Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

iacobdoc

Trainer sau iTrainer?

Recommended Posts

Inceputul acesta de an m-a tulburat profund.

Am fost implicat in constituirea unei asociatii sportive si nu numai. Din pacate, a trebuit sa asist neputincios la moartea unui bun prieten, initiator al acestei asociatii.

Ideea de la care s-a pornit a fost nevoia de a avea o umbrela sub care sa se poata dezvolta si afirma ciclisti competitivi, in primul rand la nivel de amatori dar chiar profesionisti.

Am trecut in revista principalele nevoi pe care le au cei care se antreneaza sistematic cu scopul de a participa la competitii.

Deja citisem o carte noua care este destul de elocventa in ceea ce priveste antrenamentul facut cu sens: "Power meter handbook. A user's guide for cyclists and triathletes" de Joe Friel, un reputat antrenor de ciclism. Aceasta lectura m-a luminat si mi-a furnizat mijloacele prin care pot masura obiectiv evolutia personala.

Am intrat in contact cu ciclisti performanti de pe plaiurile clujene si am avut discutii cu ei pe tema modului in care trebuie sa te antrenezi.

Spre surprinderea mea, a trebuit sa constat ca singurul lucru cu cap pe care il fac toti, este sa se antreneze periodic, in rest, fara a sti ce fac cu adevarat.

Totusi, unul dintre ei, un sportiv extrem de echilibrat emotional si matur in gandire, foarte eficient fizic, afirma ca foloseste un antrenor virtual si urmeaza planul de antrenament.

Foarte bine, mi-am spus eu dar oare nu ar trebui sa stim care este "misterul" din spatele unor scheme de antrenament?

Mai are nevoie cineva de un antrenor real?

Voi ce credeti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

după părerea mea , trainer-ul normal este doar pentru încălzirea de dinaintea unui concurs !

smart-trainer-ul este pentru diverse programe de antrenament ( create de tine sau importate de la alții , dar prin utilizarea unui soft al trainer-ului ) ,  precum pentru a parcurge diverse trasee din lume , singur sau alături de alții , pe baza unor dvd-uri ( realitate virtuală - animație sau reală - filme )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Antrenorul ”virtual” nu-ți dă feedback, nu-ți răspunde la întrebări. 

 

După ce m-am dat destulă vreme, mult și prost, că nu pot zice că m-am antrenat, mi-am luat și eu un antrenor care o dată la 2 săptămâni îmi scrie programul de antrenament.

Se uită la ce am făcut, cum evoluez și în funcție de asta face programul pe perioada următoare, dar cel mai important e că pot schimba impresii cu el despre fiecare antrenament, mai ales în cazul în care mi s-a părut dificil de ținut zonele indicate sau dacă au apărut necazuri cu genunchii sau mai nou cu musculatura. În plus, dacă se anunță vreme rea afară, putem adapta din mers programul.

 

Cei mai autodidacți și disciplinați probabil se descurcă cu un antrenor virtual, dar când nu ai experiență cel mai bine e să ai pe cine întreba.

 

1 hour ago, emilbotescu said:

după părerea mea , trainer-ul normal este doar pentru încălzirea de dinaintea unui concurs

Mi-am făcut bine mersi antrenamentele pe un hometrainer de 400 lei, cred că modelul cel mai de bază de la tacx.

Înafară că sesiunile lungi (peste 90min) sunt foarte plictisitoare, mai ales la antrenamentele de anduranță, nu este nici o problemă. Eu unul când pedalez pe hometrainer nu consum filme, social media, etc. Doar muzică și ochii în garmin non-stop :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

În primul rând mersi de carte. În ceea ce privește necesitatea antrenorului "real", cred că acesta se justifică doar dacă ai un obiectiv bine definit, de exemplu o cursă importantă. 

În acest caz ai nevoie de antrenamente structurate, adică făcute cu cap. Iar pentru a putea face asta ai nevoie de cunoștințe în mai multe domenii. Cred că odată ce dispui de aceste cunoștințe te poți descurca și de unul singur, să-ți structurezi antrenamentele, încărcarea săptămânală și vârful de formă. 

În schimb fără aceste cunoștințe, consider, că ești un caz pierdut. 🙂 

Spre exemplu anul acesta mă pregătesc pentru un concurs internațional. Până acum m-am antrenat de unul singur, acum am un antrenor "real" care face totul pentru mine eu doar încarc pe garmin și urmez instrucțiunile. Ce pot spune după primele cinci luni e că diferența e de la cer la pământ. Deși nu înțeleg mai nimic din ce am de făcut, sunt în forma vieții mele și vârful de formă e încă departe... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Principial, se pot defini mai multe abilitati ciclistice, de regula cam 6 si combinatii.

