feribotu

Tura de primavara tarzie: Orsova- Oravita- Anina- Herculane- Drobeta Tn Severin

Recommended Posts

Plec in pregatirea acestei ture cu un bagaj bun de informatii de la colegii care au mai batatorit zona asta, @gibonu si trupa "BBB".

 

Planul este acesta:

- tura in luna Mai;

- voi fi insotit de un partener pentru care km adunati s-ar putea sa fie o problema, mai ales cei in urcare;

- rezervare cazare la pensiuni inainte de plecare in tura, deci un grad de flexibilitate redus in ajustarea traseului sau a km/zi;

 

Primul draft al traseului arata cam asa:

1. Ziua 1.  Bucuresti - Orsova cu trenul (IR 72, plecare 5:20, sosire in orsova in jur de 11:16). Orsova- Berzasca. Cca 75km

Trenul mentionat mai sus nu are vagon de bicicleta, insa avand in vedere faptul ca vrem sa facem si 75km in ziua respectiva, ora de sosire conteaza. Urmatorul tren, IR1591 are si vagon de bicicleta dar doar pana la Drobeta Tn Severin, pleaca la 6:30 si ajunge la 11:48. Nici asa ora nu ar fi chiar tarzie, in mai se intuneca destul de tarziu, insa ar adauga 24km la traseu care s-ar repercuta in principal in zilele 1 si 2 (in ziua 2 nu sunt prea multe alternative de cazare in zona, adica intre Molodva Noua si Sasca Montana nu cred ca gasesc ceva).

 

2. Ziua 2.  Berzasca- Moldova Noua- Carbunari-Sasca Montana. Cca 60km, la care se vor adauga ceva km spre Cascada Susara. Inca nu stiu cum vom aborda asta, daca vom merge cu bicicletele, am vazut la baietii BBB ca ei au reusit sa ajunga destul de lejer acolo, singura zona mai dificila fiind zona de chei care inteleg ca nu inseamna decat cativa zeci de metri.

 

3. Ziua 3.  Sasca Montana- Potoc - Cascada Beusnita- Oravita - cca 48km. 

 

4. Ziua 4. Oravita- Anina cu trenul. Apoi Anina- Valea Minisului- Eftimie Murgu (morile de apa)- Prigor. Cca 66km.

 

5. Ziua 5.  Prigor - Baile Herculane - cca 54 km

 

6. Ziua 6.  Baile Herculane- Orsova- Portile de Fier- Drobeta Tn Severin. Cca 45km, in ideea de a prinde IR1590 (cu vagon de bicicleta) care pleaca la 14:25

 

Sunt deschis la sugestii si puncte de interes pe traseu, dar care sa nu adauge prea multi km la cei deja considerati prea multi de partenerul de tura.

Singura necunoscuta pe moment este drumul mai intre Moldova Noua si Carbunari...pe Google drumul asfaltat se opreste la un moment dat...si este exact sectiunea de drum cu o urcare care pare destul de sustinuta. Daca cineva poate oferi informatii despre aceasta portiune raman recunoscator (mai mult partenerul de tura).

 

 

  • Upvote 1
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@feribotu

 

Foarte tare. Felicitari pentru intentie si bafta la planificare.

 

Cateva sugestii:

 

Ziua 4: Ia-ti bilet online la trenul Oravita - Anina. Acum exista posibilitatea asta.

 

Ziua 5: mergi pe bicicleta doar bucata Prigor - Iablanita (30 km) apoi din Iablanita (15:02) - Baile Herculane (15:21) cu trenul Regio 9554. Pret 4 lei.

Bucata de DN 6, de la intersectia cu DN 57B pana la Baile Herculane este foarte aglomerata si nu tocmai ideala pentru pedalat.

 

Ziua 6: La fel, DN 6 pana la Drobeta nu este tocmai ideal pentru plimbat cu bicicleta. Mai ales bucata Orasova - Drobeta.

Fie iei trenul spre Bucuresti direct din Herculane, fie trenul R 9552 Herculane (08:53) - Orsova (09:15). In Orsova sunt cateva lucruri interesante de vazut, faleza Dunarii mi s-a parut ok, etc.

Ca parere personala, Orasova mi se pare mult mai ofertanta comparativ cu Drobeta.

 

Rezervati-va cazarile din timp, mai ales ca vad ca ai planificat opriri la unica cazare din localitate (pensinea Prigorel din Prigor).

 

La fel, ia-ti online si din timp biletele de tren Buc - Orsova si retur. CFR-ul este intr-o mare cacao (ca sa vorbesc frumos) referitor la numarul de vagoane disponibile, trenurile sunt foarte aglomerate, etc.

Plus ca ai o oarecare reducere (25 % reducere la cumpărarea cu anticipaţie peste 21 zile, 18 % reducere la cumpărarea cu anticipaţie de 11 până la 20 de zile).

 

Bafta.

