Sign in to follow this  
feribotu

O tura pe langa Brasov si o urcare in Poiana

Recommended Posts

Cum iarna ne-a mai bagat la barlog si avem un pic de timp sa ne mai tragem suflul, pun aici si o mini-tura facuta prin August 2018, in jurul Brasovului.

A fost o tura mica, sambata-duminica (doar pana inainte de pranz). Deplasarea la Brasov a fost cu masina, participanti myself si un prieten.

Plecarea sambata foarte devreme in ideea de a nu prinde aglomeratie, plecarea inapoi la fel, duminica cat mai devreme pentru a nu ramane cantonati in aglomeratie pe drumul de intors.

 

ZIUA 1 - Bucuresti - Brasov - deplasare cu masina.

Traseu planificat: Brasov- Sanpetru- Harman- Prejmer- Bod- Halchiu- Codlea- Brasov

QMiYKTDZF3AwpOUXjUhFHvIrocA4Qyc-GiTekPvM

 

Ajunsi dimineata in jur de 9.20 la Brasov, parcam masina in parcarea Auchan-ului de pe fosta platforma Tractorul si incepem sa ne pregatim de drum.

rc-Q_WvXRjXCdyTmmLzIGKT3bquD7T7OLIwiFhvv

 

Cum spuneam, partenerul avea o bicicleta nu tocmai adecvata pentru tura care era planificata 100% pe asfalt, asa ca intreg ritmul turei a fost dictat de el. In plus, nu facuse niciodata o tura mai lunga de 35km (asta o facusem impreuna inainte de tura asta, ca sa se acomodeze un pic cu distanta). Deci ideea de la care am pornit a fost de la o tura de relax, in care pedalam incetisor, ne oprim pe drum la bisericile/ cetatile fortificate de pe traseu, astfel incat sa avem suficiente pauze si sa nu se acumuleze oboseala.

 

Ziua nu a inceput tocmai fericit, amicul reusind performanta sa faca pana in parcare, in timp ce umfla roata spate!! 😆😆😆  Cum spartura era in zona ventilului, am montat camera de rezerva e care o avea si colegul a dat repede o  fuga in Auchan si a mai cumparat o camera de rezerva...asa, doar sa fie pe drum (ca tot parea foarte "norocos").

 

Intr-un final suntem gata de plecare, furia verde astepta nerabdatoare sa-i dau pedale:

tKognF9OUicAOQ65Eo_vAtEQcqgYHr1wlxBxN0D1

 

 

Prima oprire am facut-o in Sanpetru. Aici biserica fortificata era inchisa, iar o parte din constructia lipita de zidul exterior a fost transformata in magazinul cu de toate al satului:

Qmbt-qvtedvktel-SN1cIRN9Z_-qb83bxQPbBFcG

 

 

 

Next stop direct in Harman, unde poposim la biserica fortificata din sat. Biserica dateaza din Sec. XII, fiind legata de prezenta Cavalerilor teutoni pe teritoriul a ceea ce atunci reprezenta Tara Barsei, fortificatia exterioara fiind realizata ulterior, prin Sec XV.

 

Este una din cele mai frumoase si bine intretinute biserici fortificate vazute prin zona, incepand de la faptul ca era deschisa vizitatorilor fara sa cauti "omul cu cheia", pana la cum arata iarba tunsa din curtea interioara si terminand cu concertele de vioara/ violoncel organizate in acustica bisericii (am fost instiintati si invitati cu drag de cel care avea grija de loc la un concert care avea loc chiar in acea seara).

Am platit cu mare placere biletul de intrare, stiind ca asta ajuta ca locul sa fie intretinut si sa nu fie lasat uitarii. Ca si observatie personala, turistii prezenti erau in mare parte germani sau etnici germani.

Las acum pozele sa vorbeasca:

h2dneNDy1GaReX_blYyNw5mz-rIZbyTO51AxKe3o

 

NtkkuIZNMxJ9Th8fIM9SRCPuYVNbo2GmA3cEFUY-

 

Odata intrat in interior, am primit harta de vizitare a locului si in plus am si fost instruiti de portar de sensul de vizitare, ce si pe unde regasim.