In functie de specificul turelor pentru care te antrenezi, trebuie sa dezvolti cam, trei astfel de abilitati.

Din datele inregistrate o perioada de timp, privindu-le corect statistic poti sti cat sa stimulezi si cat sa te refaci pentru a progresa pe directia dorita.

Strava mi-a propus sa incep un plan de antrenament adaptat pentru mine. Atunci am realizat ca ei au o imagine clara in ceea ce priveste calitatile mele fizice si ce anume trebuie sa dezvolt.

Mai mult, incarcand zi de zi turele facute ei stiu daca am atins obiectivele si pot ajusta automat programul de antrenament.

Ironic vorbind, ma intreb daca marile echipe se antreneaza tot cu Strava sau peak ...?

@emilbotescu Un trainer “destept” corelat cu un plan de antrenament poate face minuni dar acelasi lucru il poti obtine cu o bicicleta echipata cu toate gadgeturile necesare, pusa pe un trainer “stupid” dar din nou corelat cu un plan de antrenament.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, paulrad said:

 mi-am luat și eu un antrenor care o dată la 2 săptămâni îmi scrie programul de antrenament.

Ce costuri implica un antrenor personal?

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, iacobdoc said:

Ironic vorbind, ma intreb daca marile echipe se antreneaza tot cu Strava sau peak ...?

 

Strava nu e unealta de antrenament, Strava e o retea sociala care mai incearca pe ici pe colo sa copieze prost si incomplet functionalitati ale altor platforme.

 

TrainingPeaks in schimb e o unealta de antrenament, a carei utilizare costa frumusel si care e folosita de o gramada de antrenori sportivi la cel mai inalt nivel, dar e o unealta de analiza a performantei, si nu una care sa-ti spuna ce si cand sa faci. Acolo intervin teoriile cu privire la diversele tipuri de antrenament, respectiv programele bine gandite de antrenament, regim alimentar, etc. Dar ai nevoie fara discutii de un mijloc de a analiza matematic si statistic evolutia performantei unui sportiv, iar aici intervin softurile de genul TrainingPeaks, GoldenCheetah si altele. Pe baza informatiilor furnizate de ele, se pot stabili si urma programe de antrenament diverse, personalizate sau nu.

 

Diferenta majora intre cineva care se antreneaza dupa programe autoimpuse (daca vrei, il numim "antrenor virtual") si cineva care are un antrenor personal care ii urmareste evolutia se va face in momentul in care "socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ". Adica in momentul in care, desi urmeazi un anumit program de antrenament, rezultatele nu sunt cele la care te-ai astepta, ceea ce inseamna ca trebuie facute ajustari personalizate in respectivul program de antrenament. Bineinteles, in momentul in care nu ai un antrenor care sa urle la tine cand nu faci ce trebuie si pe care sa-l mai si platesti pentru asta, e foarte usor sa nu te tii de programul de antrenament. Si sunt destui care au mult prea putin autocontrol ca sa se antreneze singuri, sau, mai exact, ca sa respecte cerintele unui antrenament autoimpus. Mai mult, un antrenor personal e mai probabil sa observe cand tu, ca ciclist, nu te antrenezi corect, respectiv te sub/supra-antrenezi, pentru ca e foarte greu sa fii obiectiv cand vine vorba de analiza propriilor performante.

 

Altfel, programele de antrenament sunt pentru oameni care sunt dispusi sa treaca pe plan secund obligatiile profesionale si familiale, preferintele culinare, chiar si viata sociala, si sa puna in schimb pe primul plan imbunatatirea performantei sportive. Dincolo de numarul masiv de ore de antrenament saptamanal pe care il implica programele de antrenament riguroase, dincolo de toate constrangerile impuse cu privire la alimentatie, odihna si tipul de efort, orice program de antrenament implica automat faptul ca prioritatea numarul unu in ziua X a saptamanii este sa faci ce e scris in programul de antrenament. Indiferent de vremea de afara, indiferent ce obligatii ai, indiferent de cat chef ai, indiferent de faptul ca ai prefera sa iesi la o bere cu baietii in loc sa te dai pe trainer.

 

Cati dintre ciclistii amatori, cu serviciu si eventual si familie, sunt dispusi sa sacrifice toate lucrurile astea pentru un FTP imbunatatit cu 10-20% in decurs de 2 ani? Pentru cati dintre ciclistii amatori, cu serviciu si eventual si familie, performanta obtinuta pe bicicleta e mai importanta decat satisfactia obtinuta pe bicicleta? Food for thought.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, iacobdoc said:

Mai are nevoie cineva de un antrenor real?