 

L.E. Sper ca nu ai planificat tura in jurul datei de 1 Mai, cand aglomeratia in tren va fi maxima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salurare @gibonu si merci mult pentru sfaturile tale.

Asa intentionez sa fac, imediat dupa ce stabilim perioada exacta (cu siguranta nu in saptamana cu 1 Mai) sa rezerv atat cazarile cat si biletele de tren tur-retur. 

 

Zilele 5 si 6 initial le desenasem astfel:

- ziua 5 doar cu trecere prin Herculane, apoi continuat traseul pe Cheile Cernei cca 25km (astfel ziua 5 ar fi avut 78-80km), inoptare la Casa Valea Cernei (https://www.google.de/maps/place/®Casa+Valea+Cernei+-+™Baile+Herculane/@45.0275404,22.560003,17z/data=!3m1!4b1!4m10!1m2!2m1!1spensiunea+cheile+cernei!3m6!1s0x0:0xbb775f824f5f6030!8m2!3d45.0275267!4d22.5621843!9m1!1b1?hl=ro). .

 

- ziua 6 - Casa Cheile Cernei- Baia de Arama- Tg Jiu - cca 82km (daca am merge spre Drobeta drumul ar fi mai lung cu cca 20km).

Partenerul de tura a considerat insa prea mult pentru ultimele zile, mai ales ca se va acumula si oboseala, iar drumul spre Baia de Arama include si o catarare destul de serioasa.

 

Dar ideea ta cu trenul intre Iablanita si Herculane este interesanta, sunt niste km de pauza pentru coleg si am putea apoi sa continuam ziua 1 cum ziceam mai sus, ar inseamna doar cca 58-60km in ziua respectiva, plus ca-s facuti din 2 mini-etape.

Ramane insa ziua 6 si catararea care poate fi problematica in ultima zi (sunt cca 10km in urcare cu o diferenta de nivel de +600m). O solutie ar putea fi intoarcerea in Herculane si continuarea pe sosea pana la Orsova, in speranta ca drumul nu va fi chiar asa aglomerat (desi realizez ca este o portiune din E70). Sau cu trenul din Herculane la Orsova...dar in conditiile astea nu stiu cat se mai justifica ziua 6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@feribotu

 

N-ai pentru ce. Nu sunt sfaturi,  doar niste sugestii.

 

Eu as ramane la varianta mersului cu trenul comparativ cu pedalatul pe DN 6 / E 70.

 

Biletele de tren, daca am inteles bine, le poti lua cu maxim 30 de zile inainte de data calatoriei. Ai aici mai multe detalii:

https://www.cfrcalatori.ro/reduceri-la-cumpararea-cu-anticipatie/

 

Cazare in schimb, o poti rezolva de acum.

 

Bafta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un plan frumos, dar trebuie să vă grăbiți maxim cu rezervarea cazării, la capitolul ăsta zona nefiind prea înstărită (mai cu seamă pe măsură ce te îndepărtezi de Dunăre).

DJ 571 și legătura sa cu Gârnic (DJ 571A) erau planificate pentru asfaltare în 2018, dar nu știu dacă s-a întîmplat asta:

http://www.caon.ro/peste-200-de-milioane-de-lei-pentru-drumurile-carasene/1975752

 

Nu știu dacă o să meargă faza cu luarea bicicletei e IR 72. La aranjamente cu nașu nu m-aș gândi pe IR internațional, cel mult pe trenuri Regio.

Se poate ajunge cu bicicleta la Șușara, o iei pe umăr în vreo 2 locuri (imediat după desprinderea potecii din DJ 571 și în micul canion, care nu are nici 50 m). La fel, se poate merge cu (pe) bicicletă la lacul Bei și Beușnița (o iei pe umăr ca să treci de lac, în rest lejer).

 

Pe DN 6 nu ți-aș recomanda să mergi. Cu un tren Regio din Iablanița ai ieși mai bine, cum a propus și @gibonu mai sus.

 

Ați putea face un compromis pentru ziua 6, cred că ați vedea niște locuri frumoase: https://ridewithgps.com/routes/29188311

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Traveller said:

Nu știu dacă o să meargă faza cu luarea bicicletei e IR 72. La aranjamente cu nașu nu m-aș gândi pe IR internațional, cel mult pe trenuri Regio.

 

Parca in anii trecuti, trenurile internationale aveau cel putin un vagon care mergea pana la Curtici (am mers odata pana la Sinaia cu trenul care avea destinatie finala Budapesta). In vagonul in care aveam bilet (ulimul) scria ca merge pana la Curtici.

Insa, acum, cu criza de vagoane de la CFR nu stiu care este situatia, nu m-ar mira ca trenul international sa fie compus doar din vagoane de dormit / cuseta.

 

@feribotu

Ai grija ca in vagonul de dormit sigur nu ai voie sa te urci cu bicicleta (daca n-ai bilet in acel vagon).

 

La trenurile IR (care nu merg in afara RO) te poti intelege cu nasul. Am mers de multe ori asa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now