 

Observati va rog cat de bine arata locul, iarba tunsa si ingrijita (culoarea aia o obtii la gazon doar dupa ce ii dai cu fosfati):

-GP52-Vi2-wZqyriqLixsZ412YnbStsT3Bf_AYel

 

XbxQrgzNUic7z_hEl4sqBSq2I-qYfU57-5R4AMcd

 

1uynZv0JBJCKAyM12V6BsR1brZkaArjvkyJ7hGHp

 

Odata urcati in primul nivel, se poate face un tur aproape complet al zidului inconjurator, cu exceptia unei mici portiuni in care zidul s-a prabusit la un moment dat si nu a mai fost refacut decat sa astupe "gaura".

 

SRjDQ5Saq8fB7Z4mqTm3-rY-qLJTX0aDR3SmHEGB

 

CIHAvVgqaqG7wX_JryG5G2ndbgJka5gowLEVWwfM

 

Se pot observa in zidul de aparare cum erau practicate gauri necesare apararii in caz de asediu.

 

O gaura probabil pentru a putea arunca bolovani/ lichide incinse si care sa nu cada pe zid:

e3S-pvagv8xigQUKAbsd4F2AldMzZQ7OdxBgPKTQ

 

 

Si gauri pentru observare sau metereze cu rame de lemn care se inchid:

0pxsKx7MKxBvpG5obobE2z4xQZj5mzXcFsYiE3DX

 

g-bQLwyIm-MlStVja-cX3TWJFOd15B0WXZFKb2wB

 

 

La parter, in cladirile anexa lipite de zid sunt expuse diverse:

 

instrumente muzicale ceva mai recente

3VPTGzOTS_nMT2teG2MeAZp7Hlb9UHln1q5ytrsU

 

 

diverse unelte mestesugaresti (faceti abstractie de dozatorul de cafea)

 

5t-TWAKNWNAliv-sVop1QADFPEIbzVC5cp4kzd1Y

 

YKr1pEK_AgOXbH5WzAy75iNsN_ZfADaXEliLUc95

 

Costume populare din diverse epoci:

G-_JLFEscLSiZmEQCo45z4lzRVm4_lXU4dkgMVp2

 

Cetatea includea chiar si o mica scoala:

7Fg0RsNUD8I4zf9kJzOn_fgSVYK1kudu3g88s7Eo

 

 

Interiorul bisericii:

 

kHNt5HAC6ezuhgnac1r0v_yiXBvFXrMbei74FVe6

 

0F394DhOcMIgKeu7SiyQbimPdXVelfJCRPAEEK_M

 

 

Turnul clopotnitei este si el deschis spre vizitare:

10S1UAT9npkJiQAeGheL7xH07RFmNnwgAy-jUJw7

 

lSO5Mv-x094mLHlSjR9yGeAk9aGNy46XK-nTumPN

 

ey7iu8Fe_Ovs58Q3X4c9VymUJYSBnWX_FjOkmyMO

 

VkoEBxId4elJn505YQPn0FOgIZ6qI9S_h1nqclIQ

 

 

Inchei acest calup de poze cu o poza care imi place si in care se vede clar cum locul este ingrijit. Felicitari celor care au grija de acest loc...iar daca sunteti prin zona nu evitati sa vizitati.

2BufiogjLDp9yjuQLMN3s67fuPLjwhNmEEbC36Iy

 

 

Dupa plecarea din cetatea fortificata, dam o tura rapida pe stradutele din sat, apoi continuam drumul spre Prejmer. Ratam un pic iesirea spre Harman, facem dreapta pe o strada care ne duce intr-un final pe un drum ne-asfaltat, moment in care colegul este in culmea fericirii, avand posibilitatea sa ma lase in urma vreme de cateva sute de metri.

 

 

  • Upvote 1
  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

ZIUA 1. Continuare: Prejmer

 

Drumul de la Harman la Prejmer este fara istorie, nimic notabil in cei cca 9km care despart cele doua sate.