Voi ce credeti?

As spune..depinde de categoria in care esti pro vs amator. 

- pro - clar da - dar banuiesc ca ceea ce vrei sa faci nu e adesat acestei categorii

- amator - ai planuri de antrenament "clasice" - garmin, strava, training peak - in care ii dai un target, ceva date  despre tine si algoritmul il iti face un plan de antrenament. Daca ratezi un antrenament asta e..nu se adapteaza. Si aici ar fi o chestie de exploatat. Planuri online care sa se adapteze la ceea ce ai facut pana acum. Asta odata - si ar merge combinat cu accessul la sfaturile unui antrenor fizic cu care sa stai de vorba - telefonic sau pe chat. Cred ca training peak are asa ceva. Pentru alergare ceva adaptabil si cu access la trainer uman este https://my.mbition.coach

 

Si acum poti sa imparti potentiali clienti, oameni care se antreneaza, in doua categorii - cei care au access la net si il folosesc usor si ceilalti. Banuiesc ca toti care scriem pe aici suntem in prima categorie. Dar sunt oameni talentati care nu au access la net sau nu li se pare usor in al folosi - si acestia ar avea nevoie de un antrenor personal fizic. Cum ajungi la ei? Cum iti faci reclama? Pentru cei cu usurinta in folosirea calculatorului accessul la un antrenor uman ar fi folositor in prima etapa in ai pune pe calea cea buna - dar dupa doar pentru ajustare..nu sunt foarte sigur daca e necesar ulterior. Se pot monitoriza si singuri cu tot felul de gadgeturi. Pentru ceilalti  antrenorul este necesar cel putin odata pe saptamana - sa vada progresul schimbe planul.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@majikstone Un punct de vedere corect.

Cu ceva vreme in urma, fiind fascinat de rezultatele intelegerii dietelor pentru slabit, "predicam" oricui vroia sa ma asculte. "Victimele" mi le alegeam dintre persoanele care, in mod cert aveau nevoie de ajutor.

O astfel de persoana m-a ascultat dar pana sa faca ceva concret au trecut cam doi ani. Am reintalnit-o si schimbarea era vizibila. Mi-a marturisit ca facea spinning dar sub indrumarea unei persoane de la sala unde mergea.

Nu cred ca este chiar atat de neobisnuit sa ai un atrenor chiar in conditiile in care continui sa iti vezi de viata.

Stiu destule persoane care pierd zilnic ore in sir, fara rost.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, iacobdoc said:

Stiu destule persoane care pierd zilnic ore in sir, fara rost.

Exact. Era și cazul meu, pedalam între 30-60h pe lună, complet aiurea. ”Porniri” de genul 1300km în martie și pe urmă maxim 800-900km/lună, complet pe dos. Îmbunătățiri se simțeau, dar foarte puțin. Mai mult se simțeau problemele acumulate.

18 minutes ago, majikstone said:

Altfel, programele de antrenament sunt pentru oameni care sunt dispusi sa treaca pe plan secund obligatiile profesionale si familiale, preferintele culinare, chiar si viata sociala, si sa puna in schimb pe primul plan imbunatatirea performantei sportive. Dincolo de numarul masiv de ore de antrenament saptamanal pe care il implica programele de antrenament riguroase, dincolo de toate constrangerile impuse cu privire la alimentatie, odihna si tipul de efort, orice program de antrenament implica automat faptul ca prioritatea numarul unu in ziua X a saptamanii este sa faci ce e scris in programul de antrenament. Indiferent de vremea de afara, indiferent ce obligatii ai, indiferent de cat chef ai, indiferent de faptul ca ai prefera sa iesi la o bere cu baietii in loc sa te dai pe trainer.

 

De acord în mică măsură. Săptămâna asta am de exemplu 11 ore de antrenament. Azi 1h25min, mâine 1h, poimâine 1h20min, etc. Sâmbătă 2h40min, duminică 3h30min.

Ghici ce? După capul meu pedalam 15-20h într-o săptămână cu vreme bună ca acuma. Deci n-am sacrificat nimic la capitolul ”timp alocat”, chiar am câștigat.

 

Legat de alimentație, am mai tăiat din carbohidrați, în special în zilele de anduranță aerobă, dar nici o schimbare extremă. Asta e sănătos de făcut și dacă nu te antrenezi/n-ai antrenor.

Cât despre preferințele culinare, numai bine am descoperit mâncăruri noi că parcă mă săturasem de aceleași feluri.

