ocnițe pictate cu sfinți” a fost adăugat în cadrul restaurării dintre 1975-1980.

y4mqu_wYEOwoAc_wqQazJv0n2TTqSlIFjQjXVGVW

 

Casă veche din rond.

y4mSJKoQXlrbQlPC2KOXW6lUyShiHgdp9X9CAQXL

 

L-am lăsat pe Logofăt, a cărui stradă cârmește ușor la dreapta, și am continuat prin cartierul armenesc, pe str. Popa Rusu și Italiană. Intersecția ei cu Vasile Lascăr e un sens giratoriu transformat în parcare. Două blocuri interbelice au fost aici renovate recent.

y4mT_6BdFBjx6vLKHcKL9uwpMfpr0DNmP63F-i2y

 

De aici, prin str. Speranței, ajungem în piața Rosetti, unde Bd, Carol I se bifurcă pentru a-i lăsa loc statuiei lui C.A. Rosetti, să șadă în tihnă pe jilt.

Prin bd. Hristo Botev și stânga pe Negustori, ajungem în cartierul armenesc.

 

În intersecția cu Mântuleasa, Pictor Alexandru Romano și Plantelor se formează încă un spațiu în triunghi, cu părculeț în mijloc. Pe latura sudică a fost zidită în anul 1732 Biserica Armenească, de către iunie Maria, sora lui Mantu Cupețul, negustor avut, și fiica lui Stanca. De la el își trag numele biserica, strada si mahalaua.

y4m6lb11hvERVxjgVJ-ehhpjLKVqvAuP5Nx6HWyh

 

Periplul continuă drept înainte, pe Plantelor, unde pe mîna stîngă, la nr. 9, este locul unde avea Dr. Șuțu sanatoriu, și unde și-a dat obștescul sfârșit Mihai Eminescu, pe 15 iunie 1889.

y4mCw9P6RkHuN8REPs4WzpqsHY1QCQQpDog057rN

 

În intersecția cu Str. Sf. Ștefan și Dr. Burghelea apare un scuar larg, în care a fost amenajat parcul Popa Soare (o stradă paralelă cu Plantelor, în plin cartier evreiesc). Din nou suntem pe străzi cu case elegante, care acum găzduiesc restaurante, cafenele sau ceainării.

Toamnă pe Avram Iancu colț cu D. Racoviță.

y4mWXdMiY1hPysDd-hgh6C2xV3FSnWf_Vn7iHIrF

 

Probabil una dintre cele mai frumoase case din întreg Bucureștiul vechi se află în apropiere, pe str. Dimitrie Racoviță, proaspăt restaurată.

y4mIs8GUyrnFowGdmVVKxpXlmlcyggHQRAZLfKDR

 

De aici ajungem în rondul de la Izvorul Rece, în mijlocul căruia se află un părculeț cu statuia cam suprarealistă a lui Nicolae Bălcescu.

y4mpRfBgiA2CEftd9zT0o8lo0smYGNge-pm5aF2e

 

Restaurantul Izvorul Rece, care a împrumutat numele său neoficial rondului, continuă să existe, trecînd prin felurite epoci, de la 1930 încoace. Altfel, piața figurează în acte drept Pache Protopopescu, căci de aici începe spre est bulevardul omonim, după numele fostului primar al urbei.

y4m1qnWqAdbc9F84wteZutFnn0r5f3vmUrwmpA1u

 

Prima clădire aflată la bifurcația bulevardului Pache cu Ferdinand I este Biserica Greacă, în spatele căreia se află Ambasada Republicii Elene.

y4mjy74El1TP9B80FGmH6j6fd9t1prLqNGuL6FG6

 

Din bulevardul Pache se desprinde strada Matei Voievod dominată de aripa sudică a liceului Mihai Viteazu sau Mișu, după cum îl alintă cei care i-au urmat studiile, inclusiv subsemnatul.

y4mhsO52jjBeZSkhCnfahm2fRghp2_G7pat3DQVC

 

Din Matei Voievod cotim la dreapta, prin strada Rondă, care în intersecțiile cu str. Mecet și Costa Foru, formează un scuar generos, cu părculeț în centru. Mecet, cuvânt de origine slavă, e un arhaism care înseamnă mica moschee ori cimitirul de lângă ea.

Iar la capătul străzii Costa Foru, apare un nou scuar, mai îngust, la intersecția cu Țepeș Vodă și Popa Nan, cu parc și stațiile troleibuzelor care leagă centrul de cartierul Titan.

 

După traversarea străzii Traian, la intersecția Dr Burghelea cu Popa Soare, într-un un spațiu larg, cu părculeț, se află, din anul 1745 biserica Popa Soare, ridicată de ”Jupân Iane Cupețul, numit și Ene Boldescu, negustor din Buzău”. Mahalaua Popa Soare se numea pe vremea construcției bisericii, și Mecetul turcesc.

y4mkABfOMoVeaGLGiUfF2s83ukR7IDW-zYkuqFsu

 

Prin str. Ștefan Mihăileanu ajungem în scuarul alungit cu care începe strada Sf. Ștefan.

y4m2DF9aIoDCZnktKtSVZVvJ5G35kI-AdxB2g-eZ

 

y4mgXJYwIKgjKI1ht0LRLfySMznvSK4DOvA3epLb

 

De jumătatea jumătatea sudică a inelul central, dar și alte cartiere, o să scriu într-un episod viitor. Sunt multe locuri frumoase în București, însă orașul ăsta e din ce în ce mai sufocat de mașini și condus (iar nu în puține cazuri, și locuit) de oameni care nu-l prea iubesc.

Aici pe străduțele astea încă mai poți respira aerul Micului Paris (când te lasă mașinile și cablurile care spânzură peste tot). Plimbați-vă pe aici, pe jos sau cu bicicleta. și n-o să regretați, dacă vă doriți o dimineață sau după amiază tihnită, departe de vuietul bulevardelor.

 

Traseul din episodul de azi:

https://ridewithgps.com/trips/29277108

  • Upvote 3
  • Like 3
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Traveller

 

Foarte tare ideea.

Spre rusinea mea, desi stau de 41 de ani in Bucuresti, sunt multe locuri din postarea de mai sus pe care nu le stiu.

 

Asteptam continuarea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesant, nici nu zici ca esti in Bucuresti.

 

E foarte ciudat cum odinioara se dadea  alta importanta parculetelor sau scuarurilor si chiar unor statui. Mi se pare ca in ambele foste orinduiri se mai facea un rondou, mai se punea o statuie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@gibonu iti recomand atat tie cat si oricui altcineva sa urmaresti pagina de FB Onadventure, unde un baiat cumsecade pe nume Alex Mircea organizeaza in sezon, aproape saptamanal, astfel de ture. Baiatul fiind de meserie ghid, ofera si informatii culturalo-istorice despre locatiile cheie din diversele ture. Bonus, se poate vedea laolalta mai toata plaja de biciclete, de la hand bike la tandemuri si de la Pegas original din 1980 la cursiere de 4000E.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this