Aaaaa...un lucru de notat ar fi pista de bicicliete din Prejmer care merge un pic in exteriorul localitatii, intr-o zona noua industriala (pozata pe drumul de intoarcere). Deci iata ca prin unele locuri chiar se poate face o pista de biciclete reala, nu doar dungi din vopsea pe trotuare existente.

XsDQpB1IexnPzD43pLUxD9qOJ-Mv6EvO3hzFli6J

 

Intrarea in micuta localitate a coincis si cu o mica alimentare cu bere, nedocumentatata deloc aici (pentru mine, colegul fiind soferul delectandu-se cu o bere fara alcool caci urma sa mutam masina din parcarea Auchan catre locul unde ne rezervasem cazarea).

 

Biserica de aici a fost ridicata tot de Cavalerii Teutoni la inceputul sec. XIII, si la fel ca si la Harman, zidurile de aparare au fost construite ulterior pentru a se apara de invaziile tatarilor si turcilor. Este unul din locurile inscrise in patrimoniul UNESCO si poate, si din acest motiv, nu a fost lasat de izbeliste (desi nici macar comunistii nu au uitat cu totul de cetate, fiind relativ intretinuta si pe acea vreme si chiar restaurata prin anii '60-70).

 

Trecerea pe sub zidul exterior si intrarea in cetate:

Er1jNMYoIjE4UPRtTjDszJq0YwJ7tcvmo2no6qWb

 

Si apoi trecerea pe sub al doilea zid de aparare al cetatii:

0ecYusesdBGsi5d-bBz6vEGgdA61WEa545Ax8Fsa

 

Si o a doua poarta masiva de aparare:

 

I9LJb75Ooi4CENEMIsr3EISpA5f8UOf9S3X6ejQZ

 

 

Un loc numai bun pentru a sta un pic la liniste, mai ales pentru colegul care era la nesperatul km 20 fara sa se resimta foarte mult.

wazSq9VCxRifQQXHPVQHOPlfmvpUnB2vv1_YVNqO

 

Cetatea, caci aspectul de cetate este mai pregnant parca ca nicaieri cand vorbim de biserici fortificate, in cateva poze de jur-imprejur:

IAA6BcSg8qxOsWmo5cf0CyRer3OCQeZIuLk2euoE

 

4niG7Y40EBxY10WPQTHY_k9ApVqmmHa9N_s24Eb5

 

ZdTIx9ox0DQGfYddQ4r6euadNdzdXBpDZ4w2ofgF

 

Si un selfie cu "feribotu was here":

83Cj8M3YayzZvNLeF3m0Fdia2Onh9YaQ7zqL4bFN

 

 

Din pacate acum a fost momentul in care am realizat ca ramasesm fara baterie la telefon, asa ca cetatea Prejmer ramane pe acest topic doar cu aceste poze. Dar ramane in memoria mea ca un loc foarte placut, pe care planuiesc sa-l revad prin niste ture viitoare. Ceea ce va doresc si voua.

 

 

 

  • Upvote 1
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

ZIUA1. Continuare: Prejmer-Bod-Halchiu-Codlea

 

De la Prejmer am luat drumul inapoi spre Harman-Sanpetru si de acolo am facut dreapta spre Bod. Drumul nu este prea spectaculos si nici prea lung, astfel ca sosirea in Bod deja inseamna km 42 pe ziua in curs...si deja incepea sa produca efecte in starea colegului de tura.

Spre deosebire de Harman si Prejmer, aici biserica era inchisa.

Am profitat de pauza pentru o scurta rehidratare, o poza a bisericii dintr-o perspectiva deloc favorabila...si o alta pentru un cuib de barza.

oOwWOatBFhXVDxSGIzGpaM3s9CeIrKn-l57Ycq2f

 

zdeyfVexDe_vbPj1xBdGxYN5Z95HOjZYCzqdlBGG

 

Cum rezerva de energie a colegului era spre zero, am zis ca vom profita de urmatoare oportunitate ca sa facem o pauza un pic mai lunga pentru o masa cu de toate. Iar asta s-a intamplat doar dupa alti 4-5 km, cand la intersectia drumului nostru cu DN13 a rasarit in cale "Hanul din Ardeal", care ne-a intremat oarecum cu o ciorba de vacuta si clasica portie de 4 mici cu cartofi prajiti.