 

La mine oricum prioritatea numărul 1 e să mă dau cu bicicleta. :) Uneori chiar n-aveam chef de ieșit la pedalat, iar faptul că acuma am un program de antrenament de care mi-am propus să mă țin e o motivație extra în astfel de zile. Deocamdată abia a trecut ”luna de miere”. :D

 

Într-adevăr, sacrifici unele bucurii cum ar fi o alergare puternică cu băieții, o tură ”duminicală” cu pauză de bere, cu admirat peisaje, etc, dar apar alte bucurii: constați că poți urcare o pantă și fără să-ți sară inima din piept, că de la o săptămână la alta urci aceeași pantă mai rapid, iar pe termen lung o să te bucuri că nu mai ești ăla care vede grupul din spate de la 50m distanță.

 

Eu am început programul de o lună astfel că trebe să mă duc chiar singur ca să pot face ce am de făcut. Dacă începeam din ianuarie probabil la unele antrenamente cel puțin puteam să mă duc cu prietenii, dar nu e așa tragic. Te obișnuiești.

 

46 minutes ago, Invitat special said:

Ce costuri implica un antrenor personal?

Eu plătesc 350lei/lună. Or fi și la alte costuri în funcție de cine, ce și cum face.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, iacobdoc said:

Nu cred ca este chiar atat de neobisnuit sa ai un atrenor chiar in conditiile in care continui sa iti vezi de viata.

 

Discutia e cu privire la cate ore pe saptamana implica antrenamentul respectiv. Majoritatea oamenilor care merg la sala "sa faca miscare", cu antrenor personal sau fara, petrec maxim 5-6 ore pe saptamana acolo. Cunosc destule exemple, si mai motivati, si mai putin motivati. Mai mult, majoritatea statistica a celor care chiar au timp de asta au un servici clasic, de "corporatist", cu ore de la 9 la 17, si inca nu sunt la varsta la care sa aiba copii de crescut. Un program de antrenament de ciclism implica mult mai multe ore de antrenament decat atat, dintre care unele sunt in plus fata de turele pe care ai vrea oricum sa le faci si altele sunt in detrimentul lor.

 

Daca vrei o referinta concreta, anul trecut am petrecut pe bicicleta ~350 de ore de pedalat efectiv (300 afara, 50 pe trainer), deci probabil in jur de 400 cu tot cu pauze, ceea ce ar fi cam 8 pe saptamana, in medie, dintre care 1 pe trainer. Sa fi urmat niste programe adevarate de antrenament, ar fi trebuit:

- sa petrec undeva la 3-4 ore pe saptamana pe trainer in loc de una, saptamana de saptamana, ceea ce m-ar fi distrus psihic

- sa fac in weekenduri cam jumatate din ture cu obiective foarte precise in cap in loc sa ma dau de placere (probabil inca vreo 4 ore pe saptamana, in medie, saptamana de saptamana

- la asta se mai adauga turele pe care cica aveam de gand sa le fac de placere, probabli cam jumatate din alea 350 de ore mentionate anterior (deci inca vreo 4 pe saptamana)

 

Mai mult, la antrenamentele pe sosea ar fi trebuit sa ies indiferent cum era vremea afara, ceea ce eu unul nu-s dispus sa fac. Daca marti sau joi seara ma chemau prietenii in oras si eu trebuia sa fac intervale in seara aia, ghinion, trebuia sa stau acasa sa fac intervale. De parca nu era de-ajuns ca jumatate din weekendurile din timpul "sezonului" eu eram plecat pe coclauri. Si sa nu uitam ca anul trecut am sacrificat una-alta ca sa imi permit sa am alea 350 de ore la dispozitie si ca nu stiu cand voi mai avea in viitorul apropiat un an in care sa fac atat de multe pe bicicleta cate am facut anul trecut.

 

7 minutes ago, paulrad said:

Ghici ce? După capul meu pedalam 15-20h într-o săptămână cu vreme bună ca acuma. Deci n-am sacrificat nimic la capitolul ”timp alocat”, chiar am câștigat.

 

Ma bucur pentru tine, cazul tau e fericit si e departe de a fi regula pentru "the average adult". Sa vedem daca mai ai alea 15-20 de ore pe saptamana la dispozitie (sau chiar cele 11 de acum) in momentul in care la 8 pleci de acasa catre serviciu si te mai intorci inapoi la 18-19, in functie de cum ti-e norocul. Si in care cand ajungi acasa din cand in cand mai trebuie sa faci de mancare, sa faci curat, sa faci cumparaturi, sa iesi cu prietenii in oras si multe altele. Mai adauga eventual si o nevasta si niste copii in peisaj si tabloul e complet. Practic o sa mai ai timp sa iesi cu bicicleta doar in weekend, si nu in fiecare weekend si nu in fiecare zi din weekend.

 

11 minutes ago, paulrad said:

La mine oricum prioritatea numărul 1 e să mă dau cu bicicleta.

 

I rest my case. Pentru majoritatea celor care au bicicleta si se dau cu ea, prioritatea numarul 1 e jobul sau familia si prioritatea numarul 2 e familia sau jobul. Cei care isi chiar permit sa puna bicicleta pe primul loc si asta fara ca bicicleta sa chiar fie jobul lor sunt putini si norocosi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă te dai doar de plăcere, iar bicicleala vine pe locul 3 ca timp alocat unui hobby, după familie și muncă, nu ai nici nevoie, nici timp de antrenamente cu antrenor.

Dacă reușești să promovezi bicicleala pe locul 1  în topul de mai sus, ca prioritate și alocare de timp, și dacă ai niște țeluri mai speciale (ture mai lungi și grele, îmbunătățirea unor timpi, concursuri frecvente) atunci probabil că are sens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Corect, cam asta am zis si eu, dar mult mai pe larg. Daca vrei sa punem lucrurile in alta perspectiva, ca sa faci cicloturism nu ai nevoie si nici timp de antrenamente sau antrenor, in timp ce pentru a face ciclism (ceea ce implica automat participarea la competitii cu clasamente si premii, indiferent cine le organizeaza) ai nevoie si de timp, si de antrenamente, si foarte probabil si de antrenor.

 

Si si cicloturismul poate foarte bine sa implice provocari si obiective pe care ti le impun altii sau ti le autoimpui, doar ca accentul nu e pus pe a fi mai bun decat ceilalti, nici pe a obtine performante cuantificabile matematic (W, W/kg, KOM-uri si alte unitati de masura utile pentru a stabili cine o are mai mare), ci e pus pe satisfactia pe care o ai pe bicicleta. Iar diferenta asta se vede extrem de clar, cel putin in Franta, intre modul in care functioneaza nenumaratele cluburi si evenimente de cicloturism si modul in care functioneaza nenumaratele cluburi si evenimente de ciclism.

 

Eu unul n-am avut nevoie nici de programe speciale de antrenament, nici de nutritionist, nici de TrainingPeaks, nici de power meter ca sa ajung pe unde-am ajuns cu bicicleta anul trecut, si as spune ca tocmai faptul ca am facut toate lucrurile alea fara sa iau sportul asta mai in serios decat ar fi cazul m-a facut sa ma bucur si mai mult de experientele alea. Nu pot sa spun ca nu a fost nevoie sa ma antrenez, ca clar a fost nevoie de asta ca sa pot face fara prea mari ezitari ture de 200+ km si 4000m diferenta de nivel, dar o mare parte din antrenamentul ala l-am facut pur si simplu iesind cu bicicleta cat mai mult si incercand sa ma bucur cat mai mult de experienta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@majikstone Cred ca am sa te contrazic.

Efortul fizic poate repara dar poate distruge in egala masura. Conteaza cum il dozezi.

Pana intr-o anumita limita, poate decupla mecanismele stresului si regenera organismul. 

Peste o anumita doza, in schimb, nu face decat sa adauge un plus stresului.

Am spus doza pentru ca stimularea poate fi de intensitate sau de volum sau combinate.

Desigur ca atunci cand auzim cuvantul antrenor, ne gandim la un sportiv cu pretentii competitionale dar uitam ca educatia sportiva este tot o forma de antrenorat chiar daca termenul mai potrivit ar fi acela de consiliere sportiva.

Cele mai mari erori si cu consecinte severe, le fac tocmai incepatorii. Cei avansati, nu mai reusesc sa progreseze sau intra in sindrom de supraantrenare dar si unii si altii au nevoie de un antrenor care sa le spuna ce sa faca.

Aici aveti un articol destul de bun: s40798-016-0048-x

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sincer, inca n-am auzit de vreun club de cicloturism din Franta care sa aiba antrenor, chiar si in contextul in care in destule cluburi de cicloturism un anumit procent dintre membri mai participa si la competitii. Eventualele sfaturi cu privire la antrenament si alimentatie se dau "din mana in mana, pana-n fund la taxatoare", dar nu auzi pe mai nimeni sa urmeze programe de antrenament specifice sau sa aiba antrenor sportiv. 

 

Iar in final discutia nu e cu privire la cum, cat si cat de intens te dai, asta e o discutie separata. Ce ar trebui sau nu sa faci cand te dai cu bicicleta e o discutie separata. Discutia asta e despre in ce masura un individ are nevoie de programe de antrenament specifice, respectiv de castigul pe care il aduce fata de programele de antrenament specifice un antrenor personal. Si pentru cineva care nu are de gand sa participe la competitii sau nu are de gand sa-si imbunatateasca la maximul posibil performanta sportiva, parerea mea e ca nici una, nici alta nu isi au necesitatea.