Insa pauza in loc sa-i aduca energie colegului parca i-a turnat plumb in picioare, asa ca incepand cu km48 al zilei a trebuit efectiv sa mai reducem viteza de croaziera.

Am trecut prin Halchiu fara sa mai oprim, continuand drumul spre Codlea pe o plictisitoare ruta aproape dreapta...vreme de vreo 10 km. Doar dealurile de la orizont mai rup un pic monotonia liniei drepte.

JuNww9-mi7VSIVxbQM-JGixQThscSzu0mZ5h3y3s

 

zdFjAYD--WHroPB5f0_QpXUDqSDdIR0s3uEZEL41

 

Si uite-asa....mai incetisor, am ajuns si pe pista de biciclete de la Codlea:

QDTzX_UZJtMehDw1_c-PxIVanWiRXmyCZuBEv9jn

 

Si aici am poposit in curtea bisericii fortificate, profitand de umbra ca sa lenevim un pic pe iarba verde.

mQU97TMjAACXcaDItja-7BoBDWOQjQlDFvlHRnQW

 

Si cateva poze de la loc cu verdeata...

RmyljrkbbUmiwiWDJLiQc2BLP8TfSL0BT6ZBlHc2

 

byNGMVjSM5mB3jefpYOd9Qtu5X4TV-q31L0gp103

 

RDKanSh5DIRcj1jRn1CEqQHgZigLuovQQOLMFj68

 

De aici am luat drumul pe DN spre Brasov trecand prin Ghimbaj, o ruta monotana si intens circulata. Noroc ca drumul are o mica portiune pe care te poti strecura, nu la prea mare distanta de bolizii si tirurile care trec in mare viteza.

_jrnuCKJzBKi4VJ0g9BqG5A9sO9dRjOFXZaUODng

 

Dupa alti vreo 24 de km, fara a ne mai opri in Ghimbav deoarece odata cu oboseala a trecut si cheful partenerului de tura...iata-ne ajunsi din nou in parcarea Auchan de unde plecasem dimineata, moment sarbatorit cu inca o bere dupa ce biciclete si-au reluat locul pe suporti.

izn0PHfiBMU4F-QbEKIkc4HqnPXbbs1fWeG__v1g

 

  • Upvote 1
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

ZIUA 2.  Clasica urcare spre Poiana Brasov

 

Planul zilei 2 a fost sa urcam in Poiana iar apoi sa ne pregatim de drumul de intoarcere spre Bucuresti, cu speranta ca scapam totusi de aglomeratie.

Dupa primii 2 km, avand in vedere ritmul mai lejer al colegului, decidem sa mergem fiecare in ritmul propriu, urmand sa ne regasim sus pentru "realimentare".

 

O scurta panorama spre Brasov de pe primele pante:

cXLvCxA3cXoXIAafarUu86sKWYiCg4W8XEZAQZFj

 

Si inchei topicul cu realimentarea din Poiana Brasov, care sa va dea chef si pofta de pedale:

SPa90qu-8kfzm5fQih3hzg19XK56KTlxiM4x8T3s

 

QELJ8eyA4Ze_2mjWCidXEQeru6mZoY6_Y2OtSq9h

 

Coborarea a fost facuta la fel, fiecare in ritmul lui, astfel ca m-am bucurat ca un copil mic in fata unei cutii de ciocolata de pantele lipsite de masini, avand in vedere ca inca era dimineata si noi eram deja pe sensul celalalt.

 

Cam asta a fost scurta tura prin jurul Brasovului, din care am ramas cu impresii foarte placute despre Harman si Prejmer, locuri prin care imi propun sa mai revin.

 

 

  • Upvote 2
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un traseu care îmi provoacă oarece nostalgii. Foarte frumos. Încă nu am ajuns la Prejmer, rămâne pe listă. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this