 

Asta nu contrazice ce-ai spus mai sus, si anume ca sunt anumite lucruri pe care e bine, respectiv pe care nu e bine sa le faci cand practici un anumit sport (ciclism in cazul asta) si ca exista anumite consecinte nefaste in anumite situatii. Dar de la asta pana la a avea program saptamanal si personalizat pe care sa il respecti cu sfintenie indiferent de factorii externi, sau mai mult, la a avea un antrenor personal care sa iti impuna respectivul program, e o cale foarte, foarte lunga, si cu adevarat necesara doar pentru un mic procent dintre cei care practica sportul asta. Si a o da in extrema in care consideri ca decat sa practici un sport "dupa ureche" mai bine nu il practici deloc e si mai pacatos, asa cum e orice forma de generalizare pornita de la cateva cazuri (nefericite) izolate sau statistic irelevante.


Daca vrei o paralela, sunt o gramada de sfaturi si recomandari cu privire la alimentatie, valabile pentru intreaga populatie, pe care unii le respecta, iar altii nu. O parte din populatie bineinteles ca ar fi mai sanatoasa daca ar urma un regim strict, in timp ce o si mai mica parte din populatie ar avea si mai multe de castigat daca ar urma sfaturile unui nutritionist personal, uneori din motive de sanatate, alteori din cauza ca isi impun anumite obiective personale. Dar asta nu inseamna ca fiecare individ de pe planeta are nevoie sa urmeze cu sfintenie un regim alimentar strict sau sa urmeze sfaturile unui nutritionist. Si pana una alta, mai multi oameni sufera de boli grave sau mor din cauza abuzului de alcool, a fumatului sau a obezitatii decat din cauza ca nu se dau cu bicicleta cum ar trebui.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@majikstone Tin minte ca in 2008-2009, cand am urcat din nou pe bicicleta, incercam sa mergem din ce in ce mai bine chiar daca nu intentionam sa participam la o competitie. atunci as fi vrut sa am un sfatuitor care stie ce spune. 

Am devenit membru al acestui forum in 2010 cand s-a pus problema participarii la intalnirile de pe Transfagarasan. In anii care au urmat am sperat ca ma voi lumina in privinta modului de antrenament, alimentatie, ... Nu a fost cazul.

Totusi, chiar incepator fiind, chiar fara dorinta de a participa la competitii, am avut nevoie sa fiu antrenat.

Au trebuit sa treaca multi ani si chiar sa experimentez pe propria piele ca sa inteleg ce trebuie facut.

Da, cred ca antrenorul este necesar si pentru incepatori si ca simplul pedalat nu duce nicaieri. Mai mult, cred ca cei dotati de la natura se irosesc fara a beneficia de un antrenor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
în urmă cu 14 ore, iacobdoc said:

simplul pedalat nu duce nicaieri

Ba duce, la timp bine petrecut cu prietenii.

Un decor frumos, pedale date chibzuit, o ciorbă, o bere, o friptură, o pauză de poză sau mai multe, o glumă sau mai multe cu prietenii, cu copiii, seri înstelate în care mai stai la taclale despre ce pedale urmează a doua zi...

Pentru astea chiar nu e nevoie de antrenor.

Pentru toate celelalte există Mastercard și se prea poate să fie nevoie de antrenor.

Nu o lua prea în serios și tu, măi Gheorghiță! :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ieri la amiază, în timpul execuției programului de antrenament anti-social, anti-responsabilități, anti-ciorbă&bere, etc mi-am permis un mic ocol ca să fac o pauză pentru poza asta. Bineînțeles, asta după ce am terminat de consumat cele 4x7" + recovery prescrise.

Atâta m-am învârtit pe lângă lac în căutarea cadrului câștigător că a început ploaia.

 

-nBeAtAkI5FqzWoEMvgcHgevGROHNRXcykE9_8F6

 

 

Desigur, se poate și fără HRM, cadență, powermeter, garmin, carboane. ”Been there, done that” ca să citez o zicală românească.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu mă refer la bicicletă și călătorie ca filozofie de o viață.

Nu subestimez deloc importanța informării din surse credibile și a angajării unui antrenor, la amatorii avansați.

Mai ales că văd destui viteji care merg blană cu puls cât Everest, ignorând riscurile la care se expun.

Unul dintre riscuri (dincolo de cel vital) este să nu mai poți merge cu bicicleta la bătrânețe.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, iacobdoc said:

atunci as fi vrut sa am un sfatuitor care stie ce spune. 

 

Obiectiv vorbind, nu e ca si cand nu ti-am dat o gramada de sfaturi, si abia dupa cativa ani ai ajuns la concluzia ca sunt valabile si ai inceput sa le respecti. Si, la fel de obiectiv vorbind, au fost idei si sfaturi pe care ori le-am descoperit citind una-alta pe forum, ori prin alte surse de pe Internet. Ti-am vorbit inclusiv de diverse programe de antrenament, si cu toate astea nu te-am vazut sa te apuci si sa te tii sistematic de ele, nici macar acum cand te-ai documentat singur si consecvent cu privire la atat de multe concepte de antrenament si nutritie sportiva. Si stii si tu de ce, si nu are rost sa intram in detalii, dar in linii mari e vorba de lipsa de timp, energie, disponibilitate si multe alte aspecte ale vietii de adult.

 

Altfel, pana acum cativa ani ne dadeam cam prin aceleasi locuri, pe cam aceleasi biciclete, eram la fel de incepatori, pedalam cam la fel de mult, si cu toate astea eu n-am avut nevoie de antrenor ca sa ma simt bine. Si nici in ziua de azi nu consider ca sunt dispus sa imi construiesc viata si existenta in jurul unor programe de antrenament doar ca sa imi imbunatatesc cu 17.5% FTP-ul si puterea maxima. Probabil ca ma voi inscrie anul viitor intr-un club de cicloturism, dar doar pentru a avea un grup stabil cu care sa ies la ture.

 

34 minutes ago, paulrad said:

Ieri la amiază, în timpul execuției programului de antrenament

 

Tu realizezi ca majoritatea oamenilor de varsta ta sunt la serviciu la ora la care tu iesi la antrenamente, nu? Ma repet, io chiar ma bucur ca tu ai timp de toate astea, dar ma repet, esti un caz izolat si foarte fericit, si faptul ca tu iti permiti sa iesi cand vrei la antrenamente nu inseamna ca toata lumea (sau o majoritate relevanta statistic a ei) poate sau e dispusa sau ca ar trebui sa-ti ia exemplul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da io nu vreau să-mi ia nimeni exemplul. La fel cum nu trebuie să ia nici exemplul tău. Nu că vreunul ar fi bun sau rău.

Să pedaleze fiecare cum poate/vrea, când poate/vrea,  cât poate/vrea, cu cine poate/vrea. Cu/fără Trainer, iTrainer, noTrainer. :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mno, pai asta e alta treaba.

 

Altfel, daca vrem sa abordam cumva structurat discutia asta:

 

E util sa urmezi anumite reguli (legate de efort, alimentatie, volum) cand practici ciclismul? Da, sigur, nu neaga nimeni ca e util. E necesar? Poate ca da, poate ca nu, desi in functie de fizicul, istoricul si stilul de viata al fiecarui individ, nerespectarea lor va avea sau nu va avea efecte, de la caz la caz. Si cunoastem exemple concrete din ambele categorii. Are rost? Are cu siguranta in cazul unora, mai putin spre deloc in cazul altora, dar putem fi de acord ca toata lumea ar avea ceva de castigat din asta cu o investitie minima.

 

E util sa urmezi programe de antrenament si alimentare stricte cand practici ciclismul? Da, sigur, nu neaga nimeni ca e util. E necesar? Pentru o parte din populatie da, e necesar, asa cum pentru o parte din populatie e necesar sa urmeze un regim alimentar strict. E realist si fezabil? Nu fara niste sacrificii/compromisuri majore, imposibile pentru unii, foarte la indemana pentru altii, unele care tin doar de fiecare individ in parte, altele care tin si de relatia cu cei din jur. Are rost? La fel ca orice model economic, exista o balanta intre investitie si castig, ambele subiective si cuantificate din perspectiva fiecaruia. Daca pentru un individ oarecare investitia e mai mare decat castigul, atunci nu, nu are rost. 

 

E util sa ai antrenor personal? Da, sigur, nu neaga nimeni ca e util. E necesar? Da, pentru cei care decid sa urmeze un program de antrenament cu scop anume, dar ori nu sunt suficient de ambitiosi sa il urmeze fara cineva care sa strige la ei, ori nu evolueaza cum ar trebui, ori pur si simplu nu stiu si nu se documenteaza cu privire la ce ar trebui sa faca. Evident, astia reprezinta o submultime a celor de mai sus. E realist si fezabil? Cam la fel ca mai sus, in final costul suplimentar e singurul minus, dar in contextul asta e neglijabil. Are rost? Idem cu ce spuneam mai sus, cu mentiunea ca pentru unii prezenta unui antrenor va fi un castig mai mare decat pentru altii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar sa revenim.

Ar putea antrenorul virtual sa inlocuiasca antrenorul uman?

1. Cantitatea si intensitatea antrenamentelor pot fi cuantificate foarte precis, adecvat inregistrarilor anterioare (experientei) ale unui ciclist.

2. Sunt destul de bine definite schemele de antrenament pentru a obtine plusuri specifice fiecarui tip de ciclism: de sosea, triatlon sau anduranta.

3. Antrenorul uman poate sa te faca sa intelegi de faci fiecare lucru, ca sa te concentrezi mult mai bine pe aspectele importante ale antrenamentului.

4. Antrenorul uman poate raspunde adecvat laturii umane a fiecaruia dintre noi.

Tind sa dau castig de cauza antrenorului virtual.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Antrenorul virtual" are limitele lui. Chiar si presupunand ca poate fi dezvoltata o aplicatie software care sa ajusteze parametrii de antrenament "in timp real" in functie de feedbackul obiectiv primit de la utilizator (mai exact, toate informatiile legate de putere, puls, distanta, viteza, cadenta, etc. de pe durata antrenamentelor si turelor anterioare), ramane problema feedbackului subiectiv. Asta implica sa inveti un software sa inteleaga si sa tina cont de faptul ca te simti obosit intr-o zi sau in mai multe, ca simti anumite dureri sau disconforturi, cand si de ce le simti, ca simti mai multa foame si sete decat ar fi normal. Un antrenor uman intelege aspectele astea si tine cont de ele, modificand antrenamentul sau alimentatia si in functie de ele. Cam asta ar trebui sa faca si un "antrenor virtual" pentru a fi la fel de competent. Si, momentan, nu o face nici unul.

 

Aici intervine o discutie despre functionarea in bucla inchisa vs bucla deschisa. Un sistem in bucla inchisa inseamna ca, in mod ciclic, sportivul urmeaza programul de antrenament, apoi ofera feedback, iar programul de antrenament e ajustat de antrenor (uman sau virtual) in functie de feedbackul primit. Un sistem in bucla deschisa inseamna ca programul de antrenament este fix si inflexibil, iar sportivul il urmeaza in masura in care poate si atat, indiferent ce rezultate obtine sau ce feedback are de oferit. Deja e clar ca un program de antrenament "in bucla deschisa", virtual sau sub obladuirea unui antrenor, e mai bun decat nimic si, pentru multi, va avea rezultate apropiate de cele ideale. Pe de alta parte, un sistem de antrenament "in bucla inchisa" se va adapta individului care il urmeaza si, in concluzie, va oferi un maxim de castig de performanta pentru acelasi timp si efort investit.

 

Nu cred ca exista la momentul de fata aplicatii software care sa asigure rolul asta de "inchizator de bucla", adica sa ajusteze in timp real programele de antrenament pre-existente pe baza feedbackului obiectiv si subiectiv primit de la utilizator, respectiv sa gaseasca automat cel mai bun program de antrenament pe baza datelor de intrare. Tot ce exista sunt aplicatii care sa ofere uneltele statistice de monitorizare a evolutiei sportive, respectiv o varietate larga de programe de antrenament predefinite, create si adaptate de specialisti in decursul anilor, iar astea permit bine-mersi sa faci ceea ce dadeai si tu ca exemplu in primul post, si anume:

 

On 4/9/2019 at 6:31 AM, iacobdoc said:

Totusi, unul dintre ei, (...) afirma ca foloseste un antrenor virtual si urmeaza planul de antrenament.

 

Exact aceleasi unelte statistice de monitorizare a evolutiei sportive si exact aceleasi cunostinte despre tipuri si programe de antrenament sunt folosite si de un antrenor uman, cu mentiunea ca el va tine cont de feedbackul obiectiv si subiectiv primit de la sportiv, in timp ce un software (inca) nu stie (pe deplin) sa faca asta. Altfel, e clar ca diferentele sunt marginale si ca, in final, diferenta dintre a avea un "antrenor virtual" si a nu avea nici unul e mult mai mare decat diferenta dintre a avea un "antrenor real" si un "antrenor virtual". 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, majikstone said:

Cam asta ar trebui sa faca si un "antrenor virtual" pentru a fi la fel de competent.


Antrenorul virtual trebuie sa fie competent cat cel real minus suma lunara platita in plus celui real.
Nu am avut placerea, dar presupun ca si antrenorii umani au o plaja larga de preturi; antrenorul virtual poate fi vazut ca fiind un antrenor uman care ofera mai putin si este mai ieftin